Τεχνική Ενημέρωση

OLYMPUS MYTHICAL TRAIL > ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2019

Ανανέωση  :  Απρίλιος 2019 

 

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε χρηστικές πληροφορίες που αφορούν όλους όσους πρόκειται να αγωνιστούν στον Olympus Mythical Trail. Η καταχώρηση των θεμάτων εμφανίζεται με αλφαβητική σειρά και η ανανέωσή του καταλόγου γίνεται σε τακτά διαστήματα με ενσωμάτωση χρήσιμων πληροφοριών.

 

112 : Ο διεθνής τηλεφωνικός «αριθμός έκτακτης ανάγκης». Από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής τυχαίνει να υπάρχει σήμα οποιουδήποτε δικτύου, ασχέτως του δικτύου σύνδεσης του τηλεφώνου, είναι εφικτή η κλήση του συγκεκριμένου αριθμού, για να ζητηθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Στο τηλεφωνικό κέντρο, εξειδικευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να ακούσει το πρόβλημα και να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης. Το μόνο μειονέκτημα, η έλλειψη γνώσης της διαδρομής των αθλητών, θέμα το οποίο γνωρίζει άριστα η διοργάνωση

 

6986513613 : Το τηλέφωνο της διοργάνωσης του αγώνα. Αναγράφεται πάνω στον αριθμό αγώνα του κάθε αθλητή! Το πλέον χρήσιμο τηλέφωνο για τους αθλητές, αφού μπορούν να πληροφορηθούν ενόσω βρίσκονται στον αγώνα,

 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ: Ενδέχεται να συμβεί  μόνο σε περίπτωση εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (ηλεκτρικής καταιγίδας, νεροποντής). Λόγω εποχής είναι σχεδόν απίθανο να διαρκέσει περισσότερο από 6-8 ώρες. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας πραγματοποιείται, με το όποιο χρονικό κόστος, το οποίο αναγκαστικά επιβαρύνονται οι αθλητές. Η αναβολή του αγώνα γίνεται έγκαιρα γνωστή στους αθλητές, τουλάχιστον μερικές ώρες πριν την εκκίνηση και προσδιορίζεται με ανακοίνωση στη Γραμματεία, η νέα ώρα εκκίνησης.

 

ΑΠΟΒΟΛΗ: Κάθε αθλητής που αποβάλλεται από τον αγώνα εξαιτίας παραπτώματος, με υπόδειξη εξουσιοδοτημένου κριτή της Διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένος να διακόπτει την προσπάθειά του και να παραδίδει τον αριθμό του επιτόπου, στον κριτή που τον απέβαλε. Ανυπακοή ή απρεπής συμπεριφορά σε κριτή, μπορεί κατά περίπτωση να σημάνει και την δια παντός αποβολή του από τη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αθλητής ενημερωθεί ότι αποβάλλεται, ενημερώνεται και η Γραμματεία του αγώνα και αυτόματα η αποβολή καταχωρείται στον πίνακα αποτελεσμάτων.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του και βρίσκονται σε κοινή θέα, για όλους τους επισκέπτες του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα αυτά οριστικοποιούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τον αγώνα, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επιμέρους περασμάτων των αθλητών. Μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, η οποία ανακοινώνεται επίσημα, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα θεωρούνται προσωρινά. Σε περίπτωση που από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει θέμα για κάποιον αθλητή λόγω απώλειας Σημείου Ελέγχου, αυτός θα ακυρώνεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς, ενώ παράλληλα θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το μετάλλιο τερματισμού και οτιδήποτε άλλο προβλέπεται ως έπαθλο ή δώρο για τους αθλητές που τερματίζουν τον αγώνα εμπρόθεσμα.

 

ΑΡΙΘΜΟΣ (ΒΙΒ): Όλοι οι αγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό αγώνα (bib) στο στήθος τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να τύχουν καταγραφής (με ότι αυτό σημαίνει) και τροφοδοσίας στους σταθμούς και θα αντιμετωπιστούν ως ξένοι προς τον αγώνα. Μόνο σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά μπουφάν πάνω από τη μπλούζα του δικαιούται να αποκρύπτει τον αριθμό του, είναι όμως υποχρεωμένος να το επιδείξει σε όλα τα σημεία καταγραφής και υποστήριξης των αθλητών. Απαγορεύεται η αλλοίωση του αριθμού (κόψιμο, δίπλωμα, μουτζούρωμα κλπ) με την επιβολή αντίστοιχης ποινής. Αθλητές που δεν παρουσιάζονται στη Γραμματεία για παραλαβή του αριθμού πριν την εκκίνηση, δεν δικαιούνται να λάβουν τον αριθμό ταχυδρομικά εκ των υστέρων, ως αναμνηστικό. Ο αριθμός δίδεται μόνο στον ίδιο τον αθλητή από τη Γραμματεία (για το πότε δες το "Πρόγραμμα"), με την επίδειξη κάποιου στοιχείου (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα κλπ).

 

ΒΟΗΘΕΙΑ (SOS) : Όταν κάποιος αθλητής βρει μπροστά του κάποιον συναθλητή του να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος χωρίς να κινείται, οφείλει να σταματήσει επιτόπου και να ακολουθήσει τα εξής τρία βήματα: α) του μιλά για να δει αν έχει τις αισθήσεις του απαντώντας, β) εφόσον δεν του απαντά, πιάνει τον καρωτιδικό σφυγμό στο λαιμό του, γ) εφόσον δεν βρίσκει ούτε σφυγμό, προσπαθεί με το μάγουλό του κοντά στο στόμα του αναίσθητου αθλητή, να διαπιστώσει αν βγαίνει ο παραμικρός ζεστός αέρας από αναπνοή. Ενέργειες: α) δεν μετακινεί για κανένα λόγο τον χτυπημένο αθλητή, παρά μόνο εφόσον ο ίδιος διαβεβαιώσει ότι δεν έχει χτυπήσει πέφτοντας, άρα πρόκειται για κάποια μορφή αφυδάτωσης, θερμοπληξίας ή υπογλυκαιμίας, β) καλεί σε βοήθεια μέσω τηλεφώνου, εφόσον έχει τηλέφωνο και υπάρχει σήμα, γ) στέλνει μέσω του αμέσως επόμενου αθλητή που θα προσπεράσει από το σημείο, μήνυμα στην διασωστική ομάδα, να σπεύσει στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες, δ) παραμένει στο σημείο, μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή μέχρι ο αθλητής να συνέλθει, εφόσον το συμβάν χαρακτηρίζεται αμελητέο. Η διοργάνωση, σε κάθε περίπτωση, θα «χαρίσει» στον αθλητή που συνέδραμε τον συνάδελφό του, το χρόνο καθυστέρησης που απωλέσθηκε στη διάρκεια του συμβάντος, χρόνος που προσδιορίζεται αποκλειστικά με τη δήλωση του ίδιου του αθλητή.  

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Ο χώρος της Γραμματείας για την επίδοση αριθμών κλπ, βρίσκεται στο χώρο του αγώνα, στο "Λάκκο" του Λιτοχώρου! Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας περιγράφεται κάθε χρόνο στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: Ο αγώνας διακόπτεται μόνο πρόσκαιρα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη και μόνο για λόγους δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η διακοπή δίνεται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να υποχωρήσουν τα επικίνδυνα φαινόμενα και στη συνέχεια ο αγώνας συνεχίζεται. Οι αθλητές συγκεντρώνονται στους σταθμούς όπου οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης έχουν λάβει την κεντρική εντολή διακοπής. Ο χρόνος στάσης στο σταθμό καταγράφεται για όλους τους αθλητές (ώρα άφιξης και ώρα αναχώρησης, μετά το τέλος της προσωρινής διακοπής) και αφαιρείται από την τελική επίδοση των αθλητών. Ο "χρόνος στάσης" εκ των πραγμάτων μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια λεπτού, άρα και η αφαίρεσή του από το χρόνο της τελικής επίδοσης θα εμπεριέχει το στοιχείο της σχετικής και όχι της απόλυτης ακρίβειας. 

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ: Εκτυπώνονται από τους ίδιους τους αθλητές μέσα από την ιστοσελίδα, μόλις οριστικοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα, με την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης. Η διοργάνωση δεν επιδίδει η ίδια τα διπλώματα τερματισμού στους αθλητές.

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Ο αθλητής που εγκαταλείπει για οποιοδήποτε λόγο τον αγώνα, ακόμη κι όταν αποκλείεται λόγω χρόνου, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τον αριθμό στους υπεύθυνους του Σταθμού. Οι αριθμοί που παρακρατούνται από τη διοργάνωση για οποιοδήποτε λόγο, επιδίδονται μετά το κλείσιμο του αγώνα στους αθλητές από τη Γραμματεία.  Όσοι εγκαταλείπουν τον αγώνα, είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν πεζή την απόσταση που τους χωρίζει από το σημείο περισυλλογής και μεταφοράς. Τα σημεία περισυλλογής είναι τρία: α) Πριόνια, β) Αηγιάννης, γ) Μπιχτέσι.

 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Δίνεται στις 24:00 ακριβώς (12 τα μεσάνυχτα) της Παρασεκυής 5 Ιουλίου, από το "Λάκκο" του Λιτοχώρου, 200 μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία. Καθυστέρηση της εκκίνησης μπορεί να προκύψει μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας και για κανένα άλλο λόγο. Η διάρκεια της καθυστέρησης της εκκίνησης, μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να επικρατούν εκείνη την ώρα. Αν παραστεί ανάγκη, η εκκίνηση μπορεί να αναβληθεί και για αρκετές ώρες, δεδομένης της παραδοχής ότι οι καλοκαιρινές κακοκαιρίες έχουν βραχύβια διάρκεια, άρα δεν υφίσταται θέμα οριστικής ματαίωσης του αγώνα λόγω κακοκαιρίας.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σε περίπτωση εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επιμένουν χρονικά, εξαντλώντας κάθε περιθώριο χρονικής ανοχής (πρωί Σαββάτου), θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη εναλλακτική διαδρομή εκείνη του Lost Trail (57K, +4040m) με τους όρους που διεξάγεται ο συγκεκριμένος αγώνας, δηλαδή τους σταθμούς και τα χρονικά όρια του συγκεκριμένου αγώνα. Σε ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση των αθλητών από τα μονοπάτια και τα υψόμετρα της διαδρομής του Lost Trail, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη διαδρομή του Ρογκά, η οποία κινείται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα, στη διπλή εκδοχή του (28Χ2=56Κ, με +3900m ανάβαση). 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ: Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος από τον σχετικό κανονισμό διεξαγωγής να μεταφέρει συγκεκριμένα αντικείμενα μαζί του, τα οποία η διοργάνωση θεωρεί κρίσιμης και ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του! Βασικό στοιχείο του υποχρεωτικού εξοπλισμού είναι το σακίδιο πλάτης (αποθηκευτικός χώρος με ιμάντες για τους ώμους), το οποίο θα φέρει την «κάρτα διάτρησης» σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Όλα τα αντικείμενα του υποχρεωτικού εξοπλισμού απαριθμούνται στο άρθρο 17 του Κανονισμού Διεξαγωγής Αγώνα. Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός ελέγχεται σε συγκεκριμένο σταθμό (Πηγάδι) σε όλους τους αγωνιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας ενός ή περισσότερων από τα προβλεπόμενα αντικείμενα, επιβάλλεται η σχετική χρονική ποινή, όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο. Επίσης, στην "Κορομηλιά" (Κ-13) ελέγχονται όλοι οι αθλητές αν φέρουν μαζί τους φακό, μπουφάν και σακίδιο, διαφορετικά δεν μπορούν να συνεχίσουν! 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ: Εκτός του υποχρεωτικού εξοπλισμού, υπάρχει και ο προτεινόμενος, που η διοργάνωση θεωρεί ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχούς έκβασης της προσπάθειας των αθλητών, όμως είναι προτεινόμενος, άρα η απουσία τέτοιου εξοπλισμού δεν επισύρει καμία απολύτως ποινή! (Περισσότερα στο άρθρο 18 του Κανονισμού Διεξαγωγής)

 

ΕΝΣΤΑΣΗ: Ενστάσεις για άδικο καταλογισμό ποινής ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, είναι δυνατόν να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την ώρα της απονομής, λίγες ώρες δηλαδή μετά το τέλος του αγώνα.

 

ΗΘΙΚΗ: Η συμπεριφορά των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να διαπνέεται από σεβασμό προς : α) τους συναθλητές, β) τους διοργανωτές, γ) το περιβάλλον, δ) τους κανονισμούς. Περαιτέρω ανάλυση δεν απαιτείται και ο καθένας οφείλει να γνωρίζει τις αρχές της ηθικής του αθλητή των ultra-trail αγώνων, εφόσον για να βρεθεί να αγωνίζεται στον ΟΜΤ είχε τα απαραίτητα κριτήρια, που τον έχουν ήδη καταστήσει κοινωνό αυτών των αρχών.

 

ΘΕΑΤΕΣ: Η παρουσία θεατών επιτρέπεται καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής που απαρτίζεται από μονοπάτια, δεν επιτρέπεται όμως σε τμήματα της διαδρομής που συνίστανται από δρόμους . Αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με πιθανές παράνομες ενέργειες αθέμιτου συναγωνισμού (μετακίνηση αθλητή με αυτοκίνητο), οι οποίες είναι κολάσιμες και αποτελούν λόγο μόνιμου «δια παντός» αποκλεισμού των παραβατών από τη διοργάνωση. Πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα ή διακριτικά της διοργάνωσης, απαγορεύεται να συνοδεύουν αθλητές κατά μήκος της διαδρομής, καθώς αυτό εμπίπτει στον κανονισμό περί αθέμιτου συναγωνισμού. Ο μόνος σταθμός που δεν επιτρέπεται η παρουσία συνοδών των αθλητών, είναι ο σταθμός "Πηγάδι" (Κ-57), καθώς εκεί γίνεται έλεγχος του υποχρεωτικού εξοπλισμού! 

 

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού! Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής του αγώνα υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Οι αθλητές μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης με την ίδια τη διοργάνωση ή και με τον εθνικό τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Στο τηλέφωνο SOS της διοργάνωσης, εξυπηρετούνται στη διάρκεια του αγώνα ΜΟΝΟ οι αθλητές και κανένας άλλος. Οι αθλητές που τυχόν χάσουν τη διαδρομή, μπορούν να ζητούν διευκρινήσεις ή να ενημερώνουν για κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας των ίδιων ή συναθλητών τους.

 

ΚΥΠΕΛΟ ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ: Ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει πάνω του και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το δικό του κύπελο, για να μπορεί να πίνει τα προσφερόμενα αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα που θα προσφέρονται στους σταθμούς τροφοδοσίας, δεδομένου ότι σε αρκετούς από αυτούς δεν θα προσφέρονται κύπελλα μιας χρήσης. Απουσία κύπελου από τον εξοπλισμό του αγωνιζόμενου, όπως και κάθε άλλο προβλεπόμενο αντικείμενο, επισύρει ποινή μιας ώρας. Ως κύπελο μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και το σκληρό καπάκι δοχείου που μεταφέρει πάνω του ο αθλητής, αρκεί να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 50ml. Κύπελο επίσης θεωρείται οποιοδήποτε δοχείο-παγούρι σκληρού τύπου!

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΘΛΗΤΩΝ: Η διοργάνωση έχει την ευθύνη να μεταφέρει αθλητές που εγκαταλείπουν την αγωνιστική προσπάθειά τους στα Πριόνια, στον Αηγιάννη και στο Μπιχτέσι (μετά το κλείσιμο των σταθμών εκεί). Οχήματα εθελοντών της διοργάνωσης μεταφέρουν τους αθλητές από τα προαναφερθέντα σημεία κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το κλείσιμο των σταθμών αυτών, ανάλογα με τον φόρτο μετακινήσεων των εξουσιοδοτημένων οχημάτων της διοργάνωσης. Τα σημεία αυτά, είναι και τα μόνα τα οποία δεσμεύουν τη διοργάνωση για μεταφορά αθλητών που εγκαταλείπουν ή αποκλείονται. Η διοργάνωση αναλαμβάνει τη μεταφορά από άλλα σημεία, μόνο πασχόντων αθλητών, οι οποίοι δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να μετακινηθούν από μόνοι τους (διακομιδή). Το όποιο κόστος ειδικής μετακίνησης (διακομιδής) προκύψει, επιβαρύνει τον ίδιο τον αθλητή.

 

ΜΕΤΑΛΛΙΑ: Σε όλους τους αθλητές που τερματίζουν εμπρόθεσμα, μέχρι τις 28 ώρες από την εκκίνηση, απονέμεται μετάλλιο. Σε περίπτωση εκ των υστέρων ακύρωσης κάποιου αθλητή, θα του ζητηθεί να επιστρέψει το μετάλλιο στη Διοργάνωση, κάτι που είναι υποχρεωμένος να πράξει.

 

ΜΠΑΤΟΝ: Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν μπατόν για να υποβοηθήσουν την προσπάθειά τους στον αγώνα, αλλά με έναν σημαντικό περιορισμό: δεν επιτρέπεται η χρήση μπατόν μέχρι την τοποθεσία Ζηλνιά (Κ-2), καθώς οι μεγάλες κλίσεις του εδάφους μέχρι εκεί, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πυκνότητα αθλητών στο πρώτο αυτό τμήμα της διαδρομής, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς από αστοχία στη χρήση των μπατόν. χωρίς περιορισμούς. Πέρα από αυτόν τον μοναδικό περιορισμό, οι αθλητές μπορούν να πάρουν ή να αφήσουν τα μπατόν στο σημείο παράδοσης του «σάκου ανεφοδιασμού» (Πηγάδι Κ-57) ή οπουδήποτε αλλού επιτρέπεται η παρουσία συνοδών των αθλητών. Η διαδρομή του αγώνα έχει τέτοιο προφίλ, που η χρήση μπατόν είναι αναγκαία σε διάφορα τμήματά της, κατά συνέπεια είναι εξ ορισμού ανώφελο για κάποιον να παίρνει και να δίνει τα μπατόν σε διάφορα σημεία.

 

ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΧΡΟΝΙΚΑ): Καθορίζονται δύο (2) χρονικά όρια ως εξής: α) Οροπέδιο 7:00 ώρες, β) Αηγιάννης 17:00 ώρες. Τέλος, το όριο έγκυρου τερματισμού, είναι οι 28:00 ώρες ακριβώς. Τερματισμός έστω και με καθυστέρηση δευτερολέπτων, θεωρείται εκπρόθεσμος. Για τα ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού, ισχύει η στιγμή αναχώρησης από τον σταθμό και όχι η στιγμή άφιξης σ αυτόν. Η τελική επίδοση του αθλητή, έστω και εκπρόθεσμη καταγράφεται στον πίνακα αποτελεσμάτων όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε.

 

ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ-ΠΟΙΝΕΣ: Τα παρακάτω παραπτώματα τιμωρούνται με αποβολή του αθλητή από τον αγώνα: 1) απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή, 2) απρεπής συμπεριφορά κατά διοργανωτών ή συναγωνιζόμενων, 3) συντόμευση διαδρομής. Σοβαρό παράπτωμα ενδέχεται να επισύρει και τον δια βίου αποκλεισμό από τον ΟΜΤ (εξαπάτηση διοργανωτών, απρεπής και βίαιη συμπεριφορά κατά συναθλητών ή διοργανωτών, ανυπακοή σε υπόδειξη ή αποβολή). Με ποινή μιας ώρας τιμωρούνται τα εξής παραπτώματα: 1) συνοδεία στον αγώνα από άτομα που δεν συμμετέχουν επίσημα ως αθλητές αλλά παίζουν τον ρόλο "βηματοδότη" (pacers), 2) εξωτερική υποστήριξη σε σημεία εκτός των σταθμών, 3) απώλεια ενός σημείου ελέγχου, 4) απώλεια αριθμού αγώνα. Τέλος, με μία ώρα τιμωρείται η απουσία κάθε αντικειμένου του υποχρεωτικού εξοπλισμού.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ: Όσο διαρκεί ο αγώνας, θα υπάρχει online ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα, όπου θα παρατίθενται συνεχώς τα τρέχοντα αποτελέσματα του αγώνα. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει λίγο μετά την εκκίνηση και θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη του αγώνα.  

 

ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP-BAG): Περιέχει προσωπικά αντικείμενα των αθλητών και τους παραδίδεται από τη διοργάνωση στο σταθμό «Πηγάδι» (Κ-57). Ο σάκος είναι ενιαίος και παρέχεται από τη διοργάνωση, έχει δε χωρητικότητα 40 λίτρων περίπου. Καλό είναι να μην τοποθετούνται σ αυτόν αντικείμενα από εύθραυστο υλικό (γυαλί) ή αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα. Οι αθλητές θα μπορούν να παραδίδουν τους σάκους τους σε όλη τη διάρκεια της επίδοσης των αριθμών αγώνα, την Παρασκευή και μέχρι τη στιγμή της εκκίνησης. Μετά το κλείσιμο του σταθμού «Πηγάδι» το απόγευμα του Σαββάτου, οι σάκοι ανεφοδιασμού επιστρέφουν στο χώρο εκκίνησης/τερματισμού (Λάκκος), με ευθύνη της διοργάνωσης, ώστε να επιστραφούν στους κατόχους τους μετά τον τερματισμό του καθενός απ αυτούς (ή και την ενδεχόμενη εγκατάλειψή τους).

 

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Η σηματοδότηση της διαδρομής, σε γενικές γραμμές είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητά της! Όπου η διαδρομή είναι ξεκάθαρη, η σήμανση είναι αραιή (μεγάλα κεντρικά μονοπάτια, χωματόδρομοι)! Όπου η διαδρομή είναι ασαφής λόγω κακής ποιότητας ίχνους ή άλλων στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση (διασταυρώσεις, απουσία βλάστησης κλπ) η σήμανση είναι πυκνή. Η ενδιάμεση κατάσταση της διαδρομής από άποψη ποιότητας, επηρεάζει αντίστοιχα και την πυκνότητα της σηματοδότησης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που συναντάται στον Όλυμπο και στη διαδρομή του ΟΜΤ, είναι η αποκαλούμενη "αλπική" ζώνη, όλη η περιοχή δηλαδή της διαδρομής του αγώνα, η οποία κινείται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 2000 μέτρων. Σ αυτή την περιοχή (Κ-20 έως Κ-38) υπάρχει παντελής απουσία δεντρώδους ή θαμνώδους βλάστησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η σήμανση των μονοπατιών! Άρα, σε αυτό το τμήμα, η διοργάνωση του αγώνα έχει προσπαθήσει και προσπαθεί κάθε χρόνο, να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλονται σ αυτή την περίπτωση!

Η ημερήσια μόνιμη σηματαοδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, συνίσταται από διακριτική διχρωμία μπογιάς (κόκκινος κύκλος σε άσπρο φόντο) πάνω σε κορμούς δέντρων ή βράχους, και σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες των 30-50 μέτρων, το προηγούμενο από το επόμενο σημάδι. Η απόσταση αυτή μεγαλώνει όταν η διαδρομή βρίσκεται πάνω σε δρόμους, στους οποίους μπορούν να κινηθούν αυτοκίνητα (100-200 ή και ως 500 μέτρα). Σε κύρια μονοπάτια, όπως το Ε4 στην περιοχή του φαραγγιού του Ενιπέα και στην ανάβαση στο Σκολιό, δεν έχει γίνει καμία μόνιμη χρωματική παρέμβαση από τη διοργάνωση, για ευνόητους λόγους!

Η νυχτερινή σηματοδότηση με μικρά αντανακλαστικά κίτρινα ή κόκκινα σήματα διαστάσεων περίπου 3Χ3 εκατοστών, σε τοποθέτηση ρόμβου ή τετραγώνου, είναι τόσο πυκνή όσο να καλύπτει στοιχειωδώς την εύρυθμη και ασφαλή κίνηση του αθλητή πάνω στο μονοπάτι, ώστε να μην κινδυνεύει να βρεθεί εκτός διαδρομής.  

Η αλπική νυχτερινή σηματοδότηση, οι αποκαλούμενες "φούρκες" (βελόνες), είναι λεπτές μεταλλικές βέργες΄, ύψους 20-25 εκατοστών, που πάνω τους υπάρχει τοποθετημένο κίτρινο αντανακλαστικό υλικό και μικρή κορδέλα. Οι φούρκες μπήγονται στο χώμα τις παραμονές του αγώνα κάθε χρόνο, με στόχο την ασφαλή κίνηση των αθλητών στο αλπικό πεδίο, τις τελευταίες ώρες της νύχτας και τις πρώτες της μέρας, όπως και σε συνθήκες ομίχλης, φαινομένου αρκετά συχνού στην αλπική ζώνη του Ολύμπου. Οι φούρκες τοποθετούνται στην περιοχή από την κορυφή "Σκολιό" στο Κ-28 και μέχρι το CP "Σκαμνιά" στο Κ-37, σε αραιά μεταξύ τους διαστήματα στο μέσο όρο, με έμφαση όμως σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου στην περιοχή της "Μπάρας" (Κ-35), όπου το μονοπάτι είναι εξαιρετικά ασαφές, κινούμενο σε σχετικά επίπεδα αλπικά λιβάδια.

Η προσωρινή σηματοδότηση με την ασπροκόκκινη πλαστική ταινία, την αποκαλούμενη "ταινία έργου" υπάρχει μόνο σε ελάχιστα σημεία, όπου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί άλλη μέθοδος σηματοδότησης ή όπου οποιαδήποτε άλλη μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική! Αυτό συμβαίνει κατά μείζονα λόγο σε δρόμους ή διασταυρώσεις δρόμων ή σε σημεία όπου δεν υπάρχει κανένα δέντρο, προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί κανονικά σήματα! Τέλος, "ταινία έργου" θα βρίσκεται σε ελάχιστες, κρίσιμες διασταυρώσεις, όπου είναι αυξημένη η πιθανότητα λάθος κατεύθυνσης των αθλητών, ώστε να προκληθεί σοβαρή καθυστέρηση μέχρι την επιστροφή τους στη σωστή διαδρομή!

Η ημερήσια επιβεβαιωτική σηματοδότηση, γίνεται με μικρά πλαστικά σήματα (6Χ10cm ή 5Χ5cm) τα οποία αναπαριστούν το λογότυπο του αγώνα ή το γράμμα "Μ", αρχικό της λέξης "Mythical", πάνω σε χρωματιστό φόντο. Ο λόγος για τον οποίο τοποθετούνται τα σήματα αυτά, σε αραιά και απροσδιόριστα μεταξύ τους διαστήματα, είναι η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας που προσφέρει στον αγωνιζόμενο η οικεία εικόνα (λογότυπο) που συνδέεται με το γεγονός στο οποίο αυτός συμμετέχει! Τα μικρά αυτά λογότυπα του ΟΜΤ και του μονογράμματος "Μ" είναι είτε στα πρωτότυπα χρώματά τους (ώχρα-άσπρο-μαύρο) είτε σε έντονα χρώματα αντίθεσης (ροζ-γαλάζιο-άσπρο), όπως και σε κόκκινο (το μονόγραμμα). Ένας λόγος για τον οποίο η διοργάνωση αποφεύγει τη συστηματική χρήση λογότυπων, είναι η άσκοπη, σχεδόν "φλύαρη" χρήση πλαστικού, ενοχλητική για όσους δεν σχετίζονται με το γεγονός (πεζοπόροι, ορειβάτες), η ανάρμοστη οικειοποίηση των μονοπατιών από μια αθλητική διοργάνωση αλλά και η δολιοφθορά αυτής της μορφής σηματοδότησης από αγνώστους, γεγονός που θα προκαλούσε πολύ σοβαρά ζητήματα στην εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα, κάθε χρόνο!

Η χρήση αθλητικών ρολογιών με ενσωματωμένο GPS (ή και φορητών συσκευών GPS) στα οποία θα είναι "φορτωμένη" η διαδρομή του αγώνα, συνιστάται ισχυρά από τη διοργάνωση, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η τήρηση της σωστής διαδρομής κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες ή την υποκειμενική κατάσταση του ίδιου του αθλητή (κόπωση, υπνηλία, σύγχυση). Οι αθλητές μπορούν να φορτώσουν από πριν το ίχνος της διαδρομής στις συσκευές τους από εδώ 

Η γενικότερη φιλοσοφία της σηματοδότησης της διαδρομής του ΟΜΤ, επιβάλει τη "συμμετοχή" των αγωνιζόμενων, με την έννοια ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κρίσιμα σημεία, όπως οι διασταυρώσεις δρόμων και μονοπατιών, οι έξοδοι από δρόμο σε μονοπάτι ή και το αντίθετο. Το ηθικό δικαίωμα των διοργανωτών αγώνων στα ορεινά μονοπάτια να σηματοδοτούν πρόσκαιρα τις διαδρομές των αγώνων τους, έχει και κάποια όρια, τα οποία τυχαίνει οι ίδιοι να τα γνωρίζουν καλύτερα από τους αθλητές! Η χρήση πρόσθετων, ξένων προς το περιβάλλον υλικών, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι εκ προοιμίου περιορισμένη, εξαιτίας και του σχετικού νομικού πλαισίου αλλά και κυρίως, εξαιτίας της περιβαλλοντικής ευθύνης όλων. Η άποψη της διοργάνωσης του ΟΜΤ στο θέμα αυτό είναι δεδομένη ("περισσότερο ίχνος, λιγότερη σήμανση") και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται κάθε χρόνο, συντηρώντας τα μονοπάτια του αγώνα!

 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Ο κάθε αθλητής οφείλει να μεταφέρει μαζί του όποια σκουπίδια δημιουργεί ο ίδιος από συσκευασίες τροφών ή οποιοδήποτε άλλο απόρριμμα δημιουργήσει (μπαταρίες κλπ), μέχρι το επόμενο σημείο υποστήριξης, όπου και μπορεί να τα αποθέσει, για να μεταφερθούν με ευθύνη πλέον της διοργάνωσης, στους κατάλληλους χώρους απόρριψης. Πρόνοια όλων πρέπει να είναι η προστασία της φύσης από τη ρύπανση, ώστε να μπορούμε όλοι στο μέλλον να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε αγώνες στα βουνά.

 

ΣΥΝΟΔΕΙΑ: Στη διάρκεια του αγώνα δεν επιτρέπεται η συνοδεία των αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα. Συνοδεία αθλητή θεωρείται εξωτερική υποστήριξη και τιμωρείται με αποβολή. Συνοδεία αθλητή από οικεία πρόσωπα, επιτρέπεται μόνο στα τελευταία μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού, για λόγους ψυχικής ανάτασης των ίδιων των αθλητών.

 

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απαγορεύεται η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής από μέρη που επισημαίνονται από τη Διοργάνωση, με ποινή αποκλεισμού. Προμελετημένη εξαπάτηση με μεταφορά του αθλητή σε μεγάλες αποστάσεις, τιμωρείται με αποκλεισμό δια παντός. Η τήρηση και αυτού του κανονισμού επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στο ήθος των αθλητών.

 

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΧΩΡΟΣ) : Ο χώρος του τερματισμού -και εκκίνησης ταυτόχρονα- βρίσκεται στη ρεματιά του Ενιπέα, στην τοποθεσία "Λάκκος", μόλις 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου, σε υψόμετρο 270 μέτρων. Η πρόσβαση στο Λάκκο γίνεται με τα πόδια και πολύ κοντά υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. 

 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Η τροφοδοσία της διοργάνωσης είναι συγκεκριμένη και περιγράφεται στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας της. Εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι οι ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών που μπορεί κάποιος να καταναλώσει στους σταθμούς, εξαιτίας του απομακρυσμένου αυτών των σημείων και της δυσκολίας μεταφοράς των υλικών εκεί. Ο κάθε αθλητής έχει υποχρέωση να γνωρίζει από πριν ότι στους περισσότερους σταθμούς το νερό προσφέρεται σε περιορισμένη –αλλά ικανή- ποσότητα. Επισημαίνεται τέλος για μια ακόμα φορά, ότι η διοργάνωση δεν προσφέρει πλαστικά κύπελλα μιας χρήσης σε όλους τους σταθμούς, προκειμένου οι αθλητές να καταναλώσουν τα προσφερόμενα ζεστά ή κρύα ροφήματα, κατά συνέπεια ο κάθε αθλητής υποχρεούται να μεταφέρει το δικό του κύπελλο πολλαπλών χρήσεων.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η διαδρομή του αγώνα ΔΕΝ τροποποιείται για κανένα λόγο, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης κατολίσθησης, που θα μπορούσε να εξαφανίσει ολοκληρωτικά το μονοπάτι σε κρίσιμα, απόκρημνα σημεία, όπως τα Ζωνάρια ή οι βορεινές πλαγιές του Καλόγερου. Η διαδρομή δεν τροποποιείται σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, παρά μόνο διακόπτεται πρόσκαιρα ο αγώνας, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την επανεκκίνησή του από το σημείο που ο κάθε αθλητής σταμάτησε (η διαδικασία αυτή περιγράφεται πιο πάνω, στην ενότητα "Διακοπή Αγώνα").

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Η εξωτερική υποστήριξη από πρόσωπα ξένα προς τον αγώνα, επιτρέπεται μόνο στα όρια των σταθμών που επιτρέπουν οι κανονισμοί. 

 

ΦΑΚΟΣ: Συνιστάται η χρήση φακού κεφαλής σοβαρών δυνατοτήτων και η κατοχή εφεδρικών μπαταριών, ειδικά για εκείνους τους αθλητές που θα χρειαστεί να κινηθούν για δύο νύχτες στον αγώνα. Η κατοχή ενός επιπλέον φακού-μινιατούρας διευκολύνει τους αθλητές να αντικαταστήσουν με ασφάλεια τις μπαταρίες στο φακό τους σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού.