Salewa-Rogkas 2020, μεταγωνιστικό δελτίο τύπου

Μια καινούργια σελίδα στη μικρή ιστορία του Ρογκά γράφτηκε την περασμένη Κυριακή στα μονοπάτια του Ολύμπου. Εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινότητας για το φετινό γεγονός, έδειξε από την περίοδο των εγγραφών ακόμα ότι στις 26 Ιανουαρίου  περιμέναμε κάτι που δεν είχε ξαναφανεί στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια του ιδιαίτερου αυτού αγώνα.

Οι 270 αθλητές που στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, ήταν ένας πρωτοφανής αριθμός για τα δεδομένα του Ρογκά, σε μια μάλλον ανοιξιάτικη μέρα και με το χιόνι να ξεκινά από μεγάλα υψόμετρα, εξαιτίας του άνυδρου χειμώνα. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στο πολύχρωμο πλήθος, που ανυπομονούσε να γνωρίσει την νέα διαδρομή του αγώνα, μετά τις αλλαγές της φετινής χρονιάς, οι οποίες ανέβασαν στο 99,75% το ποσοστό των μονοπατιών στο σύνολο της διαδρομής! Ψηλό επίπεδο συμμετοχών, ιδανικές καιρικές συνθήκες και έντονος συναγωνισμός σε στεγνά, δουλεμένα και πεντακάθαρα μονοπάτια, έφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο Κοσμάς Πλακετάς, αφού βρέθηκε στην κεφαλή της κούρσας από το ξεκίνημα, κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά με μια μικρή αλλά σταθερή διαφορά από τους συναθλητές του και να περάσει τη γραμμή του τερματισμού σε επίδοση οριακά μικρότερη των τριών ωρών (2:56:53). Μόλις 3 λεπτά πίσω του, κλείνοντας την ψαλίδα προς το τέλος, ο 23χρονος Ανδρέας Τσιάρας, μια από τις ελπίδες του αθλήματος, με επίδοση ακριβώς στις 3 ώρες (3:00:00). Στην 3η θέση, δυο φίλοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς κι αυτοί τερμάτισαν παρέα, ο Άρης Γκιζλής και ο Βασίλης Μπαλαμώτης (3:02:21). Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις της εξάδας, κατέλαβαν ο Άκης Ζιάκκας (3:05:19) και χέρι-χέρι, η παλιά γενιά με τη νέα, ο Νίκος Καλοφύρης και ο Σπύρος Λογοθέτης (3:13:52).

Πολύ καλός ο συναγωνισμός και στις γυναίκες, οι οποίες αποτέλεσαν και τη μεγάλη έκπληξη φέτος, με τη συμμετοχή τους να ξεπερνά το 10% του συνόλου! Σταθερά μπροστά η Κρισταλία Κουτσιμανή από την αρχή τερμάτισε πρώτη σε 3:49:25 ενώ στη 2η θέση έφτασε η Παναγιώτα Δημακάκου σε 3:59:17 και 3η η παλιά γνώριμη του Ρογκά, Βίκυ Καρπούζα (4:07:36). Η γενική εικόνα για τις φετινές επιδόσεις συνολικά, είναι εξαιρετική, κάτι που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως η βράχυνση της διαδρομής κατά ένα χιλιόμετρο, οι εξαιρετικές συνθήκες πεδίου και καιρού, όπως και το πλήθος αλλά και η αναβάθμιση του επιπέδου των αθλητών. Ήδη, τα αποτελέσματα έχουν επικυρωθεί και βαθμολογηθεί από την ITRA (εδώ ο πίνακας βαθμολογίας).

Η διοργάνωση απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες στους δεκάδες εθελοντές που στελέχωσαν το γεγονός σε κάθε επίπεδο, δίνοντας μάλιστα με τον ενθουσιασμό τους έναν ιδιαίτερο τόνο στον αγώνα και στην προσπάθεια των αθλητών. Επίσης ευχαριστεί τον Δήμο Δίου Ολύμπου και τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας. Τέλος, ευχαριστεί τον χορηγό του αγώνα, την εταιρεία Salewa για την υποστήριξή της στην προσπάθεια ποιοτικής προσφοράς στους αθλητές. Το ραντεβού του Ρογκά με τους φίλους του ανανεώνεται για 5η φορά, στις 31 Ιανουαρίου 2021, στην ίδια ακριβώς διαδρομή!

Από την Οργανωτική Ομάδα

 

Λιτόχωρο, 30.01.2020