Salewa-Ρογκάς 2019, ποιο παπούτσι να βάλω;

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των αθλητών που θέλουν να αγωνιστούν στο Ρογκά είναι αναμφίβολα το παπούτσι! Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τις μέρες του αγώνα, ποιες θα είναι οι συνθήκες πεδίου στη διαδρομή, παρά μόνο ίσως την παραμονή και αυτό υπό προϋποθέσεις σταθερών καιρικών συνθηκών. Το χιόνι είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα ευμετάβλητο από ώρα σε ώρα αλλά και από μέρος σε μέρος πολλές φορές. Δύσκολο κανείς να πάρει την ορθότερη απόφαση, δύσκολο όμως και για τη διοργάνωση να υποχρεώσει τους αθλητές σε επιλογές που δεν μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Εκείνο που μπορεί ωστόσο η διοργάνωση να κάνει στο θέμα των παπουτσιών, είναι να δώσει κάποιες πληροφορίες για τέσσερις τύπους, από το απόλυτα ελαφρύ παπούτσι μέχρι το βαρύ ορειβατικό άρβυλο πεζοπορίας. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο, που ελπίζουμε να φανεί χρηστικό σε όλους, όπου με τη βοήθεια του χορηγού μας δίνουμε συγκεκριμένες προτάσεις

 

Salewa, Ultra Train

ΧΑΜΗΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ : Το γνωστό σε όλους παπούτσι που το χρησιμοποιεί το σύνολο των αθλητών στους αγώνες και στις προπονήσεις. Προϋποθέτει καθαρό τερέν από χιόνι το χειμώνα ή λίγο (σημειακά ή μικρού πάχους 5-10 εκατοστών) ανεξαρτήτως σκληρότητας του χιονιού. Οι χρήστες είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την αίσθηση που προσφέρει στο πόδι αλλά και στο έδαφος. Με τη χρήση σε συνθήκες τέτοιου χιονιού το μεγαλύτερο εμπόδιο ξεπερνιέται. Απομένει μόνο το πρόβλημα της ολισθηρότητας, που σε κάποιο βαθμό αντιμετωπίζεται με πιο προσεκτικό βηματισμό (πλαγιοδρόμηση, λυγισμένο γόνατο). Με μια χαμηλή αθλητική γκέτα, λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο, καλύπτει και το θέμα του χιονιού που μπορεί να μπει μέσα στο παπούτσι και να δημιουργήσει πρόβλημα. Μεγάλο του μειονέκτημα η ευκαμψία της σόλας που δεν βοηθά σε συνθήκες βαθύτερου στρώματος χιονιού. Εντελώς ακατάλληλο σε περιπτώσεις με βαθύ, φρέσκο χιόνι, για ευνόητους λόγους. Σε συνθήκες ισχυρού κρύου, οδηγεί σε απώλεια θερμοκρασίας του ποδιού, εξαιτίας του λεπτού υφασμάτινου πάνω μέρους. Μπορεί να δεχτεί πρόσθετες αντιολισθητικές σχάρες για συνθήκες πεζοπορίας. 

 

Salewa, Ultra Flex Mid

ΨΗΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ : Πρόκειται για το ίδιο με το χαμηλό αθλητικό, που όμως χάρη στον ψηλό αστράγαλο δίνει ένα καλύτερο κράτημα στο πόδι και επιπλέον, μπορεί χωρίς γκέτα να κρατήσει ξέχιονο το εσωτερικό του αλλά όχι με σημαντικό πάχος χιονιού, όπου πάλι απαιτείται η χρήση γκέτας. Παρόμοια αντίδραση στο δυνατό κρύο, αφού έχει την ίδια επένδυση με το χαμηλό! Ελαφρύ και αυτό, χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά με το χαμηλό. Χαρίζει στον αθλητή την εξοικείωση με το γνωστό σε αυτόν χαμηλό παπούτσι, αν και ξενίζει κάπως ο ψηλός αστράγαλος. Το σύστημα στήριξης μπορεί και είναι κάπως πιο στιβαρό από το μικρό του “ξαδερφάκι” και το σύστημα κορδονιών κάνει εισαγωγή στην έννοια του ορειβατικού παπουτσιού. Όπως και (σχεδόν) όλα πλέον τα αθλητικά παπούτσια -τουλάχιστον η Salewa το εφαρμόζει- έχει μεμβράνη Gore-Tex για αδιαβροχοποίηση. Δεν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρή ενίσχυση στη μύτη για χτυπήματα σε σκληρές επιφάνειες (βράχους, ρίζες), κάτι που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μικρή χιονόστρωση. Μπορεί να δεχτεί πρόσθετες αντιολισθητικές σχάρες για συνθήκες πεζοπορίας.

 

Salewa, Wild Hiker

ΕΛΑΦΡΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ : Δημοφιλές παπούτσι πεζοπορίας στα βουνά την καλοκαιρινή περίοδο, από χρήστες που δεν ανήκουν στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Χοντρότερη σόλα και γενικά πιο βαριά κατασκευή στο σύνολο του παπουτσιού. Πάντα είναι ψηλό καλύπτοντας τον αστράγαλο για προστασία σε πλαϊνά χτυπήματα αλλά και προστασία από διαστρέμματα. Λίγο βαρύτερο από το «ψηλό αθλητικό» μοιάζει αρχικά να μην έχει διαφορές από αυτό, μέχρι κάποιος να το φορέσει και να τις αντιληφθεί. Στην περίπτωση χρήσης του σε χιονισμένο πεδίο, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Σόλα εύκαμπτη μεν, εμφανώς σκληρότερη από τα ξαδέλφια του που χρησιμοποιούνται στο τρέξιμο. Οι δρομείς του βουνού το αποφεύγουν, πιστεύοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στην κίνησή τους, χωρίς όμως αυτό να ισχύει, αν λάβουμε υπόψη τις αργές ταχύτητες που κινούμαστε στο χιονισμένο πεδίο. Είτε για λόγους ολισθηρότητας είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φύση του χιονιού που πατάμε και αυτό βουλιάζει λίγο ή περισσότερο. Το ελαφρύ (αθλητικό) άρβυλο πεζοπορίας θα μπορούσε να αποτελεί τη χρυσή τομή σε μεγάλο εύρος χιονισμένου πεδίου και ειδικά σε μικρό βάθος (10-20 εκατοστά). Προσφέρει αυτοπεποίθηση στον χρήστη του, κυρίως χάρη στη σκληρότερη σόλα και στα δεσίματα στο πάνω μέρος. Στο πολύ κρύο μπορεί να αντέξει αλλά σε περιορισμένο. Με χρήση χαμηλής ή και ψηλότερης γκέτας, μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος συνθηκών χιονιού. Μπορεί να δεχτεί πρόσθετες αντιολισθητικές σχάρες για συνθήκες πεζοπορίας.

 

ΒΑΡΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ : Το γνωστό στιβαρό ημιάκαμπτο άρβυλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορειβασία στο 80% των περιπτώσεων στα βουνά, χειμώνα ή καλοκαίρι. Εμφανώς βαρύτερο από τα τρία προηγούμενα, είναι ο βασιλιάς των παπουτσιών όταν βγαίνουμε για περπάτημα σε φρέσκο χιόνι με απροσδιόριστο πάχος και απρόβλεπτες συνθήκες καιρού! Σε συνδυασμό με ψηλή γκέτα ορειβασίας και αδιάβροχο παντελόνι, επιτρέπει στο χρήστη του να χωθεί στο πιο βαθύ στρώμα χιονιού, όσο μπορεί ένας άνθρωπος να «κολυμπά» σε χιόνι βάθους ενός ή και παραπάνω μέτρου, και φυσικά στις πιο κρύες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε υψόμετρα μέχρι και 2000 μέτρα περίπου. Ειδικά σε συνθήκες μονοπατιών, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, δεδομένης της ασφάλειας που προσφέρουν αυτά στην κίνηση και την απουσία σκληρού πάγου που συναντά κανείς στην αλπική ζώνη, όπου είναι απαραίτητη η χρήση κραμπόν ορειβασίας. Αυτός ο τύπος παπουτσιού -άρβυλου θα λέγαμε καλύτερα- δέχεται ακόμα και τέτοια κραμπόν! Εννοείται πως αυτή η κατηγορία παπουτσιών δέχεται και τις απλές αντιολισθητικές σκάρες. Καθώς είναι ημιάκαμπτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορο βάδισμα σε στεγνό πεδίο με άγριο πετρώδες τερέν αλλά και εξίσου καλά σε χιόνι που βουλιάζει. Προσφέρει εξαιρετική ευστάθεια σε κάθε τύπο χιονισμένου εδάφους, ειδικά όταν το χιόνι είναι μαλακό και δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τα βήματά του, απλά χρειάζεται σιγουριά σε κάθε επόμενο βήμα που κάνει! Χάρη στο παχύ στρώμα του πάνω μέρους του προσφέρει θερμομόνωση και χάρη στη Gore-Tex μεμβράνη εσωτερικά, χαρίζει προστασία από την υγρασία. Ο απόλυτος κυρίαρχος στο πραγματικό χιόνι και όχι σε ανοιγμένο αυλάκι (ίχνος). Αν και η όψη του προκαλεί δέος σε έναν δρομέα, έχει μόλις διπλάσιο βάρος από ένα απλό παπούτσι τρεξίματος! Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει τη χελώνα που θα κερδίσει το λαγό…

 

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να βοηθήσει τους αθλητές στην επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού για τον Ρογκά! Όσο ερωτηματικό αποτελεί ο καιρός για τη μέρα του αγώνα, τόσο ερωτηματικό αποτελεί και η αποτελεσματικότητα του κάθε τύπου παπουτσιού, αφού έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η διοργάνωση δεν θα επιβάλει υποχρεωτικό τύπο παπουτσιού την ημέρα του αγώνα! Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για την επιλογή του!