Τροποποιήσεις στους κανονισμούς ασφαλείας του Mythical

Υποδειγματική ενδυμασία από αθλητή σε παλιότερο Mythical. Μόλις έχει ξημερώσει στα 2700 μέτρα και ο αθλητής φορά μπουφάν με κουκούλα και γάντια!

Η διοργάνωση του “Salewa Olympus Mythical Trail” (OMT) προχώρησε σε μικρές τροποποιήσεις των κανονισμών, μετά από τα τραγικά γεγονότα σε αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Κίνα, όπου απρόβλεπτοι καιρικοί παράγοντες στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι μικρές αλλαγές της διοργάνωσης οδηγούν σε μια σχετική αυστηροποίηση των κανονισμών που συνδέονται με την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των αγωνιζόμενων, δεδομένων των εν δυνάμει κινδύνων που προκύπτουν από τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Όλυμπο, ακόμα και στην χρονική περίοδο διεξαγωγής του Mythical.

Όπως είναι στατιστικά καταγεγραμμένο, ακόμα και ο Ιούλιος είναι μετεωρολογικά ένας ασταθής μήνας για τον Όλυμπο. Αν και με αραιή συχνότητα, δεν είναι καθόλου σπάνιες οι απογευματινές ή και νυχτερινές καταιγίδες στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε ένα γεγονός όπως ο OMT, εκθέτοντας σε κίνδυνο κεραυνοπληξίας ή και υποθερμίας τους αθλητές που συμμετέχουν στον αγώνα, δεδομένης της πολύωρης έκθεσής τους σε μεγάλα υψόμετρα (αλπική ζώνη), χωρίς την παραμικρή βλάστηση και με μεγάλα διαστήματα ανάμεσα σε καταφύγια! Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που οξύνει τις συνθήκες είναι το πολύ μεγάλο υψόμετρο και σε ώρες της ημέρας μάλιστα όπου σημειώνονται οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας, περίπου 15-18 βαθμοί χαμηλότερη από το επίπεδο της θάλασσας!

Από φέτος λοιπόν ενσωματώνεται αυστηρότερος κανονισμός για την αυτοπροστασία των αθλητών αλλά και για τον έλεγχο από την πλευρά της διοργάνωσης του υποχρεωτικού εξοπλισμού, που οφείλουν να μεταφέρουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα.

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:

  1. ΜΠΟΥΦΑΝ : Μπουφάν αδιάβροχο, με ενσωματωμένη κουκούλα, συγκεκριμένων προδιαγραφών, με διαπίστευση στη γραμματεία κατά την παραλαβή του αριθμού αγώνα! Μετά την περίπτωση της Κίνας, κατέστη φανερό ότι βασικό στοιχείο για επιβίωση μικρού χρόνου σε αντίξοες συνθήκες (επιπέδου θερμοκρασίας 4-7 βαθμών πάνω από το μηδέν, με βροχή και ανέμους στα 6-8 μποφόρ), είναι ένα αξιόπιστο μπουφάν με δυνατότητες αδιαβροχοποίησης και διαπνοής. Καθιερώνεται το αδιάβροχο μπουφάν με κουκούλα και προδιαγραφές αdιαβροχοποίησης & διαπνοής, στα 10.000g/m2/24h και πάνω! Το μπουφάν θα επικυρώνεται από τη Γραμματεία, με την προσκόμισή του από τον αθλητή, στη φάση της παραλαβής του αριθμού αγώνα. Ο αθλητής οφείλει να το φορέσει παρουσία του προσωπικού, για να αποδείξει ότι είναι το κατάλληλο μέγεθος για τον ίδιο! Στη συνέχεια το προσωπικό επικυρώνει την καταλληλότητα του μπουφάν, τοποθετώντας μικρό σήμα της διοργάνωσης πάνω στο ρούχο, σήμα που θα αφαιρεθεί κατά τον υποχρεωτικό έλεγχο στη διάρκεια του αγώνα και πάλι από εξουσιοδοτημένο προσωπικό της διοργάνωσης! Εφόσον ο αθλητής κατά τον έλεγχο του εξοπλισμού βρεθεί χωρίς μπουφάν, αποβάλλεται αυτοστιγμή από τον αγώνα! Εφόσον βρεθεί με μη διαπιστευμένο μπουφάν, συνεχίζει τον αγώνα αλλά τιμωρείται με ποινή μιας ώρας!
  2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: Ο έλεγχος υποχρεωτικού εξοπλισμού θα πραγματοποιείται πλέον στο σταθμό Πετρόστρουγκα, στο Κ-18 της διαδρομής και όπως μέχρι σήμερα, θα ελέγχονται όλοι ανεξαιρέτως οι αγωνιζόμενοι! Μετατίθεται ο έλεγχος σε περιοχή πριν οι αθλητές να εκτεθούν στις πιθανές αντιξοότητες των μεγάλων υψομέτρων, ώστε να προστατευθεί η σωματική τους ακεραιότητα από τις προφυλάξεις που προσφέρει ο υποχρεωτικός εξοπλισμός. Η απουσία άλλων υλικών επιφέρει ποινές χρόνου (βλέπε κανονισμούς) όμως η απουσία μπουφάν επιφέρει τον άμεσο και επιτόπου αποκλεισμό του αθλητή!
  3. ΤΡΙΤΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ: Δημιουργείται ένα τρίτο σημείο χρονικού αποκλεισμού, προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία για τους πιο αργούς αθλητές, των οποίων ο εμπρόθεσμος τερματισμός εκτιμάται αμφίβολος και η ενδεχόμενη έκθεση τους σε συνθήκες νύχτας μπορεί να τους επιτείνει την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται! Έτσι, στο σταθμό Πριόνια στο Κ-88 της διαδρομής, τίθεται όριο αποκλεισμού στις 24:30 ώρες (με τελικό όριο τερματισμού τις 29:00). Να σημειωθεί ότι ένας αθλητής δυνατοτήτων 29 ωρών, χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 4-5 ώρες για το εναπομένον τμήμα της διαδρομής.
  4. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Καθιερώνεται η διαδρομή του Gulag ως εναλλακτική διαδρομή, σε περίπτωση ακραίας κακοκαιρίας που έχει προβλεφθεί τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα (μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή). Η εναλλακτική διαδρομή συνίσταται στην υλοποίηση δύο κύκλων Gulag, με ποσοτικά δεδομένα τα 67 χιλιόμετρα μήκος και τα 5700m+ ανάβαση, με μέγιστο υψόμετρο διαδρομής τα 1300 μέτρα μόλις! Το χρονικό όριο σε αυτήν την περίπτωση θα είναι 17 ώρες και η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου. Η επιλογή μικρότερης εναλλακτικής διαδρομής και όχι αντίστοιχου μήκους, συνδέεται με τις κακές καιρικές συνθήκες που υποτίθεται ότι θα επικρατούν την ημέρα του Σαββάτου, με σκοπό την προστασία των αθλητών από απευκταίες εξελίξεις για τη σωματική τους ακεραιότητα.  

Οι πιο πάνω αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν σε έναν ασφαλέστερο αγώνα, που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο στους ανοιχτούς αγώνες υπεραντοχής και ειδικά εκείνους που πραγματοποιούνται σε ένα βουνό με πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ο Όλυμπος!

Επιπλέον, αναφορικά με τις υγειονομικές προδιαγραφές υλοποίησης του φετινού αγώνα, σε σχέση με τον covid-19 (SARS-cov-2) η διοργάνωση θα τηρήσει τα παρακάτω μέτρα, που συνάδουν με τα όσα ανακοίνωσε αυτές τις μέρες η ελληνική πολιτεία και εν τάχει είναι τα εξής:

  • Συμμετοχή στον αγώνα με προσκόμιση πιστοποιητικού ή τεστ (PCR / rapid)
  • Ατομικές εκκινήσεις και όχι σε κύματα

Διαβάστε τους πλήρεις, τροποποιημένους κανονισμούς του φετινού αγώνα εδώ

Οι εγγραφές συνεχίζονται!  

Ευχόμαστε σε όλους καλή προετοιμασία και παραμείνετε υγιείς

Από την Οργανωτική Ομάδα

 

Λιτόχωρο, 30.05.2021