Salewa Olympus Mythical Trail 2018, μεταγωνιστικό δελτίο

Την 7η χρονιά του έκλεισε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου, ο «Αγώνας των Ανθρώπων», o “Salewa Olympus Mythical Trail”. Ένα γεγονός που χρόνο με το χρόνο αφήνει το αποτύπωμά του στο διεθνές μονοπάτι του ορεινού τρεξίματος, καθώς ακολουθεί τη δύσκολη και ανηφορική πορεία προς το μέλλον. Αυτή τη χρονιά το συνήθως ιδιότροπο «βουνό των θεών», ο Όλυμπος, έδειξε επιείκεια στους αθλητές του αγώνα, παρότι ούτε και φέτος υπήρξαν οι απόλυτα ιδανικές καιρικές συνθήκες, σημάδι ιδιαιτερότητας του βουνού. 

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στον Αηγιάννη του Λιτοχώρου για 139 αθλητές, το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιουνίου, με ενθουσιασμό και χαμόγελα αισιοδοξίας από όλους. Σύντομα, μέχρι το Λιβαδάκι (Κ-10) ξεχώρισε μια 3άδα αθλητών, που σταδιακά δημιούργησε μια διαφορά από τους υπόλοιπους. Ήταν ο Antoine Guillon, o Kris Morgan και ο Μωυσής Φολτόπουλος, που πέρασαν από τα Πριόνια (Κ-18) σε 2:31, με τους επόμενους να έχουν μείνει ήδη αρκετά λεπτά πίσω. Στη συνέχεια και καθώς έπεφτε το σκοτάδι κάτω από ιδανικές συνθήκες το γκρουπ έσπασε, με τον Guillon να δημιουργεί μικρή διαφορά από τους δύο άλλους. Μέσα στη νύχτα πλέον, ο Γάλλος πρωταθλητής άνοιγε συνεχώς τη διαφορά, έχοντας πια στα μισά του αγώνα (Πετρόστρουγκα Κ-50) απόσταση πάνω από 45 λεπτά από τον Morgan και πάνω από μία ώρα από τον Tomasz Baranow που στο μεταξύ ανέβηκε στην 3η θέση. Ο σφοδρός αέρας που επικρατούσε ψηλότερα σύντομα κόπασε και το σύννεφο που είχε σκεπάσει το βουνό πάνω από τα 2000 μέτρα διαλύθηκε, βοηθώντας τους αθλητές στην προσπάθειά τους. Αρκετοί όμως είχαν ήδη εγκαταλείψει στον κομβικό σταθμό του Σταυρού επηρεασμένοι από διάφορα προβλήματα. Η νύχτα έδωσε τη θέση της σε μια ήρεμη και φωτεινή μέρα, με τους αθλητές του αγώνα να βρίσκονται απλωμένοι σε μια απόσταση πάνω από 30 χιλιόμετρα, ο πρώτος από τον τελευταίο. Ο Guillon συνέχισε να αυξάνει τη διαφορά που τον χώριζε και εμφανώς ξεκούραστος έφτασε το πρωί στον Αηγιάννη, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού σε 15.07.23. Η δεύτερη θέση διεκδικήθηκε με αξιώσεις μετά τον τελευταίο σταθμό (Πηγάδι Κ-88) από τον Baranow που έπιασε τον Morgan, ο Βρετανός όμως είχε περισσότερες δυνάμεις και τερμάτισε δεύτερος με επίδοση 16.47.36, αφήνοντας λίγο πίσω του τον Baranow (16.51.41). Ευχάριστη έκπληξη στον αγώνα ήταν ο 19χρονος Τσέχος Dalimil Hota, που τερμάτισε 4ος με χρόνο 18.15.33. Στην 5η θέση ήταν ο Μωϋσής Φολτόπουλος (18.16.28) και στην 6η ο Robert Dudzik (18.32.42). Στις γυναίκες, εύκολη η επικράτηση της Τσέχας Petra Mukova (21.15.40), με 2η την Πολωνέζα Alexandra Palkij (26.22.54) και 3η την Αμερικανίδα Cassandra Turner (26.46.25). Συνολικά, τερμάτισαν 88 αθλητές (ποσοστό 64% του συνόλου). Στον αγώνα συμμετείχαν αθλητές από 18 χώρες και η μέση επίδοση όσων τερμάτισαν ήταν 23:53.

Για μια ακόμα χρονιά, πάνω από 150 εθελοντές, πολλοί από αυτούς αθλητές οι ίδιοι με αγωνιστική εμπειρία στον Mythical, υποστήριξαν την προσπάθεια των αθλητών σε κάθε γωνιά της διαδρομής, σε απομονωμένα σημεία του βουνού. Ξεχωριστή ήταν και πάλι τη φορά η προσφορά υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης». Η διοργάνωση ευχαριστεί όλους εκείνους που υποστήριξαν ανιδιοτελώς τις προσπάθειές της για ευόδωση των προσπαθειών υλοποίησης του δύσκολου αγώνα και φέτος. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον χορηγό του αγώνα, την εταιρεία Salewa, η οποία στήριξε την προσπάθεια της διοργάνωσης για αναβάθμιση του γεγονότος.

Η 8η διοργάνωση του Mythical θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου 2019. Σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα εδώ

 

Από την Οργανωτική Ομάδα

Λιτόχωρο, 09.07.2018