Σήμανση

OLYMPUS MYTHICAL TRAIL > ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

Η σήμανση της διαδρομής του αγώνα διέπεται από μια βασική αρχή, αυτή της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης με προσωρινά υλικά. Έχει δοθεί βαρύτητα σε μια προσπάθεια μόνιμης σηματοδότησης, η οποία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των αθλητών του ΟΜΤ αλλά και του κάθε πεζοπόρου που κινείται στα μονοπάτια του αγώνα. Η σήμανση χωρίζεται σε πέντε ενότητες-τύπους: α) ημερήσια, β) νυχτερινή, γ) αλπική, δ) επιβεβαιωτική, ε) κατευθυντική, στ) προσωρινή. Η παρουσία του ενός τύπου σηματοδότησης δεν αποκλείει και την παρουσία ενός ακόμα ή και των δύο επιπλέον τύπων, για πρακτικούς λόγους, ώστε ο κάθε αθλητής να έχει τη βεβαιότητα ότι κινείται πάνω στη σωστή διαδρομή. Για πρακτικούς λόγους και προκειμένου η σηματοδότηση να έχει αποτελεσματικότητα (ορατή με ευκολία) η συχνότητα τοποθέτησής της μπορεί να ποικίλει ελαφρά και να καθορίζεται από τα κατάλληλα σημεία, όπου θα έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα (απουσία κατάλληλου κορμού δέντρου ή άλλου σταθερού σημείου εφαρμογής). Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια για πλήρη αξιοποίηση του σημείου που φιλοξενεί τη σηματοδότηση του ΟΜΤ, γι αυτό και συνήθως η νυχτερινή σηματοδότηση συνδυάζεται με την ημερήσια. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται εδώ οι έξι τύποι σήμανσης/σηματοδότησης:

 


ΗΜΕΡΗΣΙΑ : Συνίσταται από κόκκινο κύκλο λαδομπογιάς πάνω σε άσπρο φόντο και βρίσκεται σε σταθερά σημεία (δέντρα στη ζώνη της βλάστησης και βράχοι στην αλπική ζώνη), σε μονοπάτια αλλά και σε δρόμους. Η συχνότητα των σημάτων αυτών ποικίλει, ανάλογα με την ποιότητα του μονοπατιού ή του δρόμου. Στα μονοπάτια κυμαίνεται από 20 έως 50 μέτρα και στους δρόμους, από 50 έως 500 μέτρα. Η «ημερήσια» σηματοδότηση έχει εφαρμοστεί σε ανάπτυγμα 80 χιλιομέτρων από το σύνολο των 100 της διαδρομής. Η ασπροκόκκινη «ημερήσια» σηματοδότηση δεν εφαρμόστηκε στα τμήματα εκείνα που η διαδρομή του αγώνα κινείται πάνω σε κεντρικά, πολυσύχναστα μονοπάτια, στα οποία κινούνται καθημερινά καραβάνια μουλαριών με προμήθειες, προς τα καταφύγια του Ολύμπου, όπως: α) το μονοπάτι Ε4 (Κ-85 έως Κ-91) στην κοιλάδα του Ενιπέα, β) το μονοπάτι από Πριόνια μέχρι Γκαβό (Κ-91 έως Κ-93), γ) το μονοπάτι από Πετρόστρουγκα μέχρι Γκορτσιά (Κ-97 έως Κ-102). Συνοπτικά, από 85 έως 102. Πάντα όμως, ακόμα και αν απουσιάζει αυτός ο τύπος σήμανσης, υπάρχει εφαρμογή των υπόλοιπων τύπων σήμανσης του αγώνα.  

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ : Συνίσταται από μικρά τετράγωνα κομμάτια πλαστικού, αντανακλαστικού υλικού, σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, πλευράς περίπου 3 εκατοστών, τα οποία είναι καρφωμένα μόνιμα πάνω σε κορμούς δέντρων. Το υλικό αντανακλά τη δέσμη φωτός του φακού σε συνθήκες σκότους, μέχρι και από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, με προϋπόθεση την οπτική επαφή με το σήμα. Η νυχτερινή σηματοδότηση έχει μεταβαλλόμενη πυκνότητα, ανάλογα με την ποιότητα του πεδίου και ποικίλει από 20 έως και 50 μέτρα, έχει δε τοποθετηθεί σε τμήματα όπου οι αθλητές του αγώνα πρόκειται να κινηθούν σε συνθήκες σκοταδιού. Η έναρξη της νυχτερινής σηματοδότησης βρίσκεται λίγο μετά το Σταθμό «Τσουκνίδα», στο Κ-6 της διαδρομής και δεν σταματά μέχρι να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού, για 94 ολόκληρα χιλιόμετρα!

 

 

 

ΑΛΠΙΚΗ-1 : Συνίσταται από τις αποκαλούμενες «φούρκες». Πρόκειται για λεπτές, μεταλλικές βέργες των 40 εκατοστών, οι οποίες στο πάνω μέρος τους φέρουν είτε ειδικό πλαστικό, αντανακλαστικό υλικό με μικρή κορδέλα στην άκρη, είτε γενικό πλαστικό φθορίζον υλικό πορτοκαλί χρώματος, πάνω στο οποίο βρίσκεται τυπωμένο το λογότυπο του αγώνα. Στην περίπτωση του αντανακλαστικού υλικού, αυτό αντανακλά έντονα τη δέσμη του φακού μέσα στο σκοτάδι, ενώ το φθορίζον είναι απλά ορατό με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στο αλπικό περιβάλλον, λόγω του ξένου προς το περιβάλλον χρώματός του. Η αλπική σηματοδότηση τοποθετείται λίγες ημέρες πριν τον αγώνα και αποσύρεται αμέσως μετά από τη λήξη του. Βρίσκεται σε όλο το ανάπτυγμα της διαδρομής, από το Οροπέδιο των Μουσών (Κ-23), λίγο πριν το Σταθμό «Οροπέδιο», μέχρι και την έξοδο από τα υψίπεδα της περιοχής "Μπάρα" (Κ-36) και τοποθετείται σε αραιή συχνότητα, περίπου κάθε 100 μέτρα κατά μέσο όρο, άλλοτε πυκνότερη από τόσο και άλλοτε αραιότερη.

 

ΑΛΠΙΚΗ-2 : H εκδοχή της "φούρκας" σε πλαστική εναλλακτική μορφή. Πλαστικές κίτρινες πινακίδες φυτωρίου, με ύψος 30 εκατοστών και αντανακλαστικό αυτοκόλλητο στην πλευρά την οποία συναντά ο αθλητής κατά την κίνησή του στη διαδρομή. Η πλαστική πινακίδα, λόγω του έντονου κίτρινου χρώματος, είναι ορατή ακόμα και με το φως της μέρας από μεγάλη απόσταση, κάτω βέβαια από απόλυτες συνθήκες ορατότητας (απουσία ομίχλης). Ευάλωτο σημείο, τόσο της μεταλλικής φούρκας, όσο και της πλαστικής εναλλακτικής της, είναι η παρουσία κοπαδιών άγριων αλόγων στην αλπική περιοχή της Μπάρας. Καθώς τα άλογα κινούνται στον χώρο, ενδέχεται ακούσια να ρίξουν και να καταστρέψουν τις φούρκες. 

 

 

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ-1 : Συνίσταται από μικρά πλαστικά φύλλα, διαστάσεων 4-7 εκατοστών, τα οποία είτε απεικονίζουν το λογότυπο του αγώνα είτε το μονόγραμμα “M” (Mythical). Είναι μόνιμα τοποθετημένα σε πολύ αραιές μεταξύ τους αποστάσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν τα 500 μέτρα! Ιδιαίτερη έμφαση δεν δόθηκε στην επιβεβαιωτική σηματοδότηση, δεδομένης της πρακτικής αξίας της «Ημερήσιας», η οποία καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του αγώνα! Ωστόσο, η «Επιβεβαιωτική» εφαρμόστηκε με έμφαση μόνο σε διασταυρώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση στους αθλητές. Η γενικότερη φιλοσοφία της επιβεβαιωτικής σήμανσης είναι η αίσθηση ασφάλειας που μεταδίδει στον αθλητή η παρουσία ενός πολύ συγκεκριμένου συμβόλου, καθώς κινείται σε ένα άγνωστο γι αυτόν περιβάλλον. Η Επιβεβαιωτική σηματοδότηση βρίσκεται πολύ διακριτικά στο μεγαλύτερο μέρος των 110 χιλιομέτρων της διαδρομής του ΟΜΤ, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να κάνει αισθητή την παρουσία της.

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ-2 : Πρόκειται για "κορδέλα" από αδιάβροχο ύφασμα τύπου σημαίας, προτυπωμένο με τη λέξη MYTHICAL, όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία, με διαστάσεις 30Χ6 εκατοστά. Στο κάτω μέρος της κορδέλας βρίσκεται φθορίζον πλαστικό υλικό, για καλύτερο εντοπισμό της. Οι κορδέλες επιβεβαίωσης, τοποθετούνται πολύ αραιά μεταξύ τους και έχουν σκοπό την επιβεβαίωση της πορείας που ακολουθεί ο αθλητής. Λόγω της φύσης της, η καρδέλα επιβεβαίωσης, κρέμεται πάντα από λεπτά κλαδιά δέντρων ή θάμνων όσο πιο κοντά γίνεται στο μονοπάτι και περίπου σε ύψος 170-200 εκατοστών από το έδαφος. Όντας ευάλωτη σε δολιοφθορές, είναι πολύ πιθανό την ημέρα του αγώνα, κάποιες από αυτές να έχουν αφαιρεθεί από τα σημεία που τοποθετήθηκαν. Το πλεονέκτημα της προσωποποιημένης κορδέλας σε σχέση με εκείνην του εμπορίου (ασπροκόκκινη) είναι πως σε περίπτωση δεύτερης σήμανσης από άλλους σε μια περιοχή, αποκλείει το ενδεχόμενο σύγχυσης αναφορικά με τη σωστή διαδρομή.     

 

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΗ : Συνίσταται από μεταλλικές πινακίδες χρώματος κόκκινου, με άσπρα γράμματα που αποδίδουν με λατινικούς χαρακτήρες, τοπωνύμια προς τα οποία κινείται η διαδρομή του αγώνα. Οι πινακίδες είναι μικρού σχετικά μεγέθους, τοποθετημένες κατά κύριο λόγο σε δέντρα ή σε άλλες επιφάνειες, όταν απουσιάζει η βλάστηση από το συγκεκριμένο σημείο. Οι πινακίδες είναι τοποθετημένες μόνο σε διασταυρώσεις μονοπατιών με μονοπάτια ή δρόμων με μονοπάτια ή σπανιότερα, δρόμων με δρόμους. Επίσης, μια δεύτερη κατηγορία πινακίδων είναι εκείνες των τοπωνυμίων, γαλάζιου χρώματος και χωρίς βέλος κατεύθυνσης! Γαλάζια πινακίδα με κάποιο τοπωνύμιο υποδηλώνει το όνομα της συγκεκριμένης τοποθεσίας, όπου βρίσκεται. Η κατευθυντική σηματοδότηση έχει αναπτυχθεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν επίσημες ορειβατικές-πεζοπορικές πινακίδες, που να ενημερώνουν τους πεζοπόρους των μονοπατιών του Ολύμπου.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ : Συνίσταται από την αποκαλούμενη «ταινία έργου», τη γνωστή πλαστική ασπροκόκκινη ταινία που χρησιμοποιείται κυρίως σε κατασκευές και εργοτάξια. Μικρά κομμάτια ταινίας τοποθετούνται σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις και σε ελάχιστα σημεία, όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλος τύπος σήμανσης, λόγω απουσίας αντικειμένων πάνω στα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ή όταν θα πρέπει να δοθεί έμφαση προκειμένου να αποφευχθεί σύγχυση στον αθλητή. Προσπάθεια της διοργάνωσης του ΟΜΤ είναι η πλήρης κατάργηση αυτού του τύπου σηματοδότησης, κάτι που προϋποθέτει όμως την εξεύρεση εναλλακτικών και αποτελεσματικών τρόπων σηματοδότησης, πράγμα σχεδόν αδύνατο.