Τεχνική ενημέρωση Χιονιά 2023

Αγαπητοί μας αθλητές του φετινού, παρθενικού Χιονιά, γειά σας!

Την Κυριακή πραγματοποιείται με καλούς καιρικούς οιωνούς ο πρώτος Χιονιάς, ένας αγώνας που φιλοδοξεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα για τους αρχάριους αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Ο Χιονιάς είναι μεγαλύτερος από έναν αγώνα αρχαρίων αλλά ταυτόχρονα και μικρότερος από έναν μικρό αγώνα για έμπειρους δρομείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένας απαιτητικός αγώνας και αυτό είναι ξεκάθαρο, τόσο από το μέγεθός του, όσο και από το πεδίο της διαδρομής του. Για καλή τύχη όλων, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κάτω από ιδανικές συνθήκες, που ελάχιστα θα θυμίζουν χειμώνα. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά που πρέπει να ειπωθούν, για να βοηθήσουν τους αθλητές και αυτό θα κάνουμε παρακάτω. Διαβάστε προσεκτικά παρακαλούμε.

 

 1. ΚΑΙΡΟΣ : Ιδανικός, έως και αφύσικος μάλιστα ο καιρός αυτές όλες τις μέρες ή μάλλον ολόκληρο τον φετινό χειμώνα. Λιακάδα την ημέρα του αγώνα, Κυριακή και με θερμοκρασίες υπέρ το δέον ήπιες, περίπου 10-12 βαθμούς στο Λιτόχωρο, άρα περίπου 6-8 βαθμούς στα ψηλότερα σημεία της διαδρομής, στα 1000 μέτρα.
 2. ΠΕΔΙΟ : Το χιόνι του Ολύμπου θα είναι μόνο ορατό από απόσταση, για τους αθλητές του Χιονιά! Παρότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε χιονόπτωση στο βουνό, αυτό βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από τη διαδρομή του αγώνα. Εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί τους αθλητές αναφορικά με το πεδίο, είναι σίγουρα το μέσον της διαδρομής, εκεί που το μονοπάτι κατηφορίζει απότομα για λίγο και μετά κινείται για πάνω από 1,5 χιλιόμετρο δίπλα από το ποτάμι, ακολουθώντας τη ροή του. Σε αυτό το 1,5 χιλιόμετρο, ο αθλητής περνά πάνω από τέσσερα (4) ξύλινα γεφύρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ολισθηρά, γι’ αυτόν το λόγο και η διοργάνωση έχει τοποθετήσει ειδικό αντιολισθητικό πανί πάνω στα γεφύρια. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξετε: ρίζες δέντρων, βράχινες επιφάνειες, μεταλλικούς πασσάλους που στηρίζουν σκαλοπάτια. Σε γενικές γραμμές, η διαδρομή είναι απαιτητική από την αρχή και μέχρι το τέλος της. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως ολόκληρο το μήκος της διαδρομής του αγώνα βρίσκεται πάνω σε μονοπάτια, μέτριας και κακής βατότητας. Και κάτι τέτοιο δεν επισημαίνεται με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και αύξηση της φήμης του αγώνα αλλά γιατί πραγματικά ισχύει και πρέπει να προστατέψουμε τους σχετικά άπειρους αθλητές του Χιονιά.
 3. ΣΗΜΑΝΣΗ : Χρησιμοποιούνται διάφορα στοιχεία, όπως ασπροκόκκινα σημάδια μπογιάς σε δέντρα και βράχους, ασπροκόκκινη πλαστική ταινία μιας χρήσης σε κλαδιά, πινακίδες σε διασταυρώσεις αλλά και προσωποποιημένη γαλανόλευκη κορδέλα με τη λέξη ΧΙΟΝΙΑΣ σε κάθετη διάταξη, κρεμασμένη από κλαδιά δέντρων.
 4. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ : Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε κρίσιμες διασταυρώσεις, όπου το λάθος θα στοιχίσει αρκετό χρόνο στον αθλητή! Η διοργάνωση φρόντισε να δημιουργήσει “Σημεία Ελέγχου” σε κάποιες από αυτές, υπάρχουν όμως και κάποιες που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με τον παραπάνω τρόπο. Εκεί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή σήμανση, που να τραβά την προσοχή του αθλητή. Πυκνώνει έντονα το πλήθος από τις ασπροκόκκινες κορδέλες ακριβώς πριν τη διασταύρωση, για να επισημάνει πως κάτι συμβαίνει σε λίγα μέτρα πιο πέρα. Στη διασταύρωση υπάρχει πινακίδα κατεύθυνσης και αμέσως μετά, κι άλλες κορδέλες στη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες λίγο μετά αραιώνουν μέχρι το τέλος να εξαλειφθούν εντελώς!
 5. ΦΑΚΗ-ΛΑΚΚΟΣ : Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής του αγώνα, καθώς η λογική του διαφοροποιείται από όσα έχει συνηθίσει κάποιος να συναντά σε αγώνες βουνού, όπου πλησιάζοντας σε κατοικημένη περιοχή, η διαδρομή εισέρχεται στον οικισμό και φτάνει κάπου στο κέντρο του στη γραμμή τερματισμού. Στην περίπτωση του Χιονιά, αυτό ΔΕΝ συμβαίνει! Η διαδρομή, κάπου στο 15ο χιλιόμετρο και αφού περάσουμε το Σημείο Ελέγχου «Φακή», μοιάζει να κατευθύνεται στις παρυφές του οικισμού του Λιτοχώρου, με τα σπίτια να φαίνονται στο βάθος και τη λογική να λέει πως συνεχίζουμε ευθεία μέσα στο χωριό, οδεύοντας στον τερματισμό. Εκεί κάπου, το κατηφορικό μονοπάτι χάνει την κλίση του και στρέφεται αριστερά, αφήνοντας την εικόνα του Λιτοχώρου στα δεξιά, παραβαίνοντας έτσι τη λογική του «φτάνω στο τέρμα σε λίγο, άρα μπαίνω στο χωριό». Από εκείνο το σημείο που περιγράφηκε πιο πάνω και μέχρι τον τερματισμό, τρία σχεδόν χιλιόμετρα μακρύτερα, δίνεται η εντύπωση πως ενώ φτάσαμε κοντά στο τέρμα, κάποιος τράβηξε μια γραμμή και μας ξαναβάζει μέσα στο βουνό! Αρχικά βλέπουμε το Λιτόχωρο στα δεξιά μας αλλά σύντομα η εικόνα του χάνεται από τα μάτια μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έτσι είναι χαραγμένη η διαδρομή. Ακόμα και ο τερματισμός βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού και όχι στην καρδιά του, γιατί αυτή είναι η προσέγγιση της διοργάνωσης στο θέμα «διαδρομή». Να επισημανθεί εδώ, πως τα πρώτα 800 μέτρα της διαδρομής ταυτίζονται με τα τελευταία 800, είναι το ίδιο μονοπάτι, απλά με αντίθετη φορά!
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο στην προετοιμασία για τον εξοπλισμό του αγώνα. Ακόμα και με κάτι που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το φθινόπωρο, ο αγώνας βγαίνει! Προσοχή μόνο στα παπούτσια, αν μπορεί να επιλεγεί κάτι που να έχει καλύτερη πρόσφυση σε βρεμένο έδαφος, θα ήταν χρήσιμο. Ο κάθε αθλητής κάνει τις δικές του επιλογές στο θέμα αυτό. Το μόνο που επιβάλλεται να έχουν οι αθλητές, είναι κάποιο δοχείο για να δεχτούν υγρά στους σταθμούς. Η διοργάνωση δεν θα προσφέρει νερό και αναψυκτικό σε κύπελλα μιας χρήσης, προσοχή! Θα υπάρχει μόνο ένα κοινόχρηστο κύπελλο πολλαπλών χρήσεων για τους αμελείς. Γενικά, έχετε μαζί σας ένα μικρό σακίδιο/γιλέκο, που να περιέχει ένα μπουφάν αντιανεμικό, γάντια, μια δεύτερη μπλούζα κοντομάνικη, ένα ζευγάρι κάλτσες κι έναν ελαστικό επίδεσμο
 7. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ : Παραμένει το αρχικό χρονικό όριο των 5:00 ωρών στον αγώνα, αφού δεν συντρέχει κανένας λόγος επιμήκυνσής του, ο καιρός θα είναι ήπιος και χωρίς δυσκολίες το πεδίο.
 8. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ : Ο αριθμός του αθλητή (bib) πρέπει να φορεθεί αναγκαστικά στο στήθος του αθλητή και όχι στην πλάτη ή το σακίδιό του (πίσω γενικά) γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταγραφεί στην εκκίνηση ή και τον τερματισμό από τα συστήματα χρονομέτρησης!
 9. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Στους 2 σταθμούς του αγώνα θα προσφερθούν διάφορα φαγώσιμα ελαφρού τύπου (μπανάνες, πορτοκάλια, πατατάκια, χαλβάς, τυρί κίτρινο, ψωμί, αναψυκτικό, νερό). Επισημαίνεται για μια ακόμα φορά, ότι δεν θα προσφερθούν κύπελλα μιας χρήσης και ο κάθε αθλητής πρέπει να φροντίσει για δοχείο ή κύπελλο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί στους σταθμούς. Μετά το τέλος του αγώνα, ο κάθε αθλητής μπορεί να έχει ένα γεύμα (κοτόσουπα ή φασολάδα) στο εστιατόριο «Νερόμυλος», δίπλα ακριβώς από το χώρο της εκδήλωσης, στο Λάκκο.
 10. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Η επίδοση αριθμών για τον Χιονιά θα γίνει Σάββατο (2:00μμ – 10:00μμ) και Κυριακή πριν την εκκίνηση (7:00 – 8:45), στα γραφεία του Συλλόγου στο Λάκκο, όπου και η εκκίνηση-τερματισμός του αγώνα αλλά και όλες οι εκδηλώσεις. Τεχνική ενημέρωση αθλητών δεν θα πραγματοποιηθεί, η Γραμματεία όμως θα έχει εικόνα της κατάστασης και θα απαντά σε απορίες των αθλητών. Για όσους δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Λάκκος και ο χώρος της εκδήλωσης, αυτός είναι πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου. Η απονομή των επάθλων στους νικητές θα γίνει στις 3:00 το μεσημέρι.
 11. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ : Δεν πρόκειται να υπάρξουν! Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι την προβλεπόμενη διορία. Όσοι αθλητές διαβάσουν αυτό το κείμενο, ας ενημερώσουν φίλους τους, που ενδεχομένως σκέφτονται να έρθουν την ημέρα του αγώνα, με την ελπίδα ότι θα εγγραφούν την τελευταία στιγμή!

 

Είμαστε στη διάθεση όσων έχουν ακόμα κάποιες απορίες και θα ήθελαν να τις λύσουμε. Καλή αντάμωση στο Λάκκο του Λιτοχώρου την Κυριακή!