Γουμαροστάλι-2020, μεταγωνιστικό δελτίο

Μια ακόμα πρωτοπορία γράφτηκε στις 4 Οκτωβρίου στον Όλυμπο, με τον πρώτο αγώνα «κάθετου μιλιού» στο βουνό των θεών. Μια ιδέα κλασσική όσο και πρωτότυπη όμως, αφού είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται vertical αγώνας με υψομετρική που σχεδόν αγγίζει το μίλι! Η μεγαλύτερη όμως ιδιομορφία του Goumarostali, ίσως να είναι η χρήση αναρριχητικής πρακτικής στο τελείωμα του αγώνα, όπου απότομα βράχια κλείνουν την έξοδο της διαδρομής στο Οροπέδιο των Μουσών. Η διαδρομή ξεκινά από τη γνωστή τοποθεσία των Πριονιών, σε υψόμετρο 1070 μέτρων και μετά από 4,5 χιλιόμετρα τερματίζει στη ράχη των Καλαγιών σε υψόμετρο 2600 μέτρα, έχοντας καλύψει ανάβαση 1530 μέτρων!

Μετά από μια μικρή περιπέτεια, που προκλήθηκε από ένα ανώδυνο ευτυχώς συμβάν για τον φωτογράφο του αγώνα Μπάμπη Γκιριτζιώτη, ο αγώνας ξεκίνησε στις 10 το πρωί με συνθήκες αρκετά καλές, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το δύσκολο έργο των αθλητών αλλά και με σφοδρούς ανέμους στην περιοχή του τερματισμού. Συνολικά, 46 ήταν οι αθλητές που στάθηκαν στην εκκίνηση, η οποία δόθηκε ατομικά, με διαφορά ενός λεπτού από τον προηγούμενο στον επόμενο αθλητή και με φθίνουσα σειρά δυναμικότητας. Η ατομική χρονομέτρηση πέρα από το ότι επιβλήθηκε από υγειονομικούς λόγους (covid-19) είχε να εξυπηρετήσει και την ανάγκη ιδανικών συνθηκών για τον κάθε αθλητή, αφού το στενό και απότομο μονοπάτι της διαδρομής δεν προσφέρεται για συχνές προσπεράσεις.

Ο παράδοξος συναγωνισμός της ατομικής χρονομέτρησης ανάμεσα στους αγωνιζόμενους, ήταν μεγάλος και έφερε σπουδαία αποτελέσματα στο τέλος. Νικητής αναδείχτηκε ο Αλέξανδρος Φωτιάδης, με την εκπληκτική επίδοση 1:04:55. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος κατέρριψε το δικό του FKT ρεκόρ από το 2014 (1:07:02). Στη 2η θέση ήταν ο Γιώργος Διαλεκτός με 1:06:48 και στην 3η, ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος με 1:08:28. Στην κατηγορία των γυναικών, νικήτρια αναδείχτηκε η Σουζάνα Τόκα (1:40:45), με 2η την Ασημίνα Ιγγλέζου (1:44:38) και 3η την Αρτεμισία Μαρτζούκου (2:03:02). Συνολικά τερμάτισαν 42 από τους 46 αθλητές, όλοι μέσα στο χρονικό όριο των 2:15 ωρών, που είχε τεθεί από τη διοργάνωση. Τα πλήρη αποτελέσματα εδώ

Η οργανωτική ομάδα ευχαριστεί όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο το νέο της εγχείρημα: την Salewa Hellas, το 55Peaks store, αλλά και τους εθελοντές που με τη συνδρομή τους συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί με επιτυχία το παρθενικό Goumarostali Vertical Mile. Το ραντεβού με τη δεύτερη διοργάνωση του «κάθετου μιλιού» ανανεώνεται για τον Οκτώβριο του 2021.

Από την οργανωτική ομάδα της Olympus Trails

Λιτόχωρο, 07.10.2020