ΟΜΤ-2012 : Ο Οικονομικός απολογισμός της φετινής διοργάνωσης

Λίγες ημέρες μετά την υλοποίηση της πρώτης διοργάνωσης του Olympus Mythical Trail, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον οικονομικό απολογισμό της, στο πλαίσιο της αυτοδέσμευσης για διαφάνεια και της υποχρέωσής μας απέναντι σε αθλητές και χορηγούς αλλά και το κοινό του ορεινού τρεξίματος. Είναι γνωστό ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χώρο του λαϊκού αθλητισμού αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, είναι μάλλον τεταμένη εξαιτίας αλλεπάλληλων ατασθαλιών και σκανδάλων, τα οποία συντελούνται συνήθως από την πλευρά της εξουσίας σε βάρος κοινωνικών και άλλων συνόλων. 

Η διοργάνωση του ΟΜΤ ξεκαθάρισε από το ξεκίνημά της, ότι ο νέος αυτός αγώνας θα στηρίξει τη βιωσιμότητά του στην οικονομική του αυτοτέλεια και στην αποφυγή εμπλοκής του κράτους, με οποιαδήποτε μορφή του (υπουργεία, αυτοδιοίκηση, οργανισμοί κλπ). Οι άνθρωποι του ΟΜΤ και του Α-Ζ, που είναι ο επίσημος φορέας διοργάνωσης, εκφράζουν την νέα τάση στην ελληνική κοινωνία, αυτή που θέλει την ιδιωτική οικονομία να παίζει το ρόλο που οφείλει στο σημερινό κόσμο, εκτοπίζοντας το κράτος σε ρόλο επικουρικό, σε σχέση με υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ειδικά σήμερα, που οι ανισότητες έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θεωρούμε αδιανόητο να ξοδεύονται πολύτιμοι κρατικοί χρηματικοί πόροι για διοργάνωση αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, τη στιγμή που μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δεν έχουν φάρμακα, περίθαλψη ή ακόμα και τροφή! Είναι όνειδος για τους Έλληνες πολίτες του 2012, να απαιτούν –έστω και έμμεσα- από το κράτος να καλύψει οικονομικά τις ενασχολήσεις του προσωπικού τους ελεύθερου χρόνου, βαφτίζοντάς τες «πολιτισμό»! Όσοι έχουν κρίση και θάρρος να δουν την αλήθεια κατάματα, μπορούν να κρίνουν για τις πράξεις των ανθρώπων που «θεραπεύουν» τον αθλητισμό.

Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή, πριν την απαρίθμηση των κοστολογίων του ΟΜΤ-2012, θέλουμε να τονίσουμε μερικά σημαντικά σημεία:

Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ από κρατικά, αμέσως ή εμμέσως, χρήματα

Το τελικό παθητικό αποτέλεσμα καλύφθηκε από τους ίδιους τους διοργανωτές. Το ίδιο συνέβη και με έξοδα που πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη των εγγραφών του φετινού αγώνα (πχ κατασκευή ιστοσελίδας)

Έγινε προσπάθεια να ισορροπήσουν οι δαπάνες, με έμφαση στην ανταπόδοση των χρημάτων που πλήρωσαν οι αθλητές

Κάποια κοστολόγια παρουσιάζονται μηδαμινά, για το λόγο ότι νευραλγικά τμήματα της διοργάνωσης, όπως η διάνοιξη των μονοπατιών, βασίστηκαν στην αφιλοκερδή προσωπική εργασία των διοργανωτών αλλά και φίλων του ΟΜΤ

Αμέτρητες εργατοώρες στο πεδίο (μονοπάτια) αλλά και σε άλλους τομείς της προετοιμασίας, φυσικά και δεν κοστολογήθηκαν, καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά στην προετοιμασία τέτοιων γεγονότων, το κάνουν με σκοπό την προσωπική τους ικανοποίηση και την προσφορά στο κοινό, όσοι τουλάχιστον δεν είναι επαγγελματίες διοργανωτές, ώστε να επιδιώκουν τον βιοπορισμό.

Εξειδικευμένοι συνεργάτες της διοργάνωσης, αμείφθηκαν κανονικά για τις υπηρεσίες τους. Τέτοιες υπηρεσίες ήταν οι εξής: διαδίκτυο, αγώγια μουλαριών, ηλεκτρολογικές εργασίες

Μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν σε λειτουργικά κόστη, όπως καύσιμα και τηλεφωνικά τέλη, πληρώθηκαν άμεσα (εν τη γεννέσει τους) από τους ίδιους τους συνεργάτες του ΟΜΤ και δεν εμφανίζονται φυσικά στον κατάλογο

Οι χορηγίες (δώρα, γεύματα, υλικά) δεν παρουσιάζονται στον κατάλογο δαπανών, γιατί απλά δεν κοστολογήθηκαν ποτέ. Με την ευκαιρία, απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας στους χορηγούς του ΟΜΤ (θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση τις προσεχείς ημέρες), που χωρίς την συνέργεια και υποστήριξή τους το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν υποδεέστερο κατά πολύ.

Συμπιέστηκαν αφάνταστα τα έξοδα που αφορούσαν σε παροχές προς τους εθελοντές (αναμνηστικά, διατροφή, διαμονή, μετακινήσεις), προκειμένου να μην εκτροχιαστεί τελικά ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης. Το γεγονός ότι υπήρξε αθρόα συμμετοχή εθελοντών, αποδεικνύει ότι η αμφίδρομη ειλικρινής σχέση διοργανωτών και εθελοντών λειτουργεί αποτελεσματικά και ότι η ανιδιοτέλεια στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι μια αρετή που δείχνει να κερδίζει έδαφος

Δόθηκε έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων αναμνηστικών προς τους αθλητές του αγώνα, με το σκεπτικό ότι κάποιος που πληρώνει ένα σεβαστό ποσό (90 ευρώ) για να συμμετέχει σε ένα γεγονός, θα πρέπει να έχει ποιοτικές παροχές. Επιπλέον, λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι κάποιος που φτάνει με επιτυχία να ολοκληρώσει μια προσπάθεια τεραστίων διαστάσεων –για τα μέτρα πάντα ενός καθημερινού ανθρώπου που δεν είναι επαγγελματίας αθλητής- θα πρέπει να βραβεύεται και με το ανάλογο έπαθλο (το μετάλλιο του αγώνα στοίχησε 20 ευρώ, η τεχνική μπλούζα 12 κλπ).

Ακολουθεί ο αναλυτικός απολογιστικός κατάλογος του κόστους διοργάνωσης του ΟΜΤ-2012:

1. ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ: 7140 ευρώ . Περιλαμβάνονται μπλούζες αθλητών (1700), μπλούζες εθελοντών (800), Τσάντες εγγραφής (550), 110 μετάλλια μπρούτζινα με σμάλτο και ιμάντα (2120), Μπρούτζινα τρόπαια νικητών (420), Αναμνηστικές μπλούζες προς πώληση (900), Εκτυπώσεις στα σακίδια Salomon (400), όπως και μερικά ακόμα μικροέξοδα

2. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: 730 ευρώ. Περιλαμβάνονται, οθόνη 42 ιντσών LCD για προβολή αποτελεσμάτων στη γραμματεία (550) και ασύρματοι ενδοεπικοινωνίας (180)

3. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: 1700 ευρώ. Περιλαμβάνονται, κατασκευή ιστοσελίδας (1400), Hosting (250), Domain names (50)

4. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: 330 ευρώ. Περιλαμβάνονται, υλικά σήμανσης και μικροεργαλεία

5. ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: 360 ευρώ. Περιλαμβάνονται, αναλώσιμα φαρμακείου. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) η οποία είχε συνολικά την ευθύνη για υπηρεσίες πρώτων βοηθειών & επικοινωνιών, διέθεσε 82 μέλη της για την στελέχωση 17 σημείων, κίνησε 25 οχήματα και κάλυψε από ίδιους πόρους το κόστος κίνησης των οχημάτων (1500 ευρώ), το κόστος διαμονής & διατροφής των μελών της, όπως και το κόστος του εξοπλισμού αναλωσίμων, που ανήλθε στα 1000 ευρώ.

6. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ: 1440 ευρώ. Περιλαμβάνονται, καύσιμα ειδικών οχημάτων ΕΟΔ (300), Μετακίνηση αθλητών στην εκκίνηση (150), ρεύμα (100), τηλεφωνική σύνδεση & ιντερνετ (180), ηλεκτρολογικά (400), διάφορα (200), έξοδα τραπεζικού λογαριασμού (60) και μερικά ακόμα

7. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: 3600 ευρώ. Περιλαμβάνονται, τζελ (600), ηλεκτρολύτες (250), λαχανικά, φρούτα, αναψυκτικά, σνακς, μαγειρεμένα φαγητά, γλυκά, ξηροί καρποί, όπως και αναλώσιμα γευμάτων αλλά και 7 αγώγια μουλαριών (350).

8. ΠΡΟΒΟΛΗ: 590 ευρώ. Περιλαμβάνονται, μουσαμάδες προβολής (απονομές, τερματισμός κλπ)

Το σύνολο του κόστους διεξαγωγής, ανήλθε στα 15.900 ευρώ, από τα οποία τα 13.400 πληρώθηκαν από 148 αθλητές και τα υπόλοιπα 2500 καλύφθηκαν από: α) πωλήσεις αναμνηστικών (450),  β) πόρους των διοργανωτών (2050).

Κλείνοντας την παρουσίαση του  οικονομικού απολογισμού του ΟΜΤ-2012, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους καχύποπτους και πάντα σκεπτικιστές ανώνυμους, που με παράλογες και ύποπτες απλουστεύσεις τύπου «150Χ90=13500», σπιλώνουν την υπόληψη (κάποιων τουλάχιστον) διοργανωτών αγώνων ορεινού τρεξίματος, παρουσιάζοντάς τους ως στυγνούς επαγγελματίες, που αποβλέπουν στην εξαπάτηση αφελών αθλητών, που αγαπούν το ορεινό τρέξιμο. Ευχόμαστε, η δημοσιοποίηση του οικονομικού μας απολογισμού να δώσει στα υγιή στοιχεία του χώρου μας την ευκαιρία να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει – τουλάχιστον με τη διοργάνωση του ΟΜΤ.

Φίλοι συναθλητές

Η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε, θα συνεχιστεί στο μέλλον! Θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, με την χρηματοδότησή της από τους αθλητές. Αυτός είναι και ο μόνος δίκαιος και βιώσιμος δρόμος που υπάρχει. Για όσους τουλάχιστον δεν τρέφουν αυταπάτες για το πώς λειτουργούν οι κανόνες του (οικονομικού) παιχνιδιού. Η τιμιότητα, η συνέπεια και η προσφορά από μέρους των διοργανωτών του ΟΜΤ, θα φέρει κοντά στη διοργάνωση και τους έντιμους υποστηρικτές της, κομμάτι κι αυτοί της υγιούς οικονομίας και του επιχειρείν, ώστε αυτό το όμορφο ταξίδι να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια στο διηνεκές.

 

Λιτόχωρο, 16.07.2012

 

Για λογαριασμό της διοργάνωσης

Λάζαρος Ρήγος