Ρογκάς > Προκήρυξη 2017

Ρογκάς > Προκήρυξη 2019

 

Ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον 3ο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στον Όλυμπο. Ο «Ρογκάς», που πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη, που στις παλιές κοινωνίες των βουνών σήμαινε χιονοστιβάδα, αποτελεί τον τρίτο και μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και θα αποτελέσει εφεξής το πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει τους υπόλοιπους δύο αγώνες της. Αποτελεί και μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Ολύμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια! Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω όλες οι πτυχές του γεγονότος:

Διαδρομή : Η διαδρομή του αγώνα έχει ανάπτυγμα 26,5 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 2010 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 757 μέτρα, το μέγιστο 1057 και το ελάχιστο 270. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική, με βασικό κορμό της έναν κύκλο 18 χιλιομέτρων, στον οποίο οι αθλητές εισέρχονται 800 μέτρα και έναν δεύτερο μικρότερο. Από τα 26,5 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 25 κινούνται σε δευτερεύοντα μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, ενώ τα 2 κινούνται σε δασικούς χωματόδρομους. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 50% και του Lost Trail σε ποσοστό 70%. Και οι δύο αυτοί αγώνες, αποτελούν γεγονότα που επίσης διοργανώνονται από την “Olympus Trails”.

Δικαίωμα συμμετοχής : Στον αγώνα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν άντρες και γυναίκες που την ημέρα διεξαγωγής έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν το κριτήριο συμμετοχής και ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής αλλά και την προσωπική τους ευθύνη για συμμετοχή σε ένα γεγονός κάτω από ενδεχόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πλήθος συμμετοχών : Δεκτοί θα γίνουν μέχρι εκατόν πενήντα (150) αθλητές, με βάση την χρονική προτεραιότητα της εγγραφής τους. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού η διαδικασία θα κλείσει οριστικά!

Εγγραφές : Οι εγγραφές του 2019 θα ξεκινήσουν την Πρωτοχρονιά στις 8:00 το βράδυ (20:00), μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη συμπλήρωση των 150 θέσεων, διαφορετικά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. 

Κόστος συμμετοχής : Το κόστος ανέρχεται στα 30 (τριάντα) ευρώ και είναι πληρωτέο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής επιστρέφεται το ποσό των 20 ευρώ. 

Παροχές : Στο κόστος συμμετοχής, πέραν του αριθμού αθλητή και της τροφοδοσίας στον αγώνα, περιλαμβάνονται και τα εξής: α) αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού, β) μικρό αναμνηστικό δώρο, γ) μεταγωνιστικό γεύμα, δ) υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη διαδρομή και στον τερματισμό, ε) προαγωνιστικό τσίπουρο με μεζέ το βράδυ του Σαββάτου, στ) πρωϊνό καφέ τη μέρα του αγώνα.

Έπαθλα : Αναμνηστικά κύπελλα θα δοθούν στους νικητές του αγώνα, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι Κανονισμοί.

Κριτήριο συμμετοχής : Κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελούν δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος με βαθμολογική αξία 30 ή μεγαλύτερη, που να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (προηγούμενο και τρέχον), χωρίς περιορισμό στην επίδοση, αρκεί αυτή να βρίσκεται εντός χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι διοργανωτές των αγώνων. Η βαθμολογική αξία ενός αγώνα προσδιορίζεται από την άθροιση τους μήκους του και του υποεκατονταπλάσιου της ανάβασής του (παράδειγμα: Ρογκάς - 26,5χλμ + 2010μέτρα = 26,5+20,10 = 46,6 βαθμοί).

Υποστήριξη : Στη διάρκεια του αγώνα, θα υπάρχουν τρεις σταθμοί υποστήριξης-τροφοδοσίας, ως εξής : 1) Μοναστήρι Κ-9, 2) Γκόλνα Κ-15, 3) Αηγιάννης Κ-19. Στους σταθμούς θα προσφερθεί στους αγωνιζόμενους υγρή και στερεά τροφή, επαρκής για μια αθλητική προσπάθεια διάρκειας ενός αγώνα μικρής/μεσαίας διάρκειας, όπως ο Ρογκάς.

Χρονικά όρια : Το βασικό χρονικό όριο του αγώνα θα είναι οι επτά (7:00) ώρες. Εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσμενείς και χειμωνιάτικες, το όριο αυτό θα επιμηκυνθεί για όσο χρόνο εκτιμηθεί από τη διοργάνωση ότι απαιτείται, για την ολοκλήρωση του αγώνα, μέσα όμως σε θεωρούμενα «αθλητικά» όρια. Εκτός του βασικού αυτού χρονικού ορίου, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού, στο σταθμό "Αηγιάννης" 5:00 ώρες. Το όριο αυτό ενδέχεται να τροποποιηθεί σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών, ανάλογα και με ενδεχόμενη τροποποίηση του χρονικού ορίου τερματισμού.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός : Καταρχήν δεν προβλέπεται! Θα υπάρξει όμως σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών, συνεπώς αυτό δεν πρόκειται να είναι γνωστό στη διοργάνωση παρά μόνο τις παραμονές του αγώνα! Σε τέτοια περίπτωση πάντως, θα επιβληθεί στους αθλητές η κατοχή επιπλέον ρουχισμού (μπουφάν, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, γκέτες) και ειδικής αντιολισθητικής σκάρας παπουτσιών.

Εκκίνηση : Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 9:00 το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2017, στην τοποθεσία Λάκκος Λιτοχώρου. 

Επίδοση αριθμών : Θα γίνει τόσο την παραμονή του αγώνα (Σάββατο) όσο και το πρωί της Κυριακής, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Και την παραμονή (Σάββατο) αλλά και τη μέρα του αγώνα (Κυριακή), η Γραμματεία θα λειτουργήσει στο χώρο του αγώνα, στο Λάκκο. Τα ακριβή ωράρια λειτουργίας της Γραμματείας του αγώνα και επίδοσης των αριθμών στους αθλητές, θα γίνουν γνωστά προσεχώς, με την δημοσίευση του Προγράμματος της εκδήλωσης.

Ακύρωση / Αναβολή αγώνα : Ο αγώνας δεν ακυρώνεται! Σε περίπτωση σοβαρής κακοκαιρίας, εφόσον οι δρόμοι πρόσβασης από την υπόλοιπη Ελλάδα προς το Λιτόχωρο παραμένουν ανοιχτοί, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με το όποιο τίμημα (αλλαγή χρονικών ορίων). Αναβολή στην ώρα εκκίνησης δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση της 9ης πρωϊνής ώρας προς το μεσημέρι, μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με το φως της ημέρας το γεγονός.

Πρώτες βοήθειες : Εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά της διαδρομής, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς ή άλλα συμβάντα. Καλούνται ωστόσο οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να φέρουν μαζί τους ένα στοιχειώδες φαρμακείο για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων (ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα, αιμοστατικό)

Ποινές : Μόνο η αποβολή από τον αγώνα, υφίσταται ως ποινή και επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς προς συναθλητές ή εθελοντές ή προσπάθεια εξαπάτησης της διοργάνωσης για κόψιμο διαδρομής.

Ακύρωση αθλητή : Εφόσον διαπιστωθεί μετά το τέλος του αγώνα, κατά τον έλεγχο και διασταύρωση των αποτελεσμάτων και ενδιάμεσων περασμάτων, ότι κάποιος αθλητής δεν ταυτοποιήθηκε σε κάποιο σημείο ελέγχου, ο αθλητής ακυρώνεται και παρουσιάζεται στον πίνακα αποτελεσμάτων ως μη τερματίσας (DNF)

Κριτήριο-50 : Ο Ρογκάς, θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής, τόσο για τον Olympus Mythical Trail όσο και για το Lost Trail, τους δύο άλλους αγώνες της διοργάνωσης, λόγω συνάφειας πεδίου με τις διαδρομές των δύο προαναφερθέντων αγώνων, παρά το γεγονός ότι δεν συμπληρώνει τους απαιτούμενους 50 βαθμούς (46,8) για την προσθήκη του στη σχετική λίστα αγώνων-κριτηρίων.

Κανονισμοί : Οι κανονισμοί δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα και κρίνεται σκόπιμο οι αθλητές να ενημερωθούν με προσοχή.

Από την οργανωτική ομάδα

Λιτόχωρο 26.10.2018