Αποφασίσαμε στο Ρογκά να ασχοληθούμε εικαστικά με μια περίοδο της ιστορίας ξεπερασμένη φαινομενικά τουλάχιστον. “Σκάβοντας” στην ιστορία της προπαγανδιστικής αφίσας της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε άγνωστες σε μας πτυχές της τέχνης έναν αιώνα σχεδόν αργότερα. Καλλιτέχνες που πρωτοπορούσαν και αποφάσισαν να συστρατευθούν στην επανάσταση των μπολσεβίκων και να πορευτούν σε κάτι που η ιστορία απέδειξε ως μια πικρή και επώδυνη ουτοπία…
Διαλέξαμε την αφίσα αυτή για τις εγγραφές του Ρογκά που ξεκινούν την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές αφίσες της προσταλινικής περιόδου. Υπογράφεται από τον Alexander Rodchenko, του οποίου αποτελεί και το διασημότερο έργο.
Ο Alexander Rodchenko (1891-1956) ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Ρώσους δημιουργούς που ίδρυσαν το 1913 τον κονστρουξιονισμό, ρεύμα που πίστευε ότι η τέχνη πρέπει να υπηρετεί κοινωνικές ανάγκες. Δημιούργησε στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική και στο γραφιστικό σχέδιο. Επηρεάστηκε από τον κυβισμό και τον φουτουρισμό, όπως και τις συνθέσεις του πρωτοπόρου συμπατριώτη του Kazimir Malevich αλλά και μαθητής του Vladimir Tatlin. Επίσης, επηρεάστηκε από το φωτομοντάζ των Γερμανών ντανταϊστών και σύντομα άφησε τη ζωγραφική για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία το graphic design και το κολάζ. Δούλεψε για την Narkompros, την σοβιετική υπηρεσία διαφώτισης του λαού. Ορίστηκε ως διευθυντής της Υπηρεσίας Μουσείων της μπολσεβίκικης κυβέρνησης το 1920, με σκοπό την αναδιοργάνωση των σχολείων τέχνης και των μουσείων της χώρας.
Το έργο του που χρησιμοποίησε ο Ρογκάς για την αφίσα των εγγραφών, είναι το γνωστότερό του και λέγεται “Books” (1925). Πρωτοποριακή τεχνική, που χρησιμοποιήθηκε για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Lengiz. Η κοπέλα της αφίσας φωνάζει τη λέξη «Βιβλία» και δίπλα γράφεται το υπόλοιπο της πρότασης «…για κάθε τομέα της γνώσης».
Όταν η τέχνη ξεπερνά τα (στενά) όρια…