Mythical 2020, μεταγωνιστικό δελτίο τύπου

Την 9η ετήσια διεξαγωγή του γνώρισε στις 4-5 Ιουλίου 2020 ο “Salewa Olympus Mythical Trail”, ο αγώνας των ανθρώπων στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον αγώνα, καθώς η παγκόσμια κοινότητα διανύει κρίσιμες μέρες εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Ο Mythical αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο γεγονός στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο, μετά από ακυρώσεις και αναβολές σχεδόν όλων των αγώνων στη χώρα μέχρι σήμερα.

Η πανδημία και οι παρεπόμενες παρενέργειές της ανέτρεψαν την φετινή ανθρωπογεωγραφία των αθλητών που πήραν μέρος, με πολλές ακυρώσεις από αθλητές με προέλευση χώρες που βρίσκονται στη δίνη της υγειονομικής κρίσης αυτό το διάστημα. Τελικά, στην εκκίνηση βρέθηκαν 177 αθλητές προερχόμενοι από 11 χώρες. Στο πλαίσιο συγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, η φετινή εκκίνηση δόθηκε με ατομικό χαρακτήρα (ένας αθλητής εκκινούσε κάθε 15 δευτερόλεπτα) και για να αποφευχθούν κατά τον δυνατόν οι προσπεράσεις, οι αθλητές πήραν εκκίνηση με σειρά δυναμικότητας, με τους γρηγορότερους να εκκινούν πρώτοι, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 3 Ιουλίου και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Η κούρσα παρουσίασε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον, με τους δύο δυνητικούς διεκδικητές του αγώνα, τον Έλληνα Φώτη Ζησιμόπουλο και τον Ρουμάνο Ρόμπερτ Χόϊναλ να ξεχωρίζουν απ’ το ξεκίνημα ενώ ο περσινός νικητής Μωϋσής Φολτόπουλος έδειξε κι εκείνος να παρακολουθεί τον συναγωνισμό από μια απόσταση. Τα ενδιάμεσα ταχύτερα περάσματα καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο και η αρχική απόσταση των 3 λεπτών στο Σταυρό (Κ-5) υπέρ του Ζησιμόπουλου, μέχρι τον κομβικό σταθμό στο Οροπέδιο (Κ-25) είχε ανοίξει στα 14 λεπτά, με τον Έλληνα πρωταθλητή να περνά σε 3:23 από εκεί. Ο έμπειρος Χόϊναλ δεν κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα στη συνέχεια, κράτησε ωστόσο σταθερή την απόσταση των 15 λεπτών, μέχρι που μετά τον Αηγιάννη (Κ-72) από αβλεψία ο Ζησιμόπουλος βγήκε για 10 λεπτά εκτός διαδρομής και η μεταξύ τους ψαλίδα έκλεισε πρόσκαιρα. Το πείσμα του Ζησιμόπουλου για το χαμένο χρόνο τον ώθησε και μετά από μερικά χιλιόμετρα το μεταξύ τους άνοιγμα ήρθε σχεδόν στα προηγούμενα επίπεδα, προσφέροντας σε όσους παρακολουθούσαν την εξέλιξη διαδικτυακά μια συναρπαστική συνέχεια προς το τέλος. Ατυχώς, στο Σημείο Ελέγχου «Μοναστήρι» (Κ-94) ο Ζησιμόπουλος ενώ προηγούταν με 10 λεπτά του συναθλητή του, βρέθηκε σε λάθος διαδρομή και ο Χόϊναλ, που δεν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί έφτασε πρώτος στη γραμμή του τερματισμού σε 13:34:51, συντρίβοντας κατά 45 λεπτά το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής! Μετά την αναπάντεχη ανατροπή της κατάστασης, στη 2η θέση βρέθηκε ο πάντα σταθερός Μωϋσής Φολτόπουλος με 14:42:02 και στην 3η ο ανερχόμενος Φιλάρετος Μπούκης με 15:50:06.

Στις γυναίκες, γρήγορα η πρωτοεμφανιζόμενη στον Mythical Νίκη Ζιώγα, βρέθηκε από το ξεκίνημα μπροστά στην κούρσα, με την Ασημίνα Ιγγλέζου να την ακολουθεί σε μικρή απόσταση, που σταδιακά μεγάλωνε. Η περσινή νικήτρια Δέσποινα Γαβριηλίδου βρέθηκε σύντομα εκτός αγώνα από προβλήματα που δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει. Μέχρι τα δύο τρίτα της διαδρομής στον Αηγιάννη (Κ-72) η Ζιώγα είχε αποκτήσει διαφορά που δύσκολα μπορούσε να καλυφθεί και συνέχισε έτσι μέχρι το τέλος, κόβοντας το νήμα σε 19:44:56, επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ της νέας διαδρομής του Mythical. Στη 2η θέση τερμάτισε η Ασημινα Ιγγλέζου με 21:07:21 και στην 3η η Μάρθα Ξηροφώτου με 23:29:26. Συνολικά τερμάτισαν 120 από τους 177 αθλητές και η μέση επίδοση βρέθηκε στις 24:05 ώρες, με όριο πλέον τις 30 ώρες στον αγώνα.  

Στην επιτυχή υλοποίηση του γεγονότος φέτος, εργάστηκαν το διήμερο του αγώνα πάνω από 150 εθελοντές σε όλα τα καθήκοντα, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κάτω από αντίξοες συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις. Ξεχωριστή μνεία όπως κάθε χρόνο πλέον, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία κάλυψε ζητήματα ασφάλειας των αθλητών του αγώνα σε δεκάδες σημεία της διαδρομής. Τέλος, η διοργάνωση θέλει να ευχαριστήσει την εταιρεία Salewa για τη χορηγική της στήριξη, που προσφέρει απρόσκοπτα τη δυνατότητα στην οργανωτική ομάδα να υλοποιεί τον αγώνα.

Ο επετειακός 10ος Mythical θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3-4 Ιουλίου 2021, στην ίδια διαδρομή. Προσεχώς θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του 2021.

Καλό καλοκαίρι

Από την Οργανωτική Ομάδα

Λιτόχωρο, 10.07.2020