Olympus Mythical Trail 2014, Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου

Ο 3ος Olympus Mythical Trail πέρασε στην ιστορία τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Ιουλίου 2014, στους πρόποδες του Ολύμπου. Ο πλέον σκληρός αγώνας βουνού στην Ελλάδα, κατάφερε να συγκεντρώσει για μια ακόμα φορά την προσοχή του κοινού, προσφέροντας μοναδικές στιγμές συγκίνησης σε όσους βρέθηκαν κοντά του. Ο φετινός ανανεωμένος στη διαδρομή του αγώνας, έγινε κάτω από τις απόλυτα ιδανικές καιρικές συνθήκες, παράγοντας καίριος για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών όλων, αθλητών και διοργανωτών. 

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 4/7, στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης στο Λάκκο του Λιτοχώρου, 92 αθλητές, ξεκινώντας μια υπερμαραθώνια προσπάθεια που μετά από 100 χιλιόμετρα περιπλάνησης και 7000 μέτρα ανήφορου στα μονοπάτια του Ολύμπου, θα ξαναέφερνε εκεί θριαμβευτές όσους τα κατάφερναν, σε έναν αγώνα υπέρβασης σωματικών αλλά κυρίως ψυχικών αντοχών. Μετά από 30 ώρες, οι 64 από αυτούς κατάφεραν τελικά να το πετύχουν, μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες. Το γεγονός ότι με τέτοιες ιδανικές καιρικές συνθήκες όπως οι φετινές, τερμάτισαν μόλις οι 2 στους 3 αθλητές, δείχνει και το βαθμό δυσκολίας του αγώνα, ο οποίος ελάχιστα επηρεάζεται από τις θεωρούμενες καλές ή κακές συνθήκες διεξαγωγής.

Στον φετινό ΟΜΤ, ο συναγωνισμός ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν ιδιαίτερα έντονος, με εναλλαγές στην κεφαλή της κούρσας, ανάμεσα στον Ρουμάνο Marius Vasilache και στους Έλληνες Χρήστο Μαυρίκιο και Κώστα Τσαντό. Μετά το 70ο χιλιόμετρο, ο έμπειρος Ρουμάνος αθλητής, που νωρίτερα είχε χρεωθεί με χρόνο χαμένης διαδρομής και επανέκαμψε, πήρε την πρωτιά και την κράτησε μέχρι το τέλος, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού σε 15:35:58. Πίσω του ένας όμορφος αγώνας εξελισσόταν ανάμεσα σε τρεις αθλητές και φίλους, ο οποίος κατέληξε σε έναν εξίσου όμορφο κοινό τερματισμό στη δεύτερη θέση (16:40:47), για τους έμπειρους Χρήστο Μαυρίκιο, Νίκο Πετρόπουλο και Θανάση Καλογερόπουλο. Στην 3η θέση, μετά από μια σπουδαία προσπάθεια απ το ξεκίνημα του αγώνα, ένας ακόμα ξένος αθλητής, ο Oleksii Prokopekno από την Ουκρανία (18:33:36). Στις γυναίκες, τερμάτισαν δύο από τις μόλις τρεις που πήραν εκκίνηση, με την περσινή νικήτρια Βάσω Σταύρου να τερματίζει άνετα πρώτη (22:29:01). Γενικά, αρκετοί από τους αθλητές που πρωταγωνίστησαν στο ξεκίνημα, βρέθηκαν εκτός κούρσας στη συνέχεια, στερώντας έτσι τον αγώνα από έναν ακόμα πιο δυνατό συναγωνισμό.

Στον οργανωτικό τομέα, ένα εγχείρημα τέτοιου διαμετρήματος, με τεράστια διασπορά ανθρώπων στον ορεινό όγκο του Ολύμπου, στέφθηκε κι αυτό με επιτυχία, αν ληφθεί υπόψη ότι όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν άμεσα! Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες στάθηκαν σύμμαχος στην προσπάθεια των αθλητών αλλά και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), η οποία είχε τον επιτελικό έλεγχο για την ασφάλειά τους στη διάρκεια του αγώνα. Σχεδόν 100 στελέχη της ΕΟΔ απλώθηκαν κατά μήκος της διαδρομής, για δύο νύχτες, εφοδιασμένα με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα συντόνισαν ένα πλέγμα ασύρματων επικοινωνιών, που εξασφάλισε άμεση ενημέρωση για την ασφαλή εξέλιξη του αγώνα αλλά και την ενημέρωση στη ροή των αποτελεσμάτων. Μνείας αξίζει και η συλλογική προσπάθεια του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ο οποίος είχε την ευθύνη υποστήριξης στον κεντρικότερο σταθμό τροφοδοσίας του αγώνα (Πηγάδι), έργο που έφερε σε πέρας με την καθιερωμένη πλέον υπευθυνότητα και ενθουσιασμό. Δεκάδες ακόμα εθελοντές κάλυψαν το σύνολο των αναγκών του αγώνα, τόσο στο πεδίο όσο και στους υπόλοιπους τομείς.

Η διοργάνωση οφείλει τις θερμές της ευχαριστίες στη συλλογική προσπάθεια όλων των εθελοντών, οργανωμένων και μεμονωμένων, οι οποίοι επιτέλεσαν σοβαρό έργο ημέρα και νύχτα σε μέρη δυσπρόσιτα σε μεγάλο υψόμετρο και χωρίς κανένα απολύτως υλικό αντάλλαγμα. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλει και στους υποστηρικτές του αγώνα, όπως τα εστιατόρια του Λιτοχώρου, Γαστροδρόμιο και Sundays, που ανέλαβαν τα γεύματα των αθλητών πριν και μετά τον αγώνα, τα συμπληρώματα διατροφής Saltstick αλλά και το Γεωργιάδης Action Store στην Ελασσόνα, δωροθέτη του αγώνα.   

Η οργανωτική ομάδα του ΟΜΤ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους αθλητές και τους εθελοντές, που τίμησαν με τη συμμετοχή τους τον φετινό αγώνα, ασχέτως τερματισμού και εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια στα μονοπάτια των ελληνικών βουνών.

Λιτόχωρο 09.07.14