Απολογισμός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο πλαίσιο του 1ου ΟΜΤ

Μετά τη λήξη της διοργάνωσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Οργανισμός που επιλήφθηκε συνολικά των πρώτων βοηθειών, της διάσωσης και των τηλεπικοινωνιών του Olympus Mythical Trail, απέστειλε χθες επιστολή στη διοργάνωσή μας, στην οποία αναφέρεται εκτενώς στον απολογισμό της επιχείρησης από τη δική της πλευρά. Σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να επιμένουν σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της θέλησης, της ανιδιοτέλειας και του εθελοντισμού. Η διοργάνωση του ΟΜΤ, πέρα από την ανάγκη δημοσιοποίησης της απολογιστικής έκθεσης της ΕΟΔ, αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει και δημόσια της ευχαριστίες της προς την Ομάδα και να επισημάνει τα εκθειαστικά σχόλια του συνόλου των αθλητών, που έσπευσαν να τονίσουν την προθυμία, την ετοιμότητα και την ευγένεια των διασωστών της ΕΟΔ, σε όλους τους Σταθμούς και τα σημεία που οι άνθρωποί της βρίσκονταν ακροβολισμένοι. Ακολουθεί πιο κάτω η επιστολή-έκθεση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης 

Αγαπητέ κύριε Ρήγο,

Σε συνέχεια της επιτυχούς πραγματοποίησης του πρώτου υπερμαραθωνίου Olympus Mythical Trail που έλαβε χώρα στις 7 και 8 Ιουλίου στον Όλυμπο και στο πλαίσιο της ουσιαστικής και ιδιαίτερης σημασίας συνεργασίας μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε απολογιστικά τα σημεία της γιγαντιαίας κινητοποίησης των εθελοντών όλων των τμημάτων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετείχε στον αγώνα με 82 εθελοντές-μέλη της, που πρόσφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και ηθικά με τη φυσική παρουσία τους σε όλο το μήκος της διαδρομής. Οι εθελοντές συμμετείχαν, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και αποτέλεσαν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της διοργάνωσης.

Επίσης, οι εθελοντές της Ε.Ο.Δ. διέθεσαν 25 οχήματα για τις ανάγκες του αγώνα κι ένα όχημα ως κινητό κέντρο επιχειρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα αξιοποιήθηκαν στους 17 σταθμούς πρώτων βοηθειών που υπήρχαν σε όλο το μήκος της διαδρομής. Μάλιστα, άλλο όχημα της Ομάδας – τετρακίνητης κίνησης – χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά προς τους αθλητές υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονταν φαγητό, νερό αλλά και υγειονομικός εξοπλισμός,  βάρους περίπου μισού τόνου. Στο κομμάτι της μεταφοράς υλικού, η Ε.Ο.Δ. έδωσε ουσιαστική λύση στην οργανωτική επιτροπή του αγώνα, καθώς το όχημά της κινήθηκε σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία της διαδρομής (θέση Βρυσοπούλες). Το κόστος για την κίνηση των οχημάτων αυτών ανήλθε στα 1.500 ευρώ περίπου, ποσό που καλύφθηκε από την Ε.Ο.Δ.

Όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη, το αντίστοιχο τμήμα της Ομάδας χρησιμοποίησε πλήρη δικό της εξοπλισμό και φιάλες οξυγόνου, ο οποίος περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την ενοικίαση τριών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη μίσθωση ενός απινιδωτή ανά ημέρα ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ η Ομάδα επιβαρύνθηκε ακόμα το κόστος για το γέμισμα όλων των φιαλών οξυγόνου. Μάλιστα, καταναλώθηκαν όλα τα αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία μας. Συνολικά, για ιατροφαρμακευτικά έξοδα,  δαπανήθηκαν από την Ομάδα περί τα 1.000 ευρώ.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ε.Ο.Δ. διέθεσε για τις ανάγκες του μαραθωνίου το ραδιοδίκτυο της.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι υπήρξε μια ιδιαίτερα καλή συνεργασία μεταξύ μας, θα σας παρακαλούσαμε να αναφέρετε όλα τα επιμέρους σημεία της συνδρομής της Ε.Ο.Δ. στον απολογισμό του αγώνα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο (www.omt100.com), αλλά και στην επικοινωνία που πραγματοποιήσατε σαν οργανωτική επιτροπή σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Αλέξης Λιάμος

Διεύθυνση Επιχειρήσεων