Lost Trail > Κανονισμοί Αγώνα

Lost Trail > Κανονισμοί Αγώνα

Ενημέρωση : Αύγουστος 2021


ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ COVID-19

Η διοργάνωση θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως αυτά καθορίζονται από την Πολιτεία μέσω της Γ.Γ.Α. και εξειδικεύονται από το αντίστοιχο Υγειονομικό Πρωτόκολλο της HARTA, της Ένωσης για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο. Σε γενικές γραμμές, προβλέπεται συμμετοχή μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους, νοσήσαντες αλλά και όσους προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ ή και self-test θα πραγματοποιείται επιτόπου και παρουσία υπευθύνων της διοργάνωσης από τους ενδιαφερόμενους. Όσο για την εκκίνηση, θα γίνει ελεύθερα σε ένα εύρος μισής ώρας, με επιλεκτική ομαδική εκκίνηση των 10 αθλητών με την υψηλότερη βαθμολογία ITRA, για λόγους υγιούς συναγωνισμού!


 

  1. ΓΕΝΙΚΑ : Το "Lost Trail", είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος μεταμαραθώνιου μήκους, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου στον Όλυμπο. Η διαδρομή του Lost Trail έχει μήκος 57 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) 4200 μέτρα. Από τα 57 χιλιόμετρα, τα 56 κινούνται πάνω σε μονοπάτια και μόλις ένα (1) σε δρόμο. Το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού είναι 15 ώρες. Η διαδρομή έχει κυκλική δεξιόστροφη μορφή, με εκκίνηση και τερματισμό σε κοινό σημείο, την τοποθεσία "Λάκκος" του Λιτοχώρου. Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στις 7:00 το πρωί και ο αγώνας κλείνει στις 10:00 το βράδυ. Για τη συμμετοχή στο Lost Trail απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, που εκφράζεται μέσα από το αποκαλούμενο "κριτήριο συμμετοχής".

 

  1. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ : Το Lost Trail αποτελεί τον δεύτερο και μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης της "Olympus Trails" και αποτελεί έναν αγώνα "εισαγωγής" στα ίχνη του Olympus Mythical Trail (ΟΜΤ,)καθώς το 70% του μήκους της διαδρομής του κινείται πάνω στη διαδρομή του μεγάλου αγώνα των 100 χιλιομέτρων. Η αρχική ιδέα προήλθε από την επιθυμία της διοργάνωσης να μπορούν οι αθλητές του Mythical να δουν στο φως της μέρας μονοπάτια της διαδρομής που λόγω των συνθηκών διεξαγωγής (διέλευση τη νύχτα) αδυνατούσαν! Η τελική χάραξη της διαδρομής του Lost Trail αποτελεί μία σύνθεση τέτοιων μονοπατιών, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με άλλα, παλιά μονοπάτια του Ολύμπου, τα οποία μέχρι την υλοποίηση του γεγονότος παρέμεναν είτε εντελώς κλειστά λόγω μακρόχρονης εγκατάλειψης, είτε άγνωστα λόγω απουσίας χρήσης ως δευτερεύοντα ή τριτεύοντα. Η διοργάνωση του αγώνα, μέσα από το Lost Trail και την ανάδειξη των μονοπατιών αυτών, θέλει να τιμήσει τις γενιές των καθημερινών λαϊκών ανθρώπων, που έδωσαν για αιώνες ζωή στον Όλυμπο, μέσα από την σκληρή καθημερινότητά τους (κτηνοτροφία, υλοτομία), την οποία κανένας ιστορικός δεν κατέγραψε έκτοτε. Το Lost Trail αποτελεί φόρο τιμής στους αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, ξυλοκόπους και ρετσινάδες του παρελθόντος, οι οποίοι δημιούργησαν τα μονοπάτια του Ολύμπου, που σήμερα αποτελούν οδό πρόσβασης για το κοινό που αναζητά την αναψυχή και τα σπορ στη φύση. Το Lost Trail θα θυμίζει τη σημασία της ανθρώπινης παρουσίας στη φύση και την αξία της παρέμβασης, όταν αυτή γίνεται με σεβασμό σε διαχρονικές αξίες.

 

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία από 18μέχρι 69 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή, υποβάλλουν αίτηση και εφόσον έχουν το κριτήριο –όπως ορίζεται στο σχετικό κανονισμό πιο κάτω- τότε η αίτησή τους εγκρίνεται. Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή μια αίτηση συμμετοχής παρά το γεγονός ότι αυτή ενδέχεται να πληροί τα τυπικά κριτήρια που έχουν τεθεί για λόγους που δεν υποχρεώνεται να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο. Αθλητές που έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από αγώνα για σοβαρό παράπτωμα, δεν γίνονται δεκτοί.

 

  1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : Ορίζονται οι παρακάτω ηλικιακές κατηγορίες αθλητών (ηλικία συμπληρωμένη την ημέρα εκκίνησης του αγώνα) :
  1. ΑΝΔΡΩΝ :  1α. Ανδρών 18-22 ετών, (M1) - 1β. Ανδρών 23-39 ετών, (Μ2)  -  1γ. Ανδρών 40-49 ετών, (M3)  -  1δ. Ανδρών 50-59 ετών, (Μ4) - 1ε. Ανδρών 60-69 ετών, (Μ5)
  2. ΓΥΝΑΙΚΩΝ : 2α. Γυναικών 18-22 ετών, (W1)  - 2β. Γυναικών 23-39 ετών, (W2)  -  2γ. Γυναικών 40-49 ετών, (W3) - 2δ. Γυναικών 50-59 ετών, (W4)  -  2ε. Γυναικών 60-69 ετών, (W5)

 

  1. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Κριτήριο συμμετοχής στο LOST TRAIL αποτελούν οι 150 βαθμοί που προκύπτουν από συμμετοχή στα 2 προηγούμενα έτη αλλά και το τρέχον, σε αγώνες ορεινού τρεξίματος (έναν το ελάχιστο έως τρεις το μέγιστο). Προϋπόθεση ισχύος των αγώνων-κριτηρίων αποτελεί και η επίδοση, η οποία θα πρέπει να κινείται μέσα στο εύρος που καθορίζει η διοργάνωση του Lost Trail. Το σύνολο των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι αθλητές, ως αγώνες-κριτήρια συμμετοχής στο Lost Trail, βρίσκεται συγκεντρωμένο στον σχετικό Πίνακα.

 

  1. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ : Ο αριθμός των αθλητών που γίνονται δεκτοί στον αγώνα ορίζεται κάθε χρόνο από τη διοργάνωση, δεν υπερβαίνει όμως έναν σχετικά μικρό αριθμό κάθε φορά (συνήθως 150), λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα αλλά και την περιβαλλοντική ευθύνη των αθλητικών διοργανώσεων σε ευαίσθητες φυσικές περιοχές, οι οποίες μάλιστα προστατεύονται από ειδικό καθεστώς λόγω της μεγάλης τους σημασίας για τη χώρα και τη φύση. Τιμής ένεκεν, στον αγώνα συμμετέχουν ως καλεσμένοι, ο πρώτος άντρας νικητής και η πρώτη γυναίκα νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς.

 

  1. ΤΙΜΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ : Το τίμημα συμμετοχής στον αγώνα, ανέρχεται στα πενήντα πέντε (55) ευρώ, πληρωτέα άμεσα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.Οι παροχές που καλύπτει το τίμημα συμμετοχής είναι οι ακόλουθες:

     Α) για όλους τους συμμετέχοντες:

  1. αριθμός αγώνα (bib) και chip χρονομέτρησης
  2. προαγωνιστικό και μεταγωνιστικό γεύμα (pre-race & post-race lunch)
  3. τροφοδοσία στον αγώνα
  4. υποστήριξη πρώτων βοηθειών
  5. αναμνηστικό δώρο συμμετοχής

     Β) για όσους αθλητές τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα:

  1. αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού

- Καλύπτεται επίσης η μετακίνηση στον χώρο τερματισμού, όσων αθλητών εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν, με οχήματα της διοργάνωσης, από το σημείο χρονικού αποκλεισμού «Πριόνια». Αθλητές που θα αποκλειστούν χρονικά στην «Πετρόστρουγκα», θα πρέπει να πεζοπορήσουν μέχρι την τοποθεσία Γκορτσιά, από όπου θα τους παραλάβουν αυτοκίνητα της διοργάνωσης, με προορισμό το Λιτόχωρο. Επιστροφή αθλητών από πιθανά άλλα σημεία μερικής πρόσβασης αυτοκινήτου (Ντελή, Κορομηλιά) δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της διοργάνωσης.

- Έξοδα διακομιδής πάσχοντα ή τραυματισμένου αθλητή, βαρύνουν τον ίδιο.

- Όσοι αθλητές δεν παρουσιαστούν την ημέρα του αγώνα για διαπίστευση, θα λάβουν τα αναμνηστικά τους με δική τους οικονομική επιβάρυνση, εφόσον επιθυμούν να τους σταλούν ταχυδρομικά ή με επίδοση σε τρίτα πρόσωπα, μετά από προφορική -έστω- εξουσιοδότηση.

 

  1. ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Εγγεγραμμένος αθλητής που έχει τακτοποιήσει οικονομικά τη συμμετοχή του, δικαιούται ακύρωση της συμμετοχής του και επιστροφή του 50% του ποσού, εφόσον η ακύρωση ζητηθεί από τη Διοργάνωση μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η επιστροφή του δικαιούμενου ποσού γίνεται με αντιλογισμό της πληρωμής για το ήμισυ, μείον των εξόδων διαχείρισης του τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου.

 

  1. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ : Είναι αυτονόητο ότι κάθε αθλητής που υποβάλει αίτηση συμμετοχής στον αγώνα, έχει πλήρη επίγνωση της πρόθεσής του να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός που πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον, σε ακραίες κατά κανόνα συνθήκες. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι ο κάθε αθλητής έχει προσωπικά την ευθύνη να αγωνιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα και να μη θέσει τον εαυτό του σε αντικειμενικές συνθήκες κινδύνου, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέριμνα γι αυτό. O κάθε αθλητής, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής γνωρίζει με βάση πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, αν η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα αντοχής μεγάλης διάρκειας στο ανοιχτό φυσικό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο, η Διοργάνωση δεν ζητά από τους αθλητές να προσκομίσουν κανενός είδους ιατρική βεβαίωση.

 

  1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ : Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, δεδομένης της επίγνωσης του κάθε αθλητή για τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η αγωνιστική προσπάθεια σε ορεινό περιβάλλον. Με την αποδοχή της συμμετοχής του στον αγώνα, ο κάθε αθλητής αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού κινδύνου στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.

10.α ) Στη διάρκεια του αγώνα, η Διοργάνωση θα φροντίσει για τον ιατρικό έλεγχο των αθλητών με συμπτώματα που δημιουργούν υπόνοιες επιβαρυμένης υγείας, εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών του αγώνα (εξάντληση, θερμοπληξία, υποθερμία, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση κλπ.) Εφόσον, ιατρός ή υπεύθυνος ασφαλείας σταθμού του αγώνα διαγνώσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του αθλητή από την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειάς του, αυτός αποβάλλεται (disqualified) και οι υπεύθυνοι του Σταθμού παίρνουν τον αριθμό του. Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος γραμματείας του Σταθμού, καταγράφει «εγκατάλειψη» για τον συγκεκριμένο αθλητή.

10.β ) Εφόσον κάποιος αθλητής αποφασίσει τη συνέχιση της προσπάθειάς του παρά τη γνωμάτευση του γιατρού, είναι ελεύθερος να το πράξει, όμως η διοργάνωση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την ασφάλεια και την υποστήριξή του.

10.γ ) Ομάδες εθελοντών διασωστών και παραϊατρικού προσωπικού, θα βρίσκονται κατά μήκος δύσκολων τμημάτων της διαδρομής αλλά και στους σταθμούς υποστήριξης, για να προσφέρουν υπηρεσίες στους αθλητές. Κάθε αθλητής ωστόσο, έχει και προσωπικά την ευθύνη να μεριμνήσει για τον στοιχειώδη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι το προσωπικό των πρώτων βοηθειών δεν μπορεί να βρίσκεται παντού.

10.δ ) Ο κάθε αθλητής έχει ηθική υποχρέωση να συνδράμει πάσχοντες συναθλητές του, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Σε περίπτωση που ο αθλητής χρειαστεί να δεχτεί ιατρική βοήθεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο εξαιτίας βαριάς αμέλειας σε θέμα εξοπλισμού, θα επιβαρύνεται τα πιθανά έξοδα διακομιδής του και θα του επιβάλλεται ποινή αποβολής από τον τρέχοντα αγώνα, όπως και αποκλεισμού από τον επόμενο. Τέτοιες περιπτώσεις λογίζονται οι παρακάτω: (πτώση τη νύχτα από έλλειψη φακού, αφυδάτωση από έλλειψη υδροδοχείου, υποθερμία από στοιχειώδους ένδυσης κλπ).

10.ε ) Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ανάγκης 112, λειτουργεί σε κάθε περίπτωση. Συνιστάται σε όλους τους αθλητές η κατοχή κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια του αγώνα, ώστε να είναι εφικτή η κλήση σε βοήθεια σε περίπτωση που ο ίδιος ο αθλητής ή κάποιος άλλος συναθλητής βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

  1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ : Η Διοργάνωση και οι συνεργάτες της διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την όποια δημοσίευση του υλικού.

 

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Η Διοργάνωση δεν πρόκειται να κάνει γνωστά σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διατήρηση της μυστικότητάς τους, διατηρεί τα στοιχεία των αθλητών μυστικά και σε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας, η ηλικία και εφόσον υποβληθούν από τον ίδιο: η φωτογραφία, τυχόν προσωπική ιστοσελίδα και αθλητικό βιογραφικό. Παραχώρηση στοιχείων επικοινωνίας με τους αθλητές, παραχωρούνται μόνο για επιστημονικούς-ερευνητικούς σκοπούς και μόνο μετά από έγκριση των ίδιων των αθλητών.

 

  1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ (ΒΙΒ) : Όσο διαρκεί ο αγώνας, ο κάθε αθλητής που συμμετέχει είναι υποχρεωμένος να φέρει τον αριθμό αθλητή (bib), ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή του στον αγώνα. Ο αριθμός πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια πλευρά του για να μπορεί να αποδείξει ότι συμμετέχει στον αγώνα. Αθλητής χωρίς αριθμό, δεν δικαιούται υποστήριξης στους Σταθμούς και φυσικά δεν καταγράφεται στους σχετικούς καταλόγους ελέγχου.

 

  1. ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΘΛΗΤΗ : Η επίδοση των αριθμών αθλητή (bibs), γίνεται την παραμονή του αγώνα, Παρασκευή, από το χώρο της Γραμματείας στον Λάκκο Λιτοχώρου. Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας είναι, από τις 16:00 έως τις 22:00. Για την παραλαβή του αριθμού αθλητή και των αναμνηστικών συμμετοχής, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Κανένας αριθμός αθλητή δεν πρόκειται να επιδοθεί σε τρίτο πρόσωπο και καμιά εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτή!

 

  1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (BRIEFING) : Η διοργάνωση θα ενημερώσει τους αθλητές του αγώνα για τεχνικά και άλλα επίκαιρα ζητήματα της τελευταίας ώρας που αφορούν τον αγώνα, στις 20:00 (8:00μμ) το βράδυ της Παρασκευής, στον ανοιχτό χώρο μπροστά στη γραμματεία του αγώνα, στο Λάκκο Λιτοχώρου. Οι πλέον επίκαιρες και κρίσιμες οδηγίες ωστόσο, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους αθλητές τις παραμονές του αγώνα.

 

  1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα. Η διοργάνωση συστήνει στους αθλητές μια σειρά από στοιχειώδη αντικείμενα εξοπλισμού, τα οποία θεωρεί αναγκαία για την ασφαλή υλοποίηση του αγώνα από αυτούς: α) Αδιάβροχο μπουφάν, β) Υδροδοχείο, γ) ελαστικός επίδεσμος.

 

  1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Η διαδρομή του Lost Trail έχει μήκος 56,9 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) που ξεπερνά τα 4200 μέτρα. Η διαδρομή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μονοπάτια (95%). Ο τύπος της διαδρομής είναι «κυκλική» (loop), με εκκίνηση και τερματισμό τον Λάκκο Λιτοχώρουκαι σε μεγάλο βαθμό αμφιθεατρικά στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ενιπέα, στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Συνοπτικά, η διαδρομή περνά από τις εξής τοποθεσίες: Λάκκος, Ζηλνιά, Χαντόλια, Κουκουνάρα, Ασπρόγιες, Πέντε Οξιές, Κυριακούλα, Μήτσου, Άγιο Σπήλαιο, Ρέμα Κοκώνα, Ρέμα Γιάννακα, Γκόλνα, Ντελή, Κάτω Τσουκνίδα, Πάνω Τσουκνίδα, Αντώνη, Πελεκούδια, Λιβαδάκι, Κόκα, Μπατάρα, Καραγιάννη, Μελιτζάνη, Μαυρόλογγος, Πηγαδούλι, Πριόνια, Γκαβός, Στράγγος, Πετρόστρουγκα, Οξούλα, Λιανοξυά, Μπάρα, Κορομηλιά, Πατάτα, Ρέμα Ξυδιά, Σέλωμα, Μάνα, Σταυρός, Χαντόλια, Ζηλνιά, Λάκκος!

 

  1. ΠΟΙΝΕΣ : Για το σύνολο σχεδόν των παραπτωμάτων, επιβάλλεται η ποινή του αποκλεισμού από τον αγώνα (disqualification). Οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες και επιβάλλονται από τους Σταθμάρχες ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, που εντέλλονται για την τήρηση των κανονισμών.

Αποκλεισμός επιβάλλεται στα παρακάτω παραπτώματα:

- Απώλεια σημείου ελέγχου

- Έκθεση σε κίνδυνο του αθλητή από απουσία στοιχειώδους εξοπλισμού

- Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της διοργάνωσης

- Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης ή τους συναθλητές (ενδεχομένως με "διά βίου" χαρακτήρα)

Ποινή μιας ώρας (1:00) επιβάλλεται στα παρακάτω παραπτώματα:

- Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή

- Παροχή υποστήριξης εκτός ορίων Σταθμού

- Συνοδεία στη διαδρομή (εκτός ορίων Σταθμών) από πρόσωπο χωρίς αριθμό αγώνα

 

  1. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ : Κάθε τερματισμός μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο των 15 ωρών είναι έγκυρος και ο αθλητής θεωρείται ότι ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τον αγώνα, εφόσον έχει περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου της διαδρομής. Εκπρόθεσμος θεωρείται κάθε τερματισμός πέρα από το προβλεπόμενο όριο, ακόμα και για την ελάχιστη μονάδα του χρόνου (δευτερόλεπτα)!

 

  1. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ : Υπάρχουν δύο ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού:

         1) στο σταθμό Πριόνια, στο Κ-32 της διαδρομής, στις 8:00 ώρες,

         2) στο σταθμό Πετρόστρουγκα, στο Κ-39 της διαδρομής, στις 10:30 ώρες. 

20.α ) Τα χρονικά όρια αποκλεισμού τίθενται για λόγους ασφάλειας των ίδιων των αθλητών, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα αλλά και για τον προσδιορισμό του γεγονότος ως αγωνιστικού.

20.β ) Ως χρόνος καταγραφής, άρα και ενδεχόμενου αποκλεισμού ενός αθλητή λόγω παρέλευσης του ορίου, ορίζεται ο χρόνος αναχώρησής του από το Σταθμό!

20.γ ) Αθλητές που αποκλείονται λόγω χρονικών ορίων, υποχρεούνται να παραδώσουν τον αριθμό τους στον αρχηγό του Σταθμού (ο αριθμός θα τους επιστραφεί μετά το τέλος του αγώνα από τη Γραμματεία).

20.δ ) Οι αθλητές που επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν λόγω χρονικών ορίων, είναι ελεύθεροι να το πράξουν, αλλά με αποκλειστικά δική τους ευθύνη! Επισημαίνεται ότι οι αθλητές αυτοί δεν μπορούν να έχουν πλέον καμία υποστήριξη από την πλευρά της Διοργάνωσης, ούτε και την επιτήρηση της Ομάδας Περισυλλογής εφόσον συνεχίσουν, ούτε και δικαιούνται να προβάλλουν απαιτήσεις από τη διοργάνωση.

 

  1. ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ : Ο αγώνας πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των ήπιων γενικά καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο βουνό τη συγκεκριμένη εποχή. Εκείνο που ωστόσο μπορεί να συμβεί, είναι η αναβολή της εκκίνησης του αγώνα για κάποιες ώρες, σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κανένα δεδομένο του αγώνα, που έχει να κάνει με τα χρονικά όρια αποκλεισμού.

21.α )  Επίσης, ενδέχεται να διακοπεί (προσωρινά) ο αγώνας, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά μόνο για όσο χρόνο επιβάλλεται να παρέλθουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδα, νεροποντή). Η διακοπή γίνεται μόνο σε Σταθμό και όχι σε ένα τυχαίο σημείο της διαδρομής. Όσοι βρίσκονται σε ενδιάμεσες περιοχές Σταθμών, συνεχίζουν τον αγώνα τους, χωρίς να υπολογιστεί για αυτούς η μείωση του χρόνου τελικής επίδοσης εξαιτίας πρόσκαιρης διακοπής! Σε αυτή την περίπτωση, καταγράφεται από τους υπεύθυνους του Σταθμού Υποστήριξης ή του Σημείου Ελέγχου η ώρα άφιξης και η ώρα αναχώρησης, μετά την επανεκκίνηση του αγώνα, για όσους αθλητές αφορούσε η διακοπή. Μετά τον τερματισμό των αθλητών γίνεται η σχετική αφαίρεση του χρόνου αναγκαστικής στάσης του καθενός, για να προκύψει η καθαρή επίδοσή του.

21.β )  Σε περίπτωση πρόσκαιρης διακοπής, δίνεται παράταση ανάλογη με τη διακοπή του και στο κλείσιμο του αγώνα. Η παράταση αφορά το σύνολο των αγωνιζόμενων, είτε διέκοψαν προσπάθεια είτε όχι.

21.γ )  Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει εκτάκτως υποχρεωτικό εξοπλισμό (π.χ. μπουφάν) για την προστασία των αθλητών από έντονη βροχή ή έντονο κρύο, σε περίπτωση που επικρατούν ήδη δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή υπάρχει σχετική πρόγνωση. Σε τέτοια περίπτωση, οι αθλητές θα ειδοποιηθούν έγκαιρα, κατά τη διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης, το απόγευμα της Παρασκευής.

21.δ )  Σε περίπτωση ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα παρατείνεται με απόφαση του διευθυντή αγώνα και η παράταση κοινοποιείται σε κάθε αθλητή από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, στους σταθμούς υποστήριξης.

 

  1. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ : Αθλητής που εγκαταλείπει τον αγώνα, οφείλει να μετακινηθεί σε σημεία όπου μπορεί να προσεγγίσει αυτοκίνητο και το οποίο να γειτνιάζει με έναν από τους 8 σταθμούς του αγώνα. Οι σταθμοί των Πριονιών και του Σταυρού, είναι οι δύο από τους οποίους η διοργάνωση έχει τη συμβατική υποχρέωση να παραλάβει αθλητές και να τους μεταφέρει πίσω στο Λιτόχωρο! Αναφορικά με την Πετρόστρουγκα, ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να πεζοπορήσει απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων σε μονοπάτι, μέχρι να συναντήσει τον αμαξιτό δρόμο στην τοποθεσία Γκορτσιά, από όπου θα τον παραλάβει η διοργάνωση! Κάθε αθλητής που εγκαταλείπει την προσπάθεια, εξαιτίας χρονικού ορίου, ποινής, τραυματισμού ή αδυναμίας, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στον υπεύθυνο του Σταθμού τον αριθμό του! Αυτό γίνεται προκειμένου η διοργάνωση να γνωρίζει για λόγους ασφάλειας, πόσοι αθλητές συνεχίζουν τον αγώνα και πόσοι έχουν βγει εκτός αγώνα. Είναι κρίσιμο να γνωρίζει η διοργάνωση κάθε έξοδο από τον αγώνα, γι' αυτό και καθίστανται οι ίδιοι οι αθλητές υπεύθυνοι, ειδικά εκείνοι που αποφασίζουν οικειοθελώς να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους!

 

  1. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Η σήμανση της διαδρομής αποτελείται από μόνιμα κυρίως υλικά και δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή, καθώς δίνεται από τη διοργάνωση βαρύτητα στην ποιότητα του ίχνους των μονοπατιών. Ο όγκος δουλειάς για τη βελτίωση και διατήρηση του καλού ίχνους ενός μονοπατιού είναι συντριπτικά πολλαπλάσιος από εκείνον της εξαντλητικής σηματοδότησής του! Ωστόσο, η διοργάνωση του Lost Trail, από επιλογή αλλά και από περιβαλλοντική ευθύνη, έχει επιλέξει την βελτίωση και συντήρηση των μονοπατιών που χρησιμοποιούνται στον αγώνα, προσπαθώντας έτσι να συμβάλλει και στη γενικότερη διάδοση της ορεινής πεζοπορίας, η οποία εκτός των άλλων απαιτεί και καλής ποιότητας μονοπάτια. Σε κάθε περίπτωση πάντως λαμβάνεται μέριμνα ώστε η σήμανση των μονοπατιών -μόνιμη ή προσωρινή- να είναι επαρκής σύμφωνα με τα κοινά αποδεκτά όρια γενικής σήμανσης ορεινών μονοπατιών.

 

  1. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Η Διοργάνωση αναλαμβάνει την πλήρη τροφοδοσία των αθλητών στη διάρκεια του αγώνα, μέσα από ένα δίκτυο οκτώ (8) σταθμών. Ο ένας θεωρείται βασικός (Πετρόστρουγκα) και προσφέρει ενισχυμένη τροφή σε ποικιλία και είδος. Λόγω του απομακρυσμένου της περιοχής, ο σταθμός "Λιβαδάκι" προσφέρει περιορισμένο όγκο και ποικιλία τροφής! Είναι αυτονόητο ότι γενικότερα δεν προσφέρονται όλες οι τροφές σε απεριόριστες ποσότητες, ειδικά στους σταθμούς με δύσκολη πρόσβαση (Λιβαδάκι, Πετρόστρουγκα). Κάθε αθλητής έχει την ευθύνη προγραμματισμού, εύρυθμης και ικανής σε ποσότητα τροφοδοσίας, μέσα από το δικό του σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το πλάνο τροφοδοσίας της διοργάνωσης. Η διοργάνωση δεν προσφέρει πλαστικά κύπελλα υγρών μιας χρήσης, συνεπώς ο κάθε αθλητής οφείλει να έχει το δικό του!

 

  1. ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG) : Δεν προβλέπεται σάκος ανεφοδιασμού στον αγώνα!

 

  1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : Επιτρέπεται εξωτερική υποστήριξη των αθλητών από μέλη των ομάδων τους ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα, μόνο στην περιοχή των 8 σταθμών του αγώνα και μόνο μέσα στα νοητά όριά τους (περίπου 20-30 μέτρα πριν ή μετά από το σταθμό) Η παρουσία θεατών επιτρέπεται σε όλο το μήκος της διαδρομής, όμως η εξωτερική υποστήριξη των αθλητών επιτρέπεται μόνο στους 8 σταθμούς του αγώνα!

 

  1. ΣΥΝΟΔΕΙΑ : Είναι αυτονόητο ότι για λόγους δεοντολογίας, ισοτιμίας και "ευ αγωνίζεσθαι", δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η συνοδεία κάποιου αθλητή από πρόσωπο που δεν φέρει αριθμό αγώνα, άρα συναθλητή του! Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι καταστρατηγεί τις αρχές της μοναχικότητας και αυτονομίας, που ισχύουν στο ορεινό τρέξιμο. Συνεπώς, κάθε μορφής συνοδεία πέρα από τα νοητά όρια των σταθμών, θεωρείται ως αθέμιτη και εφόσον γίνει αντιληπτή, επιβάλλεται η χρονική ποινή της μίας ώρας στην τελική επίδοση του αθλητή. Ως συνοδεία, θεωρείται η παρατεταμένη παρουσία άλλου αθλητή, χωρίς αριθμό αγώνα, μπροστά από τον αγωνιζόμενο και σε μικρή απόσταση (μέχρι 50 μέτρα).

 

  1. ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ : Ο Σταθμός Υποστήριξης (Aid Station) αποτελεί τη στοιχειώδη λειτουργική μονάδα της Διοργάνωσης, μέσα στον αγώνα. Εκεί οι αθλητές μπορούν να δεχτούν τροφοδοσία και ιατρικές υπηρεσίες από την πλευρά της Διοργάνωσης, όπως επίσης και εξωτερική υποστήριξη. Υπεύθυνος λειτουργίας του κάθε Σταθμού είναι ο "Σταθμάρχης", ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος για τη διαχείριση των υποθέσεων στο σύνολό τους, με εξαίρεση τη χρονομέτρηση των αθλητών: αποκλεισμός αθλητών, εφαρμογή ποινών, διακοπή αγώνα, όπως και όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σταθμού. Οι Σταθμοί Υποστήριξης είναι οκτώ (8) και είναι οι εξής: 1. Μοναστήρι, 2. Ντελή, 3. Λιβαδάκι, 4. Πριόνια, 5. Γουμαροστάλι, 6. Πετρόστρουγκα, 7. Κορομηλιά, 8. Σταυρός.

 

  1. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ : Τα Σημεία Ελέγχου είναι ισάριθμα των οκτώ σταθμών υποστήριξης και ταυτίζονται μαζί τους (κάθε σταθμός υποστήριξης είναι και Σημείο Ελέγχου). Τα Σημεία Ελέγχου έχουν σκοπό μόνο την καταγραφή των αθλητών του αγώνα, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του πόσοι κινούνται πάνω στη διαδρομή. Αυτό συμβάλει στην ασφάλεια καταρχήν των ίδιων των αθλητών και στη διασφάλιση του "εύ αγωνίζεσθαι".

 

  1. ΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΣΚΟΥΠΑ) : Ειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης, θα ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας, με σκοπό την ασφάλεια των αθλητών. Η Ομάδα θα έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με ασύρματο και θα μεταφέρει πρόχειρο φαρμακείο, για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

 

  1. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Η χρονομέτρηση γίνεται ηλεκτρονικά για τον συνολικό χρόνο (εκκίνηση-τερματισμός) και χειροκίνητα για τις ενδιάμεσες επιδόσεις (Σημεία Ελέγχου). Οι τελικές επιδόσεις δημοσιεύονται άμεσα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στον Πίνακα Αποτελεσμάτων και η οριστικοποίησή τους γίνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

  1. ΕΠΑΘΛΑ : Μόνο αναμνηστικά προσφέρονται στους νικητές. Τα αναμνηστικά έπαθλα θα προσφερθούν στους νικητές, όπως παρακάτω:

         α) 1ο, 2ο & 3ο νικητές της γενικής κατάταξης του αγώνα, ανεξαρτήτως φύλου

         β) 1η, 2η & 3η γυναίκες νικήτριες της γενικής κατάταξης του αγώνα

         γ) Σε κάθε αθλητή που θα τερματίσει εμπρόθεσμα τον αγώνα, θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

         Δεν προβλέπονται έπαθλα ηλικιακών κατηγοριών!

 

  1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ : Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.