LOST TRAIL, νέος αγώνας ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο

Η διοργάνωση του Olympus Mythical Trail ανακοινώνει την υλοποίηση ενός νέου αγώνα ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο. Ο νέος αγώνας έχει την ονομασία Lost Trail (Χαμένο Μονοπάτι) και θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Σάββατο. Η διαδρομή του νέου αγώνα με εκκίνηση και τερματισμό το Λιτόχωρο, θα έχει μήκος 56 χιλιόμετρα και ανάβαση 4240 μέτρα. 

Σε γενικές γραμμές, η κυκλική διαδρομή του Lost Trail περνά από χαρακτηριστικά σημεία του βουνού, όπως η χαράδρα του Ενιπέα, το Λιβαδάκι, τα Πριόνια, η Πετρόστρουγκα, η Κορομηλιά και ο Σταυρός, ενώ η περιοχή στην οποία εκτείνεται αποτελεί την ευρύτερη λεκάνη απορροής του Ενιπέα, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής βρίσκεται στα 2130 μέτρα και το ελάχιστο στα 280. Από τα 56 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 55 κινούνται πάνω σε μονοπάτια! Επίσης, τα 40 από τα 56, αποτελούν κοινή διαδρομή με εκείνη του ΟΜΤ ενώ τα υπόλοιπα 15 χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε αγώνα και είναι σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό! Το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού ορίζεται στις 13 ώρες, με ένα μόνο ενδιάμεσο σημείο αποκλεισμού (Πριόνια). Στον αγώνα θα γίνουν δεκτοί 150 αθλητές, βάσει αγωνιστικού κριτηρίου. Η διαδικασία εγγραφών στον αγώνα θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το Lost Trail θα αποτελέσει τον δεύτερο αγώνα της διοργάνωσης του ΟΜΤ και δεν γίνεται με σκοπό την απόκτηση κριτηρίου συμμετοχής σ αυτόν! Η δημιουργία του αποφασίστηκε προκειμένου περισσότεροι αθλητές από όσους παίρνουν μέρος στον ΟΜΤ αλλά ακόμα κι αυτοί, να μπορέσουν να βιώσουν μια αγωνιστική προσπάθεια αποκλειστικά με το φως της ημέρας, σε αντίθεση με τον ΟΜΤ, σε τμήμα της διαδρομής που ακολουθεί ο ΟΜΤ και το οποίο έχει ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Ο νέος αγώνας διακρίνεται και για κάποιες καινοτομίες, όπως στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος αγώνας μαραθώνιας απόστασης στον Όλυμπο, που δεν διέρχεται από το σύμπλεγμα των ψηλών κορυφών του βουνού, αφού κινείται συνεχώς μέσα στα όρια της βλάστησης. Επίσης, ότι η διαδρομή του πραγματοποιεί δύο μεγάλα ανεβάσματα αντί του ενός που συνηθίζεται στον Όλυμπο, γεγονός που ανεβάζει και τον δείκτη δυσκολίας του αγώνα. Ακόμα, στο θέμα των κριτηρίων θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα κριτήρια συμμετοχής για τις γυναίκες να είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα των ανδρών. Τέλος, χωρίς αυτό να αποτελεί πλέον καινοτομία αλλά μια καλή είδηση, με αφορμή τον νέο αγώνα διανοίγονται και πάλι παλιά και μη χρησιμοποιούμενα μονοπάτια, τα σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της τοπικής κοινωνίας του Λιτοχώρου.

Ο νέος αγώνας είναι αφιερωμένος στους αγωγιάτες του Ολύμπου, τους ανθρώπους εκείνους που για πολλές γενιές άφησαν το αποτύπωμά τους στο βουνό, ανοίγοντας και συντηρώντας το τεράστιο δίκτυο των μονοπατιών με τη δραστηριότητά τους. Η διοργάνωση εκφράζει μέσω του Lost Trail την ευγνωμοσύνη και τιμή που αρμόζει σ’ αυτή τη γενιά, της οποίας οι τελευταίοι απόμαχοι ζουν μέχρι σήμερα στο Λιτόχωρο.

Κανονισμοί και λεπτομέρειες του νέου αγώνα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο στην ιστοσελίδα του ΟΜΤ www.omt100.com, όπου θα φιλοξενείται και ο νέος αγώνας. Απορίες και ερωτήσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση info@omt100.com

Τέλος, η διοργάνωση θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους αθλητές που την ενθάρρυναν να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου γεγονότος. 

 

Λιτόχωρο, 18.01.2015

 

Η Οργανωτική Ομάδα

 

Βαγγέλης Γραμματόσης, Θάνος Θεοδωρακόπουλος, Πέτρος Μυτιληναίος, Τάσος Νίκας, Απόστολος Πούλιος, Λάζαρος Ρήγος, Στέργιος Σβάρνας