Rogkas-2022 > 6η ενημέρωση αθλητών αγώνα

 1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ : Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα! Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα που έχουμε, ο καιρός θα είναι ευνοϊκός, τηρουμένων των αναλογιών από τις ημέρες που διανύουμε. Έχουν δοθεί όλες οι λύσεις για εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα, με βάση και το εγκεκριμένο μας από τη ΓΓΑ υγειονομικό πρωτόκολλο (covid-19). Δεν πρόκειται να γίνει δεκτός κανείς αθλητής στον αγώνα, ο οποίος να μην είναι στη λίστα των εγγεγραμμένων όταν έκλεισαν οι συμμετοχές στις 17/1, οπότε παρακαλούμε να μην έρθουν άδικα φίλοι συναθλητές, με την ελπίδα κάλυψης κενών θέσεων που με βεβαιότητα θα προκύψουν.
 2. ΑΛΥΣΙΔΕΣ (ΣΧΑΡΕΣ) : Πολλές οι απορίες σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς παντού αναφερόμαστε σε αλυσίδες με μύτες 1,5 – 2,0 εκατοστών, που προεξέχουν και δημιουργούν προϋποθέσεις σταθερού πατήματος σε σκληρή κρούστα χιονιού, ακόμα και σε πραγματικό πάγο. Οι αλυσίδες αυτές προσαρμόζονται φυσικά και σε αθλητικά παπούτσια! Προσαρμόζονται πανεύκολα σε οποιοδήποτε παπούτσι, με ένα σχετικά σκληρό λαστιχένιο πλαίσιο. Άλλες σχάρες, όπου κυριαρχεί μια ενιαία λαστιχένια επιφάνεια από την οποία προεξέχουν μερικές μεταλλικές μύτες 3-5 χιλιοστών, οι οποίες μοιάζουν με καρφιά, δεν είναι το κατάλληλο εξάρτημα για το βουνό, πρόκειται για συστήματα πόλης, όχι βουνού. Σε κάθε περίπτωση και επειδή πληροφορούμαστε ότι υπάρχει έλλειψη σχαρών στην ελληνική αγορά, ακόμα και η χειρότερη λύση είναι πολύ καλύτερη από την «μη λύση». Οι παλιοί έβαζαν μια παλιά κάλτσα έξω από τα παπούτσια τους και έτσι δεν γλιστρούσαν στους παγωμένους δρόμους της Ελλάδας που χάθηκε. Δείτε και αυτή τη λύση εν τέλει!
 3. ΚΑΙΡΟΣ : Ανατροπή στις προγνώσεις για την Κυριακή, με κάποιο μέτωπο που κατηφορίζει από τα δυτικά Βαλκάνια, το οποίο όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάποια προγνωστικά sites δίνουν σήμερα Πέμπτη 27/1 μικρές ποσότητες υετού τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, κάποιες άλλες όμως απλή συννεφιά. Όλοι όμως συμφωνούν σε μια πρόσκαιρη ένταση των ανέμων και μια επακόλουθη πτώση θερμοκρασίας τη νύχτα προς την Κυριακή, καθώς πάντα τα βόρεια ρεύματα ακολουθούν το πέρασμα ενός μετώπου. Έτσι, η Κυριακή θα είναι μάλλον μια ηλιόλουστη μέρα, χωρίς ανέμους, με χαμηλή θερμοκρασία στο ξεκίνημα αλλά και σχετική άνοδο του υδραργύρου καθώς ο ήλιος θα φτάνει στο ζενίθ το μεσημέρι. Οι τιμές της θερμοκρασίας ανέβηκαν σήμερα στην περιοχή μας, χωρίς όμως να λιώσουν πάγοι που διατηρούνται ακόμα και σε υψόμετρα Λιτοχώρου (300-400 μέτρα), πόσο μάλλον σε ανήλιες περιοχές της διαδρομής σε πολύ μεγαλύτερα! Χαρακτηριστικά, οι ακραίες τιμές θερμοκρασίας στο Λιτόχωρο, ήταν σήμερα 1-6 βαθμοί Κελσίου, όταν χθες είχαμε -5-+1 και προχθές κάτι παρόμοιο (-5-+2). Σαν θερμοκρασία αέρα την Κυριακή, οι μέγιστες τιμές το μεσημέρι στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής (Τσουκνίδα) δεν θα ξεπεράσουν τους 3-4 βαθμούς, ενώ στο Λιτόχωρο αναμένονται μέγιστες τιμές 7-8 βαθμών.
 4. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ : Η κατάσταση θα αλλάξει θεαματικά, εφόσον όμως πέσουν έστω και 2-3 δάχτυλα χιόνι! Αυτό, γιατί το νέο χιόνι καθώς θα καθίσει πάνω στο παλιό, θα δημιουργήσει ένα πρόσκαιρο αντιολισθητικό στρώμα, τουλάχιστον για τους πρώτους 40-50 που θα το πατήσουν. Μόνο αν πέσει σε μεγάλες ποσότητες (15cm και πάνω), θα αλλάξει εντελώς πια το σκηνικό, ευνοώντας το σύνολο σχεδόν των αθλητών, κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν θα συμβεί, με τα προβλεπόμενα της στιγμής. Όσο χιόνι πάντως και να πέσει το Σάββατο, δεν πρόκειται να υπάρχει κρούστα χιονιού την Κυριακή, τέτοιο που να δυσκολέψει τους αθλητές σε θέμα ολισθηρότητας. Για την ώρα, η κατάσταση παραμένει όπως ήταν τις προηγούμενες αρκετές ημέρες, αφού και η θερμοκρασία παρέμενε χαμηλή. Λογικά θα υπάρξει μια τήξη της παγωμένης επιφάνειας την Παρασκευή, όμως αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό την Κυριακή, αν προηγηθεί χιονόπτωση στο ενδιάμεσο. Σήμερα Πέμπτη, η χιονοκάλυψη ελάχιστα έχει συρρικνωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και φτάνει σε ποσοστό το 60% των 26 χιλιομέτρων. Η κουβέντα για το πάχος του χιονιού δεν έχει κάποιο νόημα, καθώς πάνω στο ίχνος όπου όλοι θα κινούνται υπάρχει παγωμένο χιόνι ή σκαμμένα βήματα.
 5. ΣΥΝΟΔΟΙ-ΦΙΛΟΙ-ΘΕΑΤΕΣ : Με τους όρους αυτούς αναφέρομαι στους ανθρώπους που θα θελήσουν να προσεγγίσουν οδικά κάποια σημεία της διαδρομής, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αγώνα. Τέτοια σημεία είναι η Ζηλνιά, ο Σταυρός (Χαντόλια), το παλιό μοναστήρι, του Ντελή και η περιοχή των Αγίων Αποστόλων έξω από το Λιτόχωρο. Ο δρόμος για το μοναστήρι άνοιξε μόλις σήμερα από τα χιόνια, δεν είναι όμως σε κατάσταση για να μετακινούνται εκεί εκδρομείς, μόνο τετρακίνητα και με αλυσίδες! Οφείλω να προειδοποιήσω όσους σκέφτονται να μετακινηθούν στο παλιό μοναστήρι χωρίς σοβαρό λόγο –ο θεατής δεν συνιστά επ’ ουδενί σοβαρό λόγο- να μείνουν στο Λιτόχωρο ή το πολύ να οδηγήσουν μέχρι τη Ζηλνιά ή ακόμα και τους Αγίους Αποστόλους. Δεν θέλουμε να ζήσουμε άσκοπες περιπέτειες με κολλημένα αυτοκίνητα στα χιόνια, αρκετές έγνοιες θα έχουμε εκείνη τη μέρα σαν διοργάνωση. Εκτός αυτού, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Πυροσβεστική αλλά και κανένας ιδιώτης με εκχιονιστικό ή σκαπτικό μηχάνημα, δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε τέτοια συμβάντα. Καθίστε στο Λάκκο, πιείτε καφέ, τσίπουρα και περιμένετε τους δικούς σας ανθρώπους, τους αθλητές, να φτάσουν στον τερματισμό και να τους χειροκροτήσετε εκεί.
 6. ΜΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ : Κανένας αθλητής που δεν είναι εγγεγραμμένος στη λίστα του αγώνα, ΔΕΝ πρόκειται να γίνει δεκτός την τελευταία στιγμή. Ο αγώνας θα γίνει μόνο με όσους έχουν γραφτεί και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για εμάς, όσα κενά και αν προκύψουν. Μη δυσκολεύετε τη ζωή κανενός, ούτε τη δική μας, ούτε και των αθλητών που είναι γραμμένοι για να αγωνιστούν. Ελάτε σαν θεατές ή ακόμα και σαν εθελοντές. Η προειδοποίηση στέλνεται στους αθλητές της λίστας, καθώς ο καθένας έχει κάποιους φίλους από το χώρο και ενδεχομένως να δεχτεί την ερώτηση «μπορώ να έρθω κι εγώ που δεν είμαι γραμμένος?»
 7. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Δεν θα γίνει δια ζώσης τεχνική ενημέρωση, εξαιτίας των προβλεπόμενων περιορισμών της πανδημίας. Όλη η μέχρι σήμερα ψηφιακή ενημέρωση, παίζει ακριβώς αυτόν το ρόλο.
 8. ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΤΟΝ : Όχι μόνο επιτρέπονται τα μπατόν αλλά συνίστανται κιόλας από τη διοργάνωση! Βοηθούν στην ευστάθεια και προλαμβάνουν στραβοπατήματα. Επίσης, δίνουν ώθηση στον ανήφορο αλλά και συγκρατούν σε κατηφορικές κλίσεις.
 9. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ : Φορέστε ότι νομίζετε ότι εξυπηρετεί εσάς καλύτερα. Το γεγονός ότι το στρώμα του χιονιού είναι σκληρό, επιτρέπει την επιλογή ενός χαμηλού, αθλητικού παπουτσιού. Φυσικά, ένα παπούτσι πιο στιβαρό (αρβύλα πεζοπορίας) παρότι είναι βαρύτερο (διπλάσιο βάρος από ένα αθλητικό), έχει τα δικά του πλεονεκτήματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις, σε τέτοιες περιπτώσεις.
 10. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Αντιανεμικό ελαφρύ μπουφάν με ενσωματωμένη κουκούλα, μακρυμάνικη ισοθερμική μπλούζα, γάντια (και δεύτερο ζεύγος προτείνεται), αντιολισθητικές χάρες, σκούφος, γκέτες χαμηλές (αποτρέπουν το χιόνι να μπει στα παπούτσια), κάλτσες δεύτερες, κύπελλο για λήψη υγρών, αλουμινοκουβέρτα, ελαστικός επίδεσμος, φακός κεφαλής για τους πιο αργούς, κινητό τηλέφωνο, τροφή προτίμησης του καθενός και φυσικά ένα αγωνιστικό γιλέκο-σακίδιο
 11. ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ : Τα τρεχούμενα νερά της διαδρομής είναι όλα τους πόσιμ, εξαιρετικά, πιείτε άφοβα! Θα βρείτε σε πηγές-ρυάκια στα εξής χιλιόμετρα: 6 – 9 – 10 – 11 – 12 – 24. Συμπέρασμα: Στο πρώτο μισό πολλά, στο δεύτερο καθόλου! Παρεμπιπτόντως, οι σταθμοί βρίσκονται στα χιλιόμετρα: 9 – 15 – 20.
 12. ΦΑΚΟΣ : Λάβετε υπόψη ότι όσοι αθλητές είναι αργοί και θα χρειαστεί να εξαντλήσουν το χρονικό όριο των 8 ωρών καλό είναι να έχουν μαζί τους φακό, καθώς η μέρα τελειώνει λίγο μετά την εκπνοή του 8ώρου.
 13. ΣΗΜΑΝΣΗ : Είναι μινιμαλιστική, χωρίς ιδιαίτερη κατάχρηση της ασπροκόκκινης «ταινίας έργου», την οποία φέτος χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από άλλες χρονιές λόγω της χιονοκάλυψης του μονοπατιού. Επίσης, σε σημαντικές διασταυρώσεις, πέρα από την πύκνωση της ταινίας έργου, υπάρχουν και πινακίδες κατεύθυνσης, ειδικά στα τελευταία 3 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό (Κτήμα Φακή, Άγιοι Απόστολοι, Βύθος, Μύλοι, Λάκκος) Σε αυτό το τμήμα, πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί! Σημαντική λεπτομέρεια για τα τελευταία 2 χιλιόμετρα της διαδρομής: αν ξαφνικά βρεθείτε ανάμεσα στα σπίτια του Λιτοχώρου, απλά έχετε βγει εκτός διαδρομής! Ο Ρογκάς μέχρι και το τελευταίο του μέτρο μπορεί να «βλέπει» το Λιτόχωρο αλλά δεν περνά από μέσα ούτε για ένα βήμα!
 14. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ : Ο αγώνας έχει ήδη πάρει μία παράταση και πλέον όσοι τερματίσουν στις 8:00 ώρες (αντί για 6:30) και εκτιμώντας την κατάσταση, δεν πρόκειται το 8ωρο να μεγαλώσει περαιτέρω. Πέρα από αυτό, υπάρχει και ενδιάμεσο όριο στο σταθμό της Γκόλνας, στο Κ-14, στις 15:00 (3:00 το μεσημέρι). Όσοι αθλητές περάσουν από τον εν λόγω σταθμό μετά τις 3 το μεσημέρι, θα οδηγούνται προς τον τερματισμό με συντόμευση διαδρομής και θα θεωρούνται αποκλεισμένοι.
 15. ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ : Σάββατο 14:00 – 22:00 και Κυριακή 7:00 – 9:30, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, σε ισχύ! Δεν ζητείται κάποιας μορφής τεστ (rapid), δεν προβλέπεται στο υγειονομικό πρωτόκολλο, αναγκαίο μόνο το πιστοποιητικό! Στοιχείο ταυτοποίησης και η ψηφιακή ταυτότητα του Covid free Wallet
 16. ΕΚΚΙΝΗΣΗ : Με ατομική ή ομαδική (παρεΐστικη) προσέλευση κατά βούληση στο χρονικό «παράθυρο» 9:30 έως 10:00 της Κυριακής. Απαραίτητη η χρήση μάσκας στη γραμμή εκκίνησης! Φοράμε το τσιπ χρονομέτρησης στο πάνω και εμπρόσθιο μέρος του σήματός μας (στήθος), όχι στα κορδόνια των παπουτσιών. Προσοχή, δεν τσακίζουμε το τσιπ, γιατί μπορεί να καταστραφεί. Το μέτρο έχει να κάνει με τη χρήση γκετών κλπ, λόγω χειμώνα. Επίσης, φοράμε τον αριθμό σε εμφανές μέρος στο στήθος ή στο κολάν μπροστά (τετρακέφαλος), όχι στην πλάτη! Περνώντας από τη γραμμή της εκκίνησης, επιβεβαιώνουμε στον χρονομέτρη τον αριθμό μας, επιδεικνύοντάς του το bib!
 17. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΑΓΚΗΣ : Είναι το 6986513613 και θα βρίσκεται στη διάθεση των αθλητών (μόνο)! Μη δίνετε στα οικεία σας πρόσωπα αυτόν τον αριθμό! Οι οικείοι μονίμως ανησυχούν και δεν έχουν συναίσθηση του τι είναι το τηλέφωνο ανάγκης, το εκλαμβάνουν ως τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των ανησυχιών τους και της έννοιας για το δικό τους πρόσωπο που αγωνίζεται.
 18. ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Διαβάστε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία που υπάρχει στο site του αγώνα. Ρίξτε μια ματιά στην περιγραφή της διαδρομής, κάτι θα αποτυπώσετε. Κοιτάξτε το χάρτη, κάτι θα σας μείνει.