Κριτήρια συμμετοχής στον Mythical > Αγώνες εγκατάλειψης, υπολογισμός βαθμών

Είναι γνωστό πως το σύστημα κριτηρίων συμμετοχής στον “Olympus Mythical Trail” εκτός από αυστηρό είναι και πολύπλοκο! Δύο από τις μάλλον άγνωστες πτυχές του συστήματος, είναι οι αποκαλούμενοι «αγώνες εγκατάλειψης» όπως και ο υπολογισμός των βαθμών γενικότερα! Σχεδόν οι περισσότεροι αγνοούν το πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα αυτοί οι παράγοντες.

Ας εξετάσουμε σε συντομία αυτά τα δύο ζητήματα, βλέποντας πρώτα εκείνο των αγώνων εγκατάλειψης, δηλαδή των αγώνων που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι αγώνες αυτοί δεν πάνε χαμένοι στο σύστημα κριτηρίων του Mythical. Μπορούν να προσφέρουν κάτι στην προσπάθεια να συγκεντρώσει κάποιος το όριο των 500 πόντων, που θα του δώσει τη δυνατότητα να γίνει αποδεκτός τελικά. Ας δούμε όμως τι προβλέπει το σύστημα του ΟΜΤ για τους αγώνες εγκατάλειψης;

Ο ένας και μοναδικός «αγώνας εγκατάλειψης» θα πρέπει να συμπληρώνει τουλάχιστον 80 βαθμούς για να γίνει αποδεκτός από το σύστημα εγγραφών του Mythical. Ο υπολογισμός εδώ είναι ο απλούστερος δυνατός: χιλιόμετρα και υψομετρική μέχρι το σημείο της εγκατάλειψης (πχ 60χλμ και 3000 μέτρα = 60+30=90 βαθμοί). Συνεπώς, μια εγκατάλειψη, σε ultra αγώνα κατά βάση, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στο κυνήγι των βαθμών.

Στο δεύτερο ζήτημα, εκείνο του υπολογισμού βαθμών στους ολοκληρωμένους αγώνες, οι περισσότεροι έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως οι βαθμοί τους είναι μόνο το άθροισμα που προκύπτει από μήκος + υψομετρική του αγώνα που δηλώνεται. Όμως εκείνο που ισχύει, είναι ότι λαμβάνονται υπόψιν και η επίδοση και η ηλικία και το φύλο, παράγοντες που ανεβάζουν το σκορ των βαθμών. Έτσι τελικά, το σύνολο των βαθμών συνήθως φτάνει στο 150-200% των βασικών βαθμών. Καθοριστικό ρόλο εδώ παίζει η επίδοση. Για παράδειγμα, ένας 42χρονος άνδρας αθλητής που τερμάτισε σε 18 ώρες τον Mythical παίρνει 340 βαθμούς, τη στιγμή που ο αγώνας βαθμολογείται με 100+64=164. Αν ο ίδιος έκανε επίδοση 22 ωρών θα έπαιρνε 300 βαθμούς, ενώ τέλος με επίδοση 26 ωρών 260. Συνεπώς, είναι λάθος ο χοντρικός υπολογισμός μήκος+υψομετρική προκειμένου κάποιος να βρει τι βαθμούς συγκεντρώνει. Στην ιστοσελίδα του αγώνα υπάρχει εργαλείο υπολογισμού βαθμών, για να διευκολύνει την προσπάθεια όσων ενδιαφέρονται για τον αγώνα.  

Περισσότερες διευκρινήσεις και απαντήσεις σε συχνές απορίες σχετικά με το σύστημα εγγραφών, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης σε διάφορα σημεία στην περιοχή «Συμμετοχή» του μενού.

Στο μεταξύ οι εγγραφές του 2018 συνεχίζονται…