Αυστηρότερα τα κριτήρια συμμετοχής στον Olympus Mythical Trail από το 2014

Η διοργάνωση του ΟΜΤ ανακοινώνει ότι μεταβάλλονται προς το αυστηρότερο τα κριτήρια συμμετοχής Ελλήνων αθλητών στον αγώνα από την ερχόμενη χρονιά (2014). Έτσι λοιπόν, για να γίνει δεκτή μια αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει να ισχύουν πέρα από τους υπόλοιπους γνωστούς όρους και τα παρακάτω:

1.    Να δηλώνεται οπωσδήποτε ένας αγώνας μήκους 80 ή και περισσοτέρων χιλιομέτρων, που να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία (τερματισμός). Ως τέτοιο κριτήριο, ορίζεται κάθε ελληνικός ή ξένος αγώνας ultra-trail, με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί τα έτη 2011, 2012, 2013.

2.    Να συγκεντρώνεται ελάχιστος αριθμός 300 (τριακοσίων) βαθμών, από τους αγώνες που θα δηλώνονται, χωρίς να υπάρχει περιορισμός του αριθμού τους (από έναν μέχρι έξι). Για το 2013 ο ελάχιστος αριθμός βαθμών ήταν 200.

Κατά τα λοιπά, θα ισχύσει ότι μέχρι σήμερα στους κανονισμούς εγγραφών του ΟΜΤ: δεκτοί γίνονται αγώνες με βαθμολογική αξία πάνω από 50, μπορεί να υποβληθεί μόνος ένας αγώνας εγκατάλειψης, υποβάλλονται από ένας μέχρι έξι αγώνες της τελευταίας τριετίας και τέλος, τα χρονικά όρια των αγώνων-κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα εκείνα που ορίζουν οι διοργανωτές τους. Για τους αθλητές που προέρχονται από το εξωτερικό, από το 2014 θα ισχύσει ως κριτήριο συμμετοχής ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων (από 80 που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες μετά από δύο έτη διεξαγωγής του Olympus Mythical Trail, όπου διαπιστώνεται ο μεγάλος βαθμός φυσικής –κυρίως- αλλά και τεχνικής δυσκολίας του αγώνα. Η διοργάνωση θεωρεί ότι δεν είναι ούτε θεμιτό αλλά ούτε και δίκαιο, να υποβάλλεται ένας αθλητής σε δοκιμασία δυσανάλογα μεγαλύτερη από το εύρος των δυνατοτήτων του. Είναι γνωστό ότι στον αθλητισμό πρέπει να υπάρχει μια σταδιακή πρόοδος, σε βαθμό που να είναι και εφικτή αλλά και αφομοιώσιμη. Ήδη, το ελληνικό ορεινό τρέξιμο, έχει μια επαρκή γκάμα αγώνων 80 ή και περισσότερων χιλιομέτρων –ROUT, VFUT, OMT, RC, TERA- ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους αθλητές να δοκιμαστούν σε ένα τέτοιο γεγονός.

Ο Olympus Mythical Trail, είναι ένας αγώνας υπεραντοχής σε συνθήκες πραγματικού βουνού, με ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες διεξαγωγής και σε μεγάλα υψόμετρα. Απαιτεί από τους αθλητές που συμμετέχουν, ορειβατική πείρα, εξαιρετική φυσική κατάσταση, ικανότητα επιβίωσης σε ακραίες καιρικές συνθήκες και τεχνική κατάρτιση για δύσκολα μονοπάτια. Η διοργάνωση, με αίσθηση ευθύνης πήρε τις αποφάσεις για αυστηρότερα κριτήρια συμμετοχής, πιστεύοντας ότι η υπεύθυνη στάση όλων συνεισφέρει στην πρόοδο του αθλήματος στη χώρα μας.

Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες που αφορούν στις εγγραφές του 2014, θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Από  τη διοργάνωση του ΟΜΤ

Λιτόχωρο, 28.08.2013