Χιονιάς, παρουσίαση του νέου αγώνα

Ο Χιονιάς δημιουργήθηκε από την ανάγκη παρουσίας ενός χειμωνιάτικου αγώνα, προσβάσιμου από ενθουσιώδεις νέους στο χώρο αθλητές, που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία ενός χειμωνιάτικου αγώνα. Μετά τις αλλαγές στον Ρογκά και την αύξηση του επιπέδου δυσκολίας του, η δημιουργία του Χιονιά ήταν περίπου μια ανάγκη, για να διατηρηθεί ζωντανό το όνειρο μιας χειμωνιάτικης εμπειρίας στο ορεινό τρέξιμο, στην κοιτίδα του, στον Όλυμπο.

Ο Χιονιάς λοιπόν, σχεδιάστηκε ώστε να δίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτήν την εμπειρία σε αθλητές που τώρα αρχίζουν να ασχολούνται πιο σοβαρά με το ορεινό τρέξιμο, σε εκείνους που μόλις πέρασαν το κατώφλι.

Η διαδρομή του Χιονιά είναι ένας κύκλος με αρχή και τέλος το ίδιο κοινό σημείο, στον Λάκκο του Λιτοχώρου, ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς στην περιοχή, από όπου ξεκινούν και όπου τερματίζουν οι αγώνες της διοργάνωσής μας. Ο κύκλος του Χιονιά έχει ανάπτυγμα 18 χιλιόμετρα, ένας όχι και τόσο ευκαταφρόνητος αριθμός για μικρό αγώνα, είναι όμως το ελάχιστο ανάπτυγμα που μπορεί να οδηγήσει έναν αγωνιζόμενο στην καρδιά του βουνού και να τον φέρει πάλι πίσω. Ένα ισχυρό στοιχείο επίσης για τη διαδρομή του Χιονιά, είναι το γεγονός ότι εκτυλίσσεται ολόκληρη πάνω σε μονοπάτια, αποφεύγοντας τους όποιους δρόμους της περιοχής. Και φυσικά, δίνει μια γεύση και από Ρογκά αλλά και από Mythical σε όποιον συμμετάσχει.

Κάποιο σημαντικό ακόμα στοιχείο, είναι το υψόμετρο. Ο Χιονιάς δεν φτάνει ψηλότερα από τα 1030 μέτρα στη διαδρομή του, διασφαλίζοντας σε όποιο βαθμό γίνεται την αποφυγή προβλημάτων από το χειμώνα και τις πιθανές βαριές χιονοπτώσεις λίγο ψηλότερα. Είναι βέβαια απρόβλεπτες οι συνθήκες αυτήν την εποχή ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στον Όλυμπο, ωστόσο λήφθηκε μέριμνα για την ελαχιστοποίηση τέτοιων προβλημάτων.

Μια επιγραμματική περιγραφή της διαδρομής έχει ως εξής: Λάκκος – Ζηλνιά – Χαντόλια – Κουκουνάρα – Ασπρόγειες – Πέντε Οξιές – Μήτσου – Ε4 Ενιπέα – Κολωνιάρη – Ρέμα Γιάννακα – Καστάνα – Γκόλνα (κορυφή) – Γκόλνα (κιόσκι) – Κτήμα Φακή – Άγιοι Απόστολοι – Μύλοι – Λάκκος.