Ρογκάς-2022, μεταγωνιστικό δελτίο

Την 5η του διοργάνωση έκλεισε αυτή την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ο Ρογκάς, ο αυθεντικός και μοναδικός ελληνικός αγώνας winter trail. Ένα πραγματικά χειμωνιάτικο τοπίο που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες, έκανε τη χάρη και στόλισε τον αγώνα γεμίζοντας ενθουσιασμό τους 226 αθλητές που πήραν εκκίνηση από το Λάκκο στις 9:30 το πρωί, κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό αλλά και τσουχτερό κρύο. Οι υγειονομικές συνθήκες των ημερών επέβαλαν ένα καθεστώς ατομικών εκκινήσεων, το οποίο ωστόσο απάλλαξε τους αθλητές από το άγχος του συναγωνισμού και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να απολαύσουν αργοί και γρήγοροι το χιόνι, το οποίο κάλυπτε το 60% περίπου του συνόλου των 26 χιλιομέτρων της διαδρομής.

Πάνω από πενήντα εθελοντές κάλυψαν κατά μήκος της διαδρομής, σε πέντε τουλάχιστον σημεία τις ανάγκες των αθλητών σε τροφοδοσία και ασφάλεια, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να παρέμβουν για κάποιο σοβαρό συμβάν. Μετά από μια υποδειγματική κούρσα, ο έμπειρος και μέχρι σήμερα νικητής δύο από τους προηγούμενους τέσσερις Ρογκάδες Αλέξανδρος Φωτιάδης, κέρδισε και τον φετινό αγώνα χωρίς να δεχτεί ιδιαίτερη πίεση από τους αντιπάλους του, με επίδοση 3:12:20. Μοναδική μάχη έγινε όμως για τη 2η και 3η θέση, εντυπωσιακά μέχρι τη γραμμή του τερματισμού, με τον έμπειρο Νίκο Κασιάρα να επικρατεί με 3:20:44 και τον ανερχόμενο Λιτοχωρίτη Νίκο Κυρίτση πολύ κοντά 3:20:58. Στις γυναίκες, νικήτρια ήταν η Γιαννιώτισσα Νικολέτα Τζαβάρα με 4:16:32, με την έμπειρη από προηγούμενους Ρογκάδες Βικτώρια Γεωργοπούλου στη δεύτερη θέση (4:23:38) και την επίσης παλιά φίλη του αγώνα Tijana Panic (4:25:00).  

Ο Ρογκάς, δημιουργήθηκε το 2017 όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μοναδικές τότε χειμωνιάτικες συνθήκες, αφήνοντας μοναδικό αποτύπωμα έκτοτε στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο. Ρογκάς σημαίνει χιονοστιβάδα και είναι μια παλιά, ξεχασμένη πια Λιτοχωρίτικη λέξη, που θυμούνται όμως οι παλιοί κτηνοτρόφοι και αγωγιάτες. Ο αγώνας έχει ανάπτυγμα 26 χιλιόμετρα και συνολική ανάβαση 1900 μέτρα, απλώνεται δε στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, με αρχή και τέλος τον Λάκκο του Λιτοχώρου. Η επόμενη 6η διοργάνωσή του, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου του 2023. Ο φετινός αγώνας ήταν ενταγμένος στο νεότευκτο πρωτάθλημα της HARTA, στην κατηγορία TRAIL. Σύντομα, τα αποτελέσματα θα υποβληθούν σε ITRA, HARTA, UTMB και οι αξιολογήσεις των επιδόσεων θα πραγματοποιηθούν και από τους παραπάνω τρεις οργανισμούς.

Κλείνοντας, η οργανωτική ομάδα θέλει να ευχαριστήσει τους εκατοντάδες αθλητές για την προτίμησή τους και φέτος, τους δεκάδες εθελοντές που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνέδραμαν στην άψογη υλοποίηση του αγώνα αλλά και τον μοναδικό χορηγό των αγώνων της διοργάνωσης, την Salewa (ορεινού εξοπλισμού) που στηρίζει τις προσπάθειες και τα τολμηρά μας σχέδια εδώ και πέντε χρόνια τώρα.

Ευχόμαστε καλή αποκατάσταση σε όλους και ως διοργάνωση ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 14 Φεβρουαρίου, με το άνοιγμα των εγγραφών για τον φετινό Mythical των 100 χιλιομέτρων στο βουνό των θεών.

 

Από την Οργανωτική Ομάδα

Λιτόχωρο, 2 Φεβρουαρίου 2022