Ρογκάς-2018, μεταγωνιστικό δελτίο τύπου

Τη δεύτερη διοργάνωσή του γνώρισε στον Όλυμπο την περασμένη Κυριακή 21/1 ο Ρογκάς, ο «μικρός» χειμωνιάτικος αγώνας της Olympus Trails. Αγωνία αρκετών ημερών σχετικά με την εξέλιξη του καιρού και του χιονιού στα μονοπάτια, έληξε με τον πιο αίσιο τρόπο, καθώς ο ήπιος καιρός βοήθησε στην επιτυχία του γεγονότος, που διεκδικεί τον τίτλο του πιο χειμωνιάτικου αγώνα trail στην Ελλάδα.

Λίγοι περισσότεροι από 100 αθλητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (!) τίμησαν τον αγώνα και στάθηκαν το πρωί της Κυριακής στη γραμμή εκκίνησης στον Αηγιάννη του Λιτοχώρου, το γνωστό τόπο που γίνονται και οι τρεις αγώνες της διοργάνωσης. Από το ξεκίνημα, Φωτιάδης και Gridin οδήγησαν την κούρσα για τα πρώτα 7 χιλιόμετρα, μέχρι την περιοχή του Λάκκου του Ενιπέα. Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Φωτιάδης αποσπάστηκε, καθώς ο Andrey Gridin αντιμετώπιζε στομαχικά προβλήματα και σταδιακά υποχώρησε. Παπαστεργίου, Ζιάκκας και Κουτσιούκης, ακολούθησαν αρκετά κοντά την πορεία του Φωτιάδη, χωρίς όμως να μπορέσουν να τον απειλήσουν μέχρι το τέλος, όπου τερμάτισε πρώτος με επίδοση 3:05:00. Ακολούθησε στη 2η θέση ο Κώστας Κουτσιούκης (3:12:13) και ο Άκης Ζιάκκας (3:13:23) στην 3η. Στις γυναίκες, νικήτρια ήταν η Βικτώρια Γεωργοπούλου (4:01:13), με 2η τη Βίκυ Καρπούζα (4:33:24) και 3η την Ασημίνα Ιγγλέζου (4:42:44). Συνολικά, από τους 108 αθλητές που ξεκίνησαν, τερμάτισαν οι 105. Τα αποτελέσματα ήδη βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του αγώνα ενώ έχουν παράλληλα αποσταλεί στην ITRA για επικύρωση.

Ο Ρογκάς έχει μήκος διαδρομής 25,5 χιλιόμετρα και υψομετρική +1850 μέτρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι το ευμετάβλητο του πεδίου εξαιτίας των μη προβλέψιμων καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Στον περσινό, παρθενικό Ρογκά, το 80% της διαδρομής είχε χιονοκάλυψη ενώ φέτος, μόλις το 20% είχε χιόνι και μάλιστα πολύ λιγότερο σε ποσότητα. Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν επιτρέπει την αναγνώριση ρεκόρ διαδρομής, παρά μόνο της αποκαλούμενης «καλύτερης επίδοσης», που είναι συγκρίσιμη μόνο με τις επιδόσεις της ίδιας και μόνο χρονιάς!

Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά αθλητές, εθελοντές και υποστηρικτές του προχθεσινού αγώνα, για τη συμμετοχή τους στο γεγονός. Μπορεί οι συνθήκες φέτος να ήταν ηπιότερες από τις περσινές, όμως ήταν πολύ σπουδαία η προσπάθεια όλων στη φάση της προετοιμασίας ώστε την ημέρα του αγώνα να έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια, τόσο στη διαδρομή όσο και στην οργάνωση των σταθμών.

 

Λιτόχωρο, 23.01.2018

 

Από την Οργανωτική Ομάδα