Salewa-Rogkas 2019, τελευταίες οδηγίες για τους αθλητές

Καθώς απομένουν μόλις δύο ημέρες για τους αθλητές μέχρι να καταφθάσουν στο Λιτόχωρο, για τον φετινό 3ο “Salewa-Rogkas”, είναι μια καλή ευκαιρία για μια σύνοψη των βασικών πληροφοριών της τελευταίας στιγμής. Συμπυκνώνοντας λοιπόν, κανονισμούς, συμβουλές, πρόγωνση καιρού και άλλες πληροφορίες σχετικές, παραθέτουμε πιο κάτω μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες. Διαβάστε τις

 1. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, κάποια κομμάτια εξοπλισμού που για την ώρα θεωρείτε υπερβολικά! Σκέφτεστε ότι το χιόνι μπορεί να είναι λίγο, όμως ποτέ δεν ξέρετε, γι αυτό πάρτε γκέτες, αντιολισθητικές σκάρες, επιπλέον γάντια, κάτι από φαρμακείο γιατί γλιστρά το τερέν και εύκολα μπορεί να πέσετε και να χτυπήσετε. Κατά τα φαινόμενα, ο καιρός θα είναι αίθριος και μάλλον το τοπίο λευκό, γι αυτό πάρτε και γυαλιά ηλίου. Μην ξεχάσετε δεύτερα παπούτσια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πλάνου για τον αγώνα με χρήση πιο βαριών ή πιο ελαφριών παπουτσιών. Γενικά, μελετήστε καλά το θέμα του εξοπλισμού πριν φύγετε απ το σπίτι! 
 2. Υποχρεωτικός εξοπλισμός δεν προβλέπεται, όμως ακόμα και σε μια τέτοια μικρή αγωνιστική προσπάθεια με τόσο ιδιαίτερες συνθήκες (η μισή διαδρομή καλυμένη από χιόνι) χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα! Η διοργάνωση συνιστά τα εξής : αντιολισθητικές σκάρες, μπατόν, μπουφάν, σκούφο, γάντια (2 ζευγάρια), κάλτσες, γκέτες, φακό, γυαλιά ηλίου, ελαστικό επίδεσμο, αιμοστατικό, αλουμινοκουβέρτα, κύπελο υγρών, τηλέφωνο, ελάχιστη τροφή.
 3. Πρόβλημα υγείας που θα διαπιστωθεί ότι οφείλεται σε πλημμελή αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, των συνθηκών πεδίου και θερμοκρασίας από την πλευρά του αθλητή, θα τιμωρείται με ποινή 2 ωρών και αποκλεισμό από την επόμενη διοργάνωση (2020). Εννοείται πως ο πάσχων επιβαρύνεται με όλα τα πιθανά κόστη που θα ανακύψουν από την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί. Κανείς δεν δικαιούται να αναστατώσει μια ολόκληρη διοργάνωση και ομάδες εθελοντών να σώσουν τον ίδιο, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειώδους πρόνοιας και υπευθυνότητας από πλευράς του!
 4. Ο καιρός θα είναι ακόμα βροχερός την παραμονή του αγώνα (Σάββατο) αλλά αίθριος την μέρα του αγώνα (Κυριακή). Αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις στην καρδιά της διαδρομής, σε υψόμετρα πάνω από 800 μέτρα.
 5. Το πεδίο της διαδρομής είναι αυτή τη στιγμή χιονισμένο σε ποσοστό περίπου 40% και ενδέχεται να ανέβει και στο 50-60% μετά τις χιονοπτώσεις του Σαββάτου. Η ποιότητα του χιονιού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς την ημέρα του αγώνα, δεδομένης της χιονόπτωσης που θα προηγηθεί το Σάββατο. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα οι θερμοκρασιακές διεργασίες των προηγούμενων ημερών το έχουν καταστήσει σκληρό, παρά τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Περισσότερα για την ποιότητα του χιονιού θα αναλυθούν στην τεχνική ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου, καθώς θα έχει γίνει και επιτόπια διακρίβωση της κατάστασης νωρίτερα την ίδια ημέρα.
 6. Η τροφοδοσία στη διάρκεια του αγώνα κρίνεται επαρκής και δεν απαιτείται ιδιαίτερη ποσότητα τροφής να μεταφέρεται από τους ίδιους τους αθλητές.
 7. Η εθελοντική ομάδα πρώτων βοηθειών (ΕΟΔ Θεσσαλονίκης) θα βρίσκεται στους σταθμούς του αγώνα για να προσφέρει πρώτες βοήθειες και όχι διάσωση, μεταφορά-διακομιδή πασχόντων αθλητών. Ας φροντίσει ο κάθε αθλητής να μετακινηθεί μέχρι κάποιο σημείο πρόσβασης με τις δικές του δυνάμεις σε περίπτωση μικροτραυματισμού! Κάθε κόστος που προκύπτει και σχετίζεται με ζητήματα υγείας, επιβαρύνει τον ίδιο τον αθλητή και όχι τη διοργάνωση.
 8. Η επίδοση των αριθμών στους αθλητές θα γίνει από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ (14:00 – 22:00) του Σαββάτου και από τις 7 το πρωί μέχρι την εκκίνηση (07:00 – 08:45) την Κυριακή. Τσάντες αθλητών δεν επιδίδονται σε τρίτα πρόσωπα πριν τον αγώνα, παρά μόνο στους ίδιους! Απαιτείται επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου για παραλαβή τσάντας από τη γραμματεία.
 9. Όλες οι εκδηλώσεις (εκκίνηση-τερματισμός, γραμματεία, γεύματα, απονομές, τεχνική ενημέρωση), γίνονται στην τοποθεσία «Λάκκος», 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου!
 10. Η ώρα εκκίνησης του αγώνα έχει προσδιοριστεί για τις 9:00 το πρωί και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα κι αν τροποποιηθεί το χρονικό όριο του αγώνα!
 11. Το τηλέφωνο της διοργάνωσης αναγράφεται στους αριθμούς των αθλητών και θα τεθεί σε λειτουργία τις ώρες του αγώνα, ώστε να μπορούν αθλητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τον διευθυντή του αγώνα και να το αναφέρουν.
 12. Τα αποτελέσματα του αγώνα δεν θα μεταδίδονται online, δεδομένου του μικρού χαρακτήρα του γεγονότος. Θα δημοσιευτούν όμως μέχρι το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες μετά τη λήξη του.
 13. Το χρονικό όριο των 7 ωρών ενδέχεται να παραταθεί κατά μία ώρα, αυτό όμως θα αποφασιστεί μετά την επιτόπια έρευνα της διαδρομής και θα ανακοινωθεί στην τεχνική ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου. Σε περίπτωση παράτασης, θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και στις απονομές, όπως και στην αναχώρηση του λεωφορείου για την Αθήνα.
 14. Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης υπάρχει μια σειρά από πληροφορίες που μπορεί να απαντήσει σε κάθε απορία των αθλητών. Διαβάστε!
 15. Το βουνό και οι αγώνες θα βρίσκονται πάντα εκεί έξω. Αν δεν τα καταφέρετε αυτή τη φορά, σίγουρα θα υπάρξουν και ευκαιρίες στο μέλλον. Σημασία έχει η ασφαλής επιστροφή όλων στον τερματισμό αλλά και στις εστίες τους στη συνέχεια. Πάνω από όλα λογική και αίσθηση ευθύνης. Ως ερασιτέχνες κάνουμε αθλητισμό για να προάγουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής.

 

Λιτόχωρο, 25.01.2019