Salewa-Rogkas 2019, μεταγωνιστικό δελτίο τύπου

Μια ανοιξιάτικη μέρα στην καρδιά του χειμώνα υποδέχτηκε τον φετινό Ρογκά, διαψεύδοντας τη φήμη του αγώνα που χαρακτηρίζεται από κρύο, χιόνι και πάγους! Ο 3ος Salewa-Rogkas πέρασε στην ιστορία την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στα ξέχιονα μονοπάτια του Ολύμπου, με μόνο χειμωνιάτικο στοιχείο τις κατάλευκες αλπικές πλαγιές και τις κορυφές του, ψηλότερα. Μια πετυχημένη διοργάνωση, που είχε μεγάλη συμμετοχή, έντονο συναγωνισμό και πολλά χαμόγελα.

Άγγιξαν τους 180 οι αθλητές που στάθηκαν το πρωί της Κυριακής στην εκκίνηση, στο Λάκκο του Λιτοχώρου, δίπλα ακριβώς από τα παγωμένα νερά του Ενιπέα. Μια εξαιρετική ημέρα έδινε τον τόνο από νωρίς και προμήνυε έναν σπουδαίο αγώνα. Μετά το αναγκαίο στρίμωγμα που υπομένουν οι αθλητές αμέσως μετά την εκκίνηση μπαίνοντας στο μονοπάτι, μια μεγάλη ουρά απλώθηκε στις πλαγιές του βουνού. Ανάμεσα στους πολλούς διεκδικητές, κάποιοι από αβλεψία έχασαν κάποια πολύτιμα λεπτά μόλις στο 2ο χιλιόμετρο και αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν σκληρά το χαμένο έδαφος. Στο τέρμα του ανήφορου των τριών χιλιομέτρων, πρώτος πέρασε ο Σταύρος Μπαλιώτης. Η συνέχεια συναρπαστική, με τους διεκδικητές να πιέζουν για να βρεθούν κοντά στον προπορευόμενο, στην καρδιά του βουνού πλέον. Μετά το Μοναστήρι, η ψαλίδα άρχισε να κλείνει και στα δύο τρίτα περίπου του αγώνα, ο Δημήτρης Ελευθερίου πέρασε μπροστά, ενώ πίσω του και σε ένα άνοιγμα 3-4 λεπτών, πέντε αθλητές έδιναν μάχη για να τον πλησιάσουν. Πάνω στην πίεση του συναγωνισμού ο Δημήτρης Δημητρίου είχε τραυματισμό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Σταδιακά η ψαλίδα ανάμεσα στον Ελευθερίου και τους υπόλοιπους άνοιγε και ο συμπαθής αθλητής από την Ευρυτανία κατάφερε τελικά να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού σε 3:10:53, μετά από 27 χιλιόμετρα και 2000 μέτρα ανήφορων. Δεύτερος σχεδόν 10 λεπτά πίσω ήταν ο έμπειρος Σταύρος Μπαλιώτης (3:20:08) και τρίτος ο Λιτοχωρίτης Βαγγέλης Κούκουλης (3:27:25). Άτυχες στιγμές για κάποιους από την πρώτη εξάδα, τους οδήγησαν σε απώλεια της διαδρομής λίγο πριν το τέρμα και σε αλλοίωση του συναγωνισμού εξαιτίας των χρονικών ποινών που επιβλήθηκαν. Στις γυναίκες όπου φέτος ήταν εμφανής η παρουσία τους με 16 συμμετοχές (σχεδόν το 10% του συνόλου), η μάχη της πρωτιάς κρίθηκε σχετικά νωρίς, με την Marcella Van Hemert να κερδίζει τον αγώνα με 4:13:50. Στη 2η θέση τερμάτισε η Dragana Cejovic (4:36:35) και στην 3η, η Ασημίνα Ιγγλέζου (4:41:50). Συνολικά, από τους 178 αθλητές που πήραν εκκίνηση, εμπρόθεσμα τερμάτισαν οι 169. Τις επόμενες ημέρες, θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και θα κατατεθούν στην ITRA για επικύρωση.

Ο καλός καιρός βοήθησε αθλητές αλλά και διοργάνωση και το γεγονός ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα ή κάποιο συμβάν που θα σήμαινε συναγερμό για τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) η οποία πλαισίωσε τον αγώνα σε κρίσιμα σημεία, προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις και υπηρεσίες της.

Φέτος, μετά τις δύο πρώτες διοργανώσεις του Ρογκά, ο αγώνας μετακόμισε από τον Αηγιάννη στο κέντρο του Λιτοχώρου στον ειδυλλιακό «Λάκκο», δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικότητα σε αθλητές και θεατές. Καινοτομία του φετινού Ρογκά, το «παράσημο» των αθλητών αντί μεταλλίου, το οποίο καρφιτσώθηκε στο στήθος όσων τερμάτισαν.

Η διοργάνωση ευχαριστεί τους εθελοντές που στελέχωσαν τα καίρια σημεία και τους σταθμούς υποστήριξης του αγώνα. Επίσης, ευχαριστεί την εταιρεία Salewa για την σημαντική προσφορά της στη διοργάνωση αλλά και όλους όσοι στήριξαν το γεγονός με κάθε τρόπο και βοηθούν έτσι στην παγίωση του Ρογκά ως ενός σημαντικού γεγονότος του ελληνικού trail running στην καρδιά του χειμώνα.

Ανανεώνουμε το ραντεβού με τους φανατικούς μας «Ρογκάδες» για τον Ιανουάριο του 2020, με την ελπίδα πως ο χειμώνας θα δείξει τότε το πραγματικό του πρόσωπο.

Από την οργανωτική ομάδα

Λιτόχωρο, 29.01.2019