WAR > Κανονισμοί

1. ΓΕΝΙΚΑ : Ο Olympus Winter Advendure Race, συντομογραφικά “Olympus W.A.R.” ή WAR, αποτελεί μια χειμερινή, ορειβατική, αγωνιστική δοκιμασία, που πραγματοποιείται στον Όλυμπο, τον Φεβρουάριο του 2016, με σκοπό την ανάδειξη των ορειβατικών δεξιοτήτων και δυνατοτήτων στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ορεινού τρεξίματος προς το χώρο της περιπέτειας. Η πρώτη του υλοποίηση έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, προκειμένου να καταστεί σαφές αν το γεγονός θα μπορούσε να καθιερωθεί στο μέλλον σαν ένα ετήσιο χειμερινό, αγωνιστικό γεγονός, ειδικού χαρακτήρα. Το γεγονός, με ατομικό χαρακτήρα συμμετοχής και μεγάλο βαθμό αυτονομίας, απευθύνεται σε ενήλικους άνδρες και γυναίκες, με αποδεδειγμένη ορειβατική εμπειρία. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο WAR έχει ανάπτυγμα 40 χιλιομέτρων και θετική υψομετρική διαφορά 2400 μέτρων, με εκκίνηση και τερματισμό το Λιτόχωρο. Το γεγονός θα υλοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου και θα απευθύνεται σε λιγότερους από 50 συμμετέχοντες

2. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΗΘΙΚΗ : Το γεγονός έχει απόλυτα ορειβατικό χαρακτήρα, που πραγματοποιείται κάτω από χειμωνιάτικες συνθήκες και απαιτεί ορειβατική εμπειρία, γνώση χρήσης εξοπλισμού, όπως και ψυχικά χαρίσματα, απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση μιας πολύωρης μοναχικής προσπάθειας σε κρύο, χιονισμένο περιβάλλον και με διάρκεια που μπορεί να ξεπερνά και το 24ωρο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Στο γεγονός δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες, από 20 μέχρι 70 ετών, με καλή υγεία και καλή φυσική κατάσταση.

4. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ : Για τη δοκιμαστική, πρώτη χρονιά (2016) θα γίνουν δεκτοί μέχρι 50 συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως φύλου

5. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Η συμμετοχή στο γεγονός κοστίζει 40 ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται, η τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, μεταγωνιστικό γεύμα, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και μεταφορά στον τερματισμό αθλητών που θα εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια την προσπάθειά τους.

6. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ-ΕΠΑΘΛΑ : Δεν θα υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες αγωνιζόμενων και ο μόνος αθλητής στον οποίο θα απονεμηθεί ένα τυπικό τρόπαιο, είναι ο γενικός νικητής του αγώνα.

7. ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Η διαδρομή του WAR είναι κυκλική, με εκκίνηση και τερματισμό την τοποθεσία Λάκκος, στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 280 μέτρα. Ξεκινώντας, η διαδρομή κινείται για λίγο μέσα στην κοιλάδα του Ενιπέα και στη συνέχεια εξέρχεται στην τοποθεσία «Μύλοι», στις παρυφές του οικισμού του Λιτοχώρου. Από εκεί ακολουθεί το μονοπάτι Ε4 μέχρι την περιοχή της Καστάνας. Ανηφορίζει για λίγο προς Γκόλνα και στρέφεται και πάλι δυτικά από το παλιό μονοπάτι στην ανήλια πλευρά του Ενιπέα, με προορισμό το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, το οποίο προσπερνά και συνεχίζοντας και πάλι στο μονοπάτι Ε4, φτάνει στα Πριόνια, όπου και ο πρώτος σταθμός, στο Κ-14.
Από τα Πριόνια, το μονοπάτι ανηφορίζει πολύ απότομα προς Γουμαροστάλι και μέσα από πυκνό δάσος, φτάνει σε 2 χιλιόμετρα στην τοποθεσία Γκαβός. Από εκεί, πλαγιοδρομεί πλέον με βορειοανατολική κατεύθυνση και σε υψόμετρο περίπου 1700 μέτρων προς το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, το οποίο απέχει 6 χιλιόμετρα από τα Πριόνια και βρίσκεται στο Κ-20 της διαδρομής και σε υψόμετρο 1940 μέτρων. Εδώ βρίσκεται και ο δεύτερος σταθμός υποστήριξης.
Από την Πετρόστρουγκα ξεκινά ένας μεγάλος κατήφορος μέσα από δάσος ρόμπολου στην αρχή και οξιάς στη συνέχεια. Μια σταθερή και ήπια κατηφόρα με βορειοανατολική κατεύθυνση και πάλι, οδηγεί στο καταφύγιο της Κορομηλιάς, σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στο Κ-25 της διαδρομής. Εκεί βρίσκεται ο τρίτος σταθμός της διαδρομής.
Από την Κορομηλιά, η διαδρομή στρέφεται νότια και ανηφορίζει στο ξεκίνημά της, κινούμενη όμως σε μέσα υψόμετρα, όχι πάνω από 1150 μέτρα, περνώντας από όμορφο μικτό δάσος, στην περιοχή της Πατάτας και της ρεματιάς του Ίτανου, πριν φτάσει στην περιοχή του Σελώματος, όπου για λίγο κινείται πάνω σε χωματόδρομο. Ακολούθως, η διαδρομή ξαναμπαίνει σε μονοπάτι και από την τοποθεσία Μάνα, συνεχίζει χωρίς καθόλου κλίσεις, μέσα από όμορφο δάσος οξιάς και βγαίνει στο καταφύγιο του Σταυρού, το οποίο είναι χτισμένο σε εποπτική θέση στα 930 μέτρα υψόμετρο, με θέα τη θάλασσα και το Λιτόχωρο. Εδώ, στο Κ-34 βρίσκεται ο τέταρτος και τελευταίος σταθμός υποστήριξης.
Από το Σταυρό κι αφού η διαδρομή ανηφορίσει για 200 μέτρα στην άσφαλτο που οδηγεί στα Πριόνια, μπαίνει και πάλι σε μονοπάτι σε δάσος οξιάς και γρήγορα φτάνει στην τοποθεσία Χαντόλια, ένα ξέφωτο με πολύ καλή εικόνα προς το νότιο συγκρότημα του Ολύμπου. Η διαδρομή στρέφεται ανατολικά και κατηφορίζει απότομα μέσα σε πυκνό δάσος έλατου, στην αρχή και όσο κατηφορίζει σε πλατύφυλλα και αείφυλλα για να πέσει τελειώνοντας λίγο έξω απ το Λιτόχωρο και πάλι στη ρεματιά του Ενιπέα, ακριβώς κάτω από τον οικισμό του Λιτοχώρου και να τερματίσει στο Λάκκο, από όπου και ξεκίνησε πριν από 40 χιλιόμετρα.

8. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Ως κριτήριο συμμετοχής ορίζεται το βιογραφικό των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή. Με βάση την ορειβατική τους εμπειρία, ειδικά από χειμερινό βουνό και την συνεπακόλουθη γνώση χρήσης των ορειβατικών εργαλείων (πιολέ-κραμπόν), θα αποφασίζεται και η έγκριση της συμμετοχής τους στο γεγονός. Η προηγούμενη εμπειρία από αγώνες ορεινού τρεξίματος αλλά και η καλή φυσική τους κατάσταση αποτελούν συμπληρωματικό κριτήριο συμμετοχής, όχι όμως και το καθοριστικό.

9. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Η διοργάνωση ορίζει μια σειρά από αντικείμενα εξοπλισμού ως υποχρεωτικά, κάτι που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν πάνω τους, είτε φορώντας τα/χρησιμοποιώντας τα είτε μεταφέροντάς τα στο σακίδιό τους, από την εκκίνηση και μέχρι τον τερματισμό. Τα αντικείμενα αυτά (ρουχισμός, υπόδηση, εργαλεία, συσκευές κλπ) θα ελεγχθούν από το προσωπικό της διοργάνωσης, σε τακτικά σημεία (γνωστά από πριν) αλλά και σε έκτακτο (άγνωστο μέχρι τη στιγμή του ελέγχου), προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των αγωνιζόμενων!
Τα τακτικά σημεία ελέγχου είναι: α) Πριόνια (Κ14), β) Πετρόστρουγκα (Κ20), γ) Τερματισμός (Κ-40). Το έκτακτο σημείο θα βρίσκεται κάπου μεταξύ εκκίνησης και Πριονιών (Κ0-Κ13). Οι αγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν όσα αντικείμενα τους ζητηθεί. Επίσης, το σακίδιο και τα παπούτσια των αγωνιζόμενων θα μαρκαριστούν από τη διοργάνωση ώστε να εξασφαλιστεί ότι πρόκειται για εκείνα που δηλώθηκαν πριν την εκκίνηση.
Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, ενδέχεται να μειωθεί ή να αυξηθεί ο υποχρεωτικός εξοπλισμός. Σε περίπτωση αύξησης, θα προστεθεί ρουχισμός. Σε περίπτωση μείωσης, θα αφαιρεθεί τεχνικός εξοπλισμός, εάν δεν συντρέχει λόγος χρήσης του (απουσία πάγου ή χιονιού). Αυτό θα είναι γνωστό τις παραμονές του γεγονότος και θα ανακοινωθεί την παραμονή του αγώνα, έγκαιρα, ώστε να είναι όλοι σε θέση να προετοιμαστούν κατάλληλα, προσθαφαιρώντας εξοπλισμό.

10. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ : Στον υποχρεωτικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα εξής αντικείμενα:
– σακίδιο χωρητικότητας 30 λίτρων ή μεγαλύτερης
– παπούτσια ημιεύκαμπτου τύπου (άρβυλα) με τελείωμα στον αστράγαλο, ικανά να δεχτούν τα κραμπόν σε περίπτωση που χρειαστεί τα τελευταία να φορεθούν σε επικίνδυνο τμήμα της διαδρομής. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν αρκετά χοντρή σόλα, και ικανά δεσίματα που να κρατούν σταθερό το πόδι σε πλαγιοδρομήσεις (τραβέρσες). Παπούτσια χαμηλά, ελαφρού τύπου, που χρησιμοποιούνται σε ξηρές συνθήκες στο ορεινό τρέξιμο, δεν γίνονται αποδεκτά για επίσημα και δεν πρόκειται να πιστοποιηθούν από τη διοργάνωση!
– κραμπόν ορειβατικού τύπου, με 10 τουλάχιστον μύτες, μήκους 2 εκατοστών τουλάχιστον η κάθε μία. Τα κραμπόν πρέπει να αποτελούνται από σταθερή μεταλλική βάση από την οποία θα ξεκινούν οι μύτες, που θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βάσης. Οι ιμάντες δεσίματος πρέπει να είναι από σταθερό υλικό, όπως όλοι οι αποδεκτοί ιμάντες στην ορειβασία. Κραμπόν τύπου πόλης με λαστιχένιο περίβλημα και μύτες πρόσθετες λίγων χιλιοστών ή αλυσίδες, δεν είναι αποδεκτές
– πιολέ της προτίμησης του συμμετέχοντα. Προτιμητέο, το ελαφρύ και σχετικά κοντό σε μήκος, ώστε να είναι περισσότερο ευέλικτο και χρηστικό σε περίπτωση ανάγκης
– γκέτες χιονιού, με επαρκές ύψος, αρκετά πάνω από τον αστράγαλο. Συστήνονται οι γκέτες ορειβασίας
– ασύρματος πομποδέκτης VHF/UHF, ελεύθερων συχνοτήτων, ασχέτως έντασης παροχής ρεύματος (από 2 έως 10 watt συνήθως). Ασύρματοι τύπου walkie-talkie (PMR) με συγκεκριμένες κλειδωμένες συχνότητες (κανάλια), δεν γίνονται δεκτοί
– συσκευή GPS ή ρολόι χεριού αθλητικό με ενσωματωμένο GPS ή πρόγραμμα GPS φορτωμένο στο κινητό τηλέφωνο. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η ικανότητα φόρτωσης του ίχνους της διαδρομής, ώστε ο κάθε συμμετέχων να είναι σε θέση να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη θέση που βρίσκεται σε σχέση με τη διαδρομή
– δοχείο υγρών 1 λίτρου τουλάχιστον, μαλακού ή σκληρού τύπου, από πλαστικό ή μέταλλο
– τροφή 1000 θερμίδων, της επιλογής του συμμετέχοντα
– αλουμινοκουβέρτα
– σκούφος full face (blizzard-proof) ελαφρού τύπου
– γάντια με προδιαγραφές για τουλάχιστον -5 C
– κάλτσες (ένα επιπλέον ζευγάρι στο σακίδιο)
– γυαλιά χιονιού (τύπου «μάσκας» προτιμώνται), που να προστατεύουν τα μάτια είτε από τον ήλιο είτε από χιονοθύελλα
– φακός κεφαλής με ανταλλακτικές μπαταρίες
– σφυρίχτρα (δεκτές και οι ενσωματωμένες στα σακίδια από τους κατασκευαστές)
– μπουφάν αδιάβροχο και διαπνέον (hard shell), με κουκούλα (rain jacket) με συστηνόμενη αδιαβροχοποίηση τουλάχιστον 10,000 mm, για πραγματική προστασία κάτω από μέτρια βροχή ή έντονη χιονόπτωση
– μπουφάν ή μπλούζα θερμικής κάλυψης και αντιανεμικής προστασίας (soft shell) επιλογής του αγωνιζόμενου. Συστηνόμενη ποιότητα, ένα lightweight ή mid-weight ύφασμα, με τελικό βάρος 400-800 γραμμάρια
– παντελόνι αδιάβροχο/αντιανεμικό (waterproof/windproof)
– εσωτερική μακρυμάνικη μπλούζα (insulating mid-layer) θερμικής προστασίας, βάρους 100-200 γραμμαρίων

11. ΣΥΣΤΗΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Πέρα από τον υποχρεωτικό εξοπλισμό, η διοργάνωση συστήνει στους αγωνιζόμενους και μια σειρά άλλων αντικειμένων που θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Αυτά είναι:
– μπατόν πεζοπορίας, με το ειδικό «πιατάκι» για το χιόνι
– κύπελλο υγρών, πλαστικό, σπαστό
– καπέλο για τον ήλιο
– κινητό τηλέφωνο
– αιμοστατικό σπρέι

12. ΧΡΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ : Επιβάλλεται η συνετή χρήση του εξοπλισμού γενικότερα! Ειδικότερα, η συχνότητα της ασύρματης επικοινωνίας (146.500) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κανένα άλλο λόγο, παρά μόνο για έκτακτη ανάγκη (κίνδυνος, τραυματισμός, έκτακτη κατάσταση υγείας, σοβαρή απώλεια διαδρομής) προκειμένου να ειδοποιηθούν οι διασώστες για να επέμβουν! Οι αγωνιζόμενοι ωστόσο επιτρέπεται να έχουν τον ασύρματο ανοιχτό στη λειτουργία της ακρόασης, κάτι που δεν συνιστάται για λόγους εξάντλησης της μπαταρίας του. Εφόσον πρέπει ο αγωνιζόμενος να εκπέμψει από τον ασύρματό του για έναν από τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό και το όνομά του και να προσπαθήσει να εξηγήσει με συντομία, το σημείο που βρίσκεται και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

13. ΧΡΗΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ : Τα δηλωμένα παπούτσια, αυτά που θα πιστοποιηθούν και θα μαρκαριστούν από τη διοργάνωση, πρέπει να φορεθούν σε όλη τη διάρκεια του γεγονότος. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων παπουτσιών, ακόμα κι αν τα πιστοποιημένα, μεταφέρονται στο σακίδιο του από τον αγωνιζόμενο.

14. ΑΣΦΑΛΕΙΑ : Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αγωνιζόμενων που συμμετέχουν στο γεγονός, δεδομένης της επίγνωσης του καθενός για τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η αγωνιστική προσπάθεια σε ορεινό περιβάλλον σε αντίξοες χειμερινές συνθήκες. Με την αποδοχή της συμμετοχής του στο γεγονός, ο κάθε αγωνιζόμενος αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού κινδύνου στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.
Λόγω του ευμετάβλητου και των πιθανών ακραίων καιρικών συνθηκών την ημέρα του γεγονότος, η διοργάνωση θα λάβει κάθε μέτρο που θα χρειαστεί, για να εξασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των αγωνιζόμενων, όπως και την καλή τους υγεία. Για το λόγο αυτό, ενδέχεται να επιβληθεί η χρήση μέρους του υποχρεωτικού φερόμενου εξοπλισμού, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής κριθεί αναγκαίο, με την υπόδειξη εξουσιοδοτημένων μελών της διοργάνωσης. Ο τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 112.

15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΓΩΝΑ : Ο αριθμός αγώνα φέρεται πάνω στο σακίδιο του αθλητή –και όχι πάνω στον ίδιον- σε όλη τη διάρκεια του γεγονότος. Ο λόγος που επιλέγεται το σακίδιο έχει να κάνει με τις πιθανές καιρικές συνθήκες και τη γενικότερη εξέλιξη του καιρού, η οποία ενδέχεται να επιβάλλει τη συχνή προσθαφαίρεση ρούχων, γεγονός που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη σωστή διατήρηση του αριθμού πάνω του.
Ο αριθμός επιδίδεται στους αγωνιζόμενους την Παρασκευή, παραμονή του γεγονότος, από το χώρο της Γραμματείας στο Λιτόχωρο, στην περιοχή Λάκκος, στην είσοδο του φαραγγιού του Ενιπέα, στη ρεματιά κάτω από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου. Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας είναι από τις 12:00 μέχρι τις 22:00 της Παρασκευής. Για την παραλαβή του αριθμού απαιτείται η επίδειξη στοιχείου ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα).
Ο αριθμός επιδίδεται μόνο στον ίδιο τον αγωνιζόμενο, με την φυσική του παρουσία στη Γραμματεία και όχι σε τρίτα πρόσωπα για λογαριασμό του.

16. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Την παραμονή του γεγονότος, στις 8:00 το βράδυ, η διοργάνωση θα ενημερώσει τους αγωνιζόμενους για θέματα που αφορούν το γεγονός, όπως: εξοπλισμός, διαδρομή, καιρός, συνθήκες χιονιού-πάγου, τροφοδοσία, χρονικά όρια, έλεγχοι, πρώτες βοήθειες. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις απορίες των αγωνιζόμενων.

17. ΠΟΙΝΕΣ : Οι ποινές θεσπίζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του γεγονότος από παραβατικές συμπεριφορές των αγωνιζόμενων αλλά και για ίση αντιμετώπιση όλων των αγωνιζόμενων. Οι ποινές διαφοροποιούνται ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος και γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν μικρές ποινές σε ηπιότερα παραπτώματα. Οι ποινές έχουν ως εξής:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
– Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις του προσωπικού της διοργάνωσης
– Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή
– Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης
– Ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους συναγωνιζόμενους
– Μη καταγραφή και έλεγχος του αριθμού αγώνα στους σταθμούς
– Άρνηση ελέγχου του υποχρεωτικού εξοπλισμού
– Άρνηση παροχής βοήθειας σε πάσχοντα ή τραυματία συναγωνιζόμενο
ΠΟΙΝΗ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ
– Παροχή υποστήριξης εκτός ορίων σταθμού
– Συνοδεία αγωνιζόμενου από πρόσωπο που δεν αγωνίζεται το ίδιο στο γεγονός
– Κάθε μία έλλειψη μέρους του υποχρεωτικού εξοπλισμού (μία ώρα για κάθε υποχρεωτικό αντικείμενο που απουσιάζει)

18. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΓΩΝΑ : Τα χρονικά όρια που θα ισχύσουν τη μέρα του γεγονότος, θα ανακοινωθούν στην τεχνική ενημέρωση, την παραμονή του γεγονότος. Τα όρια εξαρτώνται από τον καιρό αλλά και από τις συνθήκες χιονοκάλυψης της διαδρομής. Το εύρος του ορίου έγκυρου τερματισμού, θα κυμανθεί από 12 ώρες (περίπτωση αμελητέας χιονοκάλυψης και ήπιων καιρικών συνθηκών) μέχρι και 24 ώρες (περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών και ολικής χιονοκάλυψης της διαδρομής).
Ανάλογα με το χρονικό όριο του έγκυρου τερματισμού, θα διαμορφωθούν και τα δύο ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού. Ενδεικτικά, στην περίπτωση του σεναρίου των ήπιων συνθηκών, θα ισχύσουν τα εξής όρια: α) Πριόνια Κ-13, 4:00 ώρες, β) Πετρόστρουγκα Κ-20, 7:00 ώρες. Στις ενδιάμεσες περιπτώσεις, όπου το τελικό όριο μεγαλώνει, θα υπάρχει ανάλογη επέκταση των πιο πάνω ορίων.

19. ΔΙΑΚΟΠΗ, ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ : Πρόθεση των διοργανωτών είναι η κανονική διεξαγωγή του γεγονότος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού η περίοδος του χειμώνα επιλέχτηκε ώστε οι συμμετέχοντες αγωνιζόμενοι να μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητές τους να ανταπεξέλθουν μια σοβαρή δοκιμασία ορεινής αντοχής.
Ωστόσο, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικά ακραίες συνθήκες χιονόπτωσης, τέτοιες που να μην επιτρέπουν τη διάνοιξη του δρόμου μέχρι τα Πριόνια και την Κορομηλιά, άρα και τη μη προσέγγιση εκεί του προσωπικού του σταθμού, των διασωστών, όπως και των υλικών τροφοδοσίας, τότε το γεγονός δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί! Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων και τη ματαίωσή του, χωρίς την υλοποίηση ενός Plan-B, καθώς το σύνολο των μονοπατιών στον Όλυμπο, μέχρι χαμηλό υψόμετρο θα είναι καλυμμένο από παχύ στρώμα χιονιού.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το γεγονός υλοποιείται, με δυνατότητα ολιγόωρης αναβολής στην περίπτωση ραγδαίας βροχόπτωσης.

20. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ : Αθλητές που εγκαταλείπουν, αποκλείονται λόγω χρόνου ή που αποβάλλονται για κάποιο σοβαρό παράπτωμα, είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν με άλλο τρόπο στον τερματισμό. Η διοργάνωση αναλαμβάνει την μεταφορά τους με αυτοκίνητα, από τον άξονα Λιτόχωρο-Σταυρός-Γκορτσιά-Πριόνια. Επιπλέον, υπό προϋποθέσεις (κακή κατάσταση υγείας) αυτοκίνητο της διοργάνωσης θα προσεγγίσει και τα υπόλοιπα σημεία που είναι προσβάσιμα σε τροχοφόρο (Μοναστήρι, Σέλωμα, Μάνα, Κορομηλιά) και θα μεταφέρει κάποιον ή κάποιους που χρήζουν βοήθειας.

21. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Η σηματοδότηση της διαδρομής του γεγονότος δεν είναι ξεχωριστή από την ήδη υπάρχουσα που υφίσταται στα μονοπάτια. Ιδιαίτερη σήμανση θα υφίσταται ελάχιστη και μόνο σε σημεία (διασταυρώσεις) όπου δεν καθίσταται σαφές ποια κατεύθυνση ακολουθείται. Επικουρικά, το ίχνος GPS της διαδρομής, με το οποίο η διοργάνωση προμηθεύει τους συμμετέχοντες, βοηθά στη διατήρηση της σωστής διαδρομής. Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, εκεί όπου αναμένεται οι τελευταίοι αγωνιζόμενοι θα βρεθούν στα όρια του σκοταδιού, υπάρχει νυχτερινή σηματοδότηση, με μικρά αντανακλαστικά σήματα πάνω στους κορμούς των δέντρων, τα οποία αντανακλούν έντονα τη δέσμη φωτός του φακού.

22. ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ : Υπάρχουν τέσσερις (4) σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή, οι οποίοι αποτελούν ταυτόχρονα και σημεία ελέγχου:
1. Πριόνια (Κ-14)
2. Πετρόστρουγκα (Κ-20)
3. Κορομηλιά (Κ-25)
4. Σταυρός (Κ-34)

23. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Οι αγωνιζόμενοι θα τύχουν τροφοδοσίας στους 4 σταθμούς της διαδρομής: α) Πριόνια, β) Πετρόστρουγκα, γ) Κορομηλιά, δ) Σταυρός. Στους σταθμούς θα προσφερθεί μια ποικιλία έτοιμων και παρασκευασμένων τροφών, με νωπά λαχανικά και φρούτα, αναψυκτικά, σνακς και γλυκά. Δεν υπάρχει περιορισμός στις προσφερόμενες ποσότητες, εκτός από το νερό στην Πετρόστρουγκα, για το οποίο υπάρχει προβλεπόμενη ποσότητα ενός λίτρου ανά άτομο.

24. ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ (ΣΚΟΥΠΑ) : Ομάδα από έμπειρους εθελοντές της διοργάνωσης, θα ακολουθεί την ουρά της κούρσας, προκειμένου όλοι οι αγωνιζόμενοι να φτάσουν στο τέλος ασφαλείς. Η ομάδα φέρει ασύρματο και φαρμακείο, για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών