Συχνές Απορίες Αγώνα

MYTHICAL > ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑ

Υπάρχει Plan-B (εναλλακτική δηλαδή) στο θέμα της διαδρομής σε περίπτωση κακοκαιρίας?

Φυσικά! Στην έσχατη των περιπτώσεων λόγω σφοδρής κακοκαιρίας -αν και μάλλον απίθανο για καλοκαίρι- ως εναλλακτική διαδρομή προβλέπεται εκείνη του Lost Trail, αναπτύγματος 56Κ και υψομετρικής +4000m. Σε περίπτωση αυτής της εναλλακτικής λύσης, η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου, στις 7:00, με όριο εγκυρότητας τις 14 ώρες. 

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο απαγορευτικές στα υψόμετρα του Lost Trail (μέγιστο 2100μ), υπάρχει και Plan-C !!! Πρόκειται για τη διαδρομή του Ρογκά, αναπτύγματος 28Κ και υψομετρικής +1950m, διαδρομή που αγγίζει μόλις τα 1000 μέτρα ως μέγιστο υψόμετρό της. Στην περίπτωση που η διοργάνωση αναγκαστεί να επιλέξει το Plan-C, ο αγώνας θα περιλαμβάνει δύο κύκλους της διαδρομής του Ρογκά, δηλαδή ανάπτυγμα 56Κ και υψομετρική 3900m και με όριο εγκυρότητας τις 14 ώρες (α΄κύκλος δεξιόστροφος (clockwise) 6 ώρες, β΄κύκλος αριστερόστροφος (c/clockwise) 8 ώρες. 

Πόσο πιθανή είναι η αναβολή της εκκίνησης του αγώνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών;

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί αυτή η λύση, όμως δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο. Εφόσον επικρατεί την ώρα της εκκίνησης ισχυρή καταιγίδα, θα δοθεί ολιγόωρη παράταση, μια και οι καλοκαιρινές μπόρες είναι σύντομες σε διάρκεια. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις (ζέστη, αέρας, ομίχλη) δεν τίθεται κανένα θέμα αναβολής της εκκίνησης

Μπορεί ο αγώνας να διακοπεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών;

Λόγω εποχής (καλοκαίρι) είναι δύσκολο να διακοπεί οριστικά ο αγώνας. Εκείνο που μπορεί να συμβεί, είναι η προσωρινή διακοπή του ενόσω αυτός είναι σε εξέλιξη, για να μην κινδυνεύσουν οι αθλητές από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδα κυρίως αλλά και πυκνή ομίχλη). Σε αυτή την περίπτωση, οι αθλητές σταματούν στο σταθμό που βρίσκεται ο καθένας, μέχρι την επανεκκίνησή του! Μετά το τέλος του αγώνα, γίνονται οι διορθώσεις των επιδόσεων των αθλητών, με βάση το χρόνο παραμονής του καθενός σε κάποιο σταθμό. Αφαιρείται δηλαδή ο χρόνος παραμονής για όσους βρέθηκαν σε σταθμό μετά την ώρα που επιβλήθηκε η απαγόρευση από τον διευθυντή αγώνα. Για παράδειγμα, αν η απαγόρευση επιβλήθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα λόγω καταιγίδας και άρθηκε στις 03:00, όσοι αθλητές βρέθηκαν να αναχωρούν από τον συγκεκριμένο σταθμό στις 03:00 θα τους αφαιρεθεί ο χρόνος από τις 2:30 μέχρι τις 3:00. Εκείνος που θα καταγραφεί με είσοδο στο σταθμό στις 2:40 θα του αφαιρεθούν 20 λεπτά, κάποιος άλλος με είσοδο στις 2:25 θα έχει αφαίρεση 30 λεπτών, στις 2:58 αφαίρεση 2 λεπτών κ.ο.κ.    

Κινδυνεύω αν ξεσπάσει καταιγίδα με κεραυνούς; Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον βρίσκεσαι ψηλά στην αποκαλούμενη αλπική ζώνη, τότε ναι, κινδυνεύεις. Οι κεραυνοί είναι ο πιο σοβαρός, αντικειμενικός κίνδυνος στο βουνό και είναι πέρα από την ανθρώπινη δύναμη. Τα κυριότερα μέρη με μεγάλο κίνδυνο είναι οι κορυφές, οι ράχες και οποιεσδήποτε ανοιχτές εκτάσεις χωρίς δασική βλάστηση. Διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω:  

  1. Αν είσαι σε κορυφογραμμή (Λαιμός Σκούρτας, κορυφογραμμή Σκολιού και Αγαιντώνη), κατέβα αμέσως λίγα μέτρα χαμηλότερα στην πλαγιά
  2. Αν αποφασίσεις να σταθείς επιτόπου μέχρι να περάσει η καταιγίδα, κάτσε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα. Φρόντισε να φοράς το αδιάβροχο μπουφάν σου, γιατί μένοντας για ώρα ακίνητος και μουσκεμένος θα πάθεις υποθερμία.
  3. Αν έχεις απλωμένα μπατόν, μάζεψέ τα και κρύψε τα στο σακίδιο εφόσον πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Αλλιώς άφησέ τα σ ένα σημείο και φύγε λίγο πιο μακριά να περιμένεις.
  4. Αν ανηφορίζεις από την Πετρόστρουγκα προς το Οροπέδιο και είσαι ακόμα στο δάσος, μείνε εκεί, μη βγαίνεις στην αλπική ζώνη.
  5. Μην πηγαίνεις κάτω από μεμονωμένα δέντρα. Σε πυκνό δάσος δεν έχεις φόβο
  6. Απενεργοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο.
  7. Αν βρεις κάποιον συναθλητή σου να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο, κάλεσέ τον να κάνει ότι κι εσύ. Μπορεί να μη γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατευθεί.
Σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών (ζέστη, βροχή, ομίχλη) δίνεται κάποια παράταση για να αντισταθμιστούν οι δύσκολες συνθήκες;

Δίνεται αλλά με φειδώ! Το 2013 δόθηκε παράταση γιατί ένα σύννεφο κάλυψε το βουνό σε μεγάλη έκτασή του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μείωσε δραματικά την ορατότητα σε ελάχιστα μέτρα! Το 2017 δόθηκε παράταση καθώς επικρατούσε υπερβολική ζέστη (καύσωνας) που επηρέασε την απόδοση των αθλητών συνολικά. Γενικά, αποφεύγονται οι παρατάσεις για ασήμαντους λόγους, μια και ο Όλυμπος έχει ακραίες συνθήκες γενικά και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για αλλεπάλληλες παρατάσεις κάθε φορά.

Εφόσον δεν αγωνιστώ τελικά, μπορεί κάποιος φίλος με προσωπική, προφορική εξουσιοδότηση να παραλάβει την τσάντα μου?

Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τη διοργάνωση ο ίδιος ηλεκτρονικά (email) δίνοντας μια τέτοια εξουσιοδότηση και φυσικά, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του ανθρώπου που θα παραλάβει την τσάντα με τα αναμνηστικά και τον αριθμό αγώνα σου

Μπορώ να παραλάβω τον αριθμό μου λίγο πριν την εκκίνηση;

Ναι, βεβαίως! Η γραμματεία του αγώνα στο Λάκκο, παραμένει ανοιχτή συνεχώς και εξυπηρετεί τους αθλητές μέχρι και την ώρα της εκκίνησης.

Πότε και πού παραδίδω το drop-bag μου και πότε μου επιστρέφεται;

Το drop-bag (σάκος ανεφοδιασμού) παραδίδεται στη Γραμματεία οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και λίγα λεπτά πριν από την εκκίνηση! Η επιστροφή του στον αθλητή γίνεται από τις 5-6 το απόγευμα του Σαββάτου, με μόνο στοιχείο τον αριθμό που φορά ο αθλητής στον αγώνα. Όσοι εγκαταλείψουν και βρεθούν νωρίτερα στο Λάκκο, θα πρέπει να περιμένουν εκείνη την ώρα, γιατί τότε επιστρέφουν οι σάκοι από το σταθμό ανεφοδιασμού.

Αν δεν εμφανιστώ στον αγώνα παρά το ότι είχα εγγραφεί κανονικά σ αυτόν, θα μπορέσω να πάρω με κάποιο τρόπο το δώρο μου;

Ναι, βεβαίως! Μετά τον αγώνα επικοινώνησε με τη διοργάνωση και το δώρο θα σου αποσταλεί ταχυδρομικά. Εφόσον επιθυμείς να φτάσει στα χέρια σου με courier επιβαρύνεσαι εσύ με τα έξοδα αποστολής!

Σε περίπτωση προσωρινής διακοπής του αγώνα δίνεται παράταση;

Φυσικά δίνεται! Και η διάρκεια της παράτασης είναι όση και η διάρκεια της διακοπής του αγώνα (40 λεπτά διακοπή = 40 λεπτά παράταση)

Ελέγχεται ο υποχρεωτικός εξοπλισμός στη διάρκεια του αγώνα ή πρόκειται περισσότερο για κάτι σαν απειλή που ποτέ δεν πραγματοποιείται;

Βεβαίως και ελέγχεται ο υποχρεωτικός εξοπλισμός! Και ελέγχεται συγκεκριμένα και προγραμματισμένα στο σταθμό «Πηγάδι» στο Κ-57 της διαδρομής. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι οι ποινές επιβάλλονται, όπως ακριβώς αναγράφονται στους κανονισμούς. Επιβάλλονται όμως μετά το τέλος του αγώνα, όταν πλέον ελεγχθούν οι σχετικές καταστάσεις που συμπληρώνονται αναλυτικά εκεί.

Μπορώ να βάλω τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά αντικείμενα εξοπλισμού στο σάκο μου στο σταθμό όπου θα βρω το «σάκο ανεφοδιασμού» μου, για να μην τα κουβαλώ από την εκκίνηση?

Μπορείς οπουδήποτε να το κάνεις αυτό, όμως στο σταθμό που θα ελεγχθείς (Πηγάδι) δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για απουσία εξοπλισμού. Ούτε καν ότι κάπου στη διαδρομή σου έπεσε αυτό που λείπει. Εκτός αυτού, κάποια πράγματα μπορεί να σου χρειαστούν νωρίτερα (μπουφάν) ή να σου χρειαστούν οπωσδήποτε (φακός) και να μην τα έχεις τότε!

Μπορώ να καταγγείλω κάποιον συναθλητή μου για παράπτωμά του;

Αν και δυσάρεστη πρωτοβουλία, είναι αποδεκτή από τη διοργάνωση! Βέβαια, από μόνη της η καταγγελία δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει και παράπτωμα, όμως μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Ανάλογα με το είδος της καταγγελίας πάντως, η ανωνυμία του καταγγέλλοντος δεν μπορεί να θεωρείται και αυτονόητη.

Πρέπει όντως να έχω το δικό μου κύπελλο στους σταθμούς για να δέχομαι υδροδοσία (νερό); Και ακόμα και για τις σούπες ισχύει κάτι τέτοιο;

Ναι, το ατομικό κύπελλο πολλαπλών χρήσεων του κάθε αθλητή ισχύει για τα νερά και τα αναψυκτικά/χυμούς όμως μόνο. Στους σταθμούς που σερβίρεται σούπα ή οποιοδήποτε φαγητό, η διοργάνωση τα προσφέρει σε κούπες μιας χρήσης. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής δεν έχει το δικό του, ατομικό κύπελλο για να πιει νερό ή αναψυκτικό, υπάρχουν στους σταθμούς κύπελλα κοινής χρήσης (πίνουν πολλοί από ένα).

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους αγώνες είναι η σηματοδότηση. Στην περίπτωση του Mythical τι κάνει η διοργάνωση; Υπάρχει μια ενιαία σηματοδότηση; Είναι επαρκής;

Το θέμα της σηματοδότησης του αγώνα, έχει απλουστευθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό! Και λέμε στο «μεγαλύτερο» μια και διάφοροι κανονισμοί λειτουργίας του «Εθνικού Πάρκου» στον Όλυμπο δημιουργούν προβλήματα και εμπόδια σε θέματα σήμανσης των πολλών και διαφορετικών μονοπατιών του βουνού. Η γενική πάντως κατεύθυνση σ αυτό το μείζον θέμα της σηματοδότησης, είναι πως ΝΑΙ, υπάρχει σε ποσοστό 80% περίπου της διαδρομής, το χαρακτηριστικό ασπροκόκκινο σήμα (μπογιά) πάνω σε δέντρα ή βράχους. Από εκεί και πέρα, υπάρχει νυχτερινή σήμανση (αντανακλαστικά), η προσωρινή με ασπροκόκκινη πλαστική ταινία σε διασταυρώσεις και αραιά κάποια επιβεβαιωτικά σήματα με το λογότυπο του αγώνα. Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά από αρκετά χρόνια οργανωτικής εμπειρίας, η διοργάνωση έχει επιλύσει το θέμα των κρίσιμων σημείων, όπου κάποιος έχει πιθανότητες να χάσει τη σωστή διαδρομή! Περισσότερα για το θέμα στην ειδική ενότητα περί σηματοδότησης

Είναι αρκετή η τροφοδοσία και υδροδοσία στους σταθμούς ή θα πρέπει να φροντίσω να έχω πάνω μου τροφή και νερό;

Είναι επαρκής η τροφοδοσία και υδροδοσία στον αγώνα, όμως είναι σχεδόν αυτονόητο πως όταν αγωνιζόμαστε σε έναν αγώνα που διαρκεί μια ολόκληρη ημέρα (24 ώρες) θα πρέπει να έχουμε προβλέψει και οι ίδιοι να μεταφέρουμε κάτι πάνω μας. Και κυρίως ένα παγούρι για νερό, κάποια συμπληρώματα διατροφής και κάποιας μορφής τροφή ανάγκης, σε περίπτωση που νιώσουμε ότι μας εγκαταλείπουν τα αποθέματα ενέργειας στο σώμα μας.

Υπάρχει παντού στη διαδρομή σήμα κινητής τηλεφωνίας;

Όχι! Εξαρτάται και από την περιοχή αλλά και από τον πάροχο! Κάπου έχει σήμα η μία εταιρεία και δεν έχει η άλλη και πάει λέγοντας… Καθώς όμως τα χρόνια περνούν το κενό αυτό μικραίνει και σταδιακά καλύπτεται σχεδόν το σύνολο της διαδρομής του αγώνα από σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Μια συμβουλή για τα μεγάλα υψόμετρα της διαδρομής. Τι να κάνω σε όλη αυτή την απόσταση που θα βρίσκομαι επί ώρες πάνω από τα 2000 μέτρα; Τι να προσέξω;

Μπορεί εξαιτίας της έντασης της προσπάθειας να νιώσεις έναν ελαφρύ πονοκέφαλο λόγω του υψομέτρου ή και ένα θέμα στην αναπνοή, όχι όμως κάτι ανησυχητικό! Μέχρι τα υψόμετρα του Ολύμπου (2900) δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την αποκαλούμενη «Ασθένεια του Υψομέτρου», η οποία αρχίζει να εκδηλώνεται πάνω από τα 3000-3500 μέτρα. Φρόντισε να ρίξεις την ένταση στο ρυθμό σου και να είσαι προσεκτικός με το ίχνος του μονοπατιού εκεί στην αποκαλούμενη «αλπική ζώνη», όπου απουσιάζει η βλάστηση και κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απώλειας του μονοπατιού.