Mythical > Κανονισμοί Αγώνα

OLYMPUS MYTHICAL TRAIL  >  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ    

Ενημέρωση : Δεκέμβριος 2022

 

1. ΓΕΝΙΚΑ

O αγώνας "Olympus Mythical Trail", συντομογραφικά OMT πιο κάτω, είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος υπεραντοχής (Ultra Mountain Running), που πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Ιουλίου στον Όλυμπο. Η διαδρομή του αγώνα σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο (περίπου 90% στο σύνολο) πάνω σε ένα συνδυασμό μονοπατιών ποικίλης βατότητας αλλά και ορεινών χωματόδρομων, σε μικρό βαθμό (10%). Η διαδρομή έχει μήκος 110 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) φτάνει τα 7200 μέτρα (λεπτομερής χάρτης της ITRA εδώ). Το χρονικό όριο του αγώνα είναι 34:00 ώρες. Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, στην περιοχή "Λάκκος" του Λιτοχώρου και ο τερματισμός γίνεται στο ίδιο σημείο, με κλείσιμο του αγώνα στις 10:00 το πρωί της Κυριακής. Για τη συμμετοχή στον αγώνα απαιτείται από τους αθλητές ουσιαστική εμπειρία, χαρακτηριστικό που απεικονίζεται από τον τρόπο επιλογής που εφαρμόζει η διοργάνωση του αγώνα.

 

2. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο OLYMPUS MYTHICAL TRAIL, αποτελεί μια αγωνιστική δοκιμασία ορεινής υπεραντοχής, που έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά υποστηριζόμενης προσπάθειας. Ο Όλυμπος και τα μονοπάτια του, αποτελούν ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά πεδία, για αρκετούς λόγους, όπως η μορφολογία και το υψόμετρο αλλά και ο σχεδιασμός της διαδρομής, που παρουσιάζει δυσκολίες μέχρι και το τέλος της, όπως βέβαια και η εκκίνηση μέσα στη νύχτα. Η υποστήριξη των αθλητών του αγώνα είναι πυκνή, προκειμένου να αξιοποιήσουν οι αθλητές κάθε απόθεμα δύναμης στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του αγώνα και της διαδρομής του, δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη του στόχου τους. Σκοπός των διοργανωτών, είναι η καθιέρωση ενός κορυφαίου αγώνα ultra trail αναφοράς, με ψηλό επίπεδο δυσκολίας, αντάξιο για ένα βουνό-σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα.

 

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν μέχρι 200 (διακόσιοι) αθλητές, άνδρες και γυναίκες, Έλληνες και ξένοι, με ηλικία από 18 μέχρι 69 ετών. 

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή, κάτοικοι Ελλάδας ασχέτως εθνικότητας, πρέπει να συγκεντρώνουν τον απαραίτητο ελάχιστο αριθμό βαθμών σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής της διοργάνωσης (βλέπε άρθρο 5 του Κανονισμού), υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά και επιλέγονται για να συμμετάσχουν μετά το σχετικό έλεγχο της αίτησής τους. Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή μια αίτηση συμμετοχής παρά το γεγονός ότι αυτή πληροί τα τυπικά κριτήρια που έχουν τεθεί, για λόγους που δεν υποχρεώνεται να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο.

Δεν θα γίνονται δεκτοί, αθλητές που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια στη συγκεκριμένη ή και σε άλλες διοργανώσεις, σε βάρος εθελοντών, διοργανωτών ή συναθλητών τους ή αθλητές που στο παρελθόν αποβλήθηκαν για σοβαρά παραπτώματα δεοντολογίας ή "εύ αγωνίζεσθαι".

ΕΛΙΤ ΑΘΛΗΤΕΣ : Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν τιμητικά Έλληνες και ξένοι αθλητές που κατατάσσονται στην κατηγορία ελίτ της ITRA. Για όλους τους αθλητές, Έλληνες ή ξένους, το όριο βαθμών είναι μεταβλητό και προς το παρόν καθορίζεται στους 800 βαθμούς για τους άνδρες και στους 650 για τις γυναίκες. Η βαθμολογία αυτή ανταποκρίνεται στο επίπεδο των αθλητών στις κατηγορίες μεγάλων αποστάσεων της ITRA (50miles & μεγαλύτερες), σε αγώνες δηλαδή με μέσο ανάπτυγμα από 80Κ και μεγαλύτερο. 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ : Τιμής ένεκεν, ο νικητής του αγώνα (ανεξαρτήτως φύλου) και η νικήτρια γυναίκα συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση στη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς

ΑΝΤΙ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η διοργάνωση του Olympus Mythical Trail δεν δείχνει καμία ανοχή στη χρήση χημικών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών ή απαγορευμένων μεθόδων εν γένει, που αποσκοπούν στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Οποιοσδήποτε αθλητής έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παράβαση των κανονισμών του doping από οποιαδήποτε εθνική ή διεθνή αθλητική ομοσπονδία και σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν γίνεται δεκτός για να συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα (ΟΜΤ) αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον διοργανώνει ή πρόκειται να διοργανώσει η Olympus Trails.

 

4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Ορίζονται οι παρακάτω ηλικιακές κατηγορίες αθλητών (ηλικία συμπληρωμένη την ημέρα εκκίνησης του αγώνα) :

1. ΑΝΔΡΩΝ
1α. Ανδρών 18-22 ετών, (M18)
1β. Ανδρών 23-39 ετών, (Μ)
1γ. Ανδρών 40-49 ετών, (M40)
1δ. Ανδρών 50-59 ετών, (Μ50)
1ε. Ανδρών 60-69 ετών, (Μ60)
2. ΓΥΝΑΙΚΩΝ
2α. Γυναικών 18-22 ετών, (W18)
2β. Γυναικών 23-39 ετών, (W)
2γ. Γυναικών 40-49 ετών, (W40)
2δ. Γυναικών 50-59 ετών, (W50)
2ε. Γυναικών 60-69 ετών, (W60)

 

5. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η συμμετοχή στον αγώνα καθορίζεται με βάση το «Βαθμολογικό Σύστημα Συμμετοχής» (Point System). Το σύστημα αυτό αποτυπώνει αριθμητικά τους αγώνες που δηλώνει ο κάθε αθλητής στην αίτηση συμμετοχής του. Περισσότερα για το Σύστημα βρίσκονται εδώ

 • Αθλητές, Κάτοικοι Ελλάδας : Το κριτήριο συμμετοχής στον αγώνα για αθλητές-κατοίκους Ελλάδας καθορίζεται ως εξής: άθροισμα 400 τουλάχιστον βαθμών, που συγκεντρώνουν 6 το πολύ αγώνες βουνού την προηγούμενη του έτους διεξαγωγής 3ετία και το διάστημα μέχρι την ημέρα εγγραφής στο τρέχον έτος (Σημ: ένας από τους έξι αγώνες πρέπει να υπερβαίνει από μόνος του τους 100 βαθμούς). Επίσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει ελάχιστη βαθμολογία στην ITRA τους 350 βαθμούς. Περισσότερα για τους κανονισμούς συμμετοχής βρίσκονται εδώ.
 • Αθλητές, Κάτοικοι Αλλοδαπής : Για τους κατοίκους εξωτερικού ("ξένους") αθλητές, το σύστημα επιλογής είναι η συμμετοχή σε έναν τουλάχιστον αγώνα trail 80K ή μεγαλύτερο. 

 

6. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Ο αριθμός των αθλητών που γίνονται δεκτοί στον αγώνα ορίζεται στους διακόσιους (200), λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα αλλά και την περιβαλλοντική ευθύνη των αθλητικών διοργανώσεων σε ευαίσθητες φυσικές περιοχές, οι οποίες μάλιστα προστατεύονται από ειδικό καθεστώς λόγω της μεγάλης τους σημασίας. Οι αθλητές επιλέγονται με τους όρους που περιγράφονται στο σχετικό κανονισμό και οι θέσεις κατανέμονται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς ή ποσοστώσεις ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους, με βάση την προέλευση του εκδηλούμενου κάθε φορά ενδιαφέροντος. Οι εγγραφές γίνονται μόνο με χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης και πληρωμής, εφόσον πάντα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής που θέτει η διοργάνωση. Οι εγγραφές ξεκινούν κάθε χρόνο την 6η Ιανουαρίου στις 9:00 το βράδυ και γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης (εδώ). Η διαδικασία εγγραφών κλείνει με τη συμπλήρωση των 200 θέσεων συμμετοχής ή διαφορετικά στις 20 Ιουνίου.

 

7. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ

 • Το κόστος συμμετοχής είναι 140 ευρώ (εκατόν σαράντα) πληρωτέα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, μέσω τραπεζικής κάρτας (πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης). Οι παροχές που καλύπτει το τίμημα συμμετοχής των αθλητών είναι οι ακόλουθες:
  1. προαγωνιστικό γεύμα (pasta party)
  2. τροφοδοσία στον αγώνα
  3. ηλεκτρονική χρονομέτρηση-καταγραφή (GPS tracker)
  4. ιατρική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες
  5. αναμνηστικό δώρο συμμετοχής
  6. μεταγωνιστικό γεύμα
  7. αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού (για όσους τερματίσουν εμπρόθεσμα)
 • Καλύπτεται επίσης η μετακίνηση στον χώρο τερματισμού, όσων αθλητών εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν, με οχήματα της διοργάνωσης από τους σταθμούς του αγώνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διοργάνωση δεν επιβαρύνεται με την ευθύνη για την οδική ή άλλη μεταφορά αθλητών που εγκαταλείπουν τον αγώνα, ωστόσο θα καταβάλλει προσπάθειες να τους εξυπηρετήσει, χωρίς όμως δέσμευση από πλευράς της.
 • Έξοδα διακομιδής πάσχοντα αθλητή, βαρύνουν τον ίδιο σε κάθε περίπτωση, δεδομένου του υψηλού κόστους μιας τέτοιας ενέργειας.
 • Όσοι αθλητές δεν παρουσιαστούν την ημέρα του αγώνα για διαπίστευση, θα λάβουν τα αναμνηστικά τους με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

 

8. ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Εγγεγραμμένος αθλητής, δικαιούται ακύρωση της συμμετοχής του και παράλληλη επιστροφή ποσού ως εξής:

 • 80 ευρώ μέχρι τις 30 Απριλίου
 • 60 ευρώ μέχρι τις 31 Μαΐου

Μετά από την ημερομηνία αυτή, δεν θα επιστρέφεται κανένα ποσό. Η καταβολή του επιστρεφόμενου τιμήματος πραγματοποιείται με τη διαδικασία του αντιλογισμού της κάρτας που χρησιμοποιήθηκε για την εγγραφή του αθλητή.  

 

9. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Είναι αυτονόητο ότι κάθε αθλητής που υποβάλει αίτηση συμμετοχής στον αγώνα, έχει πλήρη επίγνωση της πρόθεσής του να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός που πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον, σε ακραίες κατά κανόνα συνθήκες. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι ο κάθε αθλητής έχει προσωπικά την ευθύνη να αγωνιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα και να μη θέσει τον εαυτό του σε αντικειμενικές συνθήκες κινδύνου, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέριμνα ως προς αυτό. O κάθε αθλητής, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής γνωρίζει με βάση πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, αν η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα αντοχής μεγάλης διάρκειας στο ανοιχτό φυσικό περιβάλλον. Για αυτόν το λόγο, η Διοργάνωση δεν ζητά από τους αθλητές να προσκομίσουν κανενός είδους ιατρική βεβαίωση.

 

10. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, δεδομένης της επίγνωσης του κάθε αθλητή για τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η αγωνιστική προσπάθεια σε ορεινό περιβάλλον. Με την αποδοχή της συμμετοχής του στον αγώνα, ο κάθε αθλητής αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού κινδύνου στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.

 • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Στη διάρκεια του αγώνα, η Διοργάνωση θα φροντίσει για τον ιατρικό έλεγχο των αθλητών με συμπτώματα που δημιουργούν υπόνοιες επιβαρυμένης υγείας, εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών του αγώνα (εξάντληση, θερμοπληξία, υποθερμία, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση κλπ.) Εφόσον, ιατρός ή υπεύθυνος ασφαλείας σταθμού του αγώνα διαγνώσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του αθλητή από την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειάς του, αυτός αποβάλλεται (disqualified) και οι υπεύθυνοι του Σταθμού παίρνουν τον αριθμό του. Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος γραμματείας του Σταθμού, καταγράφει «εγκατάλειψη» για τον συγκεκριμένο αθλητή.
 • ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Εφόσον κάποιος αθλητής αποφασίσει τη συνέχιση της προσπάθειάς του παρά τη γνωμάτευση του γιατρού περί του αντιθέτου, η οποία είναι και δεσμευτική για τον αθλητή, είναι ελεύθερος να το πράξει, γνωρίζει όμως εκ των προτέρων ότι έχει ακυρωθεί και έχει παραδώσει τον αριθμό αγώνα (bib)! Από τη στιγμή της ακύρωσης ενός αθλητή και μετά, η διοργάνωση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την τύχη του, ούτε φυσικά και την ασφάλειά του. Για την διοργάνωση, ο αθλητής αυτός είναι σαν να μην υφίσταται πλέον και θεωρείται ότι με δική του ευθύνη βρίσκεται σε ασφαλή τόπο και η σωματική του ακεραιότητα δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο. 
 • ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Ομάδες εθελοντών διασωστών και παραϊατρικού προσωπικού, θα βρίσκονται κατά μήκος δύσκολων τμημάτων της διαδρομής αλλά και στους σταθμούς υποστήριξης, για να προσφέρουν υπηρεσίες στους αθλητές. Κάθε αθλητής ωστόσο, έχει και προσωπικά την ευθύνη να μεριμνήσει για τον στοιχειώδη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι το προσωπικό των πρώτων βοηθειών δεν μπορεί να βρίσκεται παντού.
 • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ο κάθε αθλητής έχει ηθική υποχρέωση να συνδράμει πάσχοντες συναθλητές του, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Σε περίπτωση που ο αθλητής χρειαστεί να δεχτεί ιατρική βοήθεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο εξαιτίας βαριάς αμέλειας σε θέμα εξοπλισμού, θα επιβαρύνεται τα πιθανά έξοδα διακομιδής του και θα του επιβάλλεται ποινή αποβολής από τον τρέχοντα αγώνα, όπως και αποκλεισμού από τον επόμενο. Τέτοιες περιπτώσεις λογίζονται οι παρακάτω: (πτώση τη νύχτα από έλλειψη φακού, αφυδάτωση από έλλειψη υδροδοχείου, υποθερμία από στοιχειώδους ένδυσης κλπ).
 • ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ανάγκης 112, λειτουργεί σε κάθε περίπτωση. Συνιστάται σε όλους τους αθλητές να έχουν καλά φορτισμένη τη μπαταρία του κινητού τους τηλεφώνου και να μην κάνουν άσκοπη χρήση του, ώστε να μπορούν εφόσον χρειαστεί να επικοινωνήσουν είτε με τη διοργάνωση είτε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (112). Συστήνεται σε περίπτωση ανάγκης για λόγους υγείας ή σωματικής ακεραιότητας, η κλήση στο τηλέφωνο της διοργάνωσης κατά προτεραιότητα, για το λόγο της πιο άμεσης επέμβασης της διασωστικής ομάδας που έχει την ευθύνη παροχής πρώτων βοηθειών στον αγώνα. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι όσο διαρκεί η νύχτα δεν επιτρέπεται η απογείωση ελικοπτέρων, κατά συνέπεια η συνδρομή εναέριων μέσων δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύεται! Επίσης, να σημειωθεί ότι η κλήση του 112 πετυχαίνεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το σήμα κινητής τηλεφωνίας κάποιας εκ των παρόχων-εταιρειών μπορεί να είναι ασθενές ή και δεν λαμβάνεται στην ουσία. 

 

11. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Διοργάνωση και οι συνεργάτες της διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την όποια δημοσίευση του υλικού.

 

12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η Διοργάνωση δεν πρόκειται να κάνει γνωστά σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διατήρηση της μυστικότητάς τους, διατηρεί τα στοιχεία των αθλητών μυστικά και σε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας, η ηλικία και εφόσον υποβληθούν από τον ίδιο: η φωτογραφία, τυχόν προσωπική ιστοσελίδα και αθλητικό βιογραφικό.

 

13. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ (ΒΙΒ)

Όσο διαρκεί ο αγώνας, ο κάθε αθλητής που συμμετέχει είναι υποχρεωμένος να φέρει τον αριθμό αθλητή (bib), ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή του στον αγώνα. Ο αριθμός πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια πλευρά του για να μπορεί να αποδείξει ότι συμμετέχει στον αγώνα. Αθλητής χωρίς αριθμό, δεν δικαιούται υποστήριξης στους Σταθμούς.

 

14. ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΘΛΗΤΗ

Η επίδοση των αριθμών αθλητή (bibs), γίνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, από τη Γραμματεία του αγώνα στον Λάκκο Λιτοχώρου, στον χώρο της εκδήλωσης. Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας περιγράφεται στο Πρόγραμμα του Αγώνα. Για την παραλαβή της τσάντας του αθλητή, στην οποία περιέχονται ο αριθμός και τα αναμνηστικά του αγώνα, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Τσάντες αθλητών που δεν θα προσέλθουν στον αγώνα, επιδίδονται σε τρίτα πρόσωπα, μόνο μετά από τηλεφωνική ή έγγραφη εξουσιοδότηση του ενδιαφερόμενου και μόνο μετά το τέλος του αγώνα. 

Επίσης, για την παραλαβή της τσάντας από τον αθλητή, εκτός του στοιχείου ταυτοποίησης, απαιτείται και η προσκόμιση του σακιδίου που θα χρησιμοποιηθεί στον αγώνα, προκειμένου να κρεμαστεί πάνω του η "κάρτα ελέγχου" (δες άρθρο 14 των κανονισμών). Χωρίς προσκόμιση του σακιδίου δεν επιδίδεται ο αριθμός αγώνα! 

 

15. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (BRIEFING)

Η διοργάνωση θα ενημερώσει τους αθλητές του αγώνα για τεχνικά και άλλα ζητήματα, στις 8:30 το απόγευμα της Πέμπτης, στο χώρο εκκίνησης/τερματισμού, στο Λάκκο. 

 

16. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ

Ο προβλεπόμενος υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές αποτελείται από τα εξής αντικείμενα:

1. Σακίδιο πλάτης > απαραίτητα να διαθέτει δύο ιμάντες για μεταφορά στην πλάτη! Χωρητικότητα ελεύθερη, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να χωρέσουν τα αντικείμενα του υποχρεωτικού εξοπλισμού, εκτός του 11 (bib, στο στήθος ή πάνω στο σακίδιο). Το σακίδιο δεν αντικαθίσταται στη διάρκεια του αγώνα από άλλο, με εξαίρεση την περίπτωση καταστροφής του! Προσοχή! Για την παραλαβή του αριθμού αγώνα από τη γραμματεία, πρέπει να προσκομιστεί απαραίτητα το σακίδιο, προκειμένου να ασφαλιστεί πάνω του η κάρτα ελέγχου!
2. Μπουφάν > αδιάβροχο-αντιανεμικό και διαπνέον, με κουκούλα (προτεινόμενη αδιαβροχοποίηση/διαπνοή >10.000g/m2/24h, επιλογής του αθλητή. Προσοχή! Για την παραλαβή του αριθμού αγώνα από τη γραμματεία, πρέπει να προσκομιστεί απαραίτητα και το μπουφάν, προκειμένου να πιαστεί πάνω του το ειδικό σήμα της διοργάνωσης! 
3. Μπλούζα > ανταλλακτική κοντομάνικη ή μακρυμάνικη (επιλογή αθλητή)
4. Γάντια ζέστης > καλοκαιρινού τύπου τουλάχιστον 
5. Δοχείο υγρών > μαλακού ή σκληρού τύπου (ασκός, παγούρι κλπ), ελάχιστης χωρητικότητας 1,0 λίτρου αθροιστικά
6. Τηλέφωνο > κινητό τηλέφωνο, που να λειτουργεί κατά τον έλεγχο 
7. Φακός > φακός κεφαλής (headlamp)
8. GPS Tracker > παρέχεται από τη διοργάνωση με καταβολή αντιτίμου εγγύησης 20 ευρώ (επιστρεπτέα με τον τερματισμό του αθλητή)
9. Κύπελο > κύπελο πολλαπλών χρήσεων για λήψη δικαιούμενων υγρών στους σταθμούς
10. Επίδεσμος > ελαστικός επίδεσμος πλάτους τουλάχιστον 8cm
11. Αλουμινοκουβέρτα > η γνωστή μεμβράνη που εγκλωβίζει τη θερμοκρασία του σώματος
12. Αριθμός αγώνα (bib) > πρέπει να υπάρχει σε εμφανή θέση, στο ρουχισμό ή στο σακίδιο του αθλητή 
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η διοργάνωση θα ελέγξει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όλων ανεξαιρέτως των αθλητών σε σημείο της διαδρομής που δεν θα είναι γνωστό εκ των προτέρων. Για κάθε ένα αντικείμενο που απουσιάζει επιβάλλεται χρονική ποινή δέκα λεπτών (10min).

 

17. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ

Πέρα από τον προβλεπόμενο υποχρεωτικό εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα. Οι διοργανωτές συστήνουν έναν ελάχιστο αναγκαίο εξοπλισμό, για έναν αθλητή που αγωνίζεται σε προσπάθεια 30 περίπου ωρών, περνώντας περίπου δύο νύχτες μέσα στον αγώνα. Το προτεινόμενο πακέτο αποτελείται από τα εξής υλικά: τροφή, γκέτες, μπατόν πεζοπορίας, καπέλο ηλίου, γυαλιά ηλίου, σκούφος ή μπαντάνα, σκεύασμα ηλεκτρολυτών.

 

18. ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η διαδρομή του αγώνα είναι κυκλική με εκκίνηση και τερματισμό τον Λάκκο Λιτοχώρου, ανάπτυγμα 110 χιλιόμετρα και ανάβαση 7200 μέτρα περίπου. Πρόκειται για έναν κύκλο 100 χιλιομέτρων, στον οποίο η είσοδος και έξοδος γίνεται από κοινή διαδρομή στα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα. Μια γενική περιγραφή της διαδρομής περιλαμβάνει κυρίως τοπωνύμια, καθώς η αναλυτική της περιγραφή βρίσκεται σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας (εδώ). Η αρχή βρίσκεται στον Λάκκο, μόλις 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου. Στη συνέχεια, κινούμενη στη ρεματιά του ποταμού Ενιπέα, ανηφορίζει απότομα στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου (Ζηλνιά/Χαντόλια) και στη συνέχεια στρέφεται βόρεια, περνώντας από το καταφύγιο "Μπουντόλας" στο Σταυρό και τις περιοχές Μάννα, Σέλωμα, Ξυδιάς, Πατάτα για να φτάσει στην τοποθεσία Κορομηλιά, όπου και το ομώνυμο καταφύγιο. Μετά ανηφορίζει προς τις τοποθεσίες Μπάρα και Οξούλα για να φτάσει στην Πετρόστρουγκα και να συνεχίσει προς Σκούρτα και Οροπέδιο, στο κτφ. "Αποστολίδης". Περνά από τα Ζωνάρια και ανηφορίζει στην κορυφή Σκολιό και την κορυφή Αγιαντώνης, κατηφορίζει στη θέση Μπάρα (κτφ.Μηγκοτζίδης) και αφού διασχίσει τα ομώνυμα υψίπεδα κατηφορίζει από την περιοχή 40 Καγκέλια, τη Χαρβαλόβρυση και φτάνει στο χωριό Καρυά, όπου και ο μεγαλύτερος σταθμός του αγώνα, στο Κ-50 της διαδρομής. Συνεχίζοντας, ξαναμπαίνει στο βουνό από τις περιοχές Σέλωμα, Μπιχτέσι, Μέγα Πλάι, Πηγάδι, Μάλτα, Ζήσκα, Κωστή, Σκανταλιάρα, για να φτάσει στο Κ-75 της στον Αηγιάννη, έναν ακόμα κεντρικό σταθμό του αγώνα. Από εκεί, κατευθύνεται μέσω Τσουκνίδας και Μονοπατιού Ε4 στη χαράδρα του Ενιπέα, στα Πριόνια (Κ-91) όπου και ο προτελευταίος μεγάλος σταθμός του αγώνα. Μετά ανηφορίζει μέσω της τοποθεσίας Γκαβός και πάλι στο κτφ. Πετρόστρουγκα, (Κ-97) για να κατηφορίσει στη συνέχεια προς τον τερματισμό στο Λιτόχωρο, μέσα από τις τοποθεσίες Κόκα, Μπάρμπα, Γκορτσιά, Ασπρόγειες, Χαντόλια και Ζηλνιά. 

 

19. ΠΟΙΝΕΣ

Για το σύνολο σχεδόν των παραπτωμάτων, επιβάλλεται η ποινή του αποκλεισμού από τον αγώνα (disqualification). Οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες και επιβάλλονται από τους Σταθμάρχες ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, που εντέλλονται για την τήρηση των κανονισμών.

Αποκλεισμός  Απουσία μπουφάν στον έλεγχο εξοπλισμού στην Πετρόστρουγκα-1 
Αποκλεισμός  Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της διοργάνωσης
Αποκλεισμός  Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή
Αποκλεισμός  Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης ή τους συναθλητές (*)
Αποκλεισμός  Χρήση μεταφορικού μέσου για συντόμευση διαδρομής
Αποκλεισμός  Απώλεια διαδρομής αγώνα και πραγματοποίησή της από άλλη διαδρομή, ασχέτως μήκους
60 λεπτά   Συντόμευση διαδρομής με κόψιμο στροφών (short-cutting) του μονοπατιού
60 λεπτά  Απουσία διάτρησης για κάθε ένα σημείο από τα πέντε της κάρτας ελέγχου (διάτρησης)
10 λεπτά  Απουσία αντικειμένων υποχρεωτικού εξοπλισμού (10 λεπτά της ώρας για κάθε αντικείμενο)
60 λεπτά  Απώλεια αριθμού αγώνα (bib)
60 λεπτά  Συνοδεία στη διαδρομή (εκτός ορίων Σταθμών) από πρόσωπο χωρίς αριθμό αγώνα
   

(*) Για τα παραπτώματα της ανάρμοστης/βίαιης συμπεριφοράς όπως και της δόλιας τακτικής (χρήση μεταφορικού μέσου), ο αποκλεισμός μπορεί να έχει και μόνιμο χαρακτήρα και ο αθλητής δεν δικαιούται να συμμετάσχει ποτέ ξανά στο μέλλον στον ΟΜΤ.

 

20. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Κάθε τερματισμός μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο των 34:00 ωρών, είναι έγκυρος και ο αθλητής θεωρείται ότι ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τον αγώνα, εφόσον έχει περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου της διαδρομής. Εκπρόθεσμος θεωρείται κάθε τερματισμός πέρα από το προβλεπόμενο όριο, ακόμα και για την ελάχιστη μονάδα του χρόνου (δευτερόλεπτο). Το χρονικό όριο εγκυρότητας είναι κοινό για όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Οι αθλητές που εγκαταλείπουν με δική τους θέληση τον αγώνα ή αποκλείονται από αυτόν λόγω εκπρόθεσμης άφιξης/αναχώρησης από ένα από τα 6 σημεία χρονικού αποκλεισμού (βλέπε αναλυτικά παρακάτω στο άρθρο 21) κατατάσσονται μεν στον πίνακα τερματισμών ως DNF, με βάση το χρόνο και το σημείο του αγώνα που κατάφεραν να φτάσουν αλλά δεν δικαιούνται μεταλλίου τερματισμού ή άλλου προβλεπόμενου αναμνηστικού δώρου.
Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και ο αγώνας κλείνει στις 10:00πμ της Κυριακής.

 

21. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Τρεις από τους έντεκα σταθμούς υποστήριξης αποτελούν και Σημείο Αποκλεισμού και είναι οι εξής:

 1. Κορομηλιά (Κ-13), στις 3:00 ώρες αγώνα  (3:00 τη νύχτα του Σαββάτου)
 2. Πετρόστρουγκα (Κ-18), στις 5:00 ώρες αγώνα (5:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου)
 3. Οροπέδιο (Κ-24), στις 7:30 ώρες αγώνα (7:30 το πρωί του Σαββάτου)
 4. Καρυά (Κ-49), στις 14:00 ώρες αγώνα (2:00 το μεσημέρι του Σαββάτου)
 5. Αηγιάννης (Κ-75), στις 21:00 ώρες αγώνα (9:00 το βράδυ του Σαββάτου)
 6. Πριόνια (Κ-91), στις 27:00 ώρες αγώνα (3:00 τη νύχτα της Κυριακής)

Τα χρονικά όρια αποκλεισμού τίθενται για λόγους ασφάλειας των ίδιων των αθλητών, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα αλλά και για τον προσδιορισμό του γεγονότος ως αγωνιστικού.
Ως χρόνος καταγραφής, άρα και πιθανού αποκλεισμού ενός αθλητή λόγω παρέλευσης του ορίου, ορίζεται ο χρόνος αναχώρησής του από το Σταθμό ή το Σημείο Ελέγχου.
Αθλητές που αποκλείονται λόγω χρονικών ορίων, υποχρεούνται να παραδώσουν το chip χρονομέτρησης και τον αριθμό τους στον αρχηγό του Σταθμού (ο αριθμός μπορεί να τους επιστραφεί μετά το τέλος του αγώνα από τη Γραμματεία, για αναμνηστικούς λόγους).
Οι αθλητές που θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν λόγω χρονικών ορίων, είναι ελεύθεροι να το πράξουν, αλλά με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές αυτοί δεν μπορούν να έχουν πλέον καμία απολύτως υποστήριξη από την πλευρά της Διοργάνωσης, ούτε και την επιτήρηση της Ομάδας Περισυλλογής εφόσον συνεχίσουν, ούτε και δικαιούνται να προβάλλουν απαιτήσεις από τη διοργάνωση. Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη συνεργασίας με τις Αρχές που θα κληθούν να αναζητήσουν τον αγνοούμενο και σε περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, η διοργάνωση θα καταθέσει εναντίον του αθλητή που λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο.

 

22. ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ή/και ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 • ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Ο αγώνας πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των ήπιων γενικά καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο βουνό τη συγκεκριμένη εποχή. Εκείνο που ωστόσο μπορεί να συμβεί, είναι η αναβολή της εκκίνησης του αγώνα για κάποιες ώρες, σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κανένα δεδομένο του αγώνα, που έχει να κάνει με τα χρονικά όρια αποκλεισμού.
 • ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ: Επίσης, ενδέχεται να διακοπεί (προσωρινά) ο αγώνας, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά μόνο για όσο χρόνο επιβάλλεται να παρέλθουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδα, νεροποντή). Η διακοπή γίνεται μόνο σε Σταθμό ή Σημείο Ελέγχου και όχι σε ένα τυχαίο σημείο της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση, καταγράφεται από τους υπεύθυνους του Σταθμού Υποστήριξης ή του Σημείου Ελέγχου η ώρα άφιξης και η ώρα αναχώρησης, μετά την επανεκκίνηση του αγώνα, για όσους αθλητές αφορούσε η διακοπή. Μετά τον τερματισμό των αθλητών γίνεται η σχετική αφαίρεση του χρόνου αναγκαστικής στάσης του καθενός, για να προκύψει η καθαρή επίδοσή του. Σε περίπτωση πρόσκαιρης διακοπής, δίνεται ανάλογη παράταση και στο κλείσιμο του αγώνα.  
 • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ: Σε περίπτωση ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών (υπερβολική ζέστη, συνεχόμενη βροχόπτωση, σφοδροί άνεμοι), το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα παρατείνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με την οξύτητα των φαινομένων, με απόφαση του διευθυντή και η παράταση κοινοποιείται σε κάθε αθλητή από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, στους σταθμούς υποστήριξης.
 • ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΑΓΩΝ: Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για την απόφαση αναβολής, διακοπής ή παράτασης, είναι ο διευθυντής του αγώνα.

 

23. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Αθλητής που εγκαταλείπει τον αγώνα, οφείλει να μετακινηθεί σε σημεία όπου υπάρχει πρόσβαση από όχημα (συμβατικό ή 4Χ4) και υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός υποστήριξης. Από εκεί και χωρίς χρονική δέσμευση από πλευράς της, η διοργάνωση αναλαμβάνει με όχημά της να μεταφέρει τους εν λόγω αθλητές πίσω στον τερματισμό, στο Λιτόχωρο. Τέτοια σημεία είναι τα εξής: Σταυρός, Κορομηλιά, Πριόνια, ΚΕΟΑΧ, Καρυά, Μπιχτέσι, Πηγάδι, Αηγιάννης, Πριόνια, Γκορτσιά. Εφόσον κάποιος αθλητής εγκαταλείψει σε κάποιο άλλο σημείο (Σημεία Ελέγχου) με πρόσβαση όμως οχημάτων εκεί, μπορεί να διαπραγματευτεί με το προσωπικό της διοργάνωσης, για το κατά πόσο μπορούν να τον μεταφέρουν μαζί τους μετά τη λήξη της υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής εγκαταλείπει ή αποκλειστεί σε άλλο από τα προαναφερόμενα (Πετρόστρουγκα, Οροπέδιο, Τσουκνίδα κλπ), τότε έχει ο ίδιος την ευθύνη να προσεγγίσει ένα από αυτά ή μέχρι τον τερματισμό πεζή. Η μορφή της διαδρομής είναι τέτοια που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο Λιτόχωρο από τα περισσότερα σημεία της.

 

24. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής του αγώνα διέπεται από μια βασική αρχή, αυτή της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης με προσωρινά υλικά. Έχει δοθεί βαρύτητα σε μια προσπάθεια μόνιμης σηματοδότησης, η οποία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των αθλητών του ΟΜΤ αλλά και του κάθε πεζοπόρου που κινείται στα μονοπάτια του αγώνα. Η σήμανση χωρίζεται σε πέντε ενότητες-τύπους: α) ημερήσια, β) νυχτερινή, γ) αλπική, δ) επιβεβαιωτική, ε) κατευθυντική. Η παρουσία του ενός τύπου σηματοδότησης δεν αποκλείει και την παρουσία ενός ακόμα ή και των δύο επιπλέον τύπων, για πρακτικούς λόγους, ώστε ο κάθε αθλητής να έχει τη βεβαιότητα ότι κινείται πάνω στη σωστή διαδρομή. Για πρακτικούς λόγους και προκειμένου η σηματοδότηση να έχει αποτελεσματικότητα (ορατή με ευκολία) η συχνότητα τοποθέτησής της μπορεί να ποικίλει ελαφρά και να καθορίζεται από τα κατάλληλα σημεία, όπου θα έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα (απουσία κατάλληλου κορμού δέντρου ή άλλου σταθερού σημείου εφαρμογής). Περισσότερα για τη σηματοδότηση της διαδρομής βρίσκονται εδώ

 

25. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Η Διοργάνωση αναλαμβάνει την πλήρη τροφοδοσία των αθλητών στη διάρκεια του αγώνα, μέσα από ένα δίκτυο 13 σταθμών. Υπάρχει μια διαβάθμιση τριών επιπέδων (Α,Β,Γ) στους σταθμούς, όσον αφορά την προσφερόμενη τροφοδοσία/υδροδοσία τους. Οι 3 από τους 10 σταθμούς θεωρούνται βασικοί, επιπέδου Α (Πετρόστρουγκα, Οροπέδιο, Αηγιάννης) και προσφέρουν κάθε μορφή στερεάς και υγρής τροφής. Οι υπόλοιποι 8 σταθμοί θεωρούνται δευτερεύοντες και προσφέρουν περιορισμένη ποικιλία τροφής. Όλοι (και οι 10) σταθμοί προσφέρουν νερό στους αθλητές. Σε όποιους σταθμούς δεν υπάρχουν πηγές πόσιμου νερού, θα προσφέρεται εμφιαλωμένο νερό, ίσης ποσότητας στον κάθε αθλητή. Οι εθελοντές των σταθμών προσφέρουν στους αθλητές τις προβλεπόμενες ποσότητες ανά είδος τροφής. 

 

Είναι αυτονόητο ότι δεν προσφέρονται όλες οι τροφές σε απεριόριστες ποσότητες, ειδικά σε σταθμούς με δύσκολη πρόσβαση. Κάθε αθλητής έχει την ευθύνη να προγραμματίσει ζητήματα εύρυθμης και ικανής σε ποσότητα τροφοδοσίας, μέσα από το δικό του σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το πλάνο τροφοδοσίας της διοργάνωσης. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητες τροφής που επιθυμεί ο κάθε αθλητής να μεταφέρει μαζί του ή να έχει τοποθετήσει στο «σάκο ανεφοδιασμού» του. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κάθε αθλητής οφείλει βάσει του σχετικού κανονισμού να φέρει πάνω του κύπελο πολλαπλών χρήσεων, για λήψη υγρών (νερό, αναψυκτικά) στους σταθμούς υποστήριξης.

 

26. ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG)

Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει έναν (1) "σάκο ανεφοδιασμού" (drop bag), τον οποίο και θα παραλάβει στη διάρκεια του αγώνα στο Σταθμό "Καρυά", στο Κ-49 της διαδρομής. Οι σάκοι των αθλητών είναι της επιλογής τους, χωρητικότητας όχι μεγαλύτερης των 30 λίτρων.
- Συνιστάται στους αθλητές να αποφεύγουν να τοποθετούν γυάλινες συσκευασίες μέσα στους σάκους, όπως και μυτερά μεταλλικά αντικείμενα, για να αποφευχθούν καταστροφές άλλων αποθηκευμένων υλικών μέσα στους σάκους των ίδιων ή και σε σάκους άλλων αθλητών.
- Η διοργάνωση αναλαμβάνει τη μεταφορά των «σάκων ανεφοδιασμού» προς το Σταθμό «Καρυά», όπως επίσης και από εκεί προς τον τερματισμό, μετά το πέρασμα των αθλητών από το συγκεκριμένο σταθμό. Εννοείται ότι η επιστροφή των σάκων δεν θα γίνεται σταδιακά αλλά εφάπαξ, συνεπώς αυτοί θα βρίσκονται στο χώρο του τερματισμού μεταξύ 3:00 και 4:00 το μεσημέρι. 
- Η διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για θραύση ή καταστροφή αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Ειδική πινακίδα με τον αριθμό αθλητή θα δοθεί στους αθλητές, για να την τοποθετήσουν στον σάκο ανεφοδιασμού τους.
- Η παραλαβή των «σάκων ανεφοδιασμού» από τη διοργάνωση, θα γίνεται στη διάρκεια της παράδοσης των αριθμών στους αθλητές, την Παρασκευή από το χώρο της Γραμματείας στον Λάκκο.

 

27. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ο ΟΜΤ ως ultra αγώνας, ανήκει στην κατηγορία των αγώνων εκείνων που χαρακτηρίζονται «βιωματικοί», απευθύνονται δηλαδή κυρίως στους ίδιους τους αθλητές και στην εμπειρία που θα βιώσουν συμμετέχοντας στον αγώνα. Για το λόγο αυτό δίνεται έμφαση στην ελεγχόμενη παρουσία συνοδών-υποστηρικτών των αθλητών μέσα στον αγώνα. Η φιλοσοφία των ultra αγώνων βουνού, βασίζεται σε αρχές αυτονομίας, μοναχικότητας και ανεξαρτησίας των αθλητών. Οποιασδήποτε μορφής εξωτερική υποστήριξη, σε μη προβλεπόμενα σημεία, θεωρείται σαφής καταστρατήγηση των αρχών του ΟΜΤ, άρα και παράπτωμα.
- Η εξωτερική υποστήριξη των αθλητών, που μπορεί να περιλαμβάνει τροφοδοσία, παροχή εξοπλισμού και ιατρικές υπηρεσίες, επιτρέπεται στα σημεία που επιτρέπεται και η μαζική παρουσία θεατών, καθώς είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στους θεατές και στους ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε αθλητές και είναι τα εξής:

 1. Σταυρός (Κ-5), απόσταση 9Κ από Λιτόχωρο (άσφαλτος)
 2. Κορομηλιά (Κ-13), απόσταση 25Κ από Λιτόχωρο (άσφαλτος/χώμα)
 3. Καρυά (Κ-49), απόσταση 50Κ από Λιτόχωρο (άσφαλτος)
 4. Αηγιάννης (Κ-75), απόσταση 4Κ από Λιτόχωρο (άσφαλτος)
 5. Πριόνια (Κ-91), απόσταση 17Κ από Λιτόχωρο (άσφαλτος)

 

28. ΣΥΝΟΔΕΙΑ

Η συνοδεία αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό πάνω τους, ανθρώπους δηλαδή που δεν συμμετέχουν ως αγωνιζόμενοι, απαγορεύεται αυστηρά, καθώς καταστρατηγείται η βασική αρχή της αυτονομίας και μοναχικότητας των αθλητών. Ως συνοδεία, θεωρείται η παράλληλη κίνηση προσώπου εκτός αγώνα, μπροστά ή πίσω από τον αγωνιζόμενο και σε απόσταση 50 μέτρων ή μικρότερη.

 

29. ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Σταθμός Υποστήριξης (Aid Station) αποτελεί τη στοιχειώδη λειτουργική μονάδα της Διοργάνωσης. Εκεί οι αθλητές μπορούν να δεχτούν τροφοδοσία και ιατρικές υπηρεσίες από την πλευρά της Διοργάνωσης, όπως επίσης και εξωτερική υποστήριξη (μόνο όμως στους Σταθμούς που προβλέπεται). Υπεύθυνος λειτουργίας του κάθε Σταθμού είναι ο "Σταθμάρχης", ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος για τη διαχείριση των υποθέσεων στο σύνολό τους, με εξαίρεση τη χρονομέτρηση των αθλητών: αποκλεισμός αθλητών, εφαρμογή ποινών, διακοπή αγώνα, όπως και όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σταθμού.

 

Οι Σταθμοί Υποστήριξης παρουσιάζονται στον πίνακα. Κάθε Σταθμός αποτελεί ταυτόχρονα και Σημείο Ελέγχου των αθλητών, καταγράφει δηλαδή το πέρασμα των αθλητών, και την ώρα περάσματος από εκεί, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, όπως και τις τυχόν εγκαταλείψεις αθλητών. Το χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των Σταθμών Υποστήριξης περιγράφεται στον Πίνακα Δεδομένων του Αγώνα.

 

30. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα Σημεία Ελέγχου έχουν σκοπό μόνο την καταγραφή τους αθλητές του αγώνα, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του πόσοι κινούνται πάνω στη διαδρομή. Αυτό συμβάλει στην ασφάλεια καταρχήν των ίδιων των αθλητών και στη διασφάλιση του "εύ αγωνίζεσθαι". Τα Σημεία Ελέγχου είναι 19 στο σύνολο, από τα οποία τα 13 φιλοξενούνται στους Σταθμούς Υποστήριξης του αγώνα. και βρίσκονται εγκατεσπαρμένα στα ενδιάμεσα σημεία των Σταθμών με εξαίρεση 6 από αυτά, που βρίσκονται στα ισάριθμα σημεία των Σταθμών Υποστήριξης.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα Σημεία Ελέγχου που δεν φιλοξενούνται σε Σταθμούς Υποστήριξης, δεν προσφέρουν τροφοδοσία στους αθλητές, παρά μόνο στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους αθλητές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πίνακας με τα Σημεία Ελέγχου δημοσιεύεται εδώ

 

31. ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

ΣΚΟΥΠΑ : Ειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης, θα ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας, με σκοπό την ασφάλεια των αθλητών. Η Ομάδα θα έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με ασύρματο και θα μεταφέρει πρόχειρο φαρμακείο, για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Λειτουργούν τρεις ομάδες ασφαλείας, που ταυτίζονται με τα δύο από τα τρία ενδιάμεσα σημεία αποκλεισμού: α) Λάκκος-Καρυά, β) Καρυά-Πριόνια, γ) Πριόνια-Λάκκος. 

 

32. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η χρονομέτρηση γίνεται ηλεκτρονικά για τον συνολικό χρόνο και χειροκίνητα για τις ενδιάμεσες επιδόσεις. Οι τελικές επιδόσεις δημοσιεύονται άμεσα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στον Πίνακα Αποτελεσμάτων και η οριστικοποίησή τους γίνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες του αγώνα.

 

33. ΕΠΑΘΛΑ

Μόνο αναμνηστικά έπαθλα προσφέρονται στους νικητές, όπως παρακάτω:

 1. 1ο, 2ο & 3ο νικητές της γενικής κατάταξης του αγώνα, ανεξαρτήτως φύλου!
 2. 1η, 2η & 3η γυναίκες νικήτριες της γενικής κατάταξης γυναικών του αγώνα
 3. Σε κάθε αθλητή που τερματίζει τον αγώνα -έστω και εκπρόθεσμα- απονέμεται αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής.

 

34. ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ (GPS TRACKING)

Θα γίνει χρήση GPS trackers, συσκευών ανίχνευσης των αθλητών στο πεδίο του αγώνα. Κάθε αθλητής θα φέρει πάνω του, μέσα στο αγωνιστικό του σακίδιο για την ακρίβεια, μία τέτοια συσκευή, η οποία θα στέλνει σε τακτό χρονικό διάστημα δύο λεπτών σήμα, δείχνοντας πού ακριβώς αυτός βρίσκεται. Με αυτήν τη μέθοδο, η διοργάνωση θα είναι σε θέση να παρακολουθεί όλους τους αθλητές διαρκώς, από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό, για λόγους ασφάλειας κυρίως αλλά και εύρυθμης διεξαγωγής του αγώνα.
Η συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker) είναι της εταιρείας Racemap και ζυγίζει μόλις 90 γραμμάρια. Είναι τετραγωνισμένη σαν όγκος, με διαστάσεις 7,5 Χ 4,0 Χ 3,0 (Μ-Π-Β). Είναι αδιάβροχη και τοποθετείται μέσα στο σακίδιο (δεν απαιτείται οπτική επαφή της συσκευής με τον ουρανό. Η συσκευή διαθέτει κουμπί κινδύνου (SOS) για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο κάθε αθλητής θα παραλάβει τη συσκευή του λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση, από τη γραμματεία του αγώνα. Οι συσκευές θα είναι πλήρως φορτισμένες, ώστε να λειτουργήσουν στο μέγιστο επιτρεπτό χρονικό όριο των 34 ωρών. Κατά την παραλαβή του αριθμού αγώνα που θα γίνει νωρίτερα, ο κάθε αθλητής θα καταβάλει εγγύηση 20 ευρώ, αποκλειστικά σε χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, ως εγγύηση χρήσης της συσκευής (το ποσό θα του επιστραφεί αμέσως, με την επιστροφή της συσκευής μετά τον τερματισμό). Αθλητές που δεν θα ολοκληρώσουν τον αγώνα για οποιοδήποτε λόγο, θα παραδίδουν τη συσκευή στο σταθμό διακοπής της προσπάθειάς τους και μπορούν εκ των υστέρων να λάβουν πίσω την εγγύηση που κατέβαλαν. Σε περίπτωση μη παράδοσης της συσκευής, ο αθλητής υποχρεούται στη σχετική αποζημίωση απώλειας της συσκευής, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Σε διαδραστικό χάρτη της διαδρομής και κατά τη διάρκεια του αγώνα, φίλοι και οικεία πρόσωπα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν σε ζωντανό χρόνο την προσπάθεια όλων των αθλητών.

 

35. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.