Rogkas-2022 > 5η ενημέρωση αθλητών αγώνα

 • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ : Σήμερα Τρίτη, μας χωρίζουν 4 ημέρες από το πρωί της εκκίνησης του αγώνα και μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται για τότε. Το βασικό στοιχείο είναι η απουσία φαινομένων (κατά 80%, υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες που δίνουν λίγα φαινόμενα το Σάββατο αλλά αυτό ελέγχεται προς το παρόν). Αυτή η απουσία όμως δεν θα μεταβάλει ιδιαίτερα την κατάσταση του χιονιού στο μονοπάτι, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά ασήμαντη για να προκαλέσει τήξη του χιονιού. Σύμφωνα με τις προγνώσεις 7-8 ιστοσελίδων, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια άνοδο της τάξης των 10 βαθμών μέχρι την Παρασκευή, από το Σάββατο όμως έχουμε συννεφιά και νέα πτώση, οπότε την Κυριακή η θερμοκρασία θα ξαναπέσει, με ελάχιστη από -1 μέχρι +3 βαθμούς και μέγιστη από +4 μέχρι +8 βαθμούς. Αυτό σημαίνει θερμοκρασίες περίπου από -3 έως +2 στην καρδιά του βουνού και σε υψόμετρα από 800 μέτρα και πάνω. Να σημειώσω ότι από το 3ο χιλιόμετρο και μέχρι το 23ο χιλιόμετρο, για 20 συνεχόμενα χιλιόμετρα, το υψόμετρο της διαδρομής βρίσκεται συνεχώς πάνω από τα κρίσιμα 800 μέτρα και λόγω γειτνίασης με την καρδιά του βουνού (Προσήλιος & Ανήλιος Ενιπέας, Μελισσαριά, Ράχη Τσουκανάρα, Τσουκνίδα) η θερμοβαθμίδα ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι κάθε 1000 μέτρα υψόμετρο, η θερμοκρασία κατεβαίνει περίπου 6-7 βαθμούς, άρα αν στο Λάκκο (υψ.280) έχουμε 0 βαθμούς, στην Τσουκνίδα που είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής (1335μ) η θερμοκρασία θα βρίσκεται στους -7 βαθμούς περίπου. Συνοψίζοντας λοιπόν, η Κυριακή μοιάζει να είναι τηρουμένων των αναλογιών μια ήπια ημέρα σε σχέση με αυτές που διανύουμε τώρα στις αρχές τις εβδομάδας.
 • ΠΕΔΙΟ : Έχοντας υπόψη όσα αναφέραμε στην πρώτη ενότητα για τον καιρό, μικρές μοιάζουν οι αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στο πεδίο της διαδρομής, σε σχέση πάντα με το χιόνι και τον πάγο. Το οριακό του πράγματος με τη θερμοκρασία, με το όριο παγοποίησης (θερμοκρασία μηδέν η χαμηλότερη) να κυμαίνεται στα 500-600 μέτρα, μοιάζει αμφίβολο το αν μπορεί να αλλάξει η υφή του παγωμένου χιονιού. Με ένα ακόμα δεδομένο υπόψη, την απουσία θερμών και υγρών νότιων αέριων μαζών, το ενδεχόμενο να μαλακώσει η σκληρή κρούστα του χιονιού σίγουρα απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Σήμερα Τρίτη, 4 ημέρες πριν τον αγώνα, έχουμε μια χιονοκάλυψη της τάξης του 60%, με σκληρό πετρωμένο χιόνι. Προσωπική εκτίμησή μου, πως το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί περίπου στο 50%, όχι όμως περισσότερο. Αυτό προκύπτει από τις προγνώσεις του καιρού. Την ημέρα του αγώνα, το τμήμα που μπορεί να παρουσιάζει κάπως πιο μαλακή υφή από τη σημερινή του εικόνα, είναι εκείνο που βρίσκεται στον Προσήλιο Ενιπέα (Κ-3 έως Κ-9), όπως και το τμήμα κατηφορίζοντας για Ντελή (Κ-18 έως Κ-20). Οι ανήλιες (βορεινές) πλευρές της διαδρομής (Κ-9 έως Κ-17 βασικά) δεν αναμένεται να έχουν σημαντική διαφορά στην υφή του χιονιού, ακόμα και αν η θερμοκρασία βρεθεί οριακά πάνω από το μηδέν. Το σφιχτό, πατημένο και παγωμένο στη συνέχεια χιόνι της διαδρομής όπως έχει διαμορφωθεί τώρα δεν προσφέρεται για ταχύτητες, καθώς κρύβει κινδύνους ατυχημάτων, ειδικά στα κατηφορικά τμήματα. Όσο περισσότερο έχει πατηθεί από εμάς αλλά και από αθλητές που βγαίνουν να προπονηθούν, τόσο παγώνει και η κατάστασή του επιδεινώνεται. Η αλήθεια είναι πως το πατημένο χιόνι γίνεται ανώμαλο και παγωμένο, το απάτητο όμως είναι συνήθως μαλακό και δεν αντέχει το ανθρώπινο βάρος υποχωρώντας, οπότε δεν προσφέρεται για χρήση, εκτός του ότι επειδή ο αθλητής κινείται πάνω σε μια νοητή γραμμή, στο θαμμένο μονοπάτι δηλαδή, το οποίο είναι πατημένο ήδη, άρα έχει τις ιδιότητες που περιγράψαμε. Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι αυτό το χιόνι που θα έχει η διαδρομή του Ρογκά την Κυριακή, δεν προσφέρεται για επιδόσεις!
 • ΑΛΥΣΙΔΕΣ : Επανέρχομαι στο θέμα των αντιολισθητικών αλυσίδων, κάνοντας για τελευταία φορά έκκληση να γίνει χρήση αλυσίδων τη μέρα του αγώνα! Στην προηγούμενη ενότητα (πεδίο) πιστεύω ότι έγινε φανερό πως το χιόνι θα κρατήσει την υφή που έχει όλες αυτές τις ημέρες. Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε μία λέξη: αλυσίδες! Είναι λανθασμένη η εντύπωση πως οι αλυσίδες θα καθυστερήσουν τον γρήγορο αθλητή. Ένα καλό ζευγάρι αλυσίδες δεν ζυγίζει περισσότερο από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και προσφέρει ασφάλεια, ευστάθεια, σταθερότητα και ώθηση στις ανηφόρες, αφού η τριβή εκμηδενίζεται με τα καρφιά που μπήγονται στην παγωμένη κρούστα του χιονιού. Αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αλυσίδες στον αγώνα, το πιο πιθανό είναι να τις βάλει και να τις βγάλει δύο μόνο φορές, κάτι που συνεπάγεται μια καθυστέρηση όχι μεγαλύτερη από το να καθυστερήσει κάπως σε έναν σταθμό υποστήριξης (1-2 λεπτά τη φορά, σύνολο 6-8 λεπτά για δύο σετ αλλαγών). Φίλοι αθλητές με πληροφόρησαν ότι δυσκολεύονται να βρουν στην αγορά το προϊόν. Το αντιλαμβάνομαι αλλά καλό είναι να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν. Πέρα από αυτό, το κατάστημα ορειβατικών/αθλητικών του Λιτοχώρου, εκτός από πώληση, ενοικιάζει κιόλας το συγκεκριμένο προϊόν. Επικοινωνήστε με το “55 Peaks” και βρείτε μια λύση έστω και την τελευταία στιγμή πριν την εκκίνηση.
 • ΕΚΚΙΝΗΣΗ : Όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη ενημέρωση, η εκκίνηση θα γίνει σε ένα χρονικό παράθυρο μισής ώρας (9:30-10:00), χωρίς προτεραιότητα δυναμικότητας, όποιος είναι έτοιμος κατευθύνεται στη γραμμή εκκίνησης και ξεκινά! Εκείνο που πρέπει να σας επισημάνω όμως, είναι το ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε το τσιπ χρονομέτρησης στο στήθος (γιλέκο-σακίδιο) και όχι στα κορδόνια των παπουτσιών. Αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έχει δώσει ο χρονομέτρης και οφείλουμε να σας διαβιβάσουμε. Επίσης, ο αριθμός αγώνα (bib) πρέπει να φορεθεί στην εμπρόσθια πλευρά του αθλητή (μπλούζα, κολάν) ώστε να μπορεί το προσωπικό των σταθμών να σας καταχωρεί και να γνωρίζουμε ποιοι πέρασαν από πού! Σας παρακαλώ μην το ξεχάσετε αυτό, βοηθήστε τους εθελοντές και τη διοργάνωση να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
 • ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ : Ερχόμενοι στη γραμματεία για παραλαβή του αριθμού σας, όσοι έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή “Covid Free GR Wallet” και έχετε αποθηκευμένη ψηφιακά την ταυτότητά σας εκεί, δεν χρειάζεται να προσκομίσετε τη φυσική σας ταυτότητα. Εδώ να επαναλάβουμε ότι στον αγώνα μπορεί να συμμετάσχει μόνο όποιος μπορεί να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε αποφάσεις της πολιτείας. Επίσης, δεν επιδίδεται κανένας αριθμός σε τρίτο πρόσωπο, καθώς θα πρέπει να επιδειχτεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου.
 • ΩΡΑΡΙΑ : Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης του φετινού Ρογκά, η επίδοση αριθμών θα γίνει και το Σάββατο (2:00μμ – 10:00μμ και την Κυριακή (7:00πμ – 9:30πμ). Η τεχνική ενημέρωση δεν θα πραγματοποιηθεί για υγειονομικούς λόγους και θα αντικατασταθεί από ηλεκτρονική αποστολή της αλλά και ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του αγώνα. Το μεσημέρι της Κυριακής, θα σερβίρεται μεταγωνιστικό γεύμα στο παρακείμενο στο χώρο του αγώνα εστιατόριο «Νερόμυλος».
ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΧΕΙΩΝ & ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ
 • Τροποποίηση 1,2 χιλιομέτρου της διαδρομής
 • Αύξηση του χρονικού ορίου στις 8:00 ώρες
 • Συμμετοχή μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες
 • Εκκινήσεις ατομικές σε χρονικό παράθυρο 30 λεπτών
 • Απουσία υποχρεωτικού εξοπλισμού