Rogkas-2022 > 2η ενημέρωση αθλητών αγώνα

Φίλοι αθλητές του φετινού Ρογκά γεια σας!

Αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση σχετικά με τον αγώνα της 30ης Ιανουαρίου.

Να ενημερώσουμε όσους δεν βρίσκονταν στη λίστα παραληπτών της πρώτης ενημέρωσης που στάλθηκε στις 12/1 ότι μπορούν να την βρουν αναρτημένη εδώ Καλό θα ήταν να διαβαστεί, ώστε όλοι να γνωρίζουν το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τη συμμετοχή τους!

Σε αυτήν τη δεύτερη ενημέρωση, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά ζητήματα που αφορούν τα διαδικαστικά της ροής του αγώνα, όπως και μια ενημέρωση για τη διαδρομή του Ρογκά και φυσικά, τα τελευταία νέα για την κατάσταση των μονοπατιών και του χιονιού αλλά και τις προγνώσεις για τον καιρό.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Μείζον το ζήτημα των εκκινήσεών σας λόγω covid, λυμένο όμως! Η απόφαση που πήραμε για να είμαστε και συμβατοί με τα όσα ορίζονται από την πολιτεία, είναι πως θα δοθούν ατομικές εκκινήσεις αλλά με γρήγορη ροή μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου (2-3 δευτερόλεπτα). Η εκδοχή των μπλοκ αποκλείστηκε εξαρχής, γιατί είναι αδύνατο να δημιουργηθούν με δίκαιο τρόπο, παρότι έχουμε στη διάθεσή μας λίστα δυναμικότητας ITRA όλων των αθλητών. Αυτό που επιλέξαμε υλοποιείται ως εξής: με βάση την ITRA βαθμολογία του, ο κάθε αθλητής παίρνει και έναν αύξοντα και μοναδικό αριθμό εκκίνησης, άσχετο όμως με τον αριθμό αγώνα (bib). Ένα μικρό χαρτόνι με έναν τυπωμένο αριθμό πάνω του, από το 1 μέχρι το 300, θα προσδιορίζει ποια σειρά εκκίνησης θα έχει, κάτι σαν τα χαρτάκια εξυπηρέτησης σε γκισέ υπηρεσιών και τραπεζών. Στην περίπτωση που κάποιοι φίλοι θέλουν να τρέξουν παρέα, ο γρηγορότερος θα πρέπει να θυσιάσει τη σειρά του χάριν του αργότερου φίλου του, αυτό γίνεται αποδεκτό από τη διοργάνωση. Η τελική εικόνα της εκκίνησης, θα είναι μια μεγάλη ουρά αθλητών σε μονή γραμμή (ο ένας πίσω από τον άλλον), η οποία θα κρατά σταθερό μήκος, αφού σταδιακά θα εκκινούν οι πρώτοι αλλά θα προστίθενται συνεχώς κάποιοι στο τέλος της. Το ποια θα είναι η σειρά εκκίνησης του κάθε αθλητή είναι εύκολο και άμεσα διαθέσιμο να το δει κάποιος, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει δύο κλικ στην 3η στήλη του πίνακα συμμετεχόντων με τον τίτλο επικεφαλίδας “ITRA” ώστε ο πίνακας να ταξινομηθεί με φθίνουσα κατάταξη δυναμικότητας των αθλητών. Αυτή θα είναι και η σειρά εκκίνησής σας στις 30 Ιανουαρίου. Το χαρτονάκι με τη σειρά εκκίνησης θα βρίσκεται μέσα στο φάκελο με τον αριθμό αγώνα και το τσιπ χρονομέτρησης.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Τα 26 χιλιόμετρα του Ρογκά κινούνται κατά 99,8% σε μονοπάτια! Ένα νούμερο που σε κάποιους φέρνει ανακούφιση και σε κάποιους άλλους προβληματισμό. Επιλέξαμε μια διαδρομή που να έχει τη σφραγίδα «βουνό», με ότι αυτό συνεπάγεται. Και επειδή ο Ρογκάς γίνεται στην καρδιά του χειμώνα, φροντίσαμε στην τελευταία και τελεσίδικη αλλαγή της διαδρομής του το 2020, να ανηφορίζει μέχρι εκεί που θα βρει στα σίγουρα χιόνι, μια και η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλές ανατροπές στους χειμώνες που ζούμε. Το να ανέβει βέβαια μέχρι τα 1335 μέτρα υψόμετρο Γενάρη καιρό, είναι και κάπως δίκοπο μαχαίρι, μια και όταν ο χειμώνας δεν αστειεύεται μπορεί να μαζέψει ατέλειωτο χιόνι εκεί πάνω στην Τσουκνίδα. Σαν σχεδιασμός, ο Ρογκάς αποτελεί μια συρραφή από την αφρόκρεμα των διαδρομών που γειτονεύουν με το Λιτόχωρο. Ο Ρογκάς δανείστηκε κομμάτια από τους άλλους αγώνες μας (Mythical & Lost) αλλά έχει και το δικό του αποκλειστικό κομμάτι (Μελισσαριά-Τσουκανάρα) που ανοίχτηκε από το μηδέν για να φτιαχτεί η οριστική του έκδοση το 2020. Αναφορικά με το προφίλ της, η διαδρομή έχει 3-4 μεγάλα ή μικρότερα ανεβοκατεβάσματα που αθροίζουν τα 1900 μέτρα ανάβασης, γεγονός που την κάνει ενδιαφέρουσα αγωνιστικά. Σε τεχνικό επίπεδο και κοιτώντας την ξέχιονη, θα χαρακτήριζα επαρκώς βατά τα μονοπάτια της. Υπάρχουν και οι κακοτραχαλιές αλλά δεν πρόκειται για ακραίας τεχνικής δυσκολίας διαδρομή, ένας σχετικά έμπειρος δρομέας βουνού, ανταπεξέρχεται άνετα στις απαιτήσεις της. Ωστόσο, η ολοσχερής απουσία δρόμων από τη διαδρομή, θα προβληματίσει όσους είναι εξοικειωμένοι με τον γενικό κανόνα των αγώνων βουνού, οι οποίοι πάντα περιλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό δρόμων. Καλό θα ήταν να διαβάσετε την περιγραφή της διαδρομής εδώ ή έστω να δείτε τους χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο της περιγραφής ή τον χάρτη εδώ αλλά και το animation εδώ. Χαμένοι δεν θα βγείτε όσοι έρχεστε για πρώτη φορά και δεν γνωρίζετε τίποτα γι’ αυτήν.

ΚΑΙΡΟΣ: Είναι νωρίς ακόμα να πούμε κάτι με βεβαιότητα για τον καιρό την ημέρα του αγώνα, όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν γενικά έναν καιρό φυσιολογικό για την εποχή. Δεν προβλέπονται νότια ρεύματα και σοβαρή άνοδος θερμοκρασίας, το ερχόμενο Σάββατο μάλιστα (22/1) οι πρώτες προγνώσεις δίνουν κάποια λίγα χιόνια στην περιοχή του Ολύμπου αλλά και πτώση της θερμοκρασίας. Αν και χωρίς πραγματικό νόημα, να πω ότι σήμερα το χιόνι στον Όλυμπο είναι πολύ και διατηρείται από τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κανείς όμως δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει για τον καρό της 30ης Ιανουαρίου. Μια προσωπική εκτίμηση τολμώ και λέω ότι ένα περίπου 30% της διαδρομής θα έχει στρωμένο χιόνι τότε. Πάντως μια πρώτη αυτοψία αυτές τις μέρες στη διαδρομή, έδειξε πως υπάρχει αρκετό χιόνι που προκάλεσε σχετικές ζημιές από πεσμένα κλαδιά και δέντρα. Όσο περνούν όμως οι μέρες και εφόσον δεν έρθουν στο μεταξύ νέες σημαντικές ποσότητες χιονιού, η κατάσταση θα είναι ανεκτή (το ιδανικό σενάριο ενός χειμωνιάτικου αγώνα στο βουνό, είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση).

Στην επόμενη ενημέρωσή μας την Τετάρτη 19/1 θα ασχοληθούμε με εξοπλισμό και τροφοδοσία στον αγώνα, καθώς επίσης και με covid ζητήματα, αφού θα είναι γνωστές οι αλλαγές που θα επιβληθούν από τη ΓΓΑ