Συχνές Απορίες για τον Ρογκά
Πιο κάτω παρουσιάζονται συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους, σε απορίες που έχουν ήδη εκφραστεί με μηνύματα προς τη διοργάνωση του αγώνα, αλλά και άλλες που είναι πολύ πιθανόν να εκφραστούν στο μέλλον. Οι απαντήσεις δίνονται με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται και νέες! Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση είναι έτοιμη να απαντήσει και σε άλλες απορίες που δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα.
Ο αγώνας θα γίνει σε ΚΑΘΕ περίπτωση! Ας δούμε όμως αναλυτικά τις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών
α) υπερβολικό κρύο, χωρίς χιόνι ή με ελάχιστο χιόνι > Οι δρόμοι προς το Λιτόχωρο κρατιούνται ανοιχτοί, σχεδόν σε κάθε περίπτωση το χειμώνα! Πόσο μάλλον αν το μόνο στοιχείο κακοκαιρίας είναι το υπερβολικό κρύο, σε συνδυασμό με ελάχιστο χιόνι, που μπορεί να υπάρχει τριγύρω.
β) υπερβολικό κρύο, με πολύ χιόνι (πάνω από 30-40 εκατοστά) > Εφόσον είναι ανοιχτός ο δρόμος για το Λιτόχωρο, το μόνο πρόβλημα θα είναι οι αλυσίδες για τα οχήματα των αθλητών! Ο καθαρισμός, όσο καλός και να γίνει πάλι οι αλυσίδες θα είναι απαραίτητες. Είναι αρκετό να φτάσει κανείς μέσα στο χωριό και να αφήσει το αυτοκίνητό του οπουδήποτε παρκαρισμένο. Οι αποστάσεις μέχρι το Λάκκο είναι από διαχειρίσιμες (500 μέτρα) έως υπερβολικά μικρές (50 μέτρα). Επίσης, όσο χιόνι και να υπάρχει στρωμένο στην περιοχή του Λάκκου, δεν επηρεάζει τη διεξαγωγή του αγώνα! Το κρύο είναι που μπορεί να δυσκολέψει την κατάσταση με τα χιόνια στους δρόμους.
γ) χιόνι στρωμένο, αλλά ήπιες θερμοκρασίες (κοντά στο μηδέν) > Το συνηθισμένο σενάριο χιονόπτωσης με ήπιες συνθήκες στο Λιτόχωρο, θέλει τη χιονόστρωση να ξεκινά λίγο πριν φτάσει κανείς στην πόλη, πάνω από την Εθνική Οδό. Σ αυτή την περίπτωση, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν κανονικά και χωρίς αλυσίδες μέσα στο Λιτόχωρο.
δ) βροχή > θα πρέπει να βρέχει με έντονη ραγδαιότητα, πράγμα σχεδόν απίθανο για την περιοχή αυτή την εποχή! Ακόμα όμως και σ αυτή την περίπτωση, η εκκίνηση θα δοθεί για όσους έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και το κουράγιο να ξεκινήσουν, δεδομένου ότι θα επικρατούν δυσβάστακτες συνθήκες, αν και με βροχή, αφού η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπερνά τους 6-8 βαθμούς, κάτι που απάγει πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία από έναν μουσκεμένο ως το κόκαλο άνθρωπο, που κινείται επί ώρες στην ανοιχτή φύση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να ολοκληρώσουμε μια και οι συνδυασμοί πιθανών καιρικών συνθηκών είναι αρκετοί, ο αγώνας θα γίνει! Με κόστος για όλους. Και για τη διοργάνωση και για τους αθλητές. Όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αφού εξαρχής το γεγονός προβλέπει αντίξοες καιρικές συνθήκες και συνθήκες πεδίου. Οι επιδόσεις δεν θα είναι αυτές που όλοι θα θέλαμε, σημασία όμως σε ένα τέτοιο γεγονός έχει στο τέλος, αυτή και μόνη η υλοποίησή του, όπως επίσης και το να φτάσουν όλοι πίσω στον τερματισμό ασφαλείς!
Ναι! Ο αγώνας θα γίνει ακόμα κι αν στη γραμμή της εκκίνησης εμφανιστούν μόλις τρεις αθλητές! Και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Οι πιθανότητες να κλείσουν όλες οι κύριες αρτηρίες της χώρας είναι εξαιρετικά λίγες και θα πρέπει η Ελλάδα να βρεθεί στη δίνη ενός πολύ σοβαρού και σπάνιου κύματος χιονοπτώσεων. Από εκεί και πέρα, επειδή δεν είναι δεοντολογικά σωστό να αναβληθεί ο αγώνας για μία ή περισσότερες εβδομάδες, όλα θα γίνουν την προβλεπόμενη ημερομηνία. Και φυσικά την προβλεπόμενη ώρα εκκίνησης. Το μόνο που μπορεί να κάνει η διοργάνωση, είναι να εξασφαλίσει την βοήθεια/συνδρομή του οικείου Δήμου, προκειμένου οι δρόμοι στην επικράτεια του Λιτόχωρου να παραμείνουν ανοιχτοί.
O αγώνας δεν πρόκειται να αναβληθεί, γιατί ένα τεράστιο σύνολο ανθρώπων (αθλητές, εθελοντές κλπ) έχει ήδη κάνει τον προγραμματισμό του για τη συγκεκριμένη ημερομηνία που όλοι γνωρίζουν! Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος. Τώρα, εάν οι συνθήκες είναι αντίξοες την ημέρα εκείνη, είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί όμως να προσαρμοστεί με τις όποιες δυσκολίες. Συνεπώς ο αγώνας δεν πρόκειται να αναβληθεί!
Υποχρεωτικός εξοπλισμός θα επιβληθεί σε περίπτωση ακραίων συνθηκών, οι οποίες μπορούν αντικειμενικά να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών και κυρίως ζητήματα κρύου και υγρασίας, που μπορούν να προκαλέσουν υποθερμία. Τέτοιος εξοπλισμός περιλαμβάνει γάντια, κάλτσες, σκούφο, μπλούζα, μπουφάν, αλουμινοκουβέρτα, spikes παπουτσιών, αντικείμενα που έτσι κι αλλιώς θα έχουν ήδη στις αποσκευές τους οι αθλητές. Επίσης, εφόσον επιμηκυνθεί η διάρκεια του αγώνα, και πάλι λόγω συνθηκών, θα ζητηθεί η κατοχή φακού κεφαλής, από όσους περάσουν από την Γκόλνα (Κ-20) μετά τις 3 το απόγευμα (σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρονικού ορίου), αλλιώς θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το υπόλοιπο της κανονικής διαδρομής και να επιστρέψουν στο Λιτόχωρο από συντομευμένη διαδρομή, για να αποφύγουν το σκοτάδι.
Συνοψίζοντας λοιπόν, εφόσον επιβληθεί υποχρεωτικός εξοπλισμός, αυτός θα σχετίζεται με ρουχισμό και με αντιμετώπιση του σκοταδιού!
Άλλος εξοπλισμός, σχετικός με «εργαλεία» βουνού, όπως πιολέ, κραμπόν κλπ, ο αποκαλούμενος ορειβατικός, δεν πρόκειται να ζητηθεί, αφού η διαδρομή του αγώνα κινείται σε χαμηλά υψόμετρα (οριακά πάνω από τα 1000 μέτρα) και αντικειμενικά δεν τίθεται ζήτημα χρήσης ορειβατικού εξοπλισμού.
Όχι! Ακόμα και στην περίπτωση επιβολής υποχρεωτικού εξοπλισμού λόγω καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση δεν πρόκειται να ελέγξει τις προδιαγραφές του. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί, καθώς οι διαφορές ανάμεσα σε ίδια προϊόντα (πχ παπούτσια) είναι μικρές στις περισσότερες περιπτώσεις και τα όρια είναι δυσδιάκριτα, ώστε να δημιουργηθούν λίστες με μάρκες και μοντέλα, που θα θεωρούνται ως κατάλληλα ή μη. Αφήνεται λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αθλητή, να επιλέξει ο ίδιος τι θα χρησιμοποιήσει τη μέρα του αγώνα. Εξάλλου, κάποιοι έχουν ήδη δοκιμασμένο εξοπλισμό στις πιθανές επικρατούσες συνθήκες και έτσι είναι σε θέση να κάνουν την κατάλληλη επιλογή λόγω εμπειρίας. Η διοργάνωση θεωρεί ότι όσοι πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ρογκά, ασχέτως δριμύτητας των συνθηκών, είναι σε θέση λόγω εμπειρίας να κάνουν τις σωστές επιλογές σε εξοπλισμό. Η ίδια, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να προτείνει εξοπλισμό, με βάση τις δικές της εκτιμήσεις και μόνο για εκείνους οι οποίοι θεωρούν τις εκτιμήσεις της διοργάνωσης ορθότερες από τις δικές τους.
Ο καθένας όμως, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και δεν έχει το δικαίωμα στο τέλος να εγκαλέσει τους διοργανωτές για ανεύθυνη στάση στο θέμα του εξοπλισμού και του μη αυστηρού ελέγχου του. Όπως επίσης, όλοι οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η διοργάνωση δεν έχει σε ετοιμότητα απεριόριστο αριθμό οχημάτων για διακομιδή αθλητών που εγκαταλείπουν τον αγώνα στη μέση της διαδρομής του! Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει μαζί του τα στοιχειώδη, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την έκθεσή του στο κρύο για κάποιες ώρες, σε περίπτωση που αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια ή κοπεί στα χρονικά όρια αποκλεισμού!
Ναι, επιτρέπεται! Με μεγάλη όμως προσοχή γιατί πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο χιλιόμετρο διαδρομής, ξεκινά απότομος ανήφορος που αυξάνει τις πιθανότητες αστοχίας στη χρήση τους και πρόκληση τραυματισμού κάποιου συναθλητή που ακολουθεί! Μην ξεχάσεις να έχεις έξτρα "τασάκια" (baskets) χιονιού στα μπατόν σου, που χρειάζονται για να είναι λειτουργικά στο χιόνι! Αλλιώς θα βουλιάζουν, καθώς θα καρφώνονται σε βάθος και θα σου είναι άχρηστα στην ουσία, εκτός του ότι μπορεί να σπάσουν κιόλας αν βρουν άσχημη κόντρα!
Όχι, γιατί στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή κινείται σε επικλινή εδάφη και όπως είναι γνωστό, οι χιονορακέτες αποδίδουν σε πεδίο που δεν παρουσιάζει πλάγιες κλίσεις κατά τη φορά που κινείται ο αθλητής. Θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, το οποίο δεν θα ξέρεις πώς να το ξεπεράσεις! Επιπλέον, όποιος χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εξοπλισμό (χιονορακέτες, σκι) που υποτίθεται ότι υποβοηθά την προσπάθεια -με εξαίρεση τα μπατόν- θα πρέπει να το δηλώσει πριν την εκκίνηση και επιπλέον, να το μεταφέρει από την αρχή μέχρι το τέλος! Είσαι διατεθειμένος να το κάνεις?
Το πιθανότερο είναι να χρειαστούν ελάχιστα οι μεταλλικές αντιολισθητικές προσθήκες των παπουτσιών, όμως αν δεν μετρά κανείς τα γραμμάρια που μεταφέρει πάνω του, είναι μια πολύ καλή λύση οι αντιολισθητικές σκάρες! Μπαίνουν και βγαίνουν με πολύ εύκολο και απλό τρόπο, που δεν απαιτεί καθυστέρηση μεγαλύτερη από 1-2 λεπτά. Είναι πανάλαφρες (200-300 γραμμάρια) και καταλαμβάνουν ελάχιστο όγκο. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία εδώ, υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαρών, με λιγότερη ή περισσότερη πρόσφυση στο παγωμένο έδαφος. Πάντως, στην περίπτωση του Ρογκά, εξαιτίας των χαμηλών υψομέτρων, στην πραγματικότητα ο αθλητής θα συναντήσει ελάχιστο πραγματικό πάγο και μόνο εφόσον επικρατούν αρνητικές θερμοκρασίες επί μέρες. Πέραν τούτου η χρήση σκαρών (spikes) βοηθά σε σημεία του μονοπατιού με μεγάλες κλίσεις, όπου το συνεχόμενο πέρασμα των αθλητών δημιουργεί ένα σκληρό στρώμα χιονιού στα σημεία που έχουν πατήσει πολλοί στην ίδια πατημασιά! Μια πρακτική λύση στο πρόβλημα, για όσους δεν θα έχουν σκάρες στον αγώνα, είναι το πάτημα εκτός πατημασιάς, σε σημεία δηλαδή που το χιόνι δίνει την εικόνα του απάτητου. Οι αντιολισθητικές σκάρες (spikes) βρίσκονται σε καταστήματα ορειβατικών ειδών κυρίως, σε όλη την Ελλάδα. Αναφορικά με τα νούμερα παπουτσιού, οι περισσότερες από αυτές έχουν μεγεθολόγιο κάλτσας (S,M,L,XL), οι δε τιμές τους ξεκινούν περίπου από τα 25-30 ευρώ.
Ναι, εφόσον θέλεις να πίνεις από το δικό σου αποκλειστικό κύπελο, τότε καλό είναι να έχεις ένα μαζί σου! Οι τρεις σταθμοί τροφοδοσίας δεν θα προσφέρουν κύπελα μιας χρήσης στους αθλητές, με περιεχόμενο νερό ή αναψυκτικό! Αυτό γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους (μείωση κατανάλωσης πλαστικού). Έτσι, ο κάθε αθλητής θα έχει δύο επιλογές:
1. χρήση 2-3 κοινόχρηστων κυπέλων στους σταθμούς!
2. κατοχή προσωπικού πλαστικού κυπέλου πολλαπλών χρήσεων, όπως αυτό της φωτογραφίας. Το "Fold-a-cup" της σουηδικής Wido, αποτελεί best seller και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, στα καταστήματα outdoors. Ζυγίζει μόλις 25 γραμμάρια, διπλώνει στα δύο (φωτο: 1-2-3), χωρά 250ml υγρού και έχει πρακτική λαβή για να χρησιμοποιείται εύκολα και κυκλοφορεί σε 20 διαφορετικά χρώματα -διάλεξε ένα με χτυπητό χρώμα, για να το βρεις εύκολα αν σου πέσει! Στοιχίζει περίπου 2-3 ευρώ. Ένα τέτοιο κύπελο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ή και να κρυφτεί σε εξωτερικά τσεπάκια σακιδίων/γιλέκων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποτεδήποτε! Είτε σε σταθμούς είτε σε πηγές/ρυάκια στη διαδρομή.
Το πιο κατάλληλο παπούτσι είναι εκείνο που έχει κάποιος δοκιμάσει σε συνθήκες ανάλογες με εκείνες που θα συναντήσει στον αγώνα! Υπάρχουν αθλητές που νιώθουν άνετα με ένα χαμηλό, τυπικό, αθλητικό παπούτσι, όταν τρέχουν μέσα σε χιονισμένο πεδίο. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον που θα κινηθεί σε σχεδόν συμβατικό περιβάλλον, να χρησιμοποιήσει υπόδηση που δεν συνάδει με τις προθέσεις του. Τώρα βέβαια είναι ένα θέμα, το πόσο άνετα αισθάνεσαι όταν τρέχεις –ή μάλλον τσαλαβουτάς- μέσα σε χιόνι με πάχος 20 εκατοστά ή και περισσότερο! Ο καθένας όμως πληρώνει τις επιλογές του ή ανταμείβεται από αυτές. Πόσο εύκολο είναι ένα αθλητικό παπούτσι να σε βοηθήσει να τρέξεις και να πετύχεις επιδόσεις όταν χοροπηδάς μες στα χιόνια, καθυστερώντας σε κάθε σου βήμα; Συνήθως η απουσία πραγματικής εμπειρίας είναι εκείνη που οδηγεί σε λάθος επιλογές. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, που θα επιλέξουν ένα αθλητικό παπούτσι τρεξίματος, θα έχουν κακό τέλος μετά από λίγη μόνο ώρα μέσα στα χιόνια και στο μούσκεμα που θα τους προκαλέσει το λιωμένο χιόνι στα πόδια! Έτσι, και τον αγώνα τον ίδιο μπορεί να χάσουν στο τέλος και το τίμημα που θα πληρώσουν να είναι βαρύ, με πόδια βρεμένα και παγωμένα ταυτόχρονα.
Η διοργάνωση του Ρογκά, σε περίπτωση χιονοστρωμένου εδάφους προτείνει άρβυλο ορεινής πεζοπορίας, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει: α) αδιαβροχοποίηση, β) σταθερότητα, γ) ζέστη, δ) ασφάλεια. Χωρίς να γίνουμε περισσότερο κουραστικοί, μπορούμε να συνοψίσουμε με προτάσεις τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής, σε συνδυασμό πάντα με μια χαμηλή γκέτα, που θα εξασφαλίζει στεγανοποίηση του εσωτερικού του παπουτσιού:
- Κινείσαι μέσα σε χιόνι με πάχος όσο η αρβύλα σου ή και μεγαλύτερο, χωρίς να μπαίνει μέσα στο παπούτσι χιόνι, που λόγω θερμοκρασίας λίγο μετά θα λιώσει και θα μουσκέψει το πόδι σου
- Έχεις σταθερό πάτημα μέσα στα χιόνια, όπου δεν έχεις εικόνα πού πατάς, αφού το χιόνι σκεπάζει πέτρες και ρίζες δέντρων και όλα γίνονται ένα
- Κρατάς τα πόδια σου ζεστά! Και γιατί δεν μουσκεύονται από το χιόνι και γιατί από κατασκευής ένα πεζοπορικό άρβυλο έχει πιο χοντρά υλικά κατασκευής, γύρω και κάτω (σόλα)
- Κάνεις κατά το δυνατόν ασφαλή πορεία, αποφεύγοντας διαστρέμματα και έχοντας καλύτερα κρατήματα σε ολισθηρά σημεία
- Χάνεις ελάχιστη από την ταχύτητά σου, αφού έτσι κι αλλιώς κινούμενος μέσα σε παχύ στρώμα χιονιού είσαι αναγκασμένος να επιβραδύνεις το βηματισμό σου. Και εξαιτίας του χιονιού και εξαιτίας της ολισθηρότητας αλλά και της επιφυλακτικότητας που έχεις επειδή περπατάς κάπου που δεν έχεις εικόνα του εδάφους κάτω απ το χιόνι
- Τα πεζοπορικά άρβυλα έχουν μικρές διαφορές στο βάρος από τα αθλητικά παπούτσια, άρα δεν έχεις λόγο να πιστεύεις ότι ήταν βαριά τα παπούτσια σου και γι αυτό πήγες αργά
Η τελική επιλογή ανήκει στον καθένα! Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι αν το πράγμα στραβώσει, δεν υπάρχει η καλή διοργάνωση που βρίσκεται παντού και θα σώσει αυτόν που έκανε λάθος επιλογές εξοπλισμού. Είμαστε χειμώνα στο βουνό, άρα έχουμε –υποτίθεται- τη γνώση και την εμπειρία να πάρουμε μέτρα που θα μας φέρουν ασφαλείς μέχρι το τέλος της δοκιμασίας
Όπως είναι γνωστό, ο κάθε αθλητής κάνει τις δικές του επιλογές. Επιπλέον, οι πιθανές συνθήκες του καιρού και του εδάφους να είναι τέτοιες, που μια εκ των προτέρων σύσταση να ακυρωθεί στην πράξη. Υπολογίζοντας όμως μια μέση κατάσταση, έχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω:
- Παπούτσι-ημιάρβυλο ελαφρού (αθλητικού) τύπου, δεδομένου ότι δύσκολα θα μπορεί κάποιος να τρέξει για μεγάλο διάστημα, άρα καλό είναι να δώσει προσοχή σε ζητήματα αδιαβροχοποίησης και ευστάθειας
- Γκέτα χαμηλή, για προστασία από το χιόνι που θα μπει από πάνω (αστράγαλος) και θα λιώσει μέσα στο παπούτσι μουσκεύοντας το πόδι
- Κάλτσες χοντρές, με μίξη συνθετικού με μαλλί. Γενικά, υπάρχει μεγάλη γκάμα από χειμωνιάτικες κάλτσες στην αγορά. Καλό είναι επίσης να υπάρχει ανταλλακτικό ζευγάρι κάλτσες στο όποιο σακίδιο κουβαλά στην πλάτη του ο αθλητής
- Κολάν μακρύ και κατάλληλο για αρκετό κρύο. Είναι προτιμότερο κάποιος να νιώθει μια σχετική δυσφορία από τη ζέστη, παρά να αισθάνεται ότι κρυώνει στα πόδια του
- Μπλούζα μακρυμάνικη, από τις αποκαλούμενες ισοθερμικές, με μισό φερμουάρ στο λαιμό, για να εξασφαλίζεται ένας καλός αερισμός στον κορμό, ειδικά στις ανηφόρες
- Γάντια με «χούφτα» ή «δάχτυλα». Αυτό αφήνεται στην επιλογή του αθλητή. Κι εδώ είναι καλό να υπάρχει ανταλλακτικό ζευγάρι στο σακίδιο, καθώς στις πιθανές πτώσεις από γλιστρήματα ενδέχεται τα γάντια να μουσκέψουν και να μην μπορούν να κρατήσουν κάποια θερμοκρασία ανοχής στα δάχτυλα, που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο να χάσει πρώτο την όποια θερμοκρασία του. Σε περίπτωση που επικρατεί αρκετό κρύο τη μέρα του αγώνα (κάτω από το μηδέν στην εκκίνηση) τα γάντια θα αποτελέσουν μέρος υποχρεωτικού εξοπλισμού!
- Αντιολισθητικές σκάρες (spikes) για εύκαμπτα παπούτσια, για την περίπτωση που το χιόνι είναι πολύ πατημένο από τους προηγούμενους ή έχει παγώσει σε κάποιο βαθμό στο ανοιγμένο από τη διοργάνωση ίχνος. Να σημειωθεί ότι οι σκάρες μπορεί να χρειαστούν από ελάχιστα (3-4 χιλιόμετρα) μέχρι καθόλου ή και όλη τη διαδρομή! Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων, κανένας δεν μπορεί να ξέρει, ακόμα και λίγες μέρες πριν τον αγώνα!
- Φακός κεφαλής, μικρού μεγέθους (κατηγορίας led, εφεδρικού χαρακτήρα) για όσους περάσουν στο δεύτερο μισό του αγώνα, με παράταση χρόνου λόγω συνθηκών πεδίου (χιόνι). Ο φακός ενδέχεται να αποτελέσει μέρος υποχρεωτικού εξοπλισμού για τους τελευταίους, εφόσον οι συνθήκες οδηγήσουν σε παράταση του χρονικού ορίου κατά 1-3 ώρες
- Σακίδιο-γιλέκο, με χωρητικότητα τουλάχιστον 6-8 λίτρα, ώστε κάποια αναγκαία να αποθηκευτούν εκεί (μπουφάν, φακός, δοχείο υγρών, δεύτερα γάντια, κάλτσες, τηλέφωνο, αντιολισθητικές σκάρες)
- Μπουφάν, αντιανεμικό και αδιάβροχο, για να καλυφθούν οι περισσότερες των πιθανών καιρικών συνθηκών: υγρασία, χιονόπτωση, βροχόπτωση, κρύο, άνεμος, υποθερμία. Το μπουφάν, μαζί με τα γάντια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού στο Ρογκά!
- Σκούφος ή μπαντάνα, για την περίπτωση υποθερμίας περισσότερο (κράτα ζεστό το κεφάλι σου στο πολύ κρύο)
- Τηλέφωνο. Το σήμα κινητής δεν είναι διαθέσιμο παντού κατά μήκος της διαδρομής, καλό είναι όμως να υπάρχει στο σακίδιο του αθλητή, για κάθε πιθανή ανάγκη. Πάνω στους αριθμούς αγώνα των αθλητών θα υπάρχει γραμμένο το τηλέφωνο ανάγκης, στο οποίο θα μπορούν οι αθλητές να καλέσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Κράτησε το τηλέφωνο κοντά στο σώμα σου, γιατί στο πολύ κρύο η μπαταρία αδειάζει γρήγορα και όταν θα το χρειαστείς, μπορεί να έχει αδειάσει η μπαταρία!
- Δοχείο νερού, σκληρού ή μαλακού τύπου. Το πλεονέκτημα του σκληρού τύπου, είναι πως εύκολα γεμίζει σε ρυάκια, αν χρειαστεί!
- Πλαστικό κύπελο πολλαπλών χρήσεων. Προτείνονται τα πτυσσόμενα, που καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο και είναι πολύ ανθεκτικά σε καταπονήσεις! Το κύπελο αποτελεί αναγκαίο εξοπλισμό, καθώς στους σταθμούς δεν θα υπάρχουν ισάριθμα με τους αθλητές κύπελα μιας χρήσης, αλλά ελάχιστα κοινόχρηστα!
- Ελάχιστη τροφή (μπάρα, τζελ κλπ). Προτίμησε σνακς με ψηλή θερμιδική αξία, χρειάζεσαι ενέργεια όχι μόνο για την κίνηση αλλά και για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία στο σώμα σου!
- Δυχτάκι για σκουπίδια, για εκείνους που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάτι συσκευασμένο ως τροφή στη διάρκεια του αγώνα. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό και από τις διχτυωτές, εξωτερικές τσέπες των σακιδίων
- Αλουμινοκουβέρτα! Είναι μικρή, με ελάχιστο βάρος και σώζει ζωές από την υποθερμία!
- Ελαστικός επίδεσμος! Ένα "εργαλείο" πρώτων βοηθειών ο ελαστικός επίδεσμος, καλύπτει από διάστρεμμα μέχρι αιμορραγία!
Ναι! Συστήνεται μάλιστα κάτι τέτοιο, αφού προσφέρει κυρίως ψυχολογική ασφάλεια στον αθλητή, στην περίπτωση που υπάρχει στρωμένο χιόνι στη διαδρομή ή ακόμα περισσότερο, αν χιονίζει κιόλας! Το ίχνος της διαδρομής βρίσκεται σε μορφή αρχείου “gpx” στην ιστοσελίδα και συγκεκριμένα εδώ.
Ναι, προβλέπονται, πολλές μάλιστα! Μετά την αλλαγή της διαδρομής του αγώνα το 2023, η οποία ανεβαίνει πλέον δύο φορές σε μεγάλο υψόμετρο (Μπάρμπα 1465 και Τσουκνίδα 1335), οι συνθήκες πεδίου ενδέχεται να επιδεινωθούν υπερβολικά κάτω από μια βαριά χιονόπτωση. Αυτό θα οδηγήσει σε τροποποίηση της διαδρομής, απαλείφοντας το τμήμα που ανηφορίζει από το Σέλωμα προς του Μπάρμπα και από τη Γκόλνα μέχρι την Τσουκνίδα, μειώνοντας κατά περίπου 3-4 χιλιόμετρα το μήκος της. Κάτι τέτοιο θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί, για να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της διαδρομής, αν όμως το πάχος του χιονιού ξεπερνά τα 40-50 εκατοστά, θα είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε αυτήν την τροποποίηση. Φυσικά, αν τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, τότε μπορεί να έχουμε ενοποίηση των δύο διαδρομών, Ρογκά και Χιονιά, στη μικρή διαδρομή, αυτήν του Χιονιά.
Όχι! Η πιο αλάνθαστη σηματοδότηση στο χιονισμένο πεδίο είναι το ίχνος που ακολουθεί κάποιος. Και ίχνος θα υπάρχει πριν περάσουν οι προπορευόμενοι αθλητές. Η διοργάνωση αναλαμβάνει να φτιάξει ίχνος, το οποίο με βεβαιότητα θα υφίσταται πριν το πέρασμα του πρώτου αθλητή! Πέραν αυτού, η υφιστάμενη σηματοδότηση, με τα ασπροκόκκινα χρώματα πάνω στα δέντρα και σε καλή πυκνότητα μεταξύ τους είναι αρκετή για όλους! Σημασία έχει να βλέπει κανείς και στις διασταυρώσεις τις πινακίδες κατεύθυνσης, όπως και μικρά πρόσθετα σήματα με το ανάποδο «R» του Ρογκά, που θα είναι τοποθετημένα ακριβώς μετά από διασταυρώσεις και για λίγες δεκάδες μέτρα μόνο! Αυτό γίνεται με σκοπό ο αθλητής να μπει στο σωστό μονοπάτι σε μια διασταύρωση και από εκεί και μετά, να ξαναβρεί το σήμα του αγώνα στην επόμενη διασταύρωση, όσο μακριά κι αν είναι αυτή! Πρέπει να πούμε ότι για ευνόητους λόγους η σηματοδότηση βρίσκεται μόνο σε κάθετες επιφάνειες και σε επαρκές ύψος από το έδαφος, ώστε να μην καλυφθεί σε καμία περίπτωση από το συσσωρευμένο χιόνι.
Όχι, δεν προβλέπεται drop-bag (σάκκος ανεφοδιασμού) για τον Ρογκά! Ο αγώνας, παρότι όντας χειμωνιάτικος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά που τον κάνουν πολύπλοκο, ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «μικρών» αγώνων, συνεπώς για έναν αγώνα που διαρκεί από 3 μέχρι 7-8 ώρες δεν υφίσταται σοβαρός λόγος παρουσίας drop-bag. Γι αυτό και η διοργάνωση προτείνει τη μεταφορά στοιχειώδους ανταλλακτικού ρουχισμού από τους αθλητές του αγώνα (κάλτσες, μπλούζα, γάντια), ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν
Εφόσον υπάρχει χιόνι στρωμένο στη διαδρομή, έστω και λίγο κατά την εκτίμηση πάντα της διοργάνωσης, παράταση θα δοθεί. Λίγο χιόνι = μικρή παράταση, πολύ χιόνι = μεγάλη παράταση ή και τροποποίηση διαδρομής! Είναι άγνωστο ωστόσο πόση θα είναι, καθώς η ποσότητα και ποιότητα του χιονιού ποικίλει και αυτό καθιστά αδύνατη την εκτίμηση της παράτασης. Εννοείται όμως, ότι μια παράταση της τάξης των δύο ωρών, θα οδηγήσει τους τελευταίους αθλητές σε συνθήκες σκοταδιού, κάτι που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν μετά τη Γκόλνα (Κ-20) θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν φακό κεφαλής μαζί τους, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια, όταν η μέρα θα πέφτει και οι ίδιοι θα βρίσκονται ακόμα στη διαδρομή. Η ανακοίνωση για παράταση χρονικού ορίου δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα, εφόσον είναι σε εξέλιξη χιονόπτωση.
Θα υπάρχει η σταθερή σηματοδότηση, που υπάρχει σε όλο το μήκος της διαδρομής του Ρογκά και συνίσταται από μπογιά σε κόκκινους κύκλους πάνω σε άσπρο φόντο και σε απόσταση 30-50 μέτρων το προηγούμενο σήμα από το επόμενο. Αυτή η σήμανση βρίσκεται στο 90% της διαδρομής.
Τυπικές πινακίδες διασταυρώσεων, ακριβώς στο 13,7 της διαδρομής του Ρογκά, στη συμβολή του με το μονοπάτι Ε4. Στα δεξιά της φωτογραφίας, η γέφυρα που περνά στην απέναντι όχθη του Ενιπέα. Φτάνοντας εδώ, η διαδρομή του Ρογκά περνά από τη γέφυρα, για να συνεχίσει προς το παλιό μοναστήρι
Πέρα από τις ασπροκόκκινες μπογιές στα δέντρα ή σε χαρακτηριστικούς βράχους, θα υπάρχουν μικρά πλαστικά τετράγωνα με το “R” του Ρογκά, λευκό σε κόκκινο φόντο, καρφωμένα ακριβώς στις κρίσιμες διασταυρώσεις και λίγες δεκάδες μέτρα μετά, στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υποδεικνύουν στον αθλητή την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει!
Επίσης, για επιπλέον ασφάλεια και εξάλειψη του φαινομένου των παρανοήσεων στις διασταυρώσεις –και μόνον εκεί- θα τοποθετηθούν κομμάτια της γνωστής ασπροκόκκινης ταινίας έργου, προς αποτροπή λάθος κατεύθυνσης! Αν και αντίθετη στη χρήση της κλασικής ασπροκόκκινης ταινίας, η διοργάνωση είναι αναγκασμένη να τη χρησιμοποιήσει στον ελάχιστο δυνατό βαθμό, καθώς έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί το φαινόμενο αθλητών που σε κρίσιμα σημεία αδυνατούν να δουν την κανονική σηματοδότηση και χάνουν τη σωστή κατεύθυνση.
Τυπική μεταλλική πινακίδα που σηματοδοτεί το Μονοπάτι Ε4. Η διαδρομή του Ρογκά ακολουθεί το Ε4 περίπου στο μέσον της και για λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο
Καθώς ο αγώνας είναι από τους αποκαλούμενους «μικρούς», προβλέφθηκε ανάλογη τροφοδοσία, κυρίως με σνακς! Θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί τροφοδοσίας και υποστήριξης γενικότερα, όπου θα υπάρχουν γλυκά και αρμυρά σνακς (σοκολάτες, μπισκότα) φρούτα, αναψυκτικά, νερό και θα επιδιωχθεί να προσφερθεί και ζεστό ρόφημα (τσάι). Στον τερματισμό (Λάκκος) θα προσφερθεί κρεατόσουπα και για τους vegans φασολάδα.
Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της εποχής, οι δρόμοι που οδηγούν στην καρδιά του βουνού δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση. Απαιτούν ξεχωριστό εξοπλισμό ή προδιαγραφές αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση. Κατά συνέπεια, η διοργάνωση αν και έχει την πρόθεση, δεν έχει τη δυνατότητα για υλοποίηση συχνών δρομολογίων με οχήματά της, προκειμένου να μεταφέρει αθλητές από την περιοχή της Γκορτσιάς και του Σταυρού προς το Λιτόχωρο. Εκ των πραγμάτων, θα δοθεί προτεραιότητα σε αθλητές που αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα κίνησης εξαιτίας τραυματισμού.
Φυσικά! Αρκεί να μετακινηθεί με δικό του μεταφορικό μέσο και αρκεί να μην σε συνοδεύσει στη διάρκεια της προσπάθειάς σου μέσα στον αγώνα. Οι θεατές επιτρέπονται αλλά μόνο με την ιδιότητα του θεατή!
Όχι! Δυστυχώς δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στη διάθεση της διοργάνωσης, που να δοθούν κοινόχρηστα για τους αθλητές του αγώνα
Ο Ρογκάς αποτελεί αγώνα-κριτήριο για τον Mythical, όμως όπως είναι ήδη γνωστό (αναγράφεται στους κανονισμούς του αγώνα). Επίσης, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του ΟΜΤ, η συμμετοχή σ αυτόν προϋποθέτει ένα ελάχιστο όριο 400 βαθμών, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τους βαθμούς που δίνει ο Ρογκάς (περίπου 60-100 το πολύ)
Η Γραμματεία του Ρογκά λειτουργεί το Σάββατο, παραμονή του αγώνα, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 10 το βράδυ, στο Λάκκο! Όσο για την ημέρα του αγώνα (Κυριακή), αριθμοί θα επιδίδονται από τις 6:30 το πρωί και μέχρι τις 7:45, για να εξυπηρετηθούν όσοι θα έρθουν αυθημερόν στην περιοχή. Η επίδοση των αριθμών θα γίνει κατά τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή με επίδειξη κάποιου στοιχείου ταυτοποίησης του αθλητή! Επίσης, δεν πρόκειται να δοθούν αριθμοί/τσάντες αθλητών σε τρίτα πρόσωπα, για ευνόητους λόγους.