Αποχαιρετισμός στον Κώστα Ζολώτα του Ολύμπου

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ο Κώστας Ζολώτας, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον Όλυμπο όσο κανένας άλλος στη σύγχρονη ορειβατική ιστορία της Ελλάδας! Ο Κωνσταντίνος Ζολώτας, από τα νεανικά του χρόνια και για  πολλές δεκαετίες έδρασε ορειβατικά και επαγγελματικά στον Όλυμπο που τον ενέπνεε, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και ανοίγοντας νέους δρόμους στην ελληνική ορειβασία, αλλάζοντας τη μεταπολεμική φυσιογνωμία του βουνού αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Λιτοχώρου, σε κοσμοπολίτικο κέντρο για τα ορεινά αθλήματα.  

Από διορατικότητα, τοποθετήθηκε θετικά και στο ορεινό τρέξιμο, όταν αυτό εμφανίστηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980. Πίστευε ότι οι κάθε είδους δραστηριότητες στον Όλυμπο, μόνο καλές υπηρεσίες είχαν να προσφέρουν στον τόπο. Χαρακτηριστικά, όταν κάποτε δημιουργήθηκε ζήτημα με τους διαρκώς αυξανόμενους αγώνες στον Όλυμπο, είχε δηλώσει σε δημόσια διαβούλευση: «μπορεί κάθε βδομάδα να γίνεται ένας αγώνας στον Όλυμπο;». Αυτό ήταν το ανοιχτό πνεύμα του ανθρώπου!

Ο Κώστας Ζολώτας, πέρα από την πλούσια ορειβατική του δράση, τίμησε με την παρουσία του πολλούς αγώνες ορεινού τρεξίματος και αισθανόταν ότι η τιμή ήταν κυρίως δική του, γιατί ήταν εκείνος πάντα ο καλεσμένος. Και μπορεί ο ίδιος να μην έτρεξε ποτέ του σε αγώνα, όμως μπορούσε εύκολα να διακρίνει κανείς στο βλέμμα του μια ξεχωριστή χαρά όταν του δινόταν η ευκαιρία να απονείμει έπαθλα στους νικητές.

Ως διοργάνωση αλλά και ως άνθρωποι, ήταν η μέγιστη τιμή να έχουμε και εμείς κοντά μας τον Κώστα Ζολώτα όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τη διοργάνωσή μας και δεν ήταν καθόλου τυχαίο, ότι εκείνος έκανε τις απονομές των νικητών στον παρθενικό Mythical το 2012. Η παρακαταθήκη του είναι η πρωτοπορία, η εξωστρέφεια και η δημιουργικότητα στον κόσμο των βουνών και σε ένα βαθμό είναι βέβαιο ότι οι αρχές αυτές επηρέασαν τη σκέψη όλων μας.

Η προσωπικότητα του εκλιπόντος θα βρίσκεται συνεχώς κοντά μας, στη συνείδηση όλων. Για εμάς που ζούμε και δημιουργούμε εδώ στους πρόποδες του Ολύμπου είναι σίγουρα ένας από τους σύγχρονους μύθους του βουνού των θεών. Η σκέψη μας αυτές τις ώρες είναι κοντά στους δικούς του ανθρώπους, που στερήθηκαν τον αγαπημένο τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Από την Olympus Trails

Λιτόχωρο 15.04.2021