Mythical 2019, μεταγωνιστικό δελτίο τύπου

Την όγδοη σελίδα του έγραψε στις 7 Ιουλίου ο Salewa Olympus Mythical Trail, ο «αγώνας των ανθρώπων». Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του γεγονότος στην αρχική του κοιτίδα στον Λάκκο του Λιτοχώρου, όπως και από την οριστικοποίηση της διαδρομής του αγώνα με τις αλλαγές-προσθήκες της φετινής χρονιάς. Ο αγώνας επέστρεψε στον Λάκκο μετά από 3 χρόνια (2016-2018) διεξαγωγής με επίκεντρο τον Αηγιάννη, πάντα όμως χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη γνωστή διαδρομή. Επιπλέον, μονοπάτια που ήταν για χρόνια σε αφάνεια στα νότια της διαδρομής του αγώνα, εντάχθηκαν σε αυτήν, αφού πρώτα έγιναν οι απαραίτητες εργασίες διάνοιξής τους. Έτσι, μετά από επτά χρόνια συνεχών ρυθμίσεων, η διαδρομή απέκτησε την τελική της μορφή για τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποτελεί σταθερό μέτρο σύγκρισης και σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Ο φετινός 8ος OMT χαρακτηρίστηκε από σπουδαίες συμμετοχές και την κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές της φετινής χρονιάς επιδείνωσαν συνολικά τις επιδόσεις των αθλητών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ικανοποιητικές σε μεγάλο βαθμό και λαμβάνοντας υπόψη την εποχή της διεξαγωγής του αγώνα.

Στην εκκίνηση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5 Ιουλίου βρέθηκαν 146 αθλητές από 20 χώρες. Μέσα στο σκοτάδι, το πλήθος ξεκίνησε τον αγώνα με την πρώτη μεγάλη ανάβαση της διαδρομής. Σταδιακά η κούρσα απλώθηκε σε ανάπτυγμα και στην κεφαλή της βρέθηκαν από την αρχή ακόμα, τρεις πρωταγωνιστές, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο Κώστας Γιαννόπουλος και ο Μωϋσής Φολτόπουλος. Στην καρδιά της νύχτας η πρώτη τριάδα βρέθηκε στο Οροπέδιο των Μουσών, όπου ο προπορευόμενος Θεοδωρακάκος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα εξαιτίας τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες. Από το Κ-24 και πέρα (Σταθμός Οροπέδιο) ο δρόμος άνοιξε για τον Μωϋσή Φολτόπουλο, που στο μεταξύ είχε ξεχωρίσει από τον Γιαννόπουλο. Από εκεί και πέρα η διαφορά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές έμοιαζε να παραμένει σταθερή, όμως στα τελευταία 30 χιλιόμετρα του αγώνα σταδιακά άνοιξε υπέρ του και μέσα στο απόγειο της ζέστης, ο Φολτόπουλος περνούσε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στο Λάκκο του Λιτοχώρου, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ του αγώνα, με 14:20:33. Η δεύτερη θέση παρέμεινε στον Γιαννόπουλο που έφτασε στον τερματισμό σε 15:35:33, εξουθενωμένος από τη ζέστη. Την 3η θέση πήρε ο Τσέχος Tomas Klimsa με επίδοση 16:04:45.

Στις γυναίκες, όπου για πρώτη φορά το ποσοστό στο σύνολο άγγιξε το 10%, η κούρσα είχε περισσότερες αλλαγές φέτος και ήταν συναρπαστική στο πρώτο μισό του αγώνα ειδικά. Αρχικά προηγούταν η Charissa Koetsier, όμως στη συνέχεια η Δέσποινα Γαβριηλίδου βρέθηκε μπροστά και με σταθερή απόδοση κράτησε μέχρι το τέλος την πρωτιά, τερματίζοντας σε χρόνο 20:30:12, στην 16η θέση της γενικής κατάταξης. Στη 2η θέση βρέθηκε τελικά η Margarita Grigoriadi (22:08:46) και στην 3η η Koetsier (23:25:41).

Συνολικά, από τους 146 τερμάτισαν 91 αθλητές μέσα στο όριο των 28 ωρών (ποσοστό 62%), με μέση επίδοση 23:14:12, βελτιωμένη από τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών, παρά την αυξημένη δυσκολία της διαδρομής μετά τις αλλαγές της φετινής χρονιάς, ένδειξη ανόδου του μέσου επιπέδου δυναμικότητας των αθλητών.

Η υλοποίηση του γεγονότος στάθηκε εφικτή για μια ακόμα χρονιά χάρη στην χορηγική υποστήριξη της Salewa, που στάθηκε κοντά στη διοργάνωση. Φυσικά, καθοριστικός και φέτος ο ρόλος των 200 και πλέον εθελοντών, που στελέχωσαν δεκάδες σημεία στη διαδρομή, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια αλλά και εμπειρία και υπευθυνότητα τις υπηρεσίες τους στους αθλητές του αγώνα και αφήνοντας για μια ακόμα χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξεχωριστή η θέση εδώ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) που με 70 εθελοντές κάλυψε το σύνολο της διαδρομής σε ζητήματα ασφάλειας και πρώτων βοηθειών για τους αθλητές του αγώνα. Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά όλους όσοι στήριξαν τον αγώνα.

Η 9η διοργάνωση του Mythical θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 4-5 Ιουλίου 2020, στην ίδια ακριβώς διαδρομή με μικρές μόνο αλλαγές στα χρονικά όρια του αγώνα. Προσεχώς θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το γεγονός του 2020.

Καλό καλοκαίρι

 

Από την Οργανωτική Ομάδα

Λιτόχωρο, 12.07.2019