Goumarostali – Κανονισμοί

Goumarostali  >>  Κανονισμοί

 

ΓΕΝΙΚΑ : Το "Goumarostali Vertical Mile” ή και “Goumarostali” σε συντομία, είναι αγώνας ανάβασης (vertical), κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων «κάθετων αγώνων», διαδεδομένων χρόνια τώρα στη διεθνή και εγχώρια σκηνή του ορεινού τρεξίματος. Η διαφορά του G σε σχέση με αντίστοιχους αγώνες, είναι ότι αποτελεί τον πρώτο κάθετο αγώνα παγκόσμια που καλύπτει τόσο μεγάλη υψομετρική διαφορά, η οποία αγγίζει σχεδόν το μίλι (1609μ)! Ο αγώνας αξιοποιεί την υφιστάμενη ορειβατική διαδρομή στη ράχη του Γομαροσταλιού ή Γουμαρόσταλου, η οποία ξεκινά από τα Πριόνια (parking) και καταλήγει στο Οροπέδιο των Μουσών. Εξαιτίας της τεχνικής δυσκολίας της διαδρομής στα τελευταία μέτρα της, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για την κίνηση (scrambling) αλλά και η υποβοήθηση της προσπάθειας από σχοινιά, ο αγώνας απευθύνεται μόνο σε αθλητές με σχετική εξοικείωση σε απόκρημνες, βραχώδεις πλαγιές!

 

ΙΣΤΟΡΙΑ : Γουμαροστάλι σημαίνει το μέρος -συνήθως κάποιο λιβάδι- που οι αγωγιάτες σταλίζουν τα μουλάρια ή γο(υ)μάρια, αφήνουν δηλαδή τα συμπαθή τετράποδα να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν. Στάλος, είναι το μέρος που ξεκουράζονται και φυλάγονται τα ζώα. Στα λιβάδια της ράχης του Γουμαρόσταλου στον Όλυμπο, οι ξυλοκόποι του παρελθόντος άφηναν τα ζωντανά τους να ξαποστάσουν, όσο οι ίδιοι έλειπαν υλοτομώντας ρόμπολα τις πλαγιές του βουνού τριγύρω. Στα ίδια αυτά λιβάδια διανυκτέρευαν και οι ίδιοι.

Η διαδρομή του Γουμαρόσταλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανοίχτηκε το 2007-2008 από τον ορειβάτη Σάκη Σπανούδη και την ομάδα του, αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια και διανοίγοντας νέα, ώστε να συμπληρωθεί η νοητή γραμμή που ενώνει τα Πριόνια με το Οροπέδιο πάνω στη ράχη. Σε αυτήν την ομάδα χρωστάμε την ύπαρξη της διαδρομής!

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : Το Goumarostali πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου (για το 2022 στις 2/10). Η εκκίνηση, με ατομικές εκκινήσεις ανεξαρτήτως επιδημιολογικών περιορισμών, δίνεται στις 9:00 και με ατομικές εκκινήσεις κάθε 30 δευτερόλεπτα, από το Parking στην τοποθεσία Πριόνια.

 

ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ : Δεκτοί γίνονται μέχρι 100 (εκατό) αθλητές και αθλήτριες με ηλικία 18-70 ετών, χωρίς κριτήριο συμμετοχής, μόνο με χρονική προτεραιότητα. Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση συμμετοχής, εφόσον θεωρήσει ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις πραγματικές τεχνικές δυσκολίες του αγώνα.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ : Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς δεν μπορεί να τεθεί κάποιο αντικειμενικό κριτήριο. Συνιστάται η προηγούμενη ελάχιστη αναρριχητική εμπειρία, χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ (COVID) : Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τις κρατικές οδηγίες για συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα σε ανοικτούς χώρους (Αύγουστος 2022), η συμμετοχή στον αγώνα επιτρέπεται σε όλους τους αθλητές ανεξαίρετα, χωρίς να εξετάζεται αν είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 και χωρίς την πραγματοποίηση οποιουδήποτε διαγνωστικού τεστ. 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 2022 : Οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από την 20η Αυγούστου 2022, στις 10:00μμ (22:00) και μέχρι την κάλυψη των 100 θέσεων.   

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Το κόστος συμμετοχής είναι 30 (τριάντα) ευρώ και καταβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συμμετοχής, με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

 

ΠΑΡΟΧΕΣ : Το τίμημα συμμετοχής περιλαμβάνει τις εξής παροχές:

 • Αναμνηστικό δώρο της χορηγού εταιρείας Dynafit
 • Υδροδοσία στη διαδρομή του αγώνα και στον τερματισμό
 • Προσωπικό ασφαλείας στην εκκίνηση, διαδρομή και τερματισμό
 • Μετάλλιο τερματισμού (για όσους τερματίσουν εμπρόθεσμα)
 • Μεταγωνιστικό γεύμα στα Πριόνια

Δεν καλύπτονται τα εξής:

 • Μετακίνηση προς την εκκίνηση του αγώνα (οι αγωνιζόμενοι πρέπει να μετακινηθούν με δικά τους μέσα)
 • Διακομιδή τραυματισμένου αθλητή (τα έξοδα καλύπτονται από τον ίδιον)

 

ΧΡΟΝΙΚO ΟΡΙO : Ως «εμπρόθεσμος τερματισμός» θεωρείται η ολοκλήρωση της προσπάθειας σε 2:00 ώρες! Όσοι αθλητές τερματίσουν στο συγκεκριμένο όριο θα συμπεριληφθούν στον πίνακα τερματισμών με την επίδοσή τους ενώ όσοι τερματίσουν εκπρόθεσμα,  θα καταχωρηθούν ως DNF. Προσοχή: ΔΕΝ υπάρχει ενδιάμεσο χρονικό όριο! Αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού θα δοθεί σε όσους αθλητές περάσουν εμπρόθεσμα τη γραμμή του τερματισμού! 

 

ΑΝΑΒΟΛΗ / ΜΑΤΑΙΩΣΗ / ΠΑΡΑΤΑΣΗ : Ο αγώνας ενδέχεται να αναβληθεί για 1-2 ώρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιβάλουν. Σε περίπτωση βαριάς κακοκαιρίας, η διαδρομή θα μειωθεί σε “vertical kilometer”, για να αποφευχθούν κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε μεγαλύτερα υψόμετρα από τα 2100μ. Ανάλογα θα προσαρμοστεί και το χρονικό όριο σε μια τέτοια περίπτωση.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Η διαδρομή έχει συνολικό ανάπτυγμα 4700 μέτρα (4,7 χλμ) και συνολική ανάβαση 1560 μέτρα! Η εκκίνηση βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού στο πάρκινγκ των «Πριονιών» και σε υψόμετρο 1060 μέτρα, ακριβώς στην άκρη του ασφαλτοστρωμένου χώρου στάθμευσης (το πρώτο κιόλας βήμα του αθλητή που εκκινεί, γίνεται πάνω στο χωμάτινο περιθώριο του ασφάλτινου τάπητα του parking). Ο τερματισμός της διαδρομής βρίσκεται στο ανατολικό χείλος εξόδου στο Οροπέδιο των Μουσών, δίπλα από την κορυφή «Καλάγια», σε υψόμετρο 2620 μέτρων, ακριβώς στο σημείο συμβολής της ράχης του Γουμαρόσταλου με το Οροπέδιο των Μουσών. Τρεις "κούκοι" (σωροί από πέτρες) σηματοδοτούν το σημείο, όπου η κλίση εκμηδενίζεται και επικλινές αλπικό λιβάδι απλώνεται μπροστά. Ακριβώς εκεί ανοίγεται πανοραμική η θέα του Οροπεδίου και των ψηλών κορυφών τριγύρω, με το Στεφάνι να δεσπόζει στο κέντρο. Όλο το ανάπτυγμα είναι σε μονοπάτι μέτριας και κακής βατότητας, ενώ τα τελευταία 150 περίπου μέτρα αναπτύσσονται πάνω σε βραχώδες και επικλινές έδαφος, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για κίνηση (scrambling) και ασφάλεια των ίδιων των αθλητών. Το μεγαλύτερο μέρος των 150 τελευταίων μέτρων καλύπτεται από σταθερό συρματόσχοινο (via ferrata στην ορειβατική ορολογία).

 

ΣΗΜΑΝΣΗ : Η διαδρομή έχει μόνιμη σήμανση από μπλε χρώμα πάνω σε δέντρα και βράχους. Την ημέρα του αγώνα, θα υπάρχει προσωρινή σήμανση με υλικά που προσδιορίζουν τον αγώνα (λογότυπο, χιλιομέτρηση κλπ)

 

ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ : Θα δοθούν ατομικές εκκινήσεις (ένας αθλητής κάθε 30 δευτερόλεπτα), με φθίνουσα σειρά δυναμικότητας, όπως αυτή ορίζεται από την τρέχουσα βαθμολογία της ITRA. Οι αριθμοί αγώνα (bibs) θα ανταποκρίνονται στην ITRA κατάταξη και σειρά εκκίνησης αντίστοιχα των αθλητών που θα συμμετάσχουν. Αθλητές χωρίς βαθμολογία στην ITRA, θα τεθούν στο τέλος της σειράς των εκκινήσεων.

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ : Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό αγώνα (bib) μπροστά (στήθος ή χαμηλότερα), προκειμένου να μπορούν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης να ελέγχουν τυχόν παραπτώματα των αθλητών αλλά και να καταγράφουν τα περάσματά τους από συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής. Όποιος αθλητής βρεθεί μετά την εκκίνηση να φορά στην πίσω πλευρά του (πλάτη) τον αριθμό αγώνα, θα ακυρώνεται!

 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Παρέχεται μόνο υδροδοσία (νερό & αναψυκτικό) στη μέση της διαδρομής (στο Κ-2 "Πρώτο Γουμαροστάλι" σε υψόμετρο 1750 μέτρων).

 

ΣΥΝΟΔΕΙΑ : Απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπων χωρίς αριθμό αγώνα δίπλα ή μπροστά από τον κάθε αγωνιζόμενο, έστω και για ελάχιστα μέτρα! Η παραβίαση του συγκεκριμένου κανονισμού τιμωρείται με ακύρωση!

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ : Θα ελέγχεται τη στιγμή της εκκίνησης του αθλητή:  

 • Μπουφάν αντιανεμικό με ενσωματωμένη κουκούλα
 • Δοχείο υγρών χωρητικότητας 500ml τουλάχιστον, γεμάτο την ώρα της εκκίνησης!
 • Γάντια πρόσφυσης, με ή χωρίς δάχτυλα (ποδηλατικού τύπου) για τεχνική χρήση (πιάσιμο συρματόσχοινου). Μάλλινα ή υφασμάτινα, απορρίπτονται!

 

ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΤΟΝ : Επιτρέπεται η χρήση μπατόν, μόνο όμως  τηλεσκοπικών (σπαστών), όχι σταθερού μήκους! Όποιος αθλητής χρησιμοποιήσει μπατόν στον αγώνα, θα πρέπει να τα έχει ανοιγμένα ή εμφανή στην εκκίνηση και να το δηλώσει στον αφέτη, για να το σημειώσει στην κατάσταση! Εφόσον γίνει χρήση μπατόν στη διάρκεια του αγώνα, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στον αθλητή τη στιγμή που θα περάσει από τη γραμμή του τερματισμού, διαφορετικά ακυρώνεται εκ των υστέρων στη διασταύρωση στοιχείων! Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που εκκινεί χωρίς μπατόν αλλά τερματίζει με μπατόν!

Τέλος, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος στο ξεκίνημα του βράχινου τμήματος στο τέλος της διαδρομής, να κλείσει τα μπατόν και να τα ασφαλίσει πάνω του, προκειμένου να έχει ελεύθερα και τα δύο του χέρια ώστε να μπορεί να περάσει με ασφάλεια το τμήμα αυτό. Ποινή ακύρωσης προβλέπεται σε περίπτωση παράβασης των όσων αναφέρονται για τη χρήση μπατόν! 

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ : Υπεύθυνος της διοργάνωσης θα ελέγχει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό (μπουφάν-δοχείο-γάντια) την ώρα της εκκίνησης του κάθε αθλητή. Αντίστοιχα, στη γραμμή τερματισμού, θα ελέγχεται αν ο κάθε αθλητής φέρει πάνω του τον υποχρεωτικό εξοπλισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπατόν, τα οποία θα πρέπει να τα δηλώσει ο αθλητής και να τα δείξει!

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : Όποιος αποφασίσει ή αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον αγώνα, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στα Πριόνια με τις δικές του δυνάμεις, όπως ακριβώς και όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα στο Οροπέδιο. Η επιστροφή από το βράχινο τμήμα του τερματισμού, θα επιτρέπεται στους αθλητές μόνο μετά το πέρασμα και του τελευταίου αθλητή προς τα πάνω!

 

ΠΟΙΝΕΣ : Με ΑΚΥΡΩΣΗ του αθλητή τιμωρούνται όλα τα παραπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω:

 1. συνοδεία από τρίτο πρόσωπο
 2. απουσία μέρους ή συνόλου του υποχρεωτικού εξοπλισμού
 3. χρήση μπατόν κατά παράβαση των οριζόμενων στη σχετική παράγραφο
 4. ανυπακοή στις οδηγίες των ορειβατών-ελεγκτών στο βράχινο τμήμα
 5. λανθασμένη θέση αριθμού αγώνα (πλάτη αντί για στήθος)
 6. μη χρήση γαντιών στο βράχινο τμήμα
 7. επικίνδυνη προσπέραση στο βράχινο τμήμα

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ : Ομάδα πρώτων βοηθειών με γιατρό επικεφαλής, θα βρίσκεται στο βράχινο τμήμα και στον τερματισμό, στο Οροπέδιο.

 

ΒΡΑΧΙΝΟ ΤΜΗΜΑ : Ο ένας και μοναδικός ουσιαστικός κίνδυνος για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων, είναι το τελευταίο, βραχώδες τμήμα της διαδρομής μήκους 150-200 μέτρων, στην έξοδο της ράχης του Γουμαρόσταλου προς το Οροπέδιο! Απαιτείται προσοχή, καθώς υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για μοιραία πτώση από τα βράχια της κόψης! Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός και να κινηθεί με σύνεση σε αυτό το τμήμα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωματική ασφάλεια των αθλητών, μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, προστατεύοντας τους εαυτούς τους αλλά και τους συναθλητές τους που θα βρίσκονται κοντά τους, ειδικά εκείνους λίγο χαμηλότερα από τους ίδιους.

Η προστασία των συναθλητών έγκειται στο να μην πέσουν πέτρες από επιπόλαιες ή άστοχες κινήσεις χεριών ή ποδιών στο πεδίο. Στο τμήμα αυτό υπάρχει εγκατεστημένο συρματόσχοινο (via ferrata) και μεταλλικά σκαλοπάτια στα πιο απότομα σημεία. Απαραίτητη η χρήση γαντιών πρόσφυσης (δερμάτινη παλάμη) για αποφυγή τριβών που μπορούν να αποβούν μοιραίες, οδηγώντας σε πτώση τον αθλητή.  

Την ημέρα του αγώνα, θα βρίσκονται σε τρία σημεία τμήματος αυτού. Έμπειροι ορειβάτες με καθήκοντα ελέγχου/ασφάλειας, οι οποίοι θα κατευθύνουν τους αθλητές και θα επιτρέπουν κατά το δοκούν και κατά περίπτωση τις προσπεράσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι με ποινή ακύρωσης, να υπακούν τις οδηγίες τους! Για αποφυγή ατυχημάτων, οι ελεγκτές θα επιτρέπουν μόνο έναν αθλητή κάθε φορά σε συγκεκριμένα σημεία του βράχινου τμήματος, πράγμα που σημαίνει πως ο επόμενος οφείλει να περιμένει τον προηγούμενο και να ξεκινήσει μόλις ο ελεγκτής του το επιτρέψει! Επίσης, οι αθλητές που χρησιμοποίησαν μέχρι εκεί μπατόν, είναι υποχρεωμένοι να τα μαζέψουν και να έχουν ελεύθερα και τα δύο τους χέρια! Απείθεια και ανυπακοή στις εντολές των ελεγκτών, ισοδυναμεί με ακύρωση!

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : Οι αθλητές που τερματίζουν, δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή, όσο ο αγώνας είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή του τερματισμού και μετά, όλοι οι αθλητές είναι πλέον αποδεσμευμένοι και η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε τους συμβεί κατά την επιστροφή τους στα Πριόνια.

Η διοργάνωση προτείνει δύο διαδρομές επιστροφής, ώστε οι αθλητές να γυρίσουν το συντομότερο δυνατόν στα Πριόνια.

α) Από το καταφύγιο «Κάκκαλος» κατηφορίζουμε προς το καταφύγιο «Αγαπητός» από το αποκαλούμενο «Κοφτό». Στη συνέχεια, ακολουθούμε όλο το Ε4 μέχρι τα Πριόνια. Μήκος διαδρομής 8χλμ.

β) Από το Οροπέδιο, φεύγουμε προς Λαιμό, Σκούρτα και καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» και στη συνέχεια την τραβέρσα προς Γκαβό και κατηφορίζουμε για Πριόνια. Μήκος διαδρομής 11χλμ

 

ΓΕΥΜΑ : Ο κάθε αθλητής δικαιούται μεταγωνιστικό γεύμα, που θα προσφέρει η διοργάνωση στο χώρο της εκκίνησης, ακριβώς δίπλα από το εστιατόριο-ταβέρνα στα Πριόνια. Ως "κουπόνι" δικαιώματος για το γεύμα, επιδεικνύεται ο αριθμός αγώνα (bib).

 

ΕΠΑΘΛΑ : Θα δοθεί αναμνηστικό έπαθλο στον πρώτο νικητή και την πρώτη νικήτρια του αγώνα, στο χώρο του τερματισμού, αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη των νικητών. Η απονομή γίνεται στο χώρο της εκκίνησης, στα Πριόνια.

 

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ : Χειροκίνητα, χωρίς χρήση ηλεκτρονικού τσιπ.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Τα αποτελέσματα του αγώνα δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τον αγώνα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και αποστέλλονται στην ITRA για επικύρωση από τη διεθνή ομοσπονδία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Το πρόγραμμα του αγώνα έχει ως εξής

 1. Σάββατο 16:00 – 21:00 > Επίδοση αριθμών στη Γραμματεία
 2. Κυριακή  08:00 – 09:00 > Επίδοση αριθμών στην Εκκίνηση
 3. Κυριακή  09:00 – 09:30 > Ατομικές εκκινήσεις
 4. Κυριακή  15:00 – 15:15 > Τελετή απονομών

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ : Ο κάθε αγωνιζόμενος απαλλάσσει εκ προοιμίου τη διοργάνωση από οποιαδήποτε ευθύνη προκύψει από ενδεχόμενη βλάβη της υγείας του στη διάρκεια του γεγονότος ή μετά από αυτό, εξαιτίας παθολογικών ή φυσικών αιτίων. Η ευθύνη της διοργάνωσης περιορίζεται στις υπηρεσίες-παροχές που περιγράφονται στο παρόν κείμενο κανονισμών.

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ : Με τη συμμετοχή του ο κάθε αγωνιζόμενος εκχωρεί τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που θα τραβηχτούν στη διάρκεια του γεγονότος,  θα δημοσιευτούν στο μέλλον και θα αφορούν όσους συμμετείχαν σε αυτό.

 

ΙΣΧΥΣ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ : Οι κανονισμοί του γεγονότος μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση αλλά με σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της διοργάνωσης.