Όλυμπος > Links

OLYMPUS MYTHICAL TRAIL > LINKS

 

Δήμος Δίου Ολύμπου : Στη γεωγραφική ενότητα του συγκεκριμένου Δήμου, απλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του Olympus Mythical Trail. Μια ιστορική περιοχή, αφού στα όριά του βρίσκονται τόσο το αρχαίο Δίον όσο και το Λιτόχωρο, αλλά και όλες οι παραλιακές περιοχές της νότιας Πιερίας (Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι).

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου : Κυβερνητικός Οργανισμός με μορφή ΝΠΙΔ και σκοπό λειτουργίας του την προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της φυσιογνωμίας του τοπίου του Ολύμπου, τουλάχιστον μέσα στα όρια του αποκαλούμενου «εθνικού δρυμού».

Advendure : Η ελληνική ιστοσελίδα για το ορεινό τρέξιμο και τα αθλήματα αντοχής και περιπέτειας στη φύση, χορηγός επικοινωνίας του ΟΜΤ. Πρωτολειτούργησε το 2001 με την ονομασία X-Odyssey αρχικά και την ονομασία Adventure Zone στη συνέχεια, για να μετονομαστεί σε Advendure το 2012. Η ονομασία Advendure υποδηλώνει τη μείξη της περιπέτειας με την αντοχή (Adventure + Endurance). Χάρη σε πρωτότυπα άρθρα και συνεντεύξεις αθλητών από όλο τον κόσμο, κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση.

Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης : Στην δικαιοδοσία της ΕΟΟΑ βρίσκονται μερικά από τα καταφύγια του Ολύμπου. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός είναι ο επίσημος εκφραστής και φορέας του αθλήματος της ορειβασίας στην Ελλάδα.

ΕΟΣ Λιτοχώρου : Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Λιτοχώρου είναι ο πλέον δραστήριος και ιστορικός σύλλογος στην περιοχή του Ολύμπου, με πολύχρονη δράση στο βουνό των θεών.

Αρχαιολογικός Χώρος Δίου : Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην εικονική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Πέρα από έναν πρωτότυπο τρόπο περιήγησης στο χώρο του Δίου, ο επισκέπτης μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ιστορία των ανασκαφών στην περιοχή.

Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου : Ο αρχαιότερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Έγινε για πρώτη φορά το 1986 και μέχρι το 2004 αποτελούσε τον μοναδικό θεσμό του είδους του στη χώρα. Οργανώνεται από τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή του έχει μήκος περίπου 38 χιλιόμετρα, με εκκίνηση το καταφύγιο «Μπουντόλας» στο Σταυρό και τερματισμό το Λιτόχωρο.

Olympus Marathon : Ο πλέον διάσημος και διεθνής αγώνας του Ολύμπου είναι ο ΟΜ. Δημιουργήθηκε το 2004 και οργανώνεται από την ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία. Έχει μήκος 44 χιλιόμετρα, με εκκίνηση το αρχαίο Δίον και τερματισμό το Λιτόχωρο. Ο ίδιος φορέας διοργανώνει κάθε Δεκέμβριο από το 2006, τον «Χειμωνιάτικο Ενιπέα»», έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος 24 χιλιομέτρων.

Faethon Olympus Marathon : Αγώνας ορεινού τρεξίματος, που δημιουργήθηκε το 2012 στην περιοχή της Ελασσόνας. Η διαδρομή του, μήκους 42 χιλιομέτρων με έναρξη και τερματισμό τον Κοκκινοπηλό, διασχίζει τις ανατολικές κυρίως πλαγιές του Ολύμπου, περνώντας από μια σειρά ψηλών κορυφών.

Gulag-100 : Αγωνιστική δοκιμασία ορεινού τρεξίματος 100 μιλίων στις παρυφές του Ολύμπου, πάνω από το Λιτόχωρο. Ανάπτυγμα 167 χιλιομέτρων, με 14.260 μέτρα ανάβαση, σε 5 κύκλους των 33 χιλιομέτρων ο καθένας και σε όριο 48 ωρών. Το γεγονός ξεκίνησε το 2020 σαν δοκιμασία 100 χιλιομέτρων. Τοποθεσία γεγονότος, ο Αηγιάννης Λιτοχώρου.