OMT-2015, Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου

Ο σκληρότερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή 5/7 τα τέταρτα γενέθλιά του, με μια πετυχημένη κατά γενική ομολογία, διοργάνωση στον Όλυμπο, εν μέσω δίνης αντίξοων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Περισσότεροι από 100 αποφασισμένοι αθλητές έζησαν και φέτος τη μοναδική εμπειρία του Olympus Mythical Trail. Το ιδιότροπο «βουνό των θεών» δέχτηκε και φέτος τους τολμηρούς ανθρώπους της περιπέτειας και της αντοχής, κρατώντας για μια ακόμα φορά για τον εαυτό του τους κανόνες του παιχνιδιού. Στο τέλος, βουνό και αθλητές έμειναν με ένα λαμπρό χαμόγελο, που φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό της Κυριακής, στην τελετή απονομών, στο Λάκκο του Λιτοχώρου.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και δουλειά της διοργάνωσης στο πεδίο (μονοπάτια), η προσπάθεια των αθλητών που αγωνίστηκαν εδώ, στέφθηκε με επιτυχία, γεγονός που απεικονίζεται και στις επιδόσεις του συνόλου αλλά και στα ρεκόρ ανδρών και γυναικών, τα οποία αμφότερα καταρρίφθηκαν! Ο αγώνας ξεκίνησε με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς μια ραγδαία βροχή ξέσπασε πέντε μόλις λεπτά πριν τη στιγμή της εκκίνησης και δεν κόπασε εντελώς, πριν περάσουν δύο ώρες, για να επικρατήσει τελικά μια ξάστερη νύχτα, που αναμφίβολα βοήθησε τη δύσκολη προσπάθεια των αθλητών. Απ την αρχή της κούρσας τέθηκαν επικεφαλής εκείνοι οι αθλητές που πρωταγωνίστησαν μέχρι το τέλος, με μικρές μόνο αλλαγές στη σειρά τους. Απ τη γραμμή του τερματισμού, στο Λάκκο του Λιτοχώρου, πρώτος πέρασε ο περσινός νικητής, ο Marius Vasilache, ο οποίος κατέρριψε τελικά το φράγμα των 15 ωρών, με επίδοση 14:57:08, η οποία φυσικά και αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνα! Ο σεμνός και αγαπητός στην ελληνική κοινότητα Ρουμάνος αθλητής, ήρθε και φέτος «διαβασμένος» και είχε σταθερή απόδοση σε όλο τον αγώνα, μπαίνοντας στην κεφαλή της κούρσας από την Πετρόστρουγκα και μετά. Ο πολλά υποσχόμενος αθλητής Παναγιώτης Γούναρης, σκαρφάλωσε αργά και σταθερά τις λίγες θέσεις που τον χώριζαν από τη δεύτερη θέση, με 15:22:04, επίδοση που αποτελεί και τη δεύτερη καλύτερη στη μόλις δίχρονη ιστορία της τωρινής διαδρομής του ΟΜΤ. Η 3η θέση κατακτήθηκε επάξια από τον περσινό δεύτερο, Θανάση Καλογερόπουλο (16:46:56), που προηγήθηκε στην αρχή της κούρσας και έμεινε τρίτος από τα μέσα της κούρσας και μέχρι το τέλος της. Στην 4η θέση τερμάτισε ο σπουδαίος και έμπειρος Ιάπωνας Hiroki Ishikawa (17:53:02) με πολύχρονη παρουσία στους κορυφαίους αγώνες παγκόσμια. Στην 5η θέση ήταν ο μαχητικός Παύλος Μαυρογιάννης (18:11:35), νικητής του περσινού ROUT και την 6άδα έκλεισε ο άνθρωπος της περιπέτειας, Δημήτρης Δεσποινιάδης (18:42:51). Νικήτρια στις γυναίκες, ήταν η νεαρή Ρουμάνα αθλήτρια Paula Dogaru, με νέο ρεκόρ γυναικών 18:46:34. Η 27χρονη αθλήτρια έκανε από το ξεκίνημα μια πολύ δυνατή κούρσα και από τα μέσα του αγώνα, βρέθηκε στην 6η θέση, την οποία και σχεδόν διατήρησε μέχρι το τέλος! Δεύτερη στις γυναίκες η περσινή νικήτρια Βάσω Σταύρου (22:34:08) κοντά στην περσινή της επίδοση αλλά με μία επώδυνη πτώση στην αρχή του αγώνα, που την ανάγκασε να αγωνιστεί όλον τον υπόλοιπο με έντονους πόνους στο τραυματισμένο χέρι της και που σίγουρα την επηρέασε αρνητικά! Την 3η θέση στις γυναίκες, κατέλαβε η επίσης Ρουμάνα Iuliana Postica (24:18:23) πρωτοεμφανιζόμενη κι αυτή στον αγώνα, όπως και η συμπατριώτισσά της Dogaru. Οι τελευταίοι από τους 76 αθλητές που τερμάτισαν, έφτασαν στη γραμμή του τερματισμού μόλις 2 λεπτά πριν το κλείσιμο των 28 ωρών, δίνοντας έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στο γεγονός, με δεκάδες φίλους που περίμεναν μέσα στη νύχτα, επευφημώντας τους με ενθουσιασμό.

Από στατιστικής πλευράς, ο φετινός, 4ος ΟΜΤ, ήταν κορυφαίος! Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο αγώνας περνά από φέτος σε μια νέα φάση, ανάκαμψης και εξόδου από την εσωστρέφεια των τριών πρώτων χρόνων του. Για πρώτη χρονιά ανακόπηκε η πτώση του απόλυτου αριθμού συμμετοχών, εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών στη χώρα, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης! Φέτος λοιπόν, στη γραμμή της εκκίνησης στάθηκαν 104 αθλητές και αθλήτριες, αντί των 91 του 2014, με το 55% να είναι αθλητές που αγωνίζονται για πρώτη φορά στον ΟΜΤ (νέο ρεκόρ). Από το γενικό αυτό σύνολο, το 7% ήταν γυναίκες (νέο ρεκόρ), και το 14% ήταν ξένοι αθλητές (νέο ρεκόρ), που προέρχονταν από 6 χώρες (νέο ρεκόρ). Από τους 104 που ξεκίνησαν, τερμάτισαν οι 76, ποσοστό 73% (νέο ρεκόρ). Η μέση επίδοση όσων τερμάτισαν ήταν 22:45 (νέο ρεκόρ), με 15 αθλητές να βελτιώνουν την επίδοσή τους από πέρυσι! Ο πρώτος άνδρας πέτυχε επίδοση 14:57:08 (νέο ρεκόρ) και η πρώτη γυναίκα 18:46:34 (νέο ρεκόρ). Η μέση ηλικία των αγωνιζόμενων ήταν 42,0 έτη, πολύ κοντά στο μέσο όρο των προηγούμενων διοργανώσεων.

Στον τομέα της τροφοδοσίας, η διοργάνωση προσπάθησε για μια ακόμα φορά για το καλύτερο, μεταφέροντας ικανές ποσότητες στερεάς και υγρής τροφής στους 12 σταθμούς του αγώνα, με κάθε τρόπο (αυτοκίνητα, μουλάρια, άνθρωποι)! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε αθλητή του φετινού αγώνα, αναλογούσαν περισσότερα από 2 λίτρα αναψυκτικού κόλα, το οποίο δεν έλειπε από κανέναν σταθμό! Προσφέρθηκαν σούπες σε τρεις σταθμούς, μαγειρεμένο φαγητό σε δύο και μια σειρά από κάθε λογής γλυκά και αλμυρά σνακς, νωπά φρούτα εποχής και φρέσκα λαχανικά.

Η διαδρομή του αγώνα συντηρήθηκε με μεγάλη φροντίδα φέτος, σε μια πολύμηνη προσπάθεια, που απαίτησε πάνω από 200 εργατοώρες, από μια χούφτα εθελοντές της διοργάνωσης. Για τη δουλειά στα μονοπάτια, η Οργανωτική Ομάδα αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια, δεδομένου ότι απαιτείται κάθε χρόνο σκληρή δουλειά για να διατηρηθούν ανοιχτά από τη δύναμη της φύσης, μονοπάτια που σπάνια χρησιμοποιούνται εκτός από τους αθλητές του αγώνα και που φυσικά δεν τυχαίνουν καμιάς συντήρησης από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία!

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους εθελοντές του αγώνα, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει πλέον ένα άτυπο «σώμα». Χρόνο με το χρόνο, άνθρωποι της τοπικής παρολύμπιας κοινωνίας κατά βάση, έχουν αναλάβει με πρωτοφανή υπευθυνότητα το έργο της υποστήριξης των αθλητών στη διάρκεια του αγώνα. Περισσότεροι από 100 εθελοντές υποστήριξης κάθε ηλικίας, από νεαρά παιδιά μέχρι βετεράνους των βουνών, στάθηκαν και φέτος στα 17 σημεία ελέγχου και τροφοδοσίας και ολοκλήρωσαν επάξια το έργο της συνδρομής των αθλητών στην υπεράνθρωπη προσπάθειά τους, ημέρα και νύχτα. Θα αναφερθούμε εδώ μόνο σε δύο, οργανωμένες ομάδες, που απ το ξεκίνημα της διοργάνωσης το 2012 μέχρι και σήμερα στηρίζουν επάξια το γεγονός. Πρόκειται φυσικά για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) που με ένα σύνολο πάνω από 80 εξειδικευμένα μέλη της, κάλυψε το θέμα των πρώτων βοηθειών και επικοινωνιών, στο σύνολο της διαδρομής και στον ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, που με ενθουσιασμό κάλυψε τις ανάγκες γενικής υποστήριξης των αθλητών στον κεντρικό σταθμό του αγώνα, στο Πηγάδι. Η διοργάνωση δεσμεύεται για ξεχωριστή μνεία όλων των εθελοντών του αγώνα, ενός προς έναν και ονομαστικά, θεωρώντας ότι τόσο το έργο όσο και η ιδιαίτερη αξία της προσφοράς λόγω αντιξοότητας συνθηκών, έχουν μεγάλη σημασία για την ύπαρξη και συνέχιση του θεσμού, ο οποίος επιβιώνει στο σκληρότερο ορεινό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές του ΟΜΤ, που με το δικό τους τρόπο, μέσα σε ένα αντίξοο οικονομικά περιβάλλον, στήριξαν τον αγώνα και φέτος, προσφέροντάς του εκείνα τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά βήματα, για να φτάσει μέχρι την απέναντι όχθη και αυτή τη φορά. Πρόκειται για την Saltstick (συμπληρώματα διατροφής), Κοτόπουλα Συρανίδη, Εστιατόριο Γαστροδρόμιο στο Λιτόχωρο και Εστιατόριο Sundays επίσης στο Λιτόχωρο.

Ιδιαίτερη αναφορά κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει στην ιστοσελίδα advendure.com η οποία κάλυψε ενδελεχώς τον αγώνα, με πλήθος αναφορών και φωτογραφιών στη διάρκεια της εξέλιξής του, κρατώντας ενήμερο το κοινό που ήθελε να παρακολουθήσει ότι συμβαίνει στον Όλυμπο, μέρα και νύχτα!

Ο Olympus Mythical Trail ευχαριστεί αθλητές, εθελοντές και υποστηρικτές και ανανεώνει το ραντεβού του για την 5η διοργάνωσή του, στις 2 Ιουλίου του 2016, στη σκληρότερη δοκιμασία βουνίσιας υπεραντοχής επί ελληνικού εδάφους. Καλό καλοκαίρι!

Από την Οργανωτική Ομάδα του ΟΜΤ

Λιτόχωρο, 09.07.2015