ΟΜΤ-2015 Η τελευταία ενημέρωση των αθλητών #3, 30.06.2015

Φίλοι αθλητές του ΟΜΤ-2015 γεια σας και πάλι από το Λιτόχωρο. Μόλις 4 μέρες μας χωρίζουν πλέον από τη μεγάλη μέρα, την 4η Ιουλίου, ημέρα του Olympus Mythical Trail. Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, αναμφίβολα οδηγούν έναν ολόκληρο λαό σε ακόμα πιο σκοτεινές ημέρες! Από τις ελάχιστες ευκαιρίες των πολιτών αυτής της πολύπαθης χώρας, για εσωτερική ενατένιση και δοκιμασία των ψυχικών ορίων, που τελειώνοντας μας αποδίδουν στην κοινωνία δυνατότερους, είναι αναμφίβολα γεγονότα όπως οι μεγάλοι αγώνες στα απομονωμένα περιβάλλοντα. Φέτος, ο ίδιος ο αγώνας μας, ο ΟΜΤ, δοκιμάζεται μέσα στη δίνη των δραματικών εθνικών εξελίξεων. Συνεχίζει όμως αταλάντευτα και ως οφείλει στους φίλους του αλλά και στα ιδανικά που υπηρετεί, θα δώσει το «παρών» την ημέρα που είχε συμφωνηθεί πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, την 4η Ιουλίου του 2015! 

Στην τελευταία μας ενημέρωση πριν τον φετινό αγώνα, σας δίνουμε μια ακόμα χρήσιμη πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα που σας αφορούν:

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : Με προηγούμενη, προχθεσινή μας ανακοίνωση, ξεκαθαρίσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο 4ος ΟΜΤ θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με εκκίνηση στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 3 προς 4 Ιουλίου! Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεν πρόκειται να ανατρέψει τα σχέδια των αθλητών μας, που ετοιμάζονται Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν πρόκειται να επανέλθουμε ξανά! 

ΚΑΙΡΟΣ : Αίσιες παρουσιάζονται οι σημερινές προγνώσεις για τον καιρό του Σαββάτου! Αίθριος καιρός με αραιή συννεφιά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και θερμοκρασία μάλλον δροσερή, αρκετά μακριά από τις ψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου. Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να οδηγήσει τους αθλητές στο να προσθέσουν ένα ακόμα ρούχο στον εξοπλισμό που θα μεταφέρουν πάνω τους κατά την εκκίνηση, αφού η ελάχιστη θερμοκρασία στο ψηλό τμήμα της διαδρομής, θα είναι λίγο πάνω από το μηδέν. 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ : Σχεδόν ολοκληρωμένη η εργασία του καθαρισμού των μονοπατιών του ΟΜΤ, μετά και την τελευταία εξόρμηση στην αλπική ζώνη, πριν από λίγες μέρες. Απομένουν ελάχιστα μόνο να γίνουν κοντά στο Λιτόχωρο, στην περιοχή της Γκόλνας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή δουλειά ξεπερνά σε επίπεδο κάθε προηγούμενη, αφού η πρόσθετη εργασία στα μονοπάτια χρόνο με το χρόνο, βελτιώνει τη γενική τους εικόνα και κατάσταση.

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : Φέτος εντείνεται η προσπάθεια μείωσης ή και εξάλειψης της γνωστής πλαστικής «ταινίας έργου», ως στοιχείου ξένου προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και ανάρμοστου αισθητικά με το τοπίο. Έτσι, «ταινία έργου» θα μπορούν να βρουν οι αθλητές μόνο σε δρόμους και σε περίεργες διασταυρώσεις, όπου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα απώλειας της σωστής κατεύθυνσης. Μια τεχνική που ακολουθείται από τη διοργάνωσή μας στη χρήση ταινίας έργου, είναι η σταδιακή πύκνωσή της και σταδιακή αραίωσή της αντίστοιχα, κοντά σε κρίσιμες διασταυρώσεις (πυκνώνει πλησιάζοντας, αραιώνει κατά την απομάκρυνση). Οι αθλητές του αγώνα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το είδος της σηματοδότησης κατά μήκος της διαδρομής, ποικίλει! Σε κάθε περίπτωση όμως, η σηματοδότηση είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα από την Πετρόστρουγκα και μέχρι το Σκολιό, όπου δεν τοποθετήθηκε ιδιαίτερη σηματοδότηση, καθώς αφορά ιδιαίτερα καλογραμμένο μονοπάτι στην αλπική ζώνη, όπου δεν συντρέχει κανένας λόγος απώλειας προσανατολισμού. 

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΙΘΜΩΝ : Η παραλαβή των αριθμών και αναμνηστικών από τους αθλητές, θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα που είναι ήδη γνωστό, δηλαδή από τις 10 το πρωί της Παρασκευής και μέχρι την εκκίνηση του αγώνα, τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Παρακαλούμε τους αθλητές να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ώστε η δουλειά όλων να γίνει γρήγορα και απρόσκοπτα.

ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ : Η Γραμματεία, όπως και ο χώρος εκδήλωσης του ΟΜΤ συνολικά, βρίσκονται στην τοποθεσία «Λάκκος» του Λιτοχώρου και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος. Μια σύντομη περιγραφή: Ανηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο μέσα στο Λιτόχωρο. Φτάνοντας στο τέλος της ευθείας, μπροστά από την Αστυνομία, εκεί που ο δρόμος χωρίζει στα δύο, στρίβουμε δεξιά στον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί εκτός Λιτοχώρου λίγο μετά. Στα 60 μέτρα από τη διασταύρωση, μετά το τέλος ενός ανοιχτού πάρκινγκ, στρίβουμε αριστερά σε ήσυχο δρόμο, στρωμένο με κυβόλιθους, έχοντας δεξιά μας πυκνή βλάστηση και ρεματιά. Στα 150 μέτρα από εκεί, ο δρόμος τελειώνει μέσα στη ρεματιά, στην τοποθεσία Λάκκος, όπου υπάρχουν μερικά καφέ και εστιατόρια για τους επισκέπτες. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η Γραμματεία αλλά και ο χώρος εκκίνησης/τερματισμού του αγώνα.  

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ : Καλό είναι, πέρα από το υποχρεωτικό μπουφάν, ο κάθε αθλητής να έχει μαζί του γάντια και σκούφο, όπως μια δεύτερη μπλούζα, καθώς η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες θα βρίσκονται κοντά στο μηδέν, στα αλπικά τμήματα της διαδρομής (Σκούρτα, Οροπέδιο, Ζωνάρια, Σκολιό, Αγιαντώνης). Με εξαίρεση το μπουφάν, που οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάνω τους μέχρι και τον τερματισμό, τα υπόλοιπα μπορούν να αφεθούν στο σταθμό του Αη-Γιάννη, στο Κ-70 της διαδρομής, όπου και τα drop-bag των αθλητών. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι τα μπατόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά τον πρώτο σταθμό (Σταυρός) για λόγους σωματικής ακεραιότητας των ίδιων των αθλητών. Η διοργάνωση αναλαμβάνει τη μεταφορά τους μέχρι εκεί και την παράδοσή τους στους κατόχους τους αθλητές. 

ΠΕΡΙΣΣΥΛΟΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ : Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η διοργάνωση φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά αθλητών που εγκαταλείπουν τον αγώνα, μόνο όμως σε συγκεκριμένα σημεία, εκτός αν υπάρχει θέμα σοβαρού τραυματισμού και διακομιδής του αθλητή. Έτσι, σημεία από τα οποία μεταφέρονται πίσω οι αθλητές με οχήματα της διοργάνωσης, είναι τα Πριόνια και ο Αη-Γιάννης! 

Καλή αντάμωση τις επόμενες ημέρες στο Λιτόχωρο

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς 

Από τη διοργάνωση

Λιτόχωρο, 30.06.2015