Rogkas-2022 > 3η ενημέρωση αθλητών αγώνα

Φίλοι αθλητές μας του φετινού Ρογκά, γεια σας και πάλι!

Αυτή είναι η 3η ενημέρωση για τον φετινό αγώνα (διαβάστε εδώ τη 2η και εδώ την 1η).

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα εξής ζητήματα:

 • Υγειονομικές (covid) προδιαγραφές & υποχρεώσεις
 • Επέκταση Χρονικού Ορίου
 • Νεότερα για την εξέλιξη του καιρού
 • Κατάσταση του πεδίου στα μονοπάτια
 • Προτεινόμενος εξοπλισμός
 1. COVID : Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΓΓΑ και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις για την απόφαση-ομπρέλα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, δεν απαιτούνται rapid-test από τους συμμετέχοντες στον αγώνα! Στη σημερινή της (19/1) συνεδρίαση, η Επιτροπή αποφάσισε παράταση των μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξει προς το χειρότερο (τεστ δηλαδή) κάτι. Με βάση λοιπόν την παρούσα κατάσταση, οι αθλητές μας θα πρέπει να επιδείξουν μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ (όπως προβλέπεται 7 ή 3 μήνες αντίστοιχα) προκειμένου να μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό τους για να αγωνιστούν και φυσικά κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, δίπλωμα, διαβατήριο). Επαναλαμβάνουμε ότι ΔΕΝ θα γίνει δεκτός κανένας αθλητής, που δεν θα μπορεί να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σε ισχύ!
 2. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ : Μελετώντας τις προγνώσεις του καιρού για τις προσεχείς ημέρες μέχρι τον αγώνα στις 30/1 είναι σαφές ότι το κρύο που θα επικρατήσει ολόκληρη την εβδομάδα του αγώνα, δεν θα επιτρέψει να έχουμε σοβαρή βελτίωση του πεδίου από το παγωμένο χιόνι. Αυτό μας αναγκάζει να παρατείνουμε από τώρα το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού στον αγώνα, από τις 6:30 ώρες στις 8:00 ώρες. Επιπρόσθετα, το ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού παρατείνεται και αυτό, από τις 4:00 στις 5:00 ώρες.
 3. ΚΑΙΡΟΣ: Μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και σαφέστερο ότι το χιόνι που αναμένουμε για τον Όλυμπο το ερχόμενο Σ/Κ θα είναι από λίγο έως ελάχιστο, άρα δεν θα έχουμε σοβαρή συσσώρευση νέου χιονιού πάνω στο παλιό, ίσως μερικά εκατοστά μόνο. Όμως, θα έχουμε συνεχόμενες κρύες ημέρες όλη την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα εμποδίσει την τήξη του χιονιού. Κατά πάσα πιθανότητα, την ημέρα του αγώνα θα έχουμε και μια σχετική αύξηση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως αυτή να ξεφεύγει από τα αποκαλούμενα φυσιολογικά για την εποχή όρια.
 4. ΠΕΔΙΟ : Η εκτίμηση του καιρού πιο πάνω, μας δίνει ένα ποσοστό περίπου 70-80% χιονισμένου εδάφους και μάλιστα ολισθηρού, αν θεωρήσουμε ότι μια σχετική ηλιοφάνεια και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας το τελευταίο διήμερο, μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα τήξης/πήξης, τα οποία προκαλούν μια σκληρή κρούστα στις προσήλιες περιοχές του βουνού. Με βάση την πρόγνωση για λίγο χιόνι αυτό το Σ/Κ και πολύ κρύο ολόκληρη τη νέα εβδομάδα, είναι προφανές ότι η χιονόπτωση μπορεί να αφήσει χιόνι μέχρι τα πολύ χαμηλά υψόμετρα της διαδρομής, που λόγω του κρύου θα παραμείνουν αναλλοίωτα, τουλάχιστον στις ανήλιες περιοχές αλλά και μέσα στο δάσος. Εκείνο που διαπίστωσα σήμερα από την πορεία αυτοψίας, είναι ότι οι αίθριες μέρες που ακολούθησαν αυτήν τη χιονόπτωση, κατέβασαν μεν το πάχος του χιονιού στο μισό περίπου, όμως οι αίθριες νύχτες το πέτρωσαν. Προσωπικά, φορούσα αντιολισθητικές σκάρες σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου και σε ελάχιστα υψόμετρα των 850 μέτρων. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, είναι και το πάχος του χιονιού, που σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί σε δεύτερο χρόνο στο ανθρώπινο βάρος, βουλιάζοντας το πόδι σε βάθος 20-30 εκατοστά, καθιστώντας αναγκαίες τις γκέτες, αλλιώς το χιόνι εισχωρεί μέσα στο παπούτσι, όσο ψηλός κι αν είναι ο αστράγαλος!
 5. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Με την επίγνωση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται από τις προγνώσεις, καθίσταται αναγκαία η χρήση επιπλέον εξοπλισμού από τους αθλητές. Ως διοργάνωση όμως, λόγω μεγάλου πλήθους συμμετοχών και μικρής διάρκειας του αγώνα, δεν μπορούμε να επιβάλουμε υποχρεωτικό εξοπλισμό, τον οποίο να μπορούμε και να αστυνομεύσουμε. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να προτείνουμε μόνο, μερικά αντικείμενα που θα σας φανούν από χρήσιμα έως πολύτιμα και είναι τα εξής:
 • Ψηλό αθλητικό παπούτσι (αστράγαλος) ή ακόμα καλύτερα, ελαφρύ hiking άρβυλο. Η διαφορά βάρους είναι μικρή (περίπου 350 προς 550 γραμμάρια) αλλά το όφελος είναι σεβαστό και υπολογίσιμο
 • Γκέτες χιονιού! Όσο ψηλό και να είναι το παπούτσι, το χιόνι θα μπει σίγουρα μέσα στο πόδι
 • Σχάρες αντιολισθητικές. Είναι σχεδόν βέβαιο πως τη μέρα του αγώνα, πολλά σημεία της διαδρομής θα γλιστρούν, άσχημα μάλιστα!
 • Γάντια μέτριου πάχους, όχι τα λεπτά που χρησιμοποιούνται στο δρόμο. Ένα δεύτερο ζευγάρι λεπτά στο σακίδιο, συνίσταται
 • Σκούφος. Εφόσον η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν, ο σκούφος ή κάτι παρόμοιο είναι απαραίτητο
 • Μπλούζα. Μια μεσαίου πάχους ισοθερμική μπλούζα, θα φανεί πολύτιμη μάλλον.
 • Μπουφάν. Ένα λεπτό και καλό αντιανεμικό μπουφάν με ενσωματωμένη κουκούλα είναι στα must του εξοπλισμού
 • Γιλέκο (σακίδιο). Προτιμήστε ένα σακίδιο που θα χρησιμοποιούσατε σε ultra αγώνα, αφού τα πράγματα που θα πάρετε μαζί για ένα 25άρι χειμωνιάτικο, είναι πολλά περισσότερα από ένα ultra.
 • Μπατόν. Γλιστρώντας ή βουλιάζοντας στο χιόνι, σίγουρα θα εκτιμήσετε τη βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν τα μπατόν. Προσοχή, θυμηθείτε τα «πιατάκια» κάτω, για να μη βουλιάζει το μπατόν σε όλο το βάθος του χιονιού.
 • Φακός. Όσοι είστε αργοί, καλού-κακού πάρτε έναν φακό μαζί σας
 • Τηλέφωνο. Όλοι θα εκτιμήσουν τα φωτογραφικά του χαρίσματα αλλά έχει και μια σχετική χρησιμότητα για επικοινωνία με τη διοργάνωση
 • Κύπελλο πολλαπλών χρήσεων. Θα σας χρειαστεί και στους σταθμούς αλλά και σε μια από τις 5 πηγές-ρυάκια που θα συναντήσετε στη διαδρομή
 • Τροφή. Επιλέγετε τι τρώτε μέσα στους αγώνες και βάζετε ένα απόθεμα από αυτό στο γιλέκο σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο κατάστημα "55 Peaks" στο Λιτόχωρο (τηλ.23520-82983) μπορείτε να βρείτε σκάρες, γκέτες, παπούτσια, μπατόν και όλα όσα περιγράφονται στην παραπάνω λίστα.