Goumarostali > Γενικά

Goumarostali  >>  Γενικά

 

Όλα ξεκίνησαν σε κουβέντες φίλων το 2013, η ράχη του Γουμαρόσταλου έμοιαζε η απόλυτη πρόκληση για ένα vertical αγώνα! Το καλοκαίρι του 2014 ο Αλέξανδρος Φωτιάδης τόλμησε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη αγωνιστική προσπάθεια μόνος του, προκειμένου να δημιουργήσει ένα προηγούμενο, πράγμα που κατάφερε με μια επίδοση 1:07:02. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό κενό που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2020 έγινε η πρώτη επίσημη διοργάνωση του “Goumarostali Vertical Mile”.

Επιλέξαμε να δώσουμε την ονομασία “Γουμαροστάλι” στον αγώνα μας και όχι το παγκόσμιο όνομα “Όλυμπος”, για να τιμήσουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγωγιάτες, κτηνοτρόφους και υλοτόμους, που σμίλεψαν με τον κόπο τους και τον κόπο των μουλαριών (γουμαριών) τους τη χαρακτηριστική αυτή ράχη που συνδέει νοητά τα Πριόνια με το Οροπέδιο των Μουσών. Οι θεοί του Ολύμπου έχουν κερδίσει τη φήμη που αξίζει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάνοντας το βουνό παγκόσμια φυσική κληρονομιά. Μένει να αναγνωριστεί με κάποιο τρόπο και η προσφορά των ανώνυμων ανθρώπων του μόχθου, του καιρού μας, γιατί εκείνοι ήταν που κράτησαν ζωντανές μνήμες από το χθες στο σήμερα, προσφέροντας το κεφάλαιο των μονοπατιών στον Όλυμπο στη δική μας γενιά.

Στάλος ή σταλός, είναι ο τόπος που καταλύουν τα αιγοπρόβατα αλλά και τα ζώα παραγωγής και εργασίας γενικότερα. Γουμαρόσταλος ή Γουμαροστάλι, είναι ο τόπος που καταλύουν για να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν τα μουλάρια (γουμάρια στη λαϊκή γλώσσα) των υλοτόμων, στην ομώνυμη ράχη του Ολύμπου. Στην ατελείωτη, μονοκόμματη ράχη που ξεκινά από την καρδιά του βουνού στα Πριόνια, σε υψόμετρο 1100 μέτρων και σβήνει στο Οροπέδιο των Μουσών, στα 2650 μέτρα, υπάρχουν τρία ξέφωτα στο δάσος, τρία λιβάδια. Αυτά είναι τα γουμαροστάλια! Εκεί στάλιζαν (=ξεκούραζαν) τα μουλάρια τους οι ξυλοκόποι του παρελθόντος, εξασφαλίζοντας άφθονο χορτάρι στα ξέφωτα, στους στάλους δηλαδή. Οι ίδιοι έκοβαν μεγάλα ρόμπολα στο ρέμα του Γκαβού και στη γύρω περιοχή, στέλνοντας τους κορμούς με φυσικό τρόπο χαμηλά στα Πριόνια, αξιοποιώντας την ολισθηρότητα του χιονιού στα απότομα λούκια, τις χούνες, από τις απότομες πλαγιές που κοιτούν ανατολικά και κατευθύνονται στα Πριόνια. Το πρώτο και χαμηλότερο ξέφωτο-γουμαροστάλι, βρίσκεται σε υψόμετρο 1750 μέτρων, σε απόσταση 2,2 χιλιομέτρων από τα Πριόνια, μιλώντας πάντα για το συγκεκριμένο μονοπάτι. Το δεύτερο γουμαροστάλι, που είναι και το μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο, βρίσκεται στα 3,0 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 2000 μέτρων, ενώ το τρίτο και ψηλότερο βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων, στα 3,7 χιλιόμετρα.

Όταν η πολιτεία απαγόρευσε την ξύλευση της περιοχής εξαιτίας του χαρακτηρισμού της ως Εθνικού Δρυμού, περίπου στη δεκαετία του 1950, οι υλοτόμοι αποσύρθηκαν, το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι και τα μονοπάτια άρχισαν να κλείνουν. Ανήσυχοι ορειβάτες όμως, χρησιμοποιούσαν τη ράχη του Γουμαρόσταλου για την προσέγγισή τους στις ψηλές κορυφές του βουνού. Το 2007, ο Σάκης Σπανούδης, εμβληματική μορφή της ελληνικής ορειβασίας στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, ανέλαβε την πρωτοβουλία της συρραφής μονοπατιών που μπορούν να αποτελέσουν μια ενιαία γραμμή-οδό που να συνδέει τα Πριόνια με το Οροπέδιο, για τις ανάγκες πλέον των ορειβατών και πεζοπόρων που αυξάνονται διαρκώς χρόνο με το χρόνο στον Όλυμπο. Μονοπάτια διανοίχτηκαν εκ νέου μετά το κλείσιμό τους από τη βλάστηση και η διαδρομή σηματοδοτήθηκε με τη χαρακτηριστική μπλε μπογιά σε βράχους και δέντρα. Τελευταίο κεφάλαιο στην υπόθεση, ήταν η δημιουργία το 2020 μιας “via ferrata” στα τελευταία 200 βράχινα και αναρριχητικά μέτρα της διαδρομής, ακριβώς στην έξοδο της ράχης στο Οροπέδιο. Και αυτή η δουλειά έγινε με την προσπάθεια του Σάκη Σπανούδη και των συνεργατών του.

Το Γουμαροστάλι απέκτησε μεγάλη δημοφιλία μετά το 2015, καθώς ο αυξημένος όγκος πεζοπόρων αλλά και δρομέων βουνού έψαχνε για νέες και συναρπαστικές διαδρομές στον Όλυμπο.