Ρογκάς > Προκήρυξη

Ρογκάς > Προκήρυξη 2022

Ενημέρωση 17/11/2021

Ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον 5ο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Salewa Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2021 στον Όλυμπο. Ο «Ρογκάς», πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη της περιοχής, που σήμαινε χιονοστιβάδα. Αποτελεί τον μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και αποτελεί το πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος αθλητής να γνωρίσει τους μεγαλύτερους αγώνες της και αποτελεί μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Όλυμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως!

Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω όλες οι πτυχές του γεγονότος:

Διαδρομή : Η πιστοποιημένη από την ITRA διαδρομή του αγώνα, έχει ανάπτυγμα 26,3 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1880 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 833 μέτρα, το μέγιστο 1336 και το ελάχιστο 280. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική σε ένα ατρακτοειδές σχήμα. Και τα 26 χιλιόμετρα της διαδρομής κινούνται σε μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 50% και του Lost Trail σε ποσοστό 70%. Και οι δύο αυτοί αγώνες, αποτελούν γεγονότα που επίσης διοργανώνονται από την “Olympus Trails”.

Δικαίωμα συμμετοχής : Στον αγώνα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν άντρες και γυναίκες που την ημέρα διεξαγωγής έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν το κριτήριο συμμετοχής και ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής αλλά και την προσωπική τους ευθύνη για συμμετοχή σε ένα γεγονός κάτω από ενδεχόμενες ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Πλήθος συμμετοχών : Δεκτοί θα γίνουν μέχρι τριακόσιοι (300) αθλητές, με βάση την χρονική προτεραιότητα της εγγραφής τους. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού η διαδικασία θα κλείσει οριστικά! Στους 300 υπολογίζονται τόσο οι εγγεγραμμένοι κανονικά, όσο και οι ελίτ, συνεπώς ο πραγματικός αριθμός εγγραφών δεν θα ξεπεράσει τους 290.

Ελίτ αθλητές : Η διοργάνωση κάνει δεκτούς ελίτ αθλητές (άντρες και γυναίκες) με δωρεάν συμμετοχή. Ως ελίτ για τον Ρογκά ορίζονται οι άνδρες με βαθμολογία >800 και οι γυναίκες με βαθμολογία >650 (στις 20.12.2021), στην κατηγορία XS & S (δεν υπολογίζεται η γενική βαθμολογία). Οι  Οι ενδιαφερόμενοι ελίτ ακολουθούν την εξής διαδικασία: συμπληρώνουν τη φόρμα εγγραφής χωρίς όμως να ολοκληρώσουν με την πληρωμή της συμμετοχής τους. Το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας των ελίτ εκπνέει στις 10 Ιανουαρίου. 

Έναρξη εγγραφών : Οι εγγραφές του 2022 θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 01:00 (μία ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου), μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη συμπλήρωση των 300 θέσεων, διαφορετικά θα κλείσουν στις 15 Ιανουαρίου. 

Κόστος συμμετοχής : Το κόστος ανέρχεται στα 30 (τριάντα) ευρώ και είναι πληρωτέο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής (ακυρώσεις μέχρι 15/1) επιστρέφεται το ποσό των 28 ευρώ. 

Παροχές : Στο κόστος συμμετοχής, περιλαμβάνονται τα εξής: α) τσιπ ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, β) αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού για όσους τερματίσουν εμπρόθεσμα, γ) αναμνηστικό δώρο συμμετοχής, δ) προαγωνιστικό γεύμα, ε) μεταγωνιστικό γεύμα, στ) υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη διαδρομή και στον τερματισμό, 

Έπαθλα : Αναμνηστικά κύπελλα θα δοθούν στους νικητές του αγώνα, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι Κανονισμοί, στις τρεις πρώτες γυναίκες και στους τρεις πρώτους άνδρες.

Κριτήριο συμμετοχής : Κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελεί ο ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος με βαθμολογική αξία 30 ή μεγαλύτερη, που να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τρία τελευταία ημερολογιακά έτη (2019-2020-2021), με τον όρο ότι η επίδοση του αγώνα-κριτηρίου βρίσκεται εντός των χρονικών ορίων που παρουσιάζονται στον πίνακα κριτηρίων της διοργάνωσής μας. Διευκρίνηση: η βαθμολογική αξία ενός αγώνα προσδιορίζεται από την άθροιση τους μήκους του και του υποεκατονταπλάσιου της ανάβασής του (παράδειγμα: Ρογκάς - 26,3χλμ + 1880μέτρα = 26,3+18,80 = 45,1 βαθμοί).

Υποστήριξη : Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν τρεις (3) σταθμοί υποστήριξης-τροφοδοσίας, ως εξής : α) Μοναστήρι Κ-9, β) Γκόλνα-1 Κ-14, γ) Ντελή Κ-20. Στους σταθμούς θα προσφερθεί στους αγωνιζόμενους υγρή και στερεά τροφή, επαρκής για μια αθλητική προσπάθεια διάρκειας ενός χειμωνιάτικου αγώνα μικρής/μεσαίας διάρκειας, όπως ο Ρογκάς.

Χρονικά όρια : Το βασικό χρονικό όριο του αγώνα είναι οι εξήμισι (6:30) ώρες. Εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσμενείς και χειμωνιάτικες, το όριο αυτό θα επιμηκυνθεί για όσο χρόνο εκτιμηθεί από τη διοργάνωση ότι απαιτείται, για την ολοκλήρωση του αγώνα, μέσα όμως σε θεωρούμενα «αθλητικά» όρια. Ενδιάμεσο χρονικό όριο αποκλεισμού υπάρχει ένα, στο σταθμό "Γκόλνα" (Κ-14) στις 4:00 ώρες.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός : Καταρχήν δεν προβλέπεται! Θα υπάρξει όμως σε ενδεχόμενο δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες χιονοπτώσεις ή δριμύ ψύχος), συνεπώς αυτό δεν πρόκειται να είναι γνωστό στη διοργάνωση παρά μόνο τις παραμονές του αγώνα! Σε τέτοια περίπτωση πάντως, θα επιβληθεί στους αθλητές η κατοχή επιπλέον ρουχισμού (μπουφάν, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, γκέτες) και ειδικής αντιολισθητικής σκάρας παπουτσιών.

Εκκίνηση : Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2022, στην τοποθεσία Λάκκος Λιτοχώρου. 

Επίδοση αριθμών : Θα γίνει τόσο την παραμονή του αγώνα (Σάββατο) όσο και το πρωί της Κυριακής, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Και την παραμονή (Σάββατο) αλλά και τη μέρα του αγώνα (Κυριακή), η Γραμματεία θα λειτουργήσει στο χώρο του αγώνα, στο Λάκκο. Τα ακριβή ωράρια λειτουργίας της Γραμματείας του αγώνα και επίδοσης των αριθμών στους αθλητές αναφέρονται στο Πρόγραμμα του αγώνα. 

Μετάθεση / Αναβολή, λόγω covid-19 : Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες των ημερών δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση των πολιτών και τη συνάθροιση για οποιοδήποτε λόγο, ο αγώνας θα μετατοπισθεί χρονικά κατά ένα μήνα. Η απόφαση για μετάθεση του αγώνα κατά ένα μήνα, θα ληφθεί το αργότερο δύο εβδομάδες πριν την αρχική ημερομηνία διεξαγωγής. Σε περίπτωση μετάθεσης κατά ένα μήνα, δεν θα επιστραφεί το ποσό συμμετοχής των αθλητών. Σε περίπτωση δεύτερης μετάθεσης (τέλος Μαρτίου), όσοι αθλητές επιθυμούν μπορούν να λάβουν πίσω το ποσό που κατέβαλαν, μειωμένο πάντα κατά το διαχειριστικό, τραπεζικό κόστος.  

Ακύρωση / Αναβολή / Τροποποίηση : Ο αγώνας δεν ακυρώνεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών! Σε περίπτωση σοβαρής κακοκαιρίας, εφόσον οι δρόμοι πρόσβασης από την υπόλοιπη Ελλάδα προς το Λιτόχωρο παραμένουν ανοιχτοί, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με το όποιο τίμημα (αλλαγή χρονικών ορίων). Παράταση στην ώρα εκκίνησης δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση της 10ης πρωϊνής ώρας προς το μεσημέρι, μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με το φως της ημέρας το γεγονός. Σε περίπτωση μεγάλου πάχους χιονιού στη διαδρομή, θα υπάρχει εναλλακτική διαδρομή μικρότερου αναπτύγματος, με την αφαίρεση τμήματος 6 περίπου χιλιομέτρων από τον κορμό της κανονικής διαδρομής και σε συντομία θα είναι η εξής: Λάκκος-Ζηλνιά-Χαντόλια-Ασπρόγιες-Μοναστήρι-Κοκκώνα-Καστάνα-Γκόλνα-Αγ.Απόστολοι-Μύλοι-Λάκκος.

Πρώτες βοήθειες : Εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά της διαδρομής, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς ή άλλα συμβάντα. Καλούνται ωστόσο οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να φέρουν μαζί τους ένα στοιχειώδες φαρμακείο για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων (ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα)

Ποινές : Προβλέπονται διάφορες ποινές χρόνου αλλά και αποβολής, ανάλογα με το παράπτωμα! Αναλυτικά, οι ποινές αναφέρονται στους κανονισμούς του αγώνα. 

Ακύρωση αθλητή : Εφόσον διαπιστωθεί μετά το τέλος του αγώνα, κατά τον έλεγχο και διασταύρωση των αποτελεσμάτων και ενδιάμεσων περασμάτων, ότι κάποιος αθλητής δεν ταυτοποιήθηκε σε κάποιο σημείο ελέγχου, ο αθλητής επιβαρύνεται με ποινή 30 λεπτών, η οποία προσμετράται στην τελική του επίδοση. 

Κανονισμοί : Οι κανονισμοί δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα και κρίνεται σκόπιμο οι αθλητές να ενημερωθούν με προσοχή.

 

Από την οργανωτική ομάδα

 

Λιτόχωρο, 17.11.2021