Rogkas-2022 > 4η ενημέρωση αθλητών αγώνα

Φίλοι μας, γεια σας από το παγωμένο Λιτόχωρο!

Οι ετοιμασίες για τον αγώνα της ερχόμενης Κυριακής 30/1 προχωρούν, το ίδιο και μια σειρά από αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Σαν χειμωνιάτικος αγώνας, είναι ευμετάβλητος στις μεταβολές του καιρού και στις συνθήκες του πεδίου. Στη σημερινή μας ενημέρωση θα αναφερθούμε στα εξής ζητήματα:

  1. Μικρή τροποποίηση διαδρομής
  2. Αλλαγή τρόπου εκκίνησης
  3. Τρέχουσα κατάσταση πεδίου
  4. Εξοπλισμός (αντιολισθητικές αχάρες)
  5. Τροφοδοσία
  6. Πρόγνωση καιρού

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Στην τελευταία μας παρουσία στη διαδρομή πριν από δύο μέρες, διαπιστώσαμε την κακή κατάσταση μικρού τμήματός της, κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών εξαιτίας πάγου! Καθώς στην περιοχή υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, αποφασίστηκε η χρήση της για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των αθλητών από την ολισθηρότητα του αρχικού και τον κίνδυνο πτώσης σταλακτιτών πάγου! Η εναλλακτική έχει μήκος 1,3 χιλιόμετρα και είναι τμήμα του Τρόχαλου και του Gulag, γνωστή ωστόσο σε πολλούς αθλητές από δημοφιλή αγώνα άλλης διοργάνωσης (Χειμωνιάτικο Ενιπέα) στην ίδια περιοχή. Με την αλλαγή αυτή δεν επέρχεται ουσιαστική αλλοίωση των μεγεθών του αγώνα, βραχύνεται η διαδρομή κατά 100 μόλις μέτρα ενώ χάνει περίπου 10 μέτρα υψομετρικής. Όσοι αθλητές έχουν φορτωμένη τη διαδρομή του Ρογκά στα ρολόγια τους, θα πρέπει να προσέξουν ότι μετά το 7ο χιλιόμετρο η σήμανση θα τους βγάλει από αυτό που δείχνει στο ρολόι τους.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ : Δεν αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες στην αλλαγή της εκκίνησης του αγώνα, η οποία αποφασίστηκε μετά την επιμήκυνση του χρονικού ορίου στις 8 ώρες εξαιτίας της ποιότητας του πεδίου από τον πάγο. Αυτό μας αναγκάζει να δώσουμε επιπλέον χρόνο στους πιο αργούς αθλητές, οι οποίοι όμως δεν θα πρέπει να ρισκάρουν να νυχτωθούν στη διαδρομή, έστω και οριακά. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είναι να μπορέσουν να εκκινήσουν νωρίτερα από τις 10:15 περίπου οι αργοί αθλητές. Με την αλλαγή στον τρόπο εκκίνησης, θα ισχύσει η κατά βούληση ατομική ή σε μικρές ομάδες φίλων από τις 9:30 μέχρι τις 10:00. Οι αθλητές θα πρέπει να προσέξουν να ΜΗΝ φορέσουν τα τσιπ χρονομέτρησης στα κορδόνια των παπουτσιών τους αλλά σε κάποιο σημείο στην εμπρόσθια πλευρά του αγωνιστικού τους γιλέκου-σακιδίου.

ΠΕΔΙΟ : Στην τελευταία μας πορεία πάνω στη διαδρομή, στις 20/1 διαπιστώσαμε πως το χιόνι έχει παγώσει υπερβολικά εξαιτίας της αλλεπάλληλης τήξης-πήξης των προηγούμενων ημερών αλλά και των κρύων συνθηκών που επικρατούσαν γενικά. Αρκετές ζημιές υπήρχαν από σπασμένα κλαδιά αλλά και γκρεμισμένα δέντρα, σχεδόν όλες όμως αποκαταστάθηκαν. Σήμερα το 50-60% της συνολικής διαδρομής βρίσκεται σκεπασμένο από χιόνι.

ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΣΧΑΡΕΣ : Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του εξοπλισμού είναι οι σχάρες ή καρφιά (spikes) που προστατεύουν τον αθλητή από πτώσεις. Συνίστανται από μια σχετικά ελαφρά μεταλλική κατασκευή, συνδυασμό μεταλλικών ακίδων με αλυσίδες, που προσαρμόζονται με λαστιχένιο πλαίσιο πάνω στο παπούτσι και ζυγίζουν περίπου 300-400 γραμμάρια, με κόστος αγοράς περίπου τα 40 ευρώ και κόστος ενοικίασης τα 5 περίπου, στο κατάστημα 55 Peaks του Λιτοχώρου (τηλ.23520-82983), το οποίο είναι ενήμερο από τη διοργάνωση για το θέμα των spikes και της πιθανής αυξημένης ζήτησης τους τις μέρες του αγώνα. Καίριο το ζήτημα αλλά και μέχρι την τελευταία στιγμή, με βάση τη θερμοκρασία στις 30/1, θα εξαρτηθεί το αν τα spikes θα είναι πολύτιμα ή απλά χρήσιμα. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, θα τα κάνουν απαραίτητα για τους αθλητές.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Η τροφοδοσία στον αγώνα θα είναι στοιχειώδης, με τρεις σταθμούς στο μήκος του: α) Μοναστήρι Κ-9, β) Γκόλνα Κ-15, γ) Ντελή Κ-20. Οι χειμωνιάτικες συνθήκες και η απόσταση των σταθμών από πρόσβαση αυτοκινήτων, κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα από ότι σε κάποιον άλλο αγώνα, κάποια άλλη εποχή. Θα πρέπει να μεταφέρετε πάνω σας κάτι σαν κύπελλο αναδιπλούμενο ή έστω ελαστικούς μικρούς ασκούς υγρών, που θα λειτουργούν σαν κύπελλα. Για λόγους σεβασμού προς το περιβάλλον, δεν θα προσφερθούν κύπελλα μιας χρήσης στους σταθμούς. Και κάτι τελευταίο: μην ξεχνάτε τις 4+1 ρεματιές με πόσιμο νερό (η +1 είναι ο Ενιπέας, την όχθη του οποίου διατρέχει εκτάκτως φέτος η διαδρομή, λόγω της αλλαγής της διαδρομής.

ΚΑΙΡΟΣ : Μετά από μια στενή και παγωμένη εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, όλα δείχνουν πως πάμε σε μια άνοδο έστω και μικρή το Σάββατο όμως και την Κυριακή. Το ενδεχόμενο χιονόπτωσης μεσοβδόμαδα μοιάζει να αποδυναμώνεται, οπότε το χιόνι που υπάρχει στα μονοπάτι θα διατηρηθεί λόγω του κρύου.

Επόμενη ενημέρωσή σας, την Τρίτη, 25 του μήνα, για μια ανακεφαλαίωση και πληροφόρηση για τελευταίες λεπτομέρειες.