Ρογκάς > Γενικά

Ρογκάς > Γενικά

 

Ο Ρογκάς, είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος κατηγορίας trail ή «μικρός», όπως αποκαλούνται αυτού του μεγέθους οι αγώνες βουνού. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο χειμωνιάτικος χαρακτήρας, καθώς πραγματοποιείται στην καρδιά του χειμώνα, στα τέλη Ιανουαρίου. Ο «Ρογκάς» αποτελεί τον μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης της Olympus Trails στον Όλυμπο. Αποτελεί το πρώτο σκαλί γνωριμίας των αθλητών με τους υπόλοιπους δύο αγώνες (Lost Trail & Olympus Mythical Trail). Είναι μια μικρογραφία της διαδρομής του Lost Trail, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ταυτίζεται με τον εν λόγω αγώνα. Ο Ρογκάς φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν καθαρόαιμο, χειμωνιάτικο, μικρό αγώνα, που θα δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους λάτρεις του αθλήματος και του Ολύμπου, να ζήσουν μια σπάνια εμπειρία σε μια όμορφη διαδρομή, στην καρδιά του χειμώνα!

Ο Ρογκάς έχει ανάπτυγμα 31 χιλιόμετρα και ανάβαση 2400 μέτρα. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου, λίγα μέτρα μακρύτερα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Η διαδρομή έχει κυκλική μορφή, και αναπτύσσεται στις ανατολικές κλιτύες του Ολύμπου, οι οποίες σχηματίζουν και τη λεκάνη απορροής του Ενιπέα, που αποτελεί και κεντρικό θέμα αυτής της διαδρομής, καθώς η κίνησή της πάνω στον κυκλικό κορμό της, επιτρέπει στους αθλητές να δουν το ίδιο κομμάτι του φαραγγιού και από τις 360 μοίρες θέας!

Η διαδρομή του Ρογκά απαρτίζεται από συρραφή μη πολυσύχναστων μονοπατιών, τα οποία έχουν έναν ιστορικό χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσαν τις κύριες οδούς επικοινωνίας των κατοίκων του Λιτοχώρου, με την καρδιά του Ολύμπου, όπου αναπτύχθηκε επί πολλές γενιές οικονομική δραστηριότητα (υλοτομία, κτηνοτροφία κλπ). Η διοργάνωση του «Ρογκά», δίνει ξεχωριστή σημασία στην διατήρηση αυτών των ιστορικών μονοπατιών και τη γνωριμία τους από το ευρύ κοινό, αθλητές ή μη.

 

Ρογκάς ή Ρουγκάς, είναι η χιονοστιβάδα στην παλιά Λιτοχωρίτικη ντοπιολαλιά και ετυμολογικά προέρχεται από την αλβανική ρίζα rroge ή την αρωμούνικη (βλάχικη) rungu, που σημαίνει απογυμνώνω από βλάστηση. Η λέξη ρογκάς είναι ακόμα γνωστή ανάμεσα στους παλιούς Λιτοχωρίτες μουλαράδες και ξυλοκόπους ενώ σε παλιούς χάρτες του Ολύμπου υπάρχει ακόμα και τοπωνύμιο "Ρογκάδες". Στη φωτογραφία δίπλα, φαίνεται λεπτομέρεια στρατιωτικού χάρτη της ΓΥΣ, έκδοσης 1934, όπου αναγράφεται η λέξη "Ρογκάδες" ως τοπωνύμιο. Ένα από τα ελάχιστα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ύπαρξη και χρήση της λέξης στο παρελθόν! (Πηγή: ΕΟΟΑ, Νίκος Νέζης)