Lost Trail > Τεχνική Ενημέρωση

Lost Trail > Τεχνική Ενημέρωση 

Ανανέωση : 15 Σεπτεμβρίου 2021 

 

       ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ "LOST TRAIL 2021"

 1. Προϋπόθεση συμμετοχής, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε νόσησης είτε αρνητικό τεστ 48ωρου
 2. Συνολική εκκίνηση αθλητών στις 7:00πμ του Σαββάτου, όχι με "παράθυρο" μισής ώρας!
 3. Όλοι στην εκκίνηση φορούν μάσκα για τα πρώτα 100 μέτρα διαδρομής
 4. Αίθριος αλλά ζεστός καιρός, προβλέπεται το Σάββατο 18/9 Προσοχή στην αφυδάτωση! 
 5. Κατάργηση του σταθμού "Γουμαροστάλι", μεταξύ Πριονιών και Πετρόστρουγκας
 6. Η διοργάνωση δεν δίνει κύπελλα υγρών μιας χρήσης στους σταθμούς, ο κάθε αθλητής έχει το δικό του
 7. Δεν υπάρχει drop-bag. Επιτρέπεται η χορήγηση ή αλλαγή εξοπλισμού στα Πριόνια (Κ-32)
 8. Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός, ο αθλητής ξεκινά όπως κρίνει ο ίδιος
 9. Η χρήση μπατόν επιτρέπεται από την εκκίνηση, συνιστάται όμως μετά το 3ο χιλιόμετρο
 10. Φακός! Προσοχή, οι πιο αργοί αθλητές (τερματισμό μετά τις 12:30 ώρες) χρειάζονται οπωσδήποτε φακό 
 11. Επίδοση αριθμών: α) Παρασκευή 4:00μμ - 10:00μμ, β) Σάββατο 6:00 - 6:30πμ
 12. Χρονικό όριο 15 ώρες (ενδιάμεσα: Πριόνια 8:00ω, Πετρόστρουγκα 10:30ω)

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε χρηστικές πληροφορίες που αφορούν όλους όσους πρόκειται να αγωνιστούν στο Lost Trail. Η καταχώρηση των θεμάτων εμφανίζεται με αλφαβητική σειρά και η ανανέωσή του καταλόγου γίνεται σε τακτά διαστήματα με ενσωμάτωση χρήσιμων πληροφοριών.

112 : Ο διεθνής τηλεφωνικός «αριθμός έκτακτης ανάγκης». Από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής τυχαίνει να υπάρχει σήμα οποιουδήποτε δικτύου, ασχέτως του δικτύου σύνδεσης του τηλεφώνου του συνδρομητή, είναι εφικτή η κλήση του συγκεκριμένου αριθμού για να ζητηθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Στο τηλεφωνικό κέντρο, εξειδικευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να ακούσει το πρόβλημα και να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης. Το μόνο μειονέκτημα, η έλλειψη γνώσης της διαδρομής των αθλητών, θέμα το οποίο γνωρίζει άριστα η διοργάνωση

6986 513 613 : Το τηλέφωνο της διοργάνωσης του αγώνα. Αναγράφεται πάνω στον αριθμό αγώνα του κάθε αθλητή! Το πλέον χρήσιμο τηλέφωνο για τους αθλητές, αφού μπορούν να πληροφορηθούν ενόσω βρίσκονται στον αγώνα,

ΑΝΑΒΟΛΗ (ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ) : Ενδέχεται να συμβεί μόνο σε περίπτωση εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (καταιγίδας, νεροποντής). Τα μέσα Σεπτέμβρη είναι μια περίοδος του χρόνου που δεν είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και με μειωμένες πιθανότητες. Η αναβολή του αγώνα γίνεται έγκαιρα γνωστή στους αθλητές, ενδεχομένως και από την παραμονή, λόγω όμως χρονικών περιθωρίων (αυθημερόν αγώνας) δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει περισσότερο από 1-2 ώρες! Σε περίπτωση χειρότερων συνθηκών πάντως με πιο μόνιμο χαρακτήρα, θα προτιμηθεί η εναλλακτική διαδρομή.

ΑΠΟΒΟΛΗ : Κάθε αθλητής που αποβάλλεται από τον αγώνα εξαιτίας παραπτώματος, με υπόδειξη εξουσιοδοτημένου κριτή της Διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένος να διακόπτει την προσπάθειά του και να παραδίδει τον αριθμό του επιτόπου, στον κριτή που τον απέβαλε. Ανυπακοή ή απρεπής συμπεριφορά σε κριτή, μπορεί κατά περίπτωση να σημάνει και την δια παντός αποβολή του από τη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αθλητής ενημερωθεί ότι αποβάλλεται, ενημερώνεται και η Γραμματεία του αγώνα και αυτόματα η αποβολή καταχωρείται στον πίνακα αποτελεσμάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του και βρίσκονται σε κοινή θέα, για όλους τους επισκέπτες του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα αυτά οριστικοποιούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τον αγώνα, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επιμέρους περασμάτων των αθλητών. Μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, η οποία ανακοινώνεται επίσημα, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα θεωρούνται προσωρινά. Σε περίπτωση που από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει θέμα για κάποιον αθλητή λόγω απώλειας Σημείου Ελέγχου, αυτός θα ακυρώνεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς, ενώ παράλληλα θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το μετάλλιο τερματισμού και οτιδήποτε άλλο προβλέπεται ως έπαθλο ή δώρο για τους αθλητές που τερματίζουν τον αγώνα εμπρόθεσμα.

ΑΡΙΘΜΟΣ (ΒΙΒ) : Όλοι οι αγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό αγώνα (bib) στο στήθος τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να τύχουν καταγραφής (με ότι αυτό σημαίνει) και τροφοδοσίας στους σταθμούς και θα αντιμετωπιστούν ως ξένοι προς τον αγώνα. Μόνο σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά μπουφάν πάνω από τη μπλούζα του δικαιούται να αποκρύπτει τον αριθμό του, είναι όμως υποχρεωμένος να το επιδείξει σε όλα τα σημεία καταγραφής και υποστήριξης των αθλητών. Απαγορεύεται η αλλοίωση του αριθμού (κόψιμο, δίπλωμα, μουτζούρωμα κλπ) με την επιβολή αντίστοιχης ποινής. Αθλητές που δεν παρουσιάζονται στη Γραμματεία για παραλαβή του αριθμού πριν την εκκίνηση, δεν δικαιούνται να λάβουν τον αριθμό ταχυδρομικά εκ των υστέρων, ως αναμνηστικό. Ο αριθμός δίδεται μόνο στον ίδιο τον αθλητή από τη Γραμματεία, με την επίδειξη κάποιου στοιχείου (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα κλπ).

ΒΟΗΘΕΙΑ (SOS) : Όταν κάποιος αθλητής βρει μπροστά του κάποιον συναθλητή του να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος χωρίς να κινείται, οφείλει να σταματήσει επιτόπου και να ακολουθήσει τα εξής τρία βήματα: α) του μιλά για να δει αν έχει τις αισθήσεις του απαντώντας, β) εφόσον δεν του απαντά, πιάνει τον καρωτιδικό σφυγμό στο λαιμό του, γ) εφόσον δεν βρίσκει ούτε σφυγμό, προσπαθεί με το μάγουλό του κοντά στο στόμα του αναίσθητου αθλητή, να διαπιστώσει αν βγαίνει ο παραμικρός ζεστός αέρας από αναπνοή. Ενέργειες: α) δεν μετακινεί για κανένα λόγο τον χτυπημένο αθλητή, παρά μόνο εφόσον ο ίδιος διαβεβαιώσει ότι δεν έχει χτυπήσει πέφτοντας, άρα πρόκειται για κάποια μορφή αφυδάτωσης, θερμοπληξίας ή υπογλυκαιμίας, β) καλεί σε βοήθεια μέσω τηλεφώνου, εφόσον έχει τηλέφωνο και υπάρχει σήμα, γ) στέλνει μέσω του αμέσως επόμενου αθλητή που θα προσπεράσει από το σημείο, μήνυμα στην διασωστική ομάδα, να σπεύσει στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες, δ) παραμένει στο σημείο, μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή μέχρι ο αθλητής να συνέλθει, εφόσον το συμβάν χαρακτηρίζεται αμελητέο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ : Ο χώρος της Γραμματείας για την επίδοση αριθμών κλπ, βρίσκεται στο χώρο του αγώνα, στην τοποθεσία «Λάκκος», πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου! Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας περιγράφεται κάθε χρόνο στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Ο αγώνας έχει κυκλική διαδρομή, με την ίδια είσοδο και έξοδο στον κύκλο. Πρόκειται για έναν κύκλο 50 χιλιομέτρων στον οποίο οι αθλητές εισέρχονται στην αρχή και εξέρχονται στο τέλος, από έναν «διάδρομο» 3,5 χιλιομέτρων. Πρακτικά, έχουμε 3,5 + 50,0 + 3,5 = 57 χιλιόμετρα! Η φορά της διαδρομής πάνω στον κύκλο είναι σύμφωνη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Σε συντομία η περιγραφή της διαδρομής έχει ως εξής: Η εκκίνηση δίνεται στο Λάκκο του Λιτοχώρου και η διαδρομή ανηφορίζει προς το βουνό, περνώντας από την τοποθεσία Χαντόλια μπαίνει στον κύκλο και αρχικά περνά από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στη συνέχεια από την Γκόλνα και μετά Ντελή, ανηφορίζει προς Λιβαδάκι μέσω Τσουκνίδας και κατηφορίζει στα Πριόνια μέσω Μαυρόλογγου. Εκεί είναι περίπου το μέσον της διαδρομής (Κ-32) και υπάρχει χρονικό όριο αποκλεισμού, στις 8:00 ώρες. Στη συνέχεια ανηφορίζει προς Γουμαροστάλι και Πετρόστρουγκα, όπου το δεύτερο όριο αποκλεισμού στις 10:30 ώρες. Μετά, κατηφορίζει προς Κορομηλιά, για να στραφεί νότια και από το Σταυρό να ολοκληρώσει τον κύκλο στου Χαντόλια και να κάνει τα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα με αντίστροφη φορά ως τελευταία και να τερματίσει στο Λάκκο.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ : Ο αγώνας διακόπτεται μόνο πρόσκαιρα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη και μόνο για λόγους δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η διακοπή δίνεται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να υποχωρήσουν τα επικίνδυνα φαινόμενα και στη συνέχεια ο αγώνας συνεχίζεται. Οι αθλητές συγκεντρώνονται στους σταθμούς όπου οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης έχουν λάβει την κεντρική εντολή διακοπής. Ο χρόνος στάσης στο σταθμό καταγράφεται για όλους τους αθλητές (ώρα άφιξης και ώρα αναχώρησης, μετά το τέλος της προσωρινής διακοπής) και αφαιρείται από την τελική επίδοση των αθλητών. Ο "χρόνος στάσης" εκ των πραγμάτων μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια λεπτού, άρα και η αφαίρεσή του από το χρόνο της τελικής επίδοσης θα εμπεριέχει το στοιχείο της σχετικής και όχι της απόλυτης ακρίβειας.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ : Εκτυπώνονται από τους ίδιους τους αθλητές μέσα από την ιστοσελίδα, μόλις οριστικοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα, με την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης. Η διοργάνωση δεν επιδίδει η ίδια τα διπλώματα τερματισμού στους αθλητές.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ : Ο αθλητής που εγκαταλείπει για οποιοδήποτε λόγο τον αγώνα, ακόμη κι όταν αποκλείεται λόγω χρόνου, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τον αριθμό στους υπεύθυνους του Σταθμού. Οι αριθμοί που παρακρατούνται από τη διοργάνωση για οποιοδήποτε λόγο, επιδίδονται μετά το κλείσιμο του αγώνα στους αθλητές από τη Γραμματεία. Όσοι εγκαταλείπουν τον αγώνα, είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν πεζή την απόσταση που τους χωρίζει από το σημείο περισυλλογής και μεταφοράς. Τα σημεία περισυλλογής είναι τρία: α) Πριόνια, β) Σταυρός, γ) Γκορτσιά, 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ : Θα δοθεί στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου, 18 Σεπτεμβρίου 2021, από τον Λάκκο Λιτοχώρου, με τη μορφή συνολικής εκκίνησης, λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών. Καθυστέρηση της εκκίνησης μπορεί να υπάρξει μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας και για κανένα άλλο λόγο. Η διάρκεια της καθυστέρησης της εκκίνησης, μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να επικρατούν εκείνη την ώρα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Σε περίπτωση βαριάς κακοκαιρίας, και μόνο σε τέτοια περίπτωση, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε εναλλακτική διαδρομή 55 χιλιομέτρων, η οποία απαρτίζεται από τη διαδρομή του Ρογκά στη διπλή της εκδοχή (2 Χ 27,5 = 55). Μια τέτοια επιλογή θα αποφασιστεί από την παραμονή ακόμα του αγώνα, εφόσον τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία συντείνουν σε μια κακοκαιρία με μεγάλη διάρκεια.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ : Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός στον αγώνα. Προσοχή όμως σε όσους θα τερματίσουν μετά τις 12 ώρες, καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς φακό στο σκοτάδι, προς το τέλος του αγώνα!  

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ : Η πρόταση της διοργάνωσης είναι η εξής: φακός, κύπελο υδροδοσίας, μπατόν, υδροδοχείο, καπέλο, μπουφάν, ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα, κινητό τηλέφωνο, τροφή. 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ : Ενστάσεις για άδικο καταλογισμό ποινής ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, είναι δυνατόν να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα της λήξης του αγώνα.

ΗΘΙΚΗ : Η συμπεριφορά των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να διαπνέεται από σεβασμό προς : α) τους συναθλητές, β) τους διοργανωτές, γ) το περιβάλλον, δ) τους κανονισμούς.

ΘΕΑΤΕΣ : Η παρουσία θεατών επιτρέπεται καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, δεν επιτρέπεται όμως η συνοδεία των αθλητών έξω από τα νοητά όρια των σταθμών υποστήριξης, για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με αθέμιτο συναγωνισμό και οι οποίες είναι κολάσιμες και αποτελούν λόγο μόνιμου «δια παντός» αποκλεισμού των παραβατών από τη διοργάνωση. Στο χώρο εκκίνησης-τερματισμού δεν επιτρέπεται η συνεχής παρουσία των ίδιων θεατών. Οι συνοδοί παρακαλούνται να αποχωρούν μετά τον τερματισμό του αθλητή που συνοδεύουν. 

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί μέρος του προτεινόμενου εξοπλισμού! Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής του αγώνα υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Οι αθλητές μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης με την ίδια τη διοργάνωση (6986513613) ή και με τον εθνικό τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Στο τηλέφωνο SOS της διοργάνωσης, εξυπηρετούνται στη διάρκεια του αγώνα ΜΟΝΟ οι αθλητές και κανένας άλλος. Οι αθλητές που τυχόν χάσουν τη διαδρομή, μπορούν να ζητούν διευκρινήσεις ή να ενημερώνουν για κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας των ίδιων ή συναθλητών τους.

ΚΥΠΕΛΟ ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ : Ο κάθε αθλητής είναι αναγκασμένος να μεταφέρει πάνω του και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το δικό του κύπελο, για να μπορεί να πίνει τα προσφερόμενα αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα που θα προσφέρονται στους σταθμούς τροφοδοσίας, δεδομένου ότι σε αρκετούς από αυτούς δεν θα προσφέρονται κύπελλα μιας χρήσης παρά μόνο κοινόχρηστα, που θα χρησιμοποιούνται από πολλούς! 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΘΛΗΤΩΝ : Η διοργάνωση έχει την ευθύνη να μεταφέρει αθλητές που εγκαταλείπουν την αγωνιστική προσπάθειά τους ή αποκλείονται λόγω χρονικών ορίων στα Πριόνια και στο Σταυρό, όπως και στην Πετρόστρουγκα. Πιθανό κόστος ειδικής μετακίνησης (διακομιδής) εφόσον προκύψει, επιβαρύνει τον ίδιο τον αθλητή.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ : Σε όλους τους αθλητές που τερματίζουν, έστω και εκπρόθεσμα, απονέμεται μετάλλιο. Σε περίπτωση εκ των υστέρων ακύρωσης κάποιου αθλητή, θα του ζητηθεί να επιστρέψει το μετάλλιο στη Διοργάνωση, κάτι που είναι υποχρεωμένος να πράξει.

ΜΠΑΤΟΝ : Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν μπατόν για να υποβοηθήσουν την προσπάθειά τους στον αγώνα. Συνιστάται η χρήση τους μετά τη θέση "Χαντόλια" στο Κ-3 της διαδρομής, για να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα από άστοχη χρήση τους.

ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΧΡΟΝΙΚΑ) : Καθορίζονται δύο ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού:
1. Πριόνια (Κ-32) στις 8:00 ώρες αγώνα
2. Πετρόστρουγκα (Κ-39) στις 10:30 ώρες αγώνα.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο εγκυρότητας είναι οι 15:00 ώρες.

ΠΟΙΝΕΣ : Τα παρακάτω παραπτώματα τιμωρούνται με αποβολή του αθλητή από τον αγώνα: 1) απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή, 2) απρεπής συμπεριφορά κατά διοργανωτών ή συναγωνιζόμενων, 3) δόλια συντόμευση διαδρομής. Σοβαρό παράπτωμα ενδέχεται να επισύρει και τον δια βίου αποκλεισμό από τους αγώνες της διοργάνωσης, όπως η εξαπάτηση των διοργανωτών, απρεπής και βίαιη συμπεριφορά κατά συναθλητών ή διοργανωτών, ανυπακοή σε υπόδειξη ή αποβολή. Με ποινή μιας ώρας τιμωρούνται τα εξής παραπτώματα: 1) συνοδεία στον αγώνα από άτομα που δεν συμμετέχουν επίσημα ως αθλητές αλλά παίζουν τον ρόλο "βηματοδότη" (pacers), 2) εξωτερική υποστήριξη σε σημεία εκτός των σταθμών, 3) απώλεια ενός σημείου ελέγχου, 4) απώλεια αριθμού αγώνα, 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Όσο διαρκεί ο αγώνας, θα υπάρχει online ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα, όπου θα παρατίθενται συνεχώς τα τρέχοντα αποτελέσματα του αγώνα. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει λίγο μετά την εκκίνηση και θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη του αγώνα.

ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP-BAG) : Δεν προβλέπεται drop-bag στο Lost Trail.

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : Η σηματοδότηση της διαδρομής, σε γενικές γραμμές είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητά της! Όπου η διαδρομή είναι ξεκάθαρη, η σήμανση είναι αραιή (μεγάλα κεντρικά μονοπάτια, όπως το Ε4 κοντά στα Πριόνια)! Όπου η διαδρομή είναι ασαφής λόγω κακής ποιότητας ίχνους ή άλλων στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση (διασταυρώσεις, απουσία βλάστησης κλπ) η σήμανση είναι πυκνή. Η ενδιάμεση κατάσταση της διαδρομής από άποψη ποιότητας, επηρεάζει αντίστοιχα και την πυκνότητα της σηματοδότησης.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ : Ο κάθε αθλητής οφείλει να μεταφέρει μαζί του όποια σκουπίδια δημιουργεί ο ίδιος από συσκευασίες τροφών ή οποιοδήποτε άλλο απόρριμμα δημιουργήσει (μπαταρίες κλπ), μέχρι το επόμενο σημείο υποστήριξης, όπου και μπορεί να τα αποθέσει, για να μεταφερθούν με ευθύνη πλέον της διοργάνωσης, στους κατάλληλους χώρους απόρριψης. Πρόνοια όλων πρέπει να είναι η προστασία της φύσης από τη ρύπανση, ώστε να μπορούμε όλοι στο μέλλον να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε αγώνες στα βουνά.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ : Στη διάρκεια του αγώνα δεν επιτρέπεται η συνοδεία των αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα. Συνοδεία αθλητή θεωρείται εξωτερική υποστήριξη και τιμωρείται με μία ώρα στην τελική επίδοσή του. Συνοδεία αθλητή από οικεία πρόσωπα, επιτρέπεται μόνο στα τελευταία μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού, για λόγους ψυχικής ανάτασης των ίδιων των αθλητών.

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Απαγορεύεται η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής από μέρη που επισημαίνονται από τη Διοργάνωση, με ποινή αποκλεισμού. Προμελετημένη εξαπάτηση με μεταφορά του αθλητή σε μεγάλες αποστάσεις, τιμωρείται με αποκλεισμό δια παντός. Η τήρηση και αυτού του κανονισμού επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στο ήθος των αθλητών.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΧΩΡΟΣ) : Ο χώρος του τερματισμού -και εκκίνησης ταυτόχρονα- βρίσκεται στον Λάκκο του Λιτοχώρου, όπου και η εκκίνηση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η Γραμματεία του αγώνα.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Η τροφοδοσία της διοργάνωσης είναι συγκεκριμένη και περιγράφεται στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας. Εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι οι ποσότητες νερού και αναψυκτικών που μπορεί κάποιος να καταναλώσει στους σταθμούς, εξαιτίας του απομακρυσμένου αυτών των σημείων και της δυσκολίας μεταφοράς των υλικών εκεί. Ο κάθε αθλητής έχει υποχρέωση να γνωρίζει από πριν ότι στους περισσότερους σταθμούς το νερό προσφέρεται σε περιορισμένη, αν και ικανή ποσότητα. Επισημαίνεται τέλος για μια ακόμα φορά, ότι η διοργάνωση δεν προσφέρει πλαστικά κύπελλα μιας χρήσης στους σταθμούς, προκειμένου οι αθλητές να καταναλώσουν τα προσφερόμενα ζεστά ή κρύα ροφήματα, κατά συνέπεια ο κάθε αθλητής είναι αναγκασμένος να μεταφέρει το δικό του κύπελλο πολλαπλών χρήσεων.

ΦΑΚΟΣ : Συνιστάται η χρήση φακού κεφαλής, έστω και ελαφρού τύπου! Μπορεί η εκκίνηση να δίνεται στις 7:00 το πρωί, άρα και ο φυσικός φωτισμός να είναι επαρκής, ωστόσο μετά τις 19:30 (7:30μμ) είναι αναγκαία η χρήση φακού. Αυτό σημαίνει πως όσοι πρόκειται να τερματίσουν μετά τις 12:30 ώρες αγώνα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις συνθήκες φωτισμού στη διαδρομή τους!