Goumarostali – Κανονισμοί

Goumarostali  >>  Κανονισμοί

 

ΓΕΝΙΚΑ : Το "Goumarostali Vertical Mile” ή και “Goumarostali” είναι αγώνας ανάβασης, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων αγώνων «κάθετου χιλιομέτρου» που είναι διαδεδομένοι χρόνια τώρα στη διεθνή και εγχώρια σκηνή του ορεινού τρεξίματος. Η διαφορά του G σε σχέση με αντίστοιχους αγώνες, είναι ότι αποτελεί τον πρώτο κάθετο αγώνα παγκόσμια που καλύπτει τόσο μεγάλη υψομετρική διαφορά, η οποία αγγίζει το μίλι! Ο αγώνας αξιοποιεί την υφιστάμενη ορειβατική διαδρομή στη ράχη του Γουμαροσταλιού ή Γουμαρόσταλου, η οποία ξεκινά από τα Πριόνια (parking) και καταλήγει στο Οροπέδιο των Μουσών. Εξαιτίας της τεχνικής δυσκολίας της διαδρομής στα τελευταία μέτρα της, ο αγώνας απευθύνεται μόνο σε αθλητές με σχετική εξοικείωση σε απόκρημνες, βραχώδεις πλαγιές, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για την κίνηση (scrambling) αλλά και η υποβοήθηση της προσπάθειας από σχοινιά!

ΙΣΤΟΡΙΑ : Γουμαροστάλι σημαίνει το μέρος -συνήθως κάποιο λιβάδι- που οι αγωγιάτες σταλίζουν τα μουλάρια ή γο(υ)μάρια, αφήνουν δηλαδή τα συμπαθή τετράποδα να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν. Στα λιβάδια της ράχης του Γομαρόσταλου ή Γουμαροσταλιού στον Όλυμπο, οι ξυλοκόποι του παρελθόντος άφηναν τα ζωντανά τους να ξαποστάσουν, όσο οι ίδιοι υλοτομούσαν τις πλαγιές του βουνού στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδρομή του Γουμαρόσταλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανοίχτηκε το 2007-2008 από τον ορειβάτη Σάκη Σπανούδη και την ομάδα του, αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια και διανοίγοντας νέα, ώστε να συμπληρωθεί η νοητή γραμμή που ενώνει τα Πριόνια με το Οροπέδιο πάνω στη ράχη.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : Το πρώτο Goumarostali θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, με ατομικές εκκινήσεις, ξεκινώντας η πρώτη στις 9:00 το πρωί, από το Parking στη θέση Πριόνια του Ολύμπου.

ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ : Δεκτοί θα γίνουν μέχρι 60 (εξήντα) αθλητές και αθλήτριες με ηλικία 18-65 ετών, βάσει του κριτηρίου συμμετοχής και με χρονική προτεραιότητα.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ : Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν μία από τις παρακάτω δύο προϋποθέσεις: α) έκαναν τουλάχιστον μία φορά τη διαδρομή του αγώνα την τρέχουσα χρονιά, αυτό αποδεικνύεται από gpx track, β) έχουν αποδεδειγμένη αναρριχητική εμπειρία, όπως φωτογραφικό υλικό από διαδρομές που σκαρφάλωσαν την τελευταία διετία. Η διοργάνωση δεν ζητά ιατρική βεβαίωση καλής υγείας από τους αγωνιζόμενους. 

ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ : Οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από την 3η Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ή νωρίτερα, εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός 60. (Η αίτηση συμμετοχής εδώ)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της διοργάνωσης (οδηγίες στην αίτηση συμμετοχής), το αργότερο τρεις ημερολογιακές ημέρες από την έγκριση της αίτησης και την ηλεκτρονική ειδοποίηση της διοργάνωσης! 

ΠΑΡΟΧΕΣ : Το τίμημα συμμετοχής περιλαμβάνει τις εξής παροχές: αναμνηστικό δώρο, υδροδοσία στη διάρκεια του αγώνα, μετάλλιο (για έκγυρο τερματισμό), προσωπικό ασφαλείας στη διαδρομή, μικρό γεύμα στον τερματισμό. Σημειώνεται πως η διοργάνωση δεν καλύπτει τη μετακίνηση των αθλητών από και προς τα Πριόνια, πριν και μετά τον αγώνα!

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ : Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση συμμετοχής, εφόσον θεωρήσει ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις πραγματικές τεχνικές δυσκολίες του αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚO ΟΡΙO : Ως «εμπρόθεσμος τερματισμός» θεωρείται η ολοκλήρωση της προσπάθειας σε 2:15 ώρες! Όσοι αθλητές τερματίσουν στο συγκεκριμένο όριο θα συμπεριληφθούν στον πίνακα τερματισμών με την επίδοσή τους. Όσοι τερματίσουν εκπρόθεσμα, μετά τις 2:15 ώρες, θα καταχωρηθούν ως DNF. Προσοχή: ΔΕΝ υπάρχει ενδιάμεσο χρονικό όριο! Αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού θα δοθεί σε όσους αθλητές περάσουν εμπρόθεσμα τη γραμμή του τερματισμού! 

ΑΝΑΒΟΛΗ-ΜΑΤΑΙΩΣΗ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ : Ο αγώνας ενδέχεται να αναβληθεί για 1-2 ώρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιβάλουν κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση κακοκαιρίας την Κυριακή του αγώνα και μόνο με την προϋπόθεση ότι ο καιρός προβλέπεται καλός το Σάββατο, η διεξαγωγή του θα μεταφερθεί μία ημέρα νωρίτερα, την ίδια πάντα ώρα εκκίνησης. Εφόσον πρόκειται να συμβεί τέτοιου είδους χρονική μετατόπιση, θα αποφασιστεί το αργότερο την Τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας. Σε περίπτωση γενικευμένης κακοκαιρίας το Σ/Κ του αγώνα, ο αγώνας θα ματαιωθεί, χωρίς όμως να επιστραφεί μέρος του τιμήματος συμμετοχής τους αθλητές (θα τους επιδοθούν τα αναμνηστικά και θα διοργανωθεί γεύμα προς τιμήν τους στο Λιτόχωρο). Επίσης, σε περίπτωση ξαφνικής κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα, η διοργάνωση διατηρεί την πρωτοβουλία διακοπής του αγώνα ή βράχυνσης της διαδρομής, εφόσον κρίνει ως επικίνδυνες τις συνθήκες για τη σωματική ακεραιότητα των αγωνιζόμενων. Παράταση στο όριο των 2:00 ωρών ωστόσο, δεν πρόκειται να δοθεί σε καμία περίπτωση!

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Η διαδρομή έχει συνολικό ανάπτυγμα 4500 μέτρα (4,5 χλμ) και συνολική ανάβαση 1520 μέτρα! Η εκκίνηση βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού στο πάρκινγκ των «Πριονιών» και σε υψόμετρο 1070 μέτρα, ακριβώς στην άκρη του ασφαλτοστρωμένου χώρου στάθμευσης (το πρώτο βήμα του κάθε αθλητή στην εκκίνηση θα γίνει πάνω στο χωμάτινο περιθώριο του parking) και ο τερματισμός στο ανατολικό χείλος εξόδου στο Οροπέδιο των Μουσών, δίπλα από την κορυφή «Καλάγια», σε υψόμετρο 2590 μέτρων, ακριβώς στο σημείο συμβολής της ράχης του του Γουμαρόσταλου στο Οροπέδιο των Μουσών (τρεις σωροί "κούκοι" από πέτρες σηματοδοτούν το σημείο, όπου η κλίση εκμηδενίζεται σε αλπικό λιβάδι και μπροστά ανοίγει η πανοραμική θέα του Οροπεδίου και των κορυφών τριγύρω). Όλο το ανάπτυγμα είναι σε μονοπάτι μέτριας και κακής βατότητας, ενώ τα τελευταία 150 περίπου μέτρα αναπτύσσονται πάνω σε βραχώδες και επικλινές έδαφος, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για κίνηση (scrambling) και ασφάλεια των ίδιων των αθλητών. 

ΣΗΜΑΝΣΗ : Η διαδρομή έχει μόνιμη σήμανση από μπλε χρώμα πάνω σε δέντρα και βράχους. Την ημέρα του αγώνα, θα υπάρχει προσωρινή σήμανση με υλικά που προσδιορίζουν τον αγώνα (λογότυπο, χιλιομέτρηση κλπ)

ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ : Θα δοθούν ατομικές εκκινήσεις (ένας αθλητής κάθε 60 δευτερόλεπτα), με φθίνουσα σειρά δυναμικότητας, όπως αυτή ορίζεται από τη βαθμολογία της ITRA. Οι αριθμοί αγώνα (bibs) θα ανταποκρίνονται στην ITRA κατάταξη και σειρά εκκίνησης αντίστοιχα των αθλητών που θα συμμετάσχουν. Αθλητές χωρίς βαθμολογία στην ITRA, θα τεθούν στο τέλος της σειράς των εκκινήσων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ : Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό αγώνα (bib) μπροστά (στήθος ή χαμηλότερα), προκειμένου να μπορούν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης να ελέγχουν τυχόν παραπτώματα των αθλητών αλλά και να καταγράφουν τα περάσματά τους από συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής. Όποιος αθλητής βρεθεί μετά την εκκίνηση να φορά στην πίσω πλευρά του (πλάτη) τον αριθμό αγώνα, θα ακυρώνεται!

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Παρέχεται μόνο υδροδοσία (νερό & αναψυκτικό) στη μέση της διαδρομής, στο Κ-2 σε υψόμετρο 1750 μέτρων.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ : Απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπων χωρίς αριθμό αγώνα δίπλα από αγωνιζόμενο, έστω και για ελάχιστα μέτρα! Η παραβίαση του συγκεκριμένου κανονισμού τιμωρείται με ακύρωση!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Υποχρεωτικός > α) μπουφάν αντιανεμικό, β) δοχείο υγρών χωρητικότητας 500ml τουλάχιστον, γεμάτο την ώρα της εκκίνησης!

ΜΠΑΤΟΝ : Επιτρέπεται η χρήση μπατόν, μόνο όμως τηλεσκοπικών/σπαστών, όχι σταθερού μήκους! Όποιος αθλητής χρησιμοποιήσει μπατόν στον αγώνα, θα πρέπει να τα έχει ανοιγμένα ή εμφανή στην εκκίνηση και να το δηλώσει στον αφέτη. Εφόσον γίνει χρήση μπατόν στη διάρκεια του αγώνα, τα μπατόν θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στον αθλητή τη στιγμή που θα περάσει από τη γραμμή του τερματισμού, δια ποινής ακύρωσης! Τέλος, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος στο ξεκίνημα του βράχινου τμήματος στο τέλος της διαδρομής, να κλείσει τα μπατόν και να τα ασφαλίσει πάνω του, προκειμένου να έχει ελεύθερα και τα δύο του χέρια ώστε να μπορεί να περάσει με ασφάλεια το τμήμα αυτό. Ποινή ακύρωσης προβλέπεται σε περίπτωση παράβασης όλων των παραπάνω όρων! 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ : Υπεύθυνος της διοργάνωσης θα ελέγχει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό (μπουφάν-δοχείο) την ώρα της εκκίνησης του κάθε αθλητή. Αντίστοιχα, στη γραμμή τερματισμού, θα ελέγχεται αν ο κάθε αθλητής φέρει πάνω του τον υποχρεωτικό εξοπλισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπατόν! 

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Δεν υφίσταται ζήτημα συντόμευσης της διαδρομής, καθώς η διαδρομή του αγώνα αποτελεί την πλέον σύντομη γραμμή από την εκκίνηση στον τερματισμό!

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ : Όποιος αποφασίσει ή αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον αγώνα, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στα Πριόνια με τις δικές του δυνάμεις, όπως ακριβώς και οι αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα στο Οροπέδιο.

ΠΟΙΝΕΣ : Με ΑΚΥΡΩΣΗ του αθλητή τιμωρούνται όλα τα παραπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω:

α) συνοδεία από τρίτο πρόσωπο

β) απουσία υποχρεωτικού εξοπλισμού

γ) περιορισμοί χρήσης μπατόν

δ) ανυπακοή στις οδηγίες των ορειβατών-ελεγκτών στο βράχινο τμήμα

β) λανθασμένη θέση αριθμού αγώνα (πλάτη αντί για στήθος)

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ : Ομάδα πρώτων βοηθειών με γιατρό επικεφαλής, θα βρίσκεται στο βράχινο τμήμα και στον τερματισμό, στο Οροπέδιο.  

ΒΡΑΧΙΝΟ ΤΜΗΜΑ : Ο ένας και μοναδικός ουσιαστικός κίνδυνος για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων, είναι το τελευταίο, βραχώδες τμήμα της διαδρομής μήκους 150-200 μέτρων, στην έξοδο της ράχης του Γουμαρόσταλου προς το Οροπέδιο! Απαιτείται προσοχή, καθώς υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για μοιραία πτώση από τα βράχια της κόψης! Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός και να κινηθεί με σύνεση σε αυτό το τμήμα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωματική ασφάλεια των αθλητών, μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, προστατεύοντας τους εαυτούς τους αλλά και τους συναθλητές τους που θα βρίσκονται κοντά τους, ειδικά εκείνους λίγο χαμηλότερα από τους ίδιους. Η προστασία των συναθλητών έγκειται στο να μην πέσουν πέτρες από επιπόλαιες ή άστοχες κινήσεις χεριών ή ποδιών στο πεδίο. Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες, στο βράχινο τμήμα του Γουμαρόσταλου εργάζεται συνεργείο εθελοντών ορειβατών, το οποίο εγκαθιστά συρματόσχοινο (via ferrata) για την ασφαλέστερη διέλευση των ορειβατών και πεζοπόρων από εκεί. Την ημέρα του αγώνα, θα βρίσκονται σε τρία σημεία τμήματος αυτού. Έμπειροι ορειβάτες με καθήκοντα ελέγχου/ασφάλειας, οι οποίοι θα κατευθύνουν τους αθλητές και θα επιτρέπουν κατά το δοκούν και κατά περίπτωση τις προσπεράσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι με ποινή ακύρωσης, να υπακούν τις οδηγίες τους! Για αποφυγή ατυχημάτων, οι ελεγκτές θα επιτρέπουν μόνο έναν αθλητή κάθε φορά σε συγκεκριμένα σημεία του βράχινου τμήματος, πράγμα που σημαίνει πως ο επόμενος οφείλει να περιμένει τον προηγούμενο και να ξεκινήσει μόλις ο ελεγκτής του το επιτρέψει! Επίσης, οι αθλητές που χρησιμοποίησαν μέχρι εκεί μπατόν, είναι υποχρεωμένοι να τα μαζέψουν και να έχουν ελεύθερα και τα δύο τους χέρια! Απείθεια και ανυπακοή στις εντολές των ελεγκτών, ισοδυναμεί με ακύρωση!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : Οι αθλητές που τερματίζουν, δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή, όσο ο αγώνας συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή του τερματισμού και μετά, όλοι οι αθλητές είναι πλέον αποδεσμευμένοι και η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε τους συμβεί κατά την επιστροφή τους στα Πριόνια. Η διοργάνωση προτείνει μία διαδρομή επιστροφής, ώστε οι αθλητές να γυρίσουν το συντομότερο δυνατόν στα Πριόνια. Η διαδρομή αυτή μήκους 8 χλμ ακολουθεί το αποκαλούμενο "Κοφτό" μονοπάτι αρχικά, το οποίο οδηγεί από το Καταφύγιο "Κάκαλος" στο καταφύγιο "Αγαπητός" και στη συνέχεια από το κεντρικότερο Ε4 η διαδρομή φτάνει στα Πριόνια.

ΓΕΥΜΑ : Ο κάθε αθλητής δικαιούται μικρού γεύματος στο εστιατόριο-ταβέρνα των Πριονιών, στο χώρο της εκκίνησης! Ως "κουπόνι" δικαιώματος για το γεύμα, επιδεικνύεται ο αριθμός αγώνα (bib).

ΕΠΑΘΛΑ : Θα δοθεί αναμνηστικό έπαθλο στον πρώτο νικητή και την πρώτη νικήτρια του αγώνα, στο χώρο του τερματισμού, αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη των νικητών.

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ : Θα γίνει με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, χωρίς όμως τσιπ χρονομέτρησης!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και θα αποσταλούν για επικύρωση στην ITRA, όπου και θα πιστοποιηθεί η διαδρομή του αγώνα. 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ : Ο κάθε αγωνιζόμενος απαλλάσσει εκ προοιμίου τη διοργάνωση, από οποιαδήποτε ευθύνη προκύπτει από βλάβη της υγείας του προκύψει στη διάρκεια του γεγονότος ή μετά από αυτό, εξαιτίας παθολογικών ή φυσικών αιτίων. Η ευθύνη της διοργάνωσης περιορίζεται στις υπηρεσίες-παροχές που περιγράφονται στο παρόν κείμενο κανονισμών.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ : Με τη συμμετοχή του ο κάθε αγωνιζόμενος εκχωρεί τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που θα τραβηχτούν στη διάρκεια του γεγονότος,  θα δημοσιευτούν στο μέλλον και θα αφορούν όσους συμμετείχαν σε αυτό.

ΙΣΧΥΣ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ : Οι κανονισμοί του γεγονότος μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση αλλά με σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της διοργάνωσης.

 

Αίτηση συμμετοχής