Mythical > Συχνές Απορίες Εγγραφών

OLYMPUS MYTHICAL TRAIL > ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Πιο κάτω παρουσιάζονται συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους, σε συνήθεις απορίες για τη διαδικασία των εγγραφών και της συμμετοχής στον Olympus Mythical Trail, που έχουν ήδη εκφραστεί με μηνύματα προς τη διοργάνωση του αγώνα, όπως και άλλες, εν δυνάμει πιθανές απορίες, που είναι πολύ πιθανόν να εκφραστούν στο μέλλον. Οι απαντήσεις δίνονται με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται νέες! Παρόλα αυτά, η διοργάνωση βρίσκεται στη διάθεση του κάθε ενδιφερόμενου, προκειμένου να απαντήσει και σε άλλες απορίες που δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα.

 

 

Κανονισμοί Εγγραφής  |  Πίνακας Αγώνων-Κριτηρίων  |  Υπολογιστής Βαθμών  |  Σύστημα ΟΜΤ

1. Μπορώ να δηλώσω μόνο έναν αγώνα στην αίτηση συμμετοχής μου?

Φυσικά! Αρκεί αυτός να πληροί τις 3 βασικές προϋποθέσεις που τίθενται από τους κανονισμούς:

  1. οι βαθμοί του αγώνα να ξεπερνούν τους 500, που είναι οι ελάχιστοι που ορίζονται μέχρι σήμερα (ειδικά για το 2021 και μόνο στους 400) από τη διοργάνωση
  2. να είναι ολοκληρωμένος σαν αγώνας! Δηλαδή να τον έχεις τερματίσει κανονικά. Να μην έχει εγκαταλειφθεί
  3. η επίδοση με την οποία τον τερμάτισες να βρίσκεται μέσα στα χρονικά όρια που θέτει ο ΟΜΤ (συμβουλέψου τον Πίνακα Αγώνων-Κριτηρίων)

Συνοψίζοντας, η απάντηση είναι ναι! Γίνεται όντως δεκτός ένας μόνον αγώνας, αρκεί να συγκεντρώνει τις 3 αναφερόμενες προϋποθέσεις των κανονισμών εγγραφής του ΟΜΤ.

2. Αν έχω έναν μόνο αγώνα για κριτήριο, αλλά να έχει πραγματοποιηθεί περισσότερο από 3 χρόνια πριν, γίνεται να τον δηλώσω?

Όχι! Οι κανονισμοί είναι σαφείς και ορίζουν τα 3 τελευταία ημερολογιακά χρόνια, πριν το έτος του τρέχοντα αγώνα. Εξάλλου, το σύνολο των διαθέσιμων αγώνων-κριτηρίων κάθε φορά, είναι διαθέσιμο στον Πίνακα Αγώνων-Κριτηρίων

 

3. Στα τελευταία τρία χρόνια έχω κάνει μόνο έναν μεγάλο αγώνα, ο οποίος τυχαίνει να είναι αγώνας εγκατάλειψης! Με αυτόν όμως και μόνο, συγκεντρώνω περισσότερους από τους 500 ελάχιστους βαθμούς. Γίνεται δεκτή η αίτησή μου ?

Όχι δεν γίνεται! Όπως αναφέρεται πιο πάνω (ερώτηση-2) εφόσον δηλωθεί μόνον ένας αγώνας, αυτός θα πρέπει και να έχει ολοκληρωθεί! γιατί οι κανονισμοί είναι σαφείς: απαιτείται ένας τουλάχιστον αγώνας ολοκληρωμένος (με τερματισμό), οπωσδήποτε! Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα εγγραφών είναι δομημένο ώστε να μην μπορεί να υποβληθεί αίτηση που έχει μόνο αγώνα εγκατάλειψης, όπως επίσης και περισσότερους από έναν αγώνες εγκατάλειψης, άσχετα με το πόσους αγώνες τερματισμού δηλώσει κάποιος. Είτε δηλωθεί ένας αγώνας τερματισμού είτε δηλωθούν 2, 3, 4 έως 6, μόνο ο ένας από αυτούς μπορεί να είναι αγώνας εγκατάλειψης! Το σκεπτικό της διοργάνωσης είναι να μην ευνοηθούν οι αθλητές που δεν προσπαθούν στους αγώνες, αλλά να δοθεί η ευκαιρία κυρίως σ εκείνους που μάχονται στους αγώνες και προσπαθούν μέχρι το τέλος! 

4. Αν θέλω να δηλώσω έναν αγώνα εγκατάλειψης, για τον οποίο όμως οι διοργανωτές δεν έχουν καταχωρήσει ενδιάμεσα στοιχεία, πώς θα τον δηλώσω?

Μόνο με κάποια επίσημη βεβαίωση των διοργανωτών, έγγραφη ή και ηλεκτρονική. Κανονικά, η κρατούσα πρακτική στους μεγάλους αγώνες, είναι να υπάρχουν καταχωρημένα τέτοιου είδους στοιχεία στους πίνακές τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοργάνωση του ΟΜΤ δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν τους διοργανωτές του κάθε αγώνα, είναι όμως απαραίτητη αυτή η πληροφόρηση όσον αφορά τις εγγραφές του ΟΜΤ.

5. Την ημέρα του αγώνα δεν θα έχω ακόμα συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας μου, που η διοργάνωσή σας θέτει ως όριο συμμετοχής. Τι ισχύει ?

Ισχύει το 20ο έτος συμπληρωμένο την ημέρα του αγώνα. Αν την ημέρα του αγώνα πρόκειται να μην έχεις συμπληρώσει ακόμα τα 20 χρόνια, το ίδιο το πρόγραμμα της ιστοσελίδας δεν θα σου επιτρέψει να ολοκληρώσεις την υποβολή της αίτησής σου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το πάνω ηλικιακό όριο, αυτό των 69 ετών.

6. Αν έχω κάνει έναν αγώνα που δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αγώνων-κριτηρίων του ΟΜΤ, πώς θα τον δηλώσω?

Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά στο info@omt100.com και ενημερώστε μας για τον συγκεκριμένο αγώνα, ώστε να τον συμπεριλάβουμε στον κατάλογο κριτηρίων του ΟΜΤ. Οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό πλέον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ελέγχεται επαρκώς αυτή η κινητικότητα.

7. Γιατί επιλέξατε μόνο αυτούς τους αγώνες-κριτήρια και όχι και άλλους κάπως μικρότερους?

Το όριο των 50 βαθμών που έθεσε η διοργάνωση του ΟΜΤ είναι περισσότερο συμβολικό και εν πάση περιπτώσει πρέπει να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο βαθμών, ένα πλαφόν, το οποίο εμείς ως διοργάνωση ορίσαμε στους 50 βαθμούς. Σκοπός του κανονισμού των αγώνων-κριτηρίων είναι να υπάρχει το ελάχιστο υπόβαθρο εμπειρίας ενός αθλητή, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στον ΟΜΤ με τις περισσότερες πιθανότητες να τον ολοκληρώσει με επιτυχία, παρά να εγκαταλείψει την προσπάθειά του κάπου στη μέση.

8. Ένας πολυήμερος αγώνας τύπου “stage” γιατί δεν υπολογίζεται σαν αγώνας-κριτήριο?

Γιατί αγώνες που σταματούν στο ενδιάμεσο και δεν μετρά ο χρόνος μέχρι την επανεκκίνησή τους την επόμενη ημέρα, θεωρούνται ξεχωριστοί αγώνες. Είναι αυτονόητο, ότι κάτι τέτοιο συνθέτει δύο ξεχωριστούς αγώνες και όχι έναν.

9. Γιατί τέθηκε όριο 80 πόντων για αγώνες εγκατάλειψης ενώ στους αγώνες τερματισμού το όριο είναι 50?

Αυτό λειτουργεί περίπου ως αντικίνητρο αφενός, για να περιορίσει τη δήλωση αγώνων εγκατάλειψης, αφετέρου δε,  λειτουργεί σαν επιβράβευση των αθλητών που συμμετέχουν σε αγώνες ultra, αφού μόνο εκεί μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει τόσους βαθμούς εγκαταλείποντας τον αγώνα μετά από αρκετή προσπάθεια! Σημειωτέον ότι στους αγώνες εγκατάλειψης εξαλείφονται όλα τα μπόνους που προσμετρούν βαθμούς στο αρχικό σκορ: επίδοση, ηλικία, φύλο. Παράδειγμα: Ένας αγώνας 100χλμ που εγκαταλείφθηκε στο 60ο χιλιόμετρο όταν είχαν καλυφθεί 3500 μέτρα ανάβασης, δίνει το εξής σκορ 60+35=95 βαθμοί, άρα γίνεται αποδεκτός.

10. Με ποιο σκεπτικό τέθηκαν πιο αυστηρά χρονικά όρια σε κάποιους αγώνες-κριτήρια ενώ σε άλλους όχι?

Έγινε προσπάθεια για καθορισμό ισοδύναμου επιπέδου ορίων σε όλους τους αγώνες. Η διαφορά έγκειται στο ότι άλλες διοργανώσεις ορίζουν χαλαρά χρονικά όρια ενώ άλλες πιο αυστηρά. Γι αυτό και η διαφορά από αγώνα σε αγώνα. Για τον προσδιορισμό των ορίων λήφθηκαν υπόψη τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους (μήκος, υψομετρική) αλλά και οι επιδόσεις των νικητών, δηλαδή το ποιοτικό επίπεδο των νικητών του κάθε αγώνα. Γενικός κανόνας πάντως είναι να μπουν χρονικά όρια πιο αυστηρά, ώστε οι αθλητές να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν και στα χρονικά όρια του ΟΜΤ.

11. Μπορεί ένας αγώνας ultra σε δρόμο να μετρήσει ως κριτήριο?

Όχι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφορά των δύο αυτών κατηγοριών του τρεξίματος. Το ορεινό τρέξιμο μεγάλης διάρκειας, έχει ψηλές απαιτήσεις από τον αθλητή, αναφορικά με την εξοικείωσή του με το ορεινό τερέν, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την αίσθηση προσανατολισμού στο ορεινό περιβάλλον και την ικανότητα αυτονομίας του στην κίνηση πάνω στο βουνό. Όλα αυτά απουσιάζουν από τους αγώνες υπεραπόστασης σε δημόσιο δρόμο. Εκτός αυτού, η διοργάνωση του ΟΜΤ επέλεξε να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό και να ορίσει ως κριτήρια συμμετοχής μόνο τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, αυτούς δηλαδή που πληρούν τις συνθήκες του Παράγοντα-20 και περιγράφονται αναλυτικότατα στην ενότητα Σύστημα Συμμετοχής.

12. Αν δηλώσω ψευδή επίδοση για λίγα λεπτά προκειμένου να περάσω το όριο των βαθμών που θέτει ο ΟΜΤ, θα γίνει δεκτή η αίτησή μου?

Όχι, φυσικά και δεν μπορεί να γίνει δεκτή! Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι υπάρχει σκοπιμότητα σ αυτή την ενέργεια (κατά συρροή δήλωση ψευδών & ανύπαρκτων επιδόσεων για τη συγκέντρωση του ελάχιστου ορίου βαθμών), τότε αφού διερευνηθεί η αυθεντικότητα της αίτησης (έλεγχος ηλεκτρονικής διεύθυνσης αποστολής), ο αθλητής ενδέχεται να αποκλειστεί αμετάκλητα στο μέλλον από τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον αγώνα. Σε τέτοια περίπτωση, είναι προτιμότερο να δηλωθεί ως αγώνας εγκατάλειψης κάποιος, παρά να χαθεί τελείως η δυνατότητα αξιοποίησής του. Για παράδειγμα, αν σε έναν αγώνα 100Κ τερμάτισες σε επίδοση πιο αργή από αυτήν που αποδέχεται ο ΟΜΤ, τότε προτίμησε να τον δηλώσεις ως «εγκατάλειψη» στο τελευταίο CP, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτός! Είναι προφανές ότι έτσι χάνεις πολύτιμους βαθμούς, όμως μπορείς να σώσεις μια προσπάθεια  από την ολοκληρωτική απώλειά της. Δες περισσότερες πληροφορίες στην παράγραφο 14 των αποριών.

13. Δεν θυμάμαι με βεβαιότητα όλους τους αγώνες που έτρεξα τα τρία τελευταία χρόνια. Υπάρχει τρόπος να τους βρω κάπου καταχωρημένους?

Ναι! Η ιστοσελίδα του Advendure έχει καταχωρημένους όλους τους αθλητές και όλους τους αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί από καταβολής του αθλήματος στη χώρα μας. Κάνε κλικ ΕΔΩ και αναζήτησε το όνομά σου στο σχετικό πεδίο, για να βρεις τους αγώνες της τελευταίας 3ετίας.

14. Εφόσον τερμάτισα έναν αγώνα εκπρόθεσμα, σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια του ΟΜΤ, πώς μπορώ να τον δηλώσω ως αγώνα εγκατάλειψης?

Μπορείς να δηλώσεις το αμέσως προηγούμενο σημείο αποκλεισμού από τον τερματισμό, όπως το ορίζει ο διοργανωτής, όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Αν όμως δεν ορίζεται κάτι τέτοιο, τότε θα υπολογιστεί το αμέσως προηγούμενο σημείο καταγραφής, εφόσον υπάρχει επίσημα καταχωρημένο. Αν δεν υπάρχει καμία απολύτως ενδιάμεση καταγραφή από την πλευρά των διοργανωτών, τότε ο αγώνας αυτός απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο εγκατάλειψης, παρά μόνο τερματισμού.

15. Αν δεν συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες θέσεις συμμετοχής στη λήξη των εγγραφών, θα γίνουν δεκτοί και αθλητές που θα προκύψουν από παράταση των εγγραφών?

Όχι, δεν θα δοθεί παράταση στις εγγραφές, πέρα από την προβλεπόμενη προθεσμία και μια παράταση ελάχιστων ημερών. Ο αγώνας θα γίνει με όσους αθλητές θα έχουν συγκεντρωθεί μετά και από τη διαδικασία των πληρωμών.

16. Εφόσον δεν συγκεντρώνονται αρκετές αιτήσεις, υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το όριο των βαθμών ανά αίτηση, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων αθλητών?

Όχι, το όριο των βαθμών ανά αίτηση θα παραμείνει όπως ορίζεται από τη διοργάνωση, ακόμα κι αν αυτό έχει επιπτώσεις στον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Η διοργάνωση επέλεξε αυτό το μέτρο προκειμένου να κάνει δεκτούς αθλητές με ένα ελάχιστο ουσιαστικών προσόντων για συμμετοχή στον ΟΜΤ. Οι ελάχιστοι απαιτούμενοι βαθμοί αντιπροσωπεύουν περίπου έναν αγώνα 80Κ και δύο μεσαίους αγώνες (35-50 χιλιομέτρων). Αν κάποιος αθλητής δεν έχει ούτε αυτήν την ελάχιστη εμπειρία στα 3 τελευταία χρόνια, τότε δεν έχει αρκετές πιθανότητες να τερματίσει έναν αγώνα 100 χιλιομέτρων με τη δυσκολία και το χρονικό όριο που παρουσιάζει ο ΟΜΤ. Αυτό είναι το σκεπτικό της διοργάνωσης, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει μια ικανή δεξαμενή Ελλήνων αθλητών που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο, ώστε να συγκεντρωθεί και ο αριθμός αυτών που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος.

17. Γιατί αποφασίσατε να ορίσετε ως ελάχιστο για συμμετοχή, έναν αγώνα 150 βαθμών τουλάχιστον? Δεν θεωρείτε υπερβολικά μεγάλο το κριτήριο αυτό, για έναν αγώνα 100Κ?

Ο ΟΜΤ είναι πολύ δυσκολότερος αγώνας από όσο δείχνει ο αριθμός των 100 χιλιομέτρων. Η κορυφαία επίδοση σ αυτή τη διαδρομή είναι κατά 20% περίπου πιο αργή από αντίστοιχες κούρσες ίδιας απόστασης σε ορεινά μονοπάτια κι αυτό έχει την λογική εξήγησή του, που εντοπίζεται σε μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της διαδρομής του ΟΜΤ. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι αθλητές που γίνονται δεκτοί για συμμετοχή στον ΟΜΤ, να πληρούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας, που θα τους επιτρέψουν να αγωνιστούν με αξιώσεις για τερματισμό στον αγώνα και μάλιστα μέσα στα σχετικά σφιχτά χρονικά όρια που η διοργάνωση έχει θέσει.

18. Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι εγγραφές ξένων αθλητών ξεπεράσουν το όριο που θέτει η διοργάνωση?

Στην περίπτωση που υπάρχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους αθλητές και αυτό αποτυπωθεί με έναν γρήγορο ρυθμό εγγραφών στο άνοιγμα της διαδικασίας, τότε σύμφωνα με τον κανονισμό θα δοθεί επιπλέον αριθμός θέσεων σε αυτή την κατηγορία, μια και επιθυμία της διοργάνωσης είναι να υπάρξει εξωστρέφεια στον αγώνα. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που δεν υπάρχει έκδηλο τέτοιο ενδιαφέρον, και εφόσον συμπληρωθούν πολύ γρήγορα οι προβλεπόμενες θέσεις για τους Έλληνες αθλητές, τότε ίσως δοθεί σε αυτούς ο υπολειπόμενος αριθμός θέσεων των ξένων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα συμβεί μόνο μετά την παρέλευση του διαστήματος του ενός μήνα από το άνοιγμα των εγγραφών