Τιμητική συμμετοχή ελίτ αθλητών σε Mythical, Lost και Ρογκά

Η Olympus Trails, διοργανώτρια τριών αγώνων ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο (Olympus Mythical Trail, Lost Trail, Ρογκάς) αποφάσισε με συναίσθηση ευθύνης να θεσπίσει την επιβράβευση των άριστων στους αγώνες της. Η ιδέα βασίζεται στην τιμητική συμμετοχή των καλύτερων (ελίτ) στους αγώνες της διοργάνωσής μας, επιβραβεύοντας έτσι την αντικειμενική τους αξία στους αγώνες βουνού.

Αναλυτικότερα, η ιδέα που υλοποιείται από το 2019 είναι η εξής: με βάση τη βαθμολογική αξία των αθλητών, όπως αυτή καθορίζεται από την ITRA (International Trail Running Association) όσοι ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο βαθμών, μεταβλητό ανάλογα με την εκτίμηση της διοργάνωσής μας ώστε να περιλαμβάνεται ένας μικρός αλλά αντιπροσωπευτικός αριθμός, θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στους τρεις αγώνες της διοργάνωσής μας.

Οι λεπτομέρειες έχουν ως εξής :

  1. Το επιβράβευση προσφέρεται σε άντρες και γυναίκες αθλητές που δηλώνουν χώρα καταγωγής (εθνικότητα) την Ελλάδα για τους δύο μικρότερους αγώνες (Lost & Ρογκάς) αλλά και σε ξένους για τον μεγαλύτερο (Mythical).
  2. Για κάθε έναν από τους τρεις αγώνες της διοργάνωσής μας ορίστηκαν και οι επιμέρους κατηγορίες της ITRA (με βάση το μέγεθος) οι βαθμολογίες των οποίων καθορίζουν το ποιοι αθλητές/αθλήτριες αποκτούν το πλεονέκτημα της δωρεάν συμμετοχής. Η ITRA ταξινομεί τους αγώνες σε 6 κατηγορίες: XS – S – M – L – XL – XXL. Με βάση αυτή την ταξινόμηση, οι επιλογές της διοργάνωσής μας είναι οι εξής: α) Mythical XL+XXL, β) Lost Trail M+L, γ) Ρογκάς XS+S. Σε γενικές γραμμές, οι κατηγορίες που λαμβάνονται υπόψιν είναι και εκείνες με τις οποίες ταυτίζονται οι τρεις αγώνες μας. Όσοι αθλητές στις συγκεκριμένες κατηγορίες βρίσκονται πάνω από το όριο βαθμολογίας της ITRA, αποκτούν κάθε φορά το δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής στους αντίστοιχους αγώνες!
  3. Το βαθμολογικό όριο που θέτει η διοργάνωσή μας είναι μεταβλητό και δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με τις κατηγοριοποιήσεις δυναμικότητας που ορίζει η ITRA. Σκοπός της κίνησής μας είναι να συμπεριληφθεί ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός αθλητών, ώστε το μέτρο να έχει μια πρακτική αξία αλλά και να επιβραβεύεται έτσι η έννοια της αριστείας.
  4. Καθώς ο σχετικός πίνακας της ITRA μεταβάλλεται διαρκώς λόγω εισόδου νέων αγώνων αλλά και λόγω παρέλευσης χρόνου (3ετία), ενδέχεται κάποιοι αθλητές να προστεθούν ή να αφαιρεθούν σ αυτόν. Γι αυτό και ορίστηκε πως το ευεργέτημα θα ισχύει για όσους αθλητές υπάρχουν στη λίστα της ITRA κατά την ημερομηνία ανοίγματος των εγγραφών. Ωστόσο, ανακοινώνεται από τη διοργάνωσή μας από τώρα η λίστα των αθλητών και αθλητριών που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στον κατάλογο, δεδομένου ότι πρόσβαση σε αυτόν έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη. Ανανεωμένος κατάλογος θα δημοσιευτεί και την 31η Δεκεμβρίου.

Ξεκινώντας από τον Ρογκά, ο οποίος είναι ο πρώτος στη χρονική σειρά αγώνας της διοργάνωσής μας και θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2019, ορίστηκαν και τα βαθμολογικά όρια για την επιβράβευση των καλύτερων, τα οποία είναι 725 για τους άνδρες και 575 για τις γυναίκες, στις κατηγορίες XS και S. Ενδεικτικά και με βάση τα παραπάνω, το δικαίωμα της δωρεάν συμμετοχής στο Ρογκά έχουν 17 άνδρες και 8 γυναίκες, με βάση τα σημερινά (01.12.2019) δεδομένα.

Η θέσπιση του μέτρου από την πλευρά της διοργάνωσής μας φιλοδοξεί να δημιουργήσει κίνητρα στους αθλητές για να βελτιώσουν το επίπεδό τους αλλά και στους διοργανωτές να συμπεριλάβουν τους αγώνες τους στην ITRA ώστε να ενθαρρύνουν τους αθλητές τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους εκεί, άρα και την αξιολόγησή τους από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Όσο περισσότεροι αγώνες συνδέονται με το συγκεκριμένο οργανισμό, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των αθλητών που βαθμολογούνται, άρα και αποκτούν το δικαίωμα να καρπωθούν τα οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως το σύστημα αξιολόγησης της ITRA είναι το πλέον αντικειμενικό και αντιπροσωπευτικό διεθνώς, βασίζεται δε στις επιδόσεις των αθλητών στους αγώνες και όχι στη σειρά κατάταξής τους! Οι κατάλογοι της ITRA περιλαμβάνουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1,3 εκατομμύρια αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο!  

Η Olympus Trails, εφαρμόζει πρώτη στη χώρα μας το μέτρο της επιβράβευσης των καλύτερων, πιστεύοντας αφενός στο θεσμό της αριστείας και τη σημασία της επιβράβευσης και αφετέρου στη διαφάνεια των διαδικασιών.

Οι σχετικοί πίνακες της ITRA με τη βαθμολογία των αθλητών βρίσκεται εδώ https://itra.run/page/cltitra/ip.html (διαθέσιμος μόνο σε μέλη)  

Ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας από την ITRA βρίσκεται εδώ https://itra.run/page/269/FAQ_scores_and_Performance_index.html

 

Ο κατάλογος με τα ονόματα των αθλητών-αθλητριών που αποκτούν το δικαίωμα της δωρεάν συμμετοχής στον ΡΟΓΚΑ είναι ο εξής: 

Άνδρες 17 (>725 πόντους) : Θεοδωρακάκος Δημήτρης, Σελέτης Δημήτρης, Φωτιάδης Αλέξανδρος, Καμπουρόπουλος Αλέξανδρος, Καλαμπούκας Χαράλαμπος, Διαλεκτός Γιώργος, Νούλας Βαγγέλης, Ροδόπουλος Νίκος, Νυσταζάκης Βασίλης, Πλακετάς Κοσμάς, Τσίπης Άρης, Αρώνης Πλάτωνας, Παγουνάδης Θανάσης, Πουρίκας Μανόλης, Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Μαυρίκιος Χρήστος, Μπαλιώτης Σταύρος

Γυναίκες 8 (>575 πόντους) : Τζιατζιά Γλυκερία, Μπίκα Δήμητρα, Μαλάι Μαρία, Τσέκοσκα Κατερίνα, Βέλκοβα Μιλένα, Γεωργοπούλου Βικτώρια, Χαιροπούλου Δήμητρα, Βασιλάτου Αντριάννα