Gulag – Προφίλ διαδρομής

Gulag-100 >> Περιγραφή / Προφίλ διαδρομής 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΥ (φορά αντίθετη του ρολογιού) : Ξεκινάμε από το χώρο-πλατεία υποδοχής των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, όπου και ξύλινο κτίριο ενημέρωσης. Το σημείο βρίσκεται στην τοποθεσία "Μύλοι", πίσω από την ομώνυμη ταβέρνα, ακριβώς στο ξεκίνημα του μονοπατιού Ε4. Κατηφορίζουμε προς την κοίτη του Ενιπέα και πριν φτάσουμε εντελώς κάτω παρακάμπτουμε δεξιά, για να περάσουμε από τη μεταλλική γέφυρα. Περνώντας την, στρίβουμε αριστερά και ανηφορικά και παίρνουμε το μονοπάτι για Ζηλνιά & Χαντόλια.

Προσπερνάμε και την τοποθεσία Χαντόλια και στρεφόμαστε αριστερά, προς Μοναστήρι! Μετά από αρκετά χιλιόμετρα, πλησιάζουμε αρκετά το ποτάμι, το βλέπουμε μπροστά μας. Εκεί συνεχίζουμε απότομα μπροστά και κατηφορικά, ώστε να μη χρειαστεί να το περάσουμε απέναντι πριν από το Άγιο Σπήλαιο. Η κοίτη στο τέλος είναι εντελώς δίπλα μας και εμείς κινούμαστε στην όχθη, έχοντας το ποτάμι στα αριστερά μας! Φτάνοντας κάτω από το Μοναστήρι, περνάμε απέναντι τη γέφυρα και ξεκινάμε τον απότομο ανήφορο του Ανήλιου Ενιπέα, που αποτελεί μέρος της διαδρομής και των υπόλοιπων τριών αγώνων της διοργάνωσης. Μετά από 3,5 χιλιόμετρα, το μονοπάτι συμβάλει σε εκείνο που ανηφορίζει από Καστάνα προς Γκόλνα και εκεί ακριβώς στρίβουμε αριστερά και κατηφορικά, πάλι για να κατέβουμε στη χαράδρα του Ενιπέα, όπου και φτάνουμε μετά από ένα χιλιόμετρο. Εκεί συναντάμε το μονοπάτι Ε4, το οποίο και ακολουθούμε στα δεξιά, με κατεύθυνση το Λιτόχωρο. Περνώντας τις "Πόρτες" μια απότομη κατηφόρα και στη συνέχεια μια ομαλότερη, μας φέρνουν στην τοποθεσία "Παππού Καλύβι", μόλις 300 μέτρα πριν τους Μύλους.

Εκεί ακριβώς, σε σημείο με μοναδική θέα προς τις κορυφές πίσω μας, ξεκινά ανηφορικό, πολύ απότομο μονοπάτι, υποτυπώδες. Χαρακτηριστικό του, ότι στα πρώτα 30 μέτρα του περνά ανάμεσα από δύο μεγάλους βράχους (Συμπληγάδες), όπου θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να περάσει κάποιος. Ανηφορίζοντας και στα 400 μέτρα αφότου αφήσαμε το Ε4 στου "Παππού Καλύβι", βγαίνουμε σε χαλικοστρωμένη "πλατεία" όπου φτάνει χωματόδρομος, τυφλός, χωρίς συνέχεια. Πρόκειται για το parking του εξωκκλησιού του Προφήτη Ηλία ή Αηλιά. Στην άλλη άκρη της πλατείας αυτής και στα δεξιά, ξεκινά ανηφορικό μονοπάτι, ήπιο στην αρχή αλλά πολύ απότομο στη συνέχεια. Μετά από 1200 μέτρα ανηφορικού μονοπατιού από την πλατεία καταλήγουμε στο κιόσκι της Γκόλνας! 

Από το κιόσκι συνεχίζουμε αριστερά προς Ντελή αλλά στα 50 μόλις μέτρα μετά, στρίβουμε δεξιά και ανηφορικά σε χορταριασμένη, γυμνή πλαγιά. Μετά από 300 μέτρα φτάνουμε στην κορυφή της Γκόλνας (1033μ), όπου και τριγωνομετρικό της ΓΥΣ. Έχουμε βρεθεί πλέον πάνω στη ράχη των Μελισσαριών, η οποία οδηγεί στην "Τσουκνίδα" μετά από 2,3 χιλιόμετρα. Ομαλές κλίσεις στην αρχή και πιο απότομες στη συνέχεια, μας φέρνουν στην Τσουκνίδα, στα 1340μ υψόμετρο, το ψηλότερο σημείο σε όλο το ανάπτυγμα του κύκλου! Εκεί, στο ξέφωτο με τις πινακίδες, στρίβουμε αριστερά και κατηφορικά. Μετά από ένα χιλιόμετρο, φτάνουμε σε ξέφωτο πλάτωμα με πινακίδες και πάλι. Επιλέγουμε το δεξί της διχάλας, με κατεύθυνση προς "Τρόχαλο". Ομαλό στην αρχή του, ακόμα και με ελάχιστους ανήφορους για λίγο, ξεκινά να κατηφορίζει στη συνέχεια, με μεγάλες κλίσεις κάποιες φορές. Σε 2-3 χιλιόμετρα το μονοπάτι διασταυρώνεται με χωματόδρομο, σε υψόμετρο 820μ, στην τοποθεσία Τρόχαλο. Περνάμε το δρόμο απέναντι και κατηφορίζουμε απότομα. Σε ακόμα ένα χιλιόμετρο έχουμε φτάσει στο Δασικό Πάρκο του Αηγιάννη! 

Από το πλακόστρωτο του πάρκου βγαίνουμε στο πάρκινγκ λίγα μέτρα μετά και από εκεί στρίβουμε αριστερά σε απότομο ανήφορο μέσα στο δάσος. Είναι η διαδρομή που ακολουθεί και ο Mythical (ανηφορίζοντας προς Λιβαδάκι εκείνος). Σε ένα χιλιόμετρο από το πάρκινγκ βγαίνουμε σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε προς τα αριστερά και ανηφορικά για 600 μέτρα, μέχρι να συναντήσουμε στα δεξιά του δρόμου το ξεκίνημα του μονοπατιού για Ντελή και Λιβαδάκι. Μπαίνουμε στο μονοπάτι και μετά από 500 μέτρα φτάνουμε στην τοποθεσία Ντελή (860μ), όπου και διχάλα του μονοπατιού. Ακολουθούμε το δεξί σκέλος με κατεύθυνση το κιόσκι της Γκόλνας, στο οποίο φτάνουμε για δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο μετά από 1200 μέτρα αλλά από άλλη κατεύθυνση και άλλο μονοπάτι. Από εκεί κατηφορίζουμε το κεντρικό και κακοτράχαλο μονοπάτι προς Κτήμα Φακή, Αγίους Αποστόλους και Λιτόχωρο. Στα 2 χλμ κατήφορου βγαίνουμε για 30 μόνο μέτρα σε άσφαλτο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά μας, σε δασωμένη κατηφορική πλαγιά. Στα 300 μέτρα χαμηλότερα, ξεπροβάλουν τα σπίτια του χωριού ανάμεσα από τη βλάστηση. Στο κρίσιμο σημείο, 30 μέτρα πριν βγούμε σε χωματόδρομο πίσω από εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στρίβουμε αριστερά και περνάμε χαρακτηριστικό, μικρό ρυάκι απέναντι. Συνεχίζουμε ακόμα ένα χιλιόμετρο στο μονοπάτι, έχοντας στα δεξιά μας σαν θέα το Λιτόχωρο με τα σπίτια του και φτάνουμε στους Μύλους, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των 33 χιλιομέτρων.