Προαγωνιστική ενημέρωση αθλητών του ΟΜΤ-2014

Φίλοι αθλητές γεια σας

Έφτασαν πια οι μέρες του φετινού αγώνα. Τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής δίνεται η εκκίνηση του 3ου ΟΜΤ, στη νέα του συναρπαστική διαδρομή. Με αυτήν εδώ την ενημέρωση, η διοργάνωση θέλει να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους αθλητές που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στον Όλυμπο.

1. ΚΑΙΡΟΣ : Εξαιρετικές είναι οι προοπτικές για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου! Σύμφωνα με όλες τις προγνώσεις, αίθριος προβλέπεται ο καιρός και μάλιστα με μια σχετική δροσιά

2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Ένα και μόνο αντικείμενο, το αντιανεμικό μπουφάν με μανίκια, αποτελεί τον υποχρεωτικό εξοπλισμό των αθλητών. Όλοι οι αθλητές, ένας προς έναν, θα ελεγχθούν στο Σταθμό της Πετρόστρουγκας για το θέμα του υποχρεωτικού εξοπλισμού. Όσοι δεν φέρουν αντιανεμικό μπουφάν στην Πετρόστρουγκα, τιμωρούνται με αποκλεισμό από τον υπόλοιπο αγώνα. Σημειώνεται ότι το φετινό δώρο των αθλητών από τη διοργάνωση, είναι αντιανεμικό μπουφάν, έτσι ώστε όλοι να έχουν λυμένο το ζήτημα αυτό. 

3. ΜΠΑΤΟΝ : Απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας, η χρήση μπατόν πριν το 5ο χιλιόμετρο της διαδρομής (Καταφύγιο Σταυρού). Η διοργάνωση θα μεταφέρει με δική της ευθύνη τα μπατόν όσων αθλητών το επιθυμούν και θα τους τα παραδώσει εκεί.

4. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ : Ληγμένο ουσιαστικά το θέμα του καθαρισμού των μονοπατιών του αγώνα! Απομένει ένα ελάχιστο τμήμα της διαδρομής στην περιοχή του Αγιάννη, που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Φέτος, οι πυκνές βροχοπτώσεις δημιούργησαν έντονη βλάστηση σε όλο το βουνό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερος όγκος δουλειάς από το συνηθισμένο, κάτι που η διοργάνωση θεωρεί ότι ανταποκρίθηκε με επιτυχία.

5. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Δεν θα προσφερθούν τζελ στους σταθμούς, παρά μόνο ηλεκτρολυτικά διαλύματα και κάψουλες Saltsticks για την πρόληψη της αφυδάτωσης και αποκατάσταση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Αναφορικά με τη συμβατική τροφοδοσία, θα προσφερθούν είδη τροφής που ενδείκνυνται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το χρόνο που παρήλθε, την ώρα της ημέρας, το πεδίο που ακολουθεί αλλά και τις θερμοκρασιακές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σταθμό. Ως κεντρικότερος σταθμός τροφοδοσίας, έχει επιλεγεί ο σταθμός «Πηγάδι», στο Κ-58 της διαδρομής, την ευθύνη του οποίο έχει ο ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς.

6. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : Σχεδόν όλη η διαδρομή του αγώνα είναι πλέον «σκαναρισμένη» με το φετινό ύφος σηματοδότησης. Ελάχιστα σήματα που κατά κύριο λόγο υπενθυμίζουν στον αθλητή ότι βρίσκεται πάνω στη σωστή διαδρομή! Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελεί το αλπικό τμήμα της διαδρομής (Σκούρτα-Χαρβαλόβρυση), όπου στο μεν πρώτο μισό –και εξαιρετικά πολυσύχναστο- μέρος αυτού του τμήματος δεν τοποθετήθηκε απολύτως τίποτα για ευνόητους λόγους, στο δε δεύτερο (Σκολιό-Χαρβαλόβρυση) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον χωματισμό βράχων μέσα στο μονοπάτι αλλά και σε άλλες μορφές που επιλέγει η διοργάνωση γι αυτό το σκοπό.

7. ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ : Το πέρασμα από το σύνολο των σημείων ελέγχου, τα οποία συνήθως είναι και σταθμοί υποστήριξης, είναι υποχρεωτικό! Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τους σταθμούς προκειμένου να καταγραφούν και εφόσον θέλουν οι ίδιοι πέραν αυτού, να τύχουν τροφοδοσίας ή υποστήριξης. Απώλεια σημείου ελέγχου σημαίνει και αποκλεισμό του αθλητή –έστω και αναδρομικά- από τα αποτελέσματα και τους έγκυρους τερματισμούς.

8. ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP-BAG) :  Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει σάκο χωρητικότητας μέχρι 30 λίτρων, με περιεχόμενο της επιλογής του, προκειμένου να το έχει διαθέσιμο στο σταθμό του Αγιάννη (Κ-70). Η παραλαβή των σάκων από τη Γραμματεία του αγώνα, θα γίνεται από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση. Η επιστροφή των σάκων στους κατόχους τους μετά τη χρήση τους στον Αγιάννη, θα γίνεται σταδιακά και το αργότερο μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου. 

9. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ) : Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών του Ολύμπου αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του αγώνα (νυχτερινή κίνηση), καλό είναι ο κάθε αθλητής να έχει πάνω του μερικά στοιχειώδη, πέραν του υποχρεωτικού μπουφάν, όπως: φακό, υδροδοχείο, μπατόν πεζοπορίας, γκέτες, γυαλιά ηλίου, καπέλο και κινητό τηλέφωνο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης   

10. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ : Τα χρονικά όρια ενδιάμεσου αποκλεισμού είναι μόλις δύο (2) και είναι τα εξής: Μεσορράχι Κ-27 (9:00 ώρες) και Αγιάννης Κ-70 (19:00 ώρες). Το τελικό όριο έγκυρου τερματισμού είναι 30:00 ώρες. Ο αγώνας κλείνει στις 6:00 το πρωί της Κυριακής. 

11. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Θα δοθεί στο χώρο της εκκίνησης στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής και θα επικεντρωθεί σε θέματα διαδρομής και ασφάλειας. 

12. ΓΕΥΜΑΤΑ : Το προαγωνιστικό γεύμα θα δοθεί στο εστιατόριο ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ στον κεντρικό δρόμο του Λιτοχώρου (Αγίου Νικολάου), την Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Αντίστοιχα, το μεταγωνιστικό γεύμα θα προσφερθεί στο εστιατόριο SUNDAYS, την Κυριακή από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Δεν δίνεται δυνατότητα εναλλακτικής εξυπηρέτησης με αντιστροφή των ημερών στα δύο αυτά εστιατόρια, όπως επίσης, σε κάθε περίπτωση ο αθλητής θα πρέπει να παραδώσει τη σχετική κάρτα-πρόσκληση για να δικαιούται τα προαναφερόμενα γεύματα. Οι δύο κάρτες θα βρίσκονται στη σακούλα αθλητή, την οποία θα παραλάβουν οι αθλητές από τη Γραμματεία την Παρασκευή. Και τα δύο εστιατόρια βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο του Λιτοχώρου, ακριβώς απέναντι από το Ναυτικό Μουσείο και το Πάρκο.

13. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ : Η Γραμματεία στεγάζεται, στην περιοχή του Λάκκου, κάτω από το Δημοτικό Parking του Λιτοχώρου, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το κεντρικότερο σημείο της κωμόπολης, την πλατεία της. Η επίδοση των αριθμών στους αθλητές, όπως και η παραλαβή των drop-bags θα γίνεται από τις 10 το πρωί της Παρασκευής μέχρι και τις 11 το βράδυ της ίδιας μέρας, μία μόλις ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα. Οι αθλητές πρέπει να φέρουν μαζί τους κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης (αστυνομική ή άλλη ταυτότητα). Σακούλες και αριθμοί αθλητών δεν μπορούν να παραληφθούν από τρίτα πρόσωπα!

14. ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ : Μπαίνοντας στο Λιτόχωρο, ο μακρύς και ευθύς κεντρικός δρόμος (Αγίου Νικολάου) οδηγεί στην Πλατεία. Στο σημείο που η ευθεία «σπάει» ελαφρά αριστερά, στο ύψος της Αστυνομίας, στρίβετε δεξιά σε κατηφορικό δρόμο, που σύμφωνα με τις πινακίδες οδηγεί προς την καρδιά του Ολύμπου (Πριόνια). Μόλις 50 μέτρα πιο κάτω, στο τέλος της εισόδου του Δημοτικού Πάρκινγκ, στρίψτε αριστερά σε μικρό δρόμο στρωμένο με κυβόλιθους. Στα 200 μέτρα ο δρόμος αυτός φτάνει στην ξερή πλέον κοίτη του Ενιπέα, στην τοποθεσία «Λάκκος» και τερματίζει. Εκεί βρίσκεται ο χώρος του αγώνα και η γραμματεία του. Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, αφήστε το αυτοκίνητό σας –εφόσον ήρθατε με ΙΧ- στο Πάρκινγκ ή κάπου αλλού, αφού ο χώρος στο Λάκκο είναι περιορισμένος.

Καλή αντάμωση την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο Λιτόχωρο